20/3/10

Ε.Ε.: "Καμπανάκι" στην Αλβανία για τις ενταξιακές προοπτικές της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα την Αλβανία ότι το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα βλάπτει τις ενταξιακές προοπτικές της. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, που ελέγχει σχεδόν τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, μποϊκοτάρει επί έξι μήνες τις συνεδριάσεις του, μπλοκάροντας έτσι την υιοθέτηση νόμων που είναι απαραίτητοι για την ευθυγράμμιση της αλβανικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή.

"Ένα πλήρως λειτουργικό κοινοβούλιο είναι ουσιώδες για την πλήρως λειτουργική δημοκρατία", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στέφαν Φουέλε, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης που έφτασε σήμερα στα Τίρανα για συνομιλίες. "Εάν το πολιτικό αδιέξοδο συνεχιστεί, θα μπορούσε να εμποδίσει την Αλβανία να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια που αναμένονται από μια χώρα που έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ", πρόσθεσε ο επίτροπος.

Οι Σοσιαλιστές ζητούν να γίνει έρευνα για τις περσινές εκλογές στις οποίες νικητής αναδείχθηκε, με μικρή διαφορά, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά επιμένουν στη διεξαγωγή έρευνας υποστηρίζοντας ότι είναι ένας τρόπος για να βελτιωθούν τα εκλογικά κριτήρια στη χώρα.
Πηγή: www.athina984.gr

Αλβανία: Η Βουλή ενέκρινε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για βουλευτικές εκλογές 2009

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε, το βράδυ της Παρασκευής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις βουλευτικές εκλογές στις 28 Ιουνίου 2009, αρνήθηκε όμως να συναινέσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης για μία νέα καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα Τίρανα.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 73 ψήφους «υπέρ» επί συνόλου 140, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία συνίσταται στο συνασπισμό της δεξιάς, που συναθροίζεται γύρω από τον Μπερίσα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολοκλήρωσης (LSI, κεντροαριστερά) του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα.

Ένας βουλευτής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ο Μπλεντί Κλόζι, καταδίκασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εκτιμώντας πως η πολιτική κρίση στην Αλβανία πρόκειται να «εξακολουθήσει και να βαθύνει» εξαιτίας της αδυναμίας να «εγκαθιδρυθεί η διαφάνεια» για τις εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

«Το κοινοβούλιο έχασε σήμερα μια πιθανότητα να ξαναπιάσει το ευρωπαϊκο τρένο», προσέθεσε ο Κλόζι.

Η αντιπολίτευση επέστρεψε στο κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού μποϊκοτάρισε τις εργασίες του για επτά μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νοθεία που σημειώθηκε, κατά την ίδια, στις εκλογές.

Ωστόσο, η κυβερνητική δεξιά, υπό τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, χαρακτηρίζει σταθερά «παράνομο» το αίτημα της αντιπολίτευσης να ξανανοίξουν οι κάλπες. Εκτιμά πως οι βουλευτικές εκλογές ήταν ελεύθερες και διαφανείς.
ΠΗΓΗ:Nooz.gr

2 σχόλια:

  1. Πάντως εμείς κάναμε το χρέος μας, σαν καλοί γείτονες. Δώσαμε το πράσινο φως για την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές, αφού δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα μαζί τους. Μην ακούτε εκείνους τους "φασίστες" που λένε ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν περνάνε καλά. Αφού χαρίζουν συνεχώς τις περιουσίες τους στο αλβανικό κράτος εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε πρωταθλητές όπως λέει με το ακατοίκητο ρετιρέ του και ο ηγέτης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.