1/3/10

Στη μνήμη του Σταυραετού

Πλήθος κόσμου αψήφησε χθες τις καιρικές συνθήκες και την κακή κατάσταση των δρόμων και έσπευσε ν' αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο ήρωα της Κύπρου Γρηγόρη Αυξεντίου. Στο Σταυραετό του Μαχαιρά, που φώναξε στο θάνατο «Μολών Λαβέ» και ανέβηκε τα σκαλοπάτια της Λευτεριάς απανθρακωμένος από την αποικιοκρατική βαρβαρότητα, μα περήφανος Έλληνας. Στον Ζήδρο, που πίστευε περισσότερο στην Ένωση, παρά στην ίδια του τη ζωή.

Ο γενναίος των γενναίων
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, είπε ο Μάριος Καρογιάν, στάθηκε όρθιος στις επάλξεις του αγώνα και με την ηρωική και μαρτυρική θυσία του πέρασε δαφνοστεφανωμένος στο Πάνθεον των αθανάτων της κυπριακής ελευθερίας. Χαρακτηρίζοντας τον Ζήδρο «τον γενναίο των γενναίων», τόνισε ότι η Κύπρος τιμά έναν ήρωα «που η αυτοθυσία και ο μαρτυρικός θάνατός του στο πεδίο της τιμής τον έχουν αναδείξει σε πρότυπο αρετής, λεβεντιάς και αντρειοσύνης». Ο Αυξεντίου, είπε, ήταν φλογερός και γενναίος ηγέτης εκείνου του μεγάλου Αγώνα, που με αυταπάρνηση και τόλμη αντιμετώπισε τους Βρετανούς δυνάστες. «Τιμούμε τη μνήμη του και αποθέτουμε στο χώρο της θυσίας του και στον τάφο του δάφνες και άνθη ευγνωμοσύνης», πρόσθεσε.

Το δικό μας χρέος
«Μνημονεύοντας και τιμώντας το Σταυραετό του Μαχαιρά και φέρνοντας παράλληλα στη μνήμη μας το ηρωικό ολοκαύτωμά του, πρέπει παράλληλα να είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το δικό μας χρέος προς το Γρηγόρη Αυξεντίου και προς όλους τους ηρωικούς μας νεκρούς και προς την πατρίδα. Να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες τους μέχρι την τελική δικαίωσή τους, μέχρι την τελική δικαίωση της θυσίας τους», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Παραφράζοντας τη «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «αυτός ο λαός δεν βολεύεται με λιγότερη λευτεριά» και ότι συνεχίζει τον αγώνα των ηρώων και των μαρτύρων του μέχρι την τελική δικαίωση. «Αρνούμαστε να δεχθούμε λύση που δεν θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων μας και δεν θα αποκαθιστά τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας και του λαού μας», είπε.

«Σήμερα, ο Σταυραετός του Μαχαιρά μάς προστάζει να γρηγορούμε και μας καλεί να παραμείνουμε συστρατευμένοι και ανυποχώρητοι στις επάλξεις του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος. Αυτό το χρέος δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο», υπογράμμισε.

Φταίνε τα Η.Ε.
Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ο κ. Καρογιάν, για τρεις και πλέον δεκαετίες επιχειρούν, με τη μια ή την άλλη διαδικασία, με τη μια ή την άλλη μεθοδολογία, να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια συμφωνημένη λύση. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν το έχουν κατορθώσει. Γιατί; Επειδή, προφανώς, δεν αντιμετώπισαν με την αποφασιστικότητα που έπρεπε την τουρκική αδιαλλαξία και την τουρκική αλαζονεία», υπογράμμισε. «Αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στην Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές και τα ψηφίσματά τους και να πειθαρχήσει σε όσα το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της διεθνούς έννομης τάξης υπαγορεύουν, ποια αξιοπιστία και ποιο κύρος, αλήθεια, θα μπορέσουν να διαφυλάξουν;», διερωτήθηκε.

Σίγουρα, οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και γενικά της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιες για την πολύχρονη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε. Είπε ακόμη ότι πρέπει, επιτέλους, να την κατανοήσουν και τα Ηνωμένα Έθνη και εκείνοι οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, που οφείλουν να επιβάλουν στην Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης, αντί να απενοχοποιούν την Τουρκία.

Υπέρ πάντων η ενότητα
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι αυτές τις ώρες η ενότητα και η ισχύς πρέπει να χαρακτηρίζουν το εσωτερικό μας μέτωπο. «Γιατί μόνο αν είμαστε ενωμένοι, και κατά συνέπεια ισχυροί διαπραγματευτικά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ευόδωση του αγώνα μας, ώστε να δικαιωθεί και η θυσία των ηρώων μας», είπε. Αναφερόμενος, προφανώς, στο συνεργάτη του, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Καρογιάν είπε πως «ουδενός οι ώμοι είναι τόσο ισχυροί για να μπορούν από μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος της μεγάλης ευθύνης για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος», καλώντας, ουσιαστικά, στην συλλογική λήψη αποφάσεων. «Η ενότητα στόχων και δυνάμεων είναι ένα βασικό ζητούμενο. Αν οι κρίσιμες μέρες που μας αναμένουν, δεν μας βρουν ενωμένους τόσο στους στόχους όσο και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των εξελίξεων, πολλά δεινά, ίσως, μας αναμένουν», επισήμανε.

Συμβιβασμοί
Ο Μάριος Καρογιάν δημιούργησε αντιδράσεις από μερίδα παρευρισκομένων, όταν επέλεξε να αναφερθεί, στα πλαίσια του επιμνημόσυνου λόγου του Γρηγόρη Αυξεντίου, και στο αντικείμενο των συμβιβασμών. «Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε έτοιμοι για έναν ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών», τόνισε. Παρόλο που διευκρίνισε ότι δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις ή λύσεις που δεν αποδίδουν δικαιοσύνη, δεν το «έσωσε», καθώς πρόσθεσε ότι «αποδεχόμαστε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Όμως, δεν αποδεχόμαστε λύση στη βάση των όρων, των στόχων και των επιδιώξεων της Τουρκίας. Άλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή. Όπως πολλές φορές έχουμε διακηρύξει, ούτε εθελόδουλοι είμαστε, ούτε αυτόχειρες σκοπεύουμε να καταστούμε».

Επεκτάθηκε, δε, περισσότερο στο θέμα της ομοσπονδίας, που φαίνεται ότι ενοχλούσε τους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής δεχθήκαμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό. Όχι μια ψευδεπίγραφη ομοσπονδία. Όχι συνομοσπονδία. Όχι δύο χωριστά κράτη».

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Προσωπικά αρρωσταίνω και μόνο που ακούω διζωνική, δικοινωτική και οποιαδήποτε δι-****κια.

    Μιλάνε για οδυνηρός συμβιβασμό όπως οι Ελλαδίτες μιλάνε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας και για απώλεια λίγων εδαφών για να κοιμόμαστε ήσυχοι σαν να μην είανι τίποτα. Έκαναν πλύση εγκαφάλου στον λαό τόσα χρόνια που πλέον είανι εντελώς αναίσθητος και το χρήμα και διασκέδαση είναι η μόνη έγνοια.
    Δεν υπάρχει επιστροφή.Ο λαός δεν θα αντιδράση και στην πιο απαίσχηντη λύση. Δεν υπάρχει καμία καθαρή φωνή να τον οδηγήσει , και οι λίγες που υπήρχαν με προσεγμένες μεθοδεύσεις έχουν απαξιωθεί ή απλά κουράαστηκαν να φωνάζουν.
    Τασος Παπαδόπουλος, Γιάννος Κρανιδιώτης, Πατριάρχης Αλεξανδρίας, Αρχιεπ. Χριστόδουλος, Παπαθεμελής, Άνθιμος Θεσσαλονίκης, Ευφραιμ του Βατοπεδίου, δεκάδες ένστολοι που "πήγαν σπίτι τους" επειδή δεν συμφώνησαν με δοσίλογες αποφάσεις των απο πάνω. και πολύ άλλοι που αγωνίστηκαν και απαξιώθηκαν πριν τους δεί η δημοσιότητα.

    Όλοι οι παραπάνω είτε πέθαναν(υπό συνθήκες ύποπτες), είτε απαξιώθηκαν με ενορχηστρωμένες δοεργασίες, είτε πάλι χαρακτηρίστηκαν γραφικοί και καρικατούρες από τις τις ειδήσεις και τα τηλεοπτικά μαγκαζίνα.

    Η τηλεόραση έδειξε στον Λαό δύο εικόνες και αμέσως ο ένας έγινε μοναχός επιχειρηματίας, ο άλλος ξεμοραμένος γέρος επίσκοπος, ο άλλος γραφικός πολιτικός κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=UsY5IVdryRE
    Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ!!!!
    χωρίς σχόλιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνταρακτικό. Στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα ποσά που πόνταραν Ελληνοκύπριοι στα καζίνο των κατεχομένων μόνο με τη χρήση πιστωτικών καρτών κατά το 2009, ενώ αν προστεθούν και η διαμονή σε ξενοδοχεία, τότε στο σύνολό τους φτάνουν τα 5 εκατομμύρια.

    http://troktiko.blogspot.com/2010/02/bl ... _9721.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε 01 Μαρτίου 2010 12:12 μ.μ.
    Ο Τασσος Παπαδοπουλος πρωην αγωνιστης της ΕΟΚΑ υποστηριζε την ομοσπονδία.

    Συγχαρητηρια αγαπητή Μικαέλλα για τν μαχητική γραφή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου 11:43 το γνωρίζω αλά με τι αναλογίες στην εξουσία τις υποστήριζε, εκεί το πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. eleuteria stin kypro- ENOSIS!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.