1/3/10

Ο Σκαραμαγκάς στους Άραβες, οι εργαζόμενοι στο Σύνταγμα

Στον αραβικό κολοσσό Abu Dhabi Mar (ADM) πέρασε ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόταση των Γερμανών για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην εταιρεία από τα Αραβικά Εμιράτα, με την οποία η προκάτοχος γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems διατηρεί στενή συνεργασία.

Στο νέο κοινοπρακτικό σχήμα θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά ενώ η ThyssenKrupp Marine θα διατηρήσει το 24,9% των μετοχών.

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης χαιρετίζει την απόφαση του αραβικού ομίλου να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και επισημαίνει ότι η συμφωνία τυγχάνει της απόλυτης έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η επιδίωξη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ταχύτερο δυνατόν.

"Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας", καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση, δεν αναφέρονται λεπτομερώς μια σειρά από ζητήματα κι ευλόγως εγείρονται πολλά ερωτήματα.

Μεταξύ αυτών δεν ξεκαθαρίζεται ποια ακριβώς θα είναι η τύχη των εργαζομένων, ποια εξέλιξη θα υπάρξει με τα υποβρύχια, αν θα υπάρξει ναυπήγηση φρεγατών και τέλος, ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβάλλει η Κομισιόν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεση τους, και ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν πορεία διαδήλωσης την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας.
http://www.hbnews.gr/permalink/27024.html


Στους Άραβες ο έλεγχος των Ναυπηγείων
Ο όμιλος Abu Dhabi Mar είναι ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά τη μεταβίβαση του 75,1% του μ/κ από τη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems, η οποία ωστόσο παραμένει στο μετοχικό σχήμα με ποσοστό 24,9%.

H μεταβίβαση των μετοχών έχει την απόλυτη έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους νέους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων για την υλοποίηση εξοπλοστικών προγραμμάτων.

Με επίσημη ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου του Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και σημειώνει ότι η επιδίωξη είναι το νέο κοινοπρακτικό σχήμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ταχύτερο δυνατό.

"Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις επί του θέματος των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση και έχουν παρουσιάσει προβλήματα κλίσης, ώστε να παραληφθούν βελτιωμένα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό.
MEGATV

7 σχόλια:

  1. Σαχλα, made in Elladistan:

    Σαν ικανοι και προοδευτικοι εθνομηδενιστες, μια χαρα τα καταφεραμε να μουτζωσουμε τους Γερμανους, για να τους αποκαταστησουμε απο ποιους;
    Τους Αραβες;

    Δεν βαριεσαι, εαν δεν ειχαμε αυτους θα φερναμε τους αξιολογους Τουρκους εκπροσωπους τους που θα δηλωναν (γελαστε και αλλο):

    “ man in turkey can have one wife only, there is no big difrence between greece and turkey in terms of life style except 20 percent religiously conservative people...”

    (turkish man, Reader comment on item: Advice to Non-Muslim Women against Marrying Muslim Men, in response to reader comment: Dating Turkish man- Need help,
    Submitted by man from turkey- cemal (Turkey), Feb 28, 2010 at 18:17, http://www.danielpipes.org/comments/54092)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επί μήνες επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση λοβοτομής του ελληνικού λαού, που καλείται να φάει το παραμύθι ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και ότι η «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» περνάει μέσα από την πλήρη υποδούλωση του εργάτη, του άνεργου, του βιοπαλαιστή!
    Αλλά «πού πήγαν τα λεφτά», εκείνα δηλαδή τα λεφτά που τα ...έψαχνε ο Παπανδρέου προεκλογικά;
    Ιδού!
    ***
    Σύμφωνα με τα στοιχεία τής Τράπεζας της Ελλάδας, το ενεργητικό τού τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα ανερχόταν στα τέλη του 2000 στα 233 δισ. ευρώ.
    Προσέξτε:
    Μετά από μια θητεία του ΠΑΣΟΚ κι άλλη μία της ΝΔ, στα τέλη του 2009, το σύνολο του ενεργητικού τού τραπεζικού τομέα, δηλαδή ο συνολικός πλούτος που έχουν ενθυλακώσει οι τράπεζες, υπερδιπλασιάστηκε και εκτοξεύτηκε στο αστρονομικό ποσό των 579 δισεκατομμυρίων ευρώ!
    Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 148% έναντι του 2000 και κατά 110% έναντι του 2004, όταν το ενεργητικό των τραπεζών αποτιμήθηκε στα 275 δισ. ευρώ.
    Με άλλα λόγια:
    Οση ακριβώς είναι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, κοντά στα 300 δισ.,
    τόση (και ακόμα παραπάνω!) είναι η αύξηση του αμύθητου πλούτου που ομολογούν ότι απέσπασαν οι τράπεζες μέσα στην αντίστοιχη δεκαετία!
    Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Σεπτέμβρη του 2009, από αυτά τα 579 δισ., τα 400 (!) έχουν καταληστευθεί (σ.σ.: «νόμιμα και ηθικά») από επτά μόνο τράπεζες, τις Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ, Εμπορική, Marfin!
    Γιατί, επομένως, «ψάχνουν» να βρουν, τάχα, πώς προέκυψε το δημόσιο χρέος;
    Νάτο, εδώ μπροστά τους είναι που ορθώνεται «ολοζώντανο» και «ακέραιο» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας!
    Τα λεφτά που «βούτηξε» πριν και μετά την κρίση η χρηματιστική ολιγαρχία (δηλαδή, η σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου που συνθέτουν το χρηματιστικό κεφάλαιο) ανέρχονται στα 346 δισ. ευρώ (!) από το 2000 και στα 304 δισ. ευρώ από το 2004!
    Να, λοιπόν, ποιοι τα «έφαγαν»! Να ποιοι τα κατέχουν! Έχουν ονοματεπώνυμα, έχουν διευθύνσεις! Να από ποιους να πάνε να τα ζητήσουν! Να πού βρίσκονται όσα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, να ποιοι καρπώθηκαν τον πλούτο που γέννησε η δουλειά του λαού.
    Και να ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, αλλά που ο «σοσιαλιστής» κ. Παπανδρέου δεν τους ζητάει πεντάρα...
    Το επιπλέον ποσό των 350 δισ. ευρώ που «άρμεξε» μια κάστα πλουτοκρατών - μιλάμε για τον πλούτο μόλις μιας ντουζίνας τραπεζών που ξεπερνά ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας (!) - ισούται επί το 10πλάσιο με το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού και ξεπερνάει το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας!
    Πέρα, όμως, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποτυπώνουν τον αμύθητο πλούτο που έχει σφετεριστεί μια κάστα ολιγαρχών και ταυτόχρονα δηλώνει τη σαθρή βάση της καπιταλιστικής οικονομίας αφού μια χούφτα πλουτοκρατών παίζοντας με το «πλασματικό χρήμα» και κερδοσκοπώντας πάνω σε «φούσκες», απαιτεί να κατέχει πλούτο υπερδιπλάσιο ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας, υπάρχει μακρά αλυσίδα αποδείξεων, εξίσου αποκαλυπτικών σχετικά με το περίφημο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά».
    Συγκεκριμένα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκεκριμένα:
    1. Ως γνωστόν, μέσω των «οφ σορ» δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Αλλοι τις κάνουν... Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές από το λεγόμενο Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, αλλά και εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ (εφημερίδα «Νέα», 11/5/2009), οι ελληνικών συμφερόντων «οφ σορ» εταιρείες υπερβαίνουν τις 10.000 (!) και διακινούν ετησίως περί τα 500 δισ. ευρώ! «Αυτά είναι λεφτά»!
    2. Οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (τα περίφημα repos) των επιχειρήσεων στις τράπεζες από 160 δισ. ευρώ το 2004 εκτινάχτηκαν στα 277 δισ. ευρώ μέχρι το Νοέμβρη του 2009. Δηλαδή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι «ραντιέρηδες» (κατά τη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου) αύξησαν σε μια πενταετία το χρήμα που διαθέτουν κατά 117 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 73%). «Είναι πολλά τα λεφτά»!
    3. Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις τράπεζες, όπως βεβαιώνει και πάλι η Τράπεζα της Ελλάδας, από 36 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια πενταετία κατά 100 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 278%). Κι άλλα λεφτά!
    4 Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για τους ανέργους (χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατούνται στην πηγή «κάνουν φτερά» μέχρι να φτάσουν στον ΟΑΕΔ). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω του ΕΣΠΑ, με άλλα 7,2 δισ. ευρώ μέσω του Επενδυτικού Νόμου, με άλλα 6 δισ. ευρώ μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», με άλλα 4 δισ. ευρώ που χαρίζονται για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι εργοδότες. «Βρέχει» λεφτά!
    5. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν για τη φοροδιαφυγή στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών (31/3/2007), από τα 17,7 δισ. ευρώ βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% της φοροδιαφυγής, προέρχονται από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες (υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα) που απαρτίζουν τον κόσμο της «ευπατρίδου» πλουτοκρατίας. Γιατί δεν τους ζητούν τα λεφτά;
    6. Το έλλειμμα ισούται με τα ακόμα 30 δισ. ευρώ των ανενεργών καταθέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εγχώριες τράπεζες και φυσικά ισούται - παρά κάτι - με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να «σωθούν» από την κρίση! «Υπάρχουν λεφτά»;!
    7. 1 εκατομμύριο ημερησίως στοιχίζει η «εθνική κυριαρχία» στο... Αφγανιστάν! Κι άλλα λεφτά!
    8. Το έλλειμμα ισούται με τα... μισά (!) και μόνο καθαρά κέρδη που βάσει των ισολογισμών τους σημείωσαν τη δεκαετία 2000 - 2009 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο βιομήχανοι, εργολάβοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές και τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ! «Τρελαθήκανε» στα λεφτά!
    Έτσι δημιουργούνται τα χρέη και τα ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το οποίο δεν αποτελεί παρά δοχείο μέσω του οποίου ο πλούτος που παράγει ο ελληνικός λαός «μεταγγίζεται» στα ιδιωτικά ταμεία των εγωμανών.
    Η απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά» είναι προφανής. Και φυσικά, τα λεφτά αυτά υπάρχουν. Ούτε εξανεμίστηκαν, ούτε εξαερώθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ;; ''ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ'' ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ;; ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ;; ''ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ'' ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ;; ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΡΓΑ ''ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ'' ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάνε τα υποβρύχια. Τα πληρώσαμε και δεν δουλεύουν. Με αυτή την συμφωνία δεν μπορούμε να αναζητήσουμε ευθύνες. Τους έδωσαν και υποσχέσεις για νέες παραγγελίες, χωρίς διαγωνισμούς χωρίς τίποτα. Καλά μια καθυστέρυση είχαν οι τούρκοι και πέταξαν τις εταιρείες εκτός διαγωνισμών και τους έβαλαν πρόστημο ενώ εδώ τους υποσχόμαστε και άλλα. Μπράβο μυαλό ο Βενιζέλος!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δέν ντρεπόμαστε λέω εγώ...θά μπορούσα νά γράψω κατεβατά αναφορικώς μέ τό θέμα,θά μείνω όμως σέ ένα απλό στιχάκι:
    'ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ,ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΑΡ'ΤΗΝ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣ'. Έχω τήν πεποίθησιν πώς αυτό απαντά είς ΑΠΑΝΤΑ τά δεινά πού κατατρώγουν τόν καθημερινόν(αλλά καί τόν Ιστορικόν)βίον ημών,τών προσφάτων αλλά,κατά πώς φαίνεται,καί εσχάτων Ελλήνων... Ποιός θά ανοίξει τό κουτί τής Πανδώρας νά λευτερώσει τήν φυλακισμένη Ελπίδα;ποιός θά έχει τό θάρρος νά πάψει νά αναζητά 'λύσεις' καί απλώς νά αρχίσει νά...'κόβει';Διότι γνωστόν εστί:'Ό,τι δέν λύνεται ΚΟΒΕΤΑΙ'. Από Φαύλων Αρχόντων άρξασθε καί ο νοών νοείτω...γραφικότητες...

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν το εκανε αυτο η ΝΔ θα ειχαν σχεισει ολοι τα υματια τους,γιαυτο μας το ειπε ο Γιωργακης προκαταβολικα οτι κυνδινευει η εθνικη μας κυριαρχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.