10/9/10

Λίβανος: Επίσκεψη του ιρανού προέδρου στο Λίβανο στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αναμένεται στις 13 και 14 Οκτωβρίου στη Βηρυτό για την πρώτη του επίσκεψη στο Λίβανο, ανακοίνωσε λιβανική κυβερνητική πηγή.Ο Αχμαντινεζάντ "θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και με αξιωματούχους της Χεζμπολάχ", διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις και στην πρόταση του Ιράν για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές απειλές.

Στις 25 Αυγούστου η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει και να εξοπλίσει το στρατό του Λιβάνου, όταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κάλεσε την κυβέρνηση στη Βηρυτό να ζητήσει τη βοήθεια του Ιράν σε αυτό τον τομέα.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ έχει εκφράσει την επιθυμία να μεταβεί στο νότιο Λίβανο και στις περιοχές όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο των 33 ημερών το 2006.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του συντηρητικού Αχμαντινεζάντ στο Λίβανο μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2005.Ο Αχμαντινεζάντ επανεξελέγη για μια δεύτερη θητεία το 2009.Η τελευταία επίσκεψη στη Βηρυτό προέδρου του Ιράν είχε πραγματοποιηθεί από τον προκάτοχό του, τον μεταρρυθμιστή Χαταμί το Μάιο του 2003.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την οποία προέρχεται ο Χαρίρι, υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τον Απρίλιο το Ιράν και τη Συρία ότι προμηθεύουν τη Χεζμπολάχ με όλο και πιο προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ, εχθρού της Τεχεράνης.

Η Χεζμπολάχ, σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν, βρίσκεται στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου.

Ο Λίβανος απείχε κατά την ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.Οι χώρες της Δύσης τρέφουν υποψίες πως η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρότι το Ιράν το διαψεύδει.
EXPRESS.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.