13/3/10

Ευρω-αμερικανική «κόντρα» για τα παράγωγα

Τί ζητούν από την Ε.Ε. οι ηγέτες 4 χωρών της Ένωσης
Τη διεξαγωγή έρευνας για κερδοσκοπία σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κοινή επιστολή τους, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Με την επιστολή, που φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου και έχει αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον εκ περιτροπής προεδρεύοντα της Ε.Ε., Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, ζητείται από την Κομισιόν να προχωρήσει το συντομότερο σε έρευνα προκειμένου να προσδιορίσει το ρόλο και τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας επί των CDS (συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) στα κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών.
Εάν κατά την έρευνα διαπιστωθούν παράνομες πράξεις ή αποδειχθεί πως η κερδοσκοπία είχε σημαντικές επιπτώσεις στο ύψος των επιτοκίων δανεισμού, τότε θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα η λήψη νομοθετικών μέτρων ή η προώθηση ρυθμίσεων που θα βάζει τέρμα σε αυτές τις πρακτικές, αναφέρει η επιστολή.

Τα μέτρα
Μεταξύ των μέτρων που προτείνεται να ληφθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, είναι η απαγόρευση των κερδοσκοπιών συναλλαγών στα συμβόλαια CDS, καθώς επίσης η υποχρεωτική διακράτηση των συμβολαίων από τον αγοραστή για μια ελάχιστη προκαθορισμένη περίοδο και η απαγόρευση της αγοράς CDS εάν ο αγοραστής δεν διαθέτει και τον τίτλο, δηλαδή το ομόλογο.
Στην επιστολή επισημάνουν επίσης ότι θα πρέπει να ενταθούν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των παραγώγων επενδυτικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνθεση των παραγώγων επενδυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των CDS, μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στις κεντρικές βάσεις δεδομένων στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Για την ασφάλεια των αγορών ζητούν, τέλος, όλα τα παράγωγα προϊόντα να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ή σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να καλύπτονται από μηχανισμούς κεντρικής αντιστάθμισης
.
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η Κομισιόν χαιρετίζει την πρωτοβουλία των τεσσάρων και θα πράξει τα δέοντα. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα συζητήσουν επίσης το όλο θέμα, ώστε να υπάρξει μια ενιαία στάση της Κοινότητας.
Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία το σύνολο των συμβολαίων CDS που "ποντάριζαν" σε δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, ήταν της τάξης των 9 δισ. δολαρίων επί συνολικού χρέους 271 δισ. δολαρίων. Οπως είπε ο εκπρόσωπος μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό σε σχέση με το μέγεθος του χρέους, αλλά εκείνο που προέχει είναι η ζημιά που μπορεί να προξένησε σχετικά με το κλίμα και την ψυχολογία και όχι το ποσό σε πραγματικούς αριθμούς.

Αντιδρούν οι Αμερικανοί
Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος υποστηρίζει τη λήψη μέτρων για την αυστηρή εποπτεία των παραγώγων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την προωθούμενη κοινοτική νομοθεσία για τα παράγωγα, θεωρώντας ότι είναι πολύ αυστηρή και δημιουργεί έντονα προβλήματα σε αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση γι' αυτό του θέμα μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι Βρετανοί οι οποίοι -λόγω της δεσπόζουσας θέση που έχει το city του Λονδίνου σε αυτού του τύπου της συναλλαγές- δεν επιθυμούν αυστηρή νομοθετική ρύθμιση της αγοράς των παραγώγων.
Ν. ΜΠ.

3 σχόλια:

  1. Τις προηγούμενες μέρες πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φιλοκυβερνητικά προσπαθούσαν να μας πείσουν πως ο κύριος πρωθυπουργός έφερε σε πέρας την «σταυροφορία» συνεννόησης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής για την πάταξη των κερδοσκόπων… Αλλά ω του θαύματος βλέπουμε πως δεν είναι ακριβώς σύμφωνοι αυτοί οι δύο πόλοι στην πάταξη της κερδοσκοπίας ή τουλάχιστον έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Μήπως λάθος κατάλαβε ο κύριος πρωθυπουργός και το μετέφερε λάθος στα δικά μας ΜΜΕ; Ή μήπως τα ΜΜΕ είναι τόσο απελπισμένα για «κυβερνητικές επιτυχίες» ώστε ακόμα και τις ποιο αδιάφορες επαφές τις βαφτίζουν έτσι; Πάντως ότι και να συμβαίνει δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό ούτε για τα ΜΜΕ αλλά ούτε και για τον πρωθυπουργό μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελευθέριε,

    Ένα θα σου πω. Μέχρι στιγμής, ο Γιωργάκης έχει επιδείξει φοβερή κινητικότητα. Μπορεί να έλαχε, αλλά του ήλθαν γάντι η άρση της βίζας από τις ΗΠΑ και η αναγνώριση των τουρκικών γενοκτονιών, από την άλλη. Με την δεύτερη σαφώς δεν έχει καμμία σχέση, αλλά, πώς να το πω, συμβάλλει στο όλο καλό κλίμα, που πάει να δημιουργηθεί υπέρ αυτού.

    Αν τον συγκρίνεις με τον άβουλο και τεμπέλη Καραμανλή, σαφώς κερδίζει κατά κράτος.

    Επίσης, υπάρχει μία τάση "αποκατάστασης" της Ελλάδας στα μάτια των Ευρωπαίων. Δεν ξέρω τι θα κάνει και τι θα επιτύχει, όμως δεν θα του αρνηθώ ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ότι κινείται, ότι υπάρχει, βρε αδελφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Για να λέμε του στραβού το δίκιο η Ελλάδα, ανεξαρτήτως πρωθυπουργού, δενέχει τη δυνατότητα να επιτύχει σύγκλιση ΕΕ-ΗΠΑ. Πολυ μικρή, αδύνατη και σε δύσκολη θέση για να συγκεράσει τέτοια συμφέροντα. Το ότι κάνει εσωτερική προπαγανδιστική πολιτική ότι πέτυχε κάτι τετοιο ειναι κατανοητό κι όποιος τρώει βλήτα το καταπίνει.
    Πολύ περισσότερο αφού τα απτά αποτελέσματα της κινητικοτητάς του μάλλον είναι ασήμαντα έως και ανύπαρκτα-θα τα δούμε στο ύψος των επιτοκίων του δανεισμού. Τα είδαμε όμως ήδη στο ότι παραλάβαμε (πληρώσαμε) το Παπανικολής που γέρνει, στο ότι αγοράζουμε εν μέσω επαπειλούμενης πτώχευσης φρεγάτες και αεροσκάφη, στο ότι η Μέρκελ εξακολουθεί να δείχνει σκληρή στη χρηματοδότηση της Ελλάδας- μήπως και στο ότι ζήτησε να δει τον Σαμαρά;. Πάλι για του στραβού το δίκιο: Αν ο Καραμανλής δεν είχε βάλει βέτο για τα Σκοπια στο Βουκουρέστι θα είχαν μπει στο ΝΑΤΟ με τα σεα τους και τα μέα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.