9/3/10

Φεύγουν από την Ελλάδα επενδύσεις στις ανανεώσιμες


Ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς την τραπεζική μόχλευση, που προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν αρχίσει να διοχετεύονται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές βαρέθηκαν να τα διατηρούν επί μακρόν «παρκαρισμένα» στην Ελλάδα, προσδοκώντας η επίσημη πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά.

«Πρόκειται για επίτευγμα των ελληνικών κυβερνήσεων και ιδίως εκείνων της τελευταίας πενταετίας», δήλωσε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Παραγωγής Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η σημερινή κυβέρνηση «αν πάει τελικώς στη Βουλή, θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα».


Λειτουργία
Με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης ζήτησε από την κυβέρνηση «να αρχίσει να λειτουργεί» και το ίδιο να συμβεί και με τη ΡΑΕ, η οποία παραμένει ακέφαλη, με συνέπεια να έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλές αιτήσεις «οι οποίες έχουν μείνει στο ντουλάπι εδώ και περίπου ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας υλοποιούνται μεν κάποιες επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ, αλλά «οι ρυθμοί είναι υποδεκαπλάσιοι από ό,τι θα έπρεπε», ενώ και ξένες επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, επίσης θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα «αλλά δεν βοηθά το πλαίσιο».

Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία και κυρίως στην Πολωνία. Στις δύο αυτές χώρες, εξάλλου, η ΤΕΡΝΑ, θα ανακοινώσει σύντομα την έναρξη υλοποίησης τριών project, στον τομέα των αιολικών πάρκων για ηλεκτροπαραγωγή.

Η συνολική τους ισχύ, σε πρώτη φάση, θα είναι της τάξεως των 60 MW, ενώ η αρχική επένδυση φθάνει τα 90 εκ. ευρώ.

Λεωνίδας Λιάμης

6 σχόλια:

  1. Στα τσακίδια!!!!!!!!

    Οι ανεμογεννήτριες καταστρέψαν όλη την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα τσακιδια εσυ ανεγκεφαλε νεοελληνα.να δουμε τι θα τρως στο μελλον εκτος και εκανες και εσυ τις
    αρπαχτες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουστ Πράσινοι Νεοταξίτες λαμόγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιακχος ο ανένδοτος10 Μαρτίου 2010 στις 2:18 μ.μ.

    Η απάντηση του ανωνύμου του (νεο) έλληνος είναι ενδεικτική του πολιτιστικού και ηθικού επιπέδου στο οποό κινείται ο πολιτικός του λόγος.... Επειδή σαν και αυτόν είναι πολλοί δικοί μας, αυτά παθαίνουμε και αυτά παθαίνουμε γιατί κάποιοι από μας κινούνται στο ίδιο επίπεδο... Δυστυχώς (και δυό φορές δυστυχώς δεδομένου ότι είμαι βέβαιος πως δεν θα καταλάβει τι του λέμε,λόγω του δείκτη νοημοσύνης του και της ιδιωτείας του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Anonimoi san kai ton 1,06 kai 4.08 einai enas apo tous logous pou i glikia mas patrida einai duskolo na dei prokopi: Agramatoi, anagogoi, asxetoi epi pantos epistitou ektos apo to tavli!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριε Βουλγαρη απο Λονδινο.
    Ειμαι ο 4.08 και δεν γραφω ανωνυμα.
    Δεν ειμαι αναγωγος αλλα αυτος που
    υφισταται τα προβληματα στην Ελλαδα
    απο κοντα μαζι με αλλα αθωα εντελως
    θυματα.Βρισκεσαι καπου μακρυτερα απο τα γεγονοτα και εισαι φυσικα και
    πιο ψυχραιμος απο εμας εδω.Χαιρομαι
    που επικοινωνεις τακτικα και δειχνεις το ενδιαφερον σου.
    Φιλικα stergios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.