12/3/10

Καταδίκη για σάτιρα κατά του Ερντογάν

Το κολάζ που εμφάνιζε τον Ερντογάν σαν πειθήνιο σκυλάκι του Μπους

Σε 14μηνη φυλάκιση με πενταετή αναστολή -μετατρέψιμη σε πρόστιμο 7.000 τουρκικών λιρών (περίπου 5.000 ευρώ)- καταδικάστηκε χθες ο Βρετανός καλλιτέχνης που είχε απεικονίσει το 2006 τον Ερντογάν με μορφή σκύλου.

Ηταν ένα κολάζ που έδειχνε τον Τούρκο πρωθυπουργό σαν πειθήνιο σκυλάκι του Μπους, τυλιγμένο με την αμερικανική σημαία. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν του αρέσει η κριτική. Θυμώνει όταν επικρίνεται με σατιρικό τρόπο», δήλωσε στη «Χουριέτ» ο 59χρονος Μάικλ Ντίνκινσον, που ζει τα τελευταία 20 χρόνια στην Τουρκία.

Αρχικά είχε αθωωθεί, αλλά η δίκη του επαναλήφθηκε ύστερα από αίτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα επίμαχα κολάζ είχαν εκτεθεί σε αντιπολεμικό φεστιβάλ στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης (Χαλκηδόνα), με αποτέλεσμα ο Ντίκινσον να απελαθεί ουσιαστικά από τις τουρκικές Αρχές.

Οταν όμως επέστρεψε στην Τουρκία, ξεκίνησε γύρος δικαστικών διώξεων σε βάρος του. Σημειώνεται πως ο Ερντογάν βρίσκεται στα μαχαίρια με τις δημοσιογραφικές ενώσεις της Τουρκίας, επειδή πρόσφατα ζήτησε από ιδιοκτήτες και διευθυντές ΜΜΕ να λογοκρίνουν ή και να απολύουν τους συντάκτες που καλύπτουν με «αντεθνικό και επιβλαβή για την οικονομία τρόπο» το μπρα-ντε-φερ της κυβέρνησής του με τον στρατό και τη Δικαιοσύνη.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.