26/9/10

Πώς μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη συνέντευξη της 19ης Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό του «συστήματος». Εκεί που όλοι ήταν βέβαιοι και ήσυχοι ότι είχαν πείσει λίγο-πολύ τον κοσμάκη ότι το Μνημόνιο ήταν/είναι «αναγκαίο κακό» και ότι για όλα τα δεινά που αυτό φέρνει περίπου «φταίει ο Καραμανλής», που «κατέστρεψε την οικονομία», ήρθε ο Σαμαράς και με πέντε απλές και κατανοητές κουβέντες ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση αυτή στο εκλογικό σώμα και έβαλε τους θιασώτες του Μνημονίου να
«ψάχνονται» πώς θα απαντήσουν και πώς θα καταφέρουν να συνεχίσουν να παραπλανούν την κοινή γνώμη.
Αφήνοντας στην άκρη το σχολιασμό κινήσεων πανικού, όπως η σπασμωδική προσπάθεια να αφήσουν υπονοούμενα περί δήθεν «προσπάθειας επιστροφής του Καραμανλή», φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ και των παπαγαλακίων του ΔΝΤ, με πυρήνα την φαινομενικά πιο «αδύναμη» θέση του Προέδρου της ΝΔ, από αυτές που διατύπωσε στη ΔΕΘ: Τη θέση ότι, με το μίγμα πολιτικής που προτείνει η ΝΔ, το έλλειμμα θα μηδενιζόταν στο τέλος του 2011.
Αυτό έχει κάνει ακόμη και υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά να αναρωτιούνται: Εντάξει, ο Πρόεδρος μας έπεισε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση και δυνατότητα εξόδου από το Μνημόνιο. Αλλά μήπως είναι υπερβολή να λέμε ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011;
Κι όμως! Το έλλειμμα θα μπορούσε πράγματι, με βάση το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει ο Σαμαράς και με δεδομένα (δυστυχώς) τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ και που δεν μπορούν να ανατραπούν μέχρι να βγούμε από το Μνημόνιο, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή ροή χρήματος στην ελληνική οικονομία, να μηδενιστεί σχεδόν, στο τέλος του 2011!
Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό το απίστευτο, εκ πρώτης όψεως, αποτέλεσμα;
Είναι απλό: Με προβλεπόμενο έλλειμμα 8,7% για το 2010, το οποίο ποσοστό ελλείμματος διασφαλιζόταν με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε, με το Μνημόνιο, στις 6 Μαΐου, μέτρα που μειώνουν το έλλειμμα κατά 8 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στο 2010.
Εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα: Αν το έλλειμμα με τα προηγούμενα μέτρα ήταν ήδη στο 8,7%, τότε με μέτρα 8% το 2010 και άλλο 4% το 2011, δεν θα έπρεπε, με όλη αυτή την επίπτωση των μέτρων, να πάμε συνολικά σε πλεόνασμα (12% – 8,7% = ) 3,3%;
Η απάντηση είναι, με βάση την πολιτική ΠΑΣΟΚ, όχι. Και είναι όχι ακριβώς λόγω της ύφεσης.
Αν όμως δεν υπήρχε ύφεση, τα μέτρα του 2010 έφταναν για να πάει το έλλειμμα στο 0,7%, ήδη από φέτος!
Ποιος τα λέει αυτά; Ο Επώνυμος του antinews;
Όχι! Τα λένε το πασοκικό ΙΟΒΕ και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου!
Για το ότι τα μέτρα της 3ης Μαρτίου έφταναν για να πάει το έλλειμμα στο προβλεπόμενο για φέτος 8,7%, το ΙΟΒΕ, που επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει «αναγκαίο» το Μνημόνιο, έλεγε τα εξής:
«Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου είναι απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία.
Ταυτόχρονα, αποτελούν ευκαιρία διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα, βιώσιμη, τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αφού όμως μεσολαβήσει μια περίοδος αρνητικών ρυθμών.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι επαρκή για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010, παρά την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2010 κατά 2,5% και τους υψηλότερους τόκους του δημόσιου χρέους.»
Το Μάιο δηλαδή, ξεκινούσε η ελληνική οικονομία με βάση το 8,7%.
Δείτε τώρα και τι έλεγε για την επίπτωση των νέων μέτρων του Μνημονίου ο Παπακωνσταντίνου, όταν τα ανακοίνωνε σε συνέντευξη τύπου στις 2 Μαΐου 2010:
«Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ [δημοσιογράφος]: Απ’ ό,τι είδα, τα στοιχεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπατε φέτος οχτώ μονάδες, τέσσερις μονάδες το 2011, δύο το 2012 και δύο το 2013. Αυτό συνολικά κάνει 16 μονάδες του ΑΕΠ και θα πάει κάτω από το τρεις το 2014. Δηλαδή πόσο έλλειμμα είχαμε πέρσι και πρέπει να πέσει 16 –αν τα βγάζω καλά- μονάδες και να είναι πάλι πάνω από το 3 το 2013;
Και ένα δεύτερο, οι μειώσεις στα δώρα και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, αφορούν τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς την πρώτη σας ερώτηση, πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Είναι διαφορετικό οι μονάδες προσαρμογής που χρειάζονται και είναι διαφορετικό αυτό μειώνει το λόγο έλλειμμα προς ΑΕΠ. Και αυτό, διότι η χώρα θα είναι σε ύφεση τα επόμενα χρόνια. Εφόσον θα είναι σε ύφεση, χρειάζεται να τρέξουμε πιο γρήγορα, για να μείνουμε στάσιμοι.
Και αν θέλουμε, όχι απλώς να μείνουμε στάσιμοι, αλλά να μειωθεί το έλλειμμα, πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και η δημοσιονομική προσαρμογή υπερβαίνει τη μείωση του ελλείμματος που χρειάζεται, ακριβώς γιατί ταυτοχρόνως θα έχουμε και μείωση στον παρανομαστή που είναι το ονομαστικό ΑΕΠ.»
Καταλάβατε τι μας λέει ο Υπουργός Οικονομικών; Ότι θέλουμε, λέει, πολύ περισσότερα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, ως ποσοστό το ΑΕΠ, επειδή θα υπάρχει ύφεση.
Άρα, αν δεν υπήρχε ύφεση, με τα μέτρα αυτά το έλλειμμα, με αυτά τα μέτρα, θα είχε ήδη σχεδόν μηδενιστεί!
Πόσο πιο προφανές μπορεί να γίνει ότι, παράλληλα με τα μέτρα, έπρεπε να υπάρχει και πολιτική ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να μην έχουμε ύφεση και να αποδώσουν τα φετεινά πολύ σκληρά μέτρα την πλήρη τους επίδραση στο μηδενισμό του ελλείμματος;
Πόσο πιο προφανές μπορεί να γίνει, δηλαδή, ότι χρειάζεται ακριβώς αυτό που λέει ο Σαμαράς: «Διαφορετικό μείγμα πολιτικής», τέτοιο που να καταπολεμά την ύφεση;
Πόση αδιαφορία και αναλγησία πρέπει να διακρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να μην βλέπουν πόσο πιο εύκολα θα μπορούσε να βγει η χώρα από τα ελλείμματα, αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις Σαμαρά και, κυρίως, αν σταματούσε να υπάρχει το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, που έχει παραλύσει τα πάντα στην οικονομική δραστηριότητα;
Αλλά και πόσο ενισχύονται, παράλληλα, οι υποψίες ότι εδώ υπάρχει κάτι «αφύσικο», για να χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του Προέδρου της ΝΔ, σε σχέση με τη συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που συνειδητά, σύμφωνα με την υπουργική μαρτυρία, πηγαίνει σε μέτρα που διαλύουν την ελληνική οικονομία; Διότι, αυτό δεν σημαίνει το «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για να μείνουμε στάσιμοι», του Παπακωνσταντίνου;
Αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα; «Τρέχει» η μείωση των ελλειμμάτων με μέτρα αιματηρά, και όμως μένουμε στάσιμοι!
Πρόβλεψη σε ανύποπτο χρόνο
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα ταχέος μηδενισμού του ελλείμματος την είχε διαπιστώσει ο υπογράφων σε ανύποπτο χρόνο, αμέσως σχεδόν μετά την εξαγγελία των μέτρων και την ψήφιση του Μνημονίου. Γράφαμε στις 8 Μαΐου 2010, στην ανάρτηση «ΔΝΤ: Τα μέτρα αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση!!!» και με βάση τηλεοπτική συνέντευξη του Νο. 2 του ΔΝΤ, John Lipsky, τα εξής:
«… Πόσες ποσοστιαίες μονάδες μείωσης του ελλείμματος εξασφαλίζει η κυβέρνηση με τα μέτρα: 5% του ΑΕΠ στις δαπάνες, 4% στα έσοδα και 2% με διαρθρωτικά μέτρα. Σύνολο: 11% του ΑΕΠ! Πάμε για άμεσο μηδενισμό του ελλείμματος, αν όχι για πλεόνασμα!»
Και προσθέταμε: «Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική στόχευση από την τρομακτική μείωση του ελλείμματος κατά 11% σε ένα χρόνο, είναι να μπορέσει να περάσει τα δύσκολα τώρα και, όταν θα πλησιάζει να εξαντλήσει την τετραετία, να ανοίξει το πουγκί των παροχών, για να μπορέσει να εξασφαλίσει επανεκλογή.
Ενδιαμέσως, όμως, θα έχει καταφέρει να χρεώσει πολιτικά τα μέτρα, τουλάχιστον εν μέρει, στον Καραμανλή και στο ΔΝΤ. Και έτσι ο ΓΑΠ θα εμφανιστεί προς το τέλος της τετραετίας ως σωτήρας της χώρας και προστάτης του απλού λαού!».
Είναι γεγονός ότι τότε δεν είχα υπόψη μου τη συνέντευξη Παπακωνσταντίνου, όπου είχε κάνει αναφορά στις ποσοστιαίες μειώσεις (με κάπως διαφορετικά ποσοστά από αυτά που μας ο Lipsky), ούτε είχα λάβει υπόψη μου τις τρομακτικές επιπτώσεις της ύφεσης.
Ωστόσο, η ουσία δεν αλλάζει ότι ήταν προφανής από τότε η δυνατότητα άμεσου μηδενισμού του ελλείμματος, εφόσον μπορούσε, παράλληλα, να αποφευχθεί η ύφεση.
Το ότι δεν το φρόντισαν από τότε, από την αρχή, ήταν παραπάνω από εγκληματικό.
Το ότι συνεχίζουν να ψεύδονται μέχρι σήμερα ασύστολα, για την οικονομική πρόταση Σαμαρά τους κάνει πραγματικά επικίνδυνους για τη χώρα!
Μονόδρομος δεν είναι το Μνημόνιο. Μονόδρομος είναι η ανάγκη έξωσης αυτής της κυβέρνησης. Πρώτο βήμα, η υπερψήφιση, με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά στις περιφερειακές εκλογές!
Επώνυμος
ΑΝΤΙΝΙΟΥΖ

20 σχόλια:

  1. Se troi o kolos su na su kanun noima opos sti Mimi kapote o ekfilos sto aeroplano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι συμφωνούν ότι δεν βάλαμε σωστή υποθήκη γα να πάρουμε τα λεφτά. Κάποια υποθήκη όμως έπρεπε να δώσουμε. Κανένας δεν θέλει να μας πεί πώς θα πληρώνονταν οι μισθοί την 1η Ιουνίου, ο αρθρογράφος μιλά για ποσοστά ΑΕΠ, ερχομένους μήνες και επόμενα χρόνια θεωρώντας ότι θα υπάρχει χώρα, δίχως να μας εξηγήσει το πώς. Αντί τού απογοητευτικού κ. Σαμαρά, εγώ συμφωνώ 100% με τον Αντιπρόεδρο:

    Ιδιαίτερα ειλικρινής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αν και η ηγεσία του κόμματος αποφεύγει να πει ότι η ίδια θα δεχόταν ένα άλλο μνημόνιο και υπερτονίζει το άλλο μείγμα πολιτικής, ανέφερε: «Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε. Μονάχα που, αν ήμαστε εμείς, δεν θα ήταν αυτό που υπεγράφη. Ο,τι μας είπαν το δεχθήκαμε. Μα σκοπός ήταν να διαπραγματευθούμε».(Το Βήμα 24/09/2010)

    Αυτή είναι θέση, και η αλήθεια πράγματι. Αλλά αυτός τίνος εξαπτέρυγο είναι; Θα διαγραφεί και ο Αντιπρόεδρος; Ας σημειωθεί ότι αυτή είναι και η θέση τού ΛΑΟΣ.

    Τόσοι άνθρωποι είχαμε προσδοκίες από τον κ. Σαμαρά. Φοβούμαι όμως ότι η ιστορία θα τον στιγματίσει ότι έπαιξε το τύμπανο τού διχασμού και τυχοδιωκτισμού στην χειρότερη δυνατή συγκυρία, και ελπίζω να μη ανδειχθεί αυτό όλεθρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλος ένας αρχηγός αντιπολίτευσης που έχει λύσει τα θέματα, όπως ο GAP με το "λεφτά υπάρχουν". Και όταν γίνει πρωθυπουργός: Αλτσχάιμερ. Θυμηθείτε μόνο την "επανίδρυση του κράτους" και την "πάταξη της φοροδιαφυγής". Θυμάται κανείς πόσες φορές και από ποιούς έχουν ακουστεί αυτά τις προηγούμενες δεκαετίες;
    Φυσικά και η ανάπτυξη θα έκανε τα μέτρα πιο ευκολοχώνευτα αλλά και αποτελεσματικά , δε μας λέει όμως κανείς ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ανάπτυξη και με ποια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα;
    Καζίνα παντού; Τι ακριβώς παράγει η Ελλάδα σήμερα; Με ποιό κρατικό μηχανισμό; Με τις υπάρχουσες συντεχνίες; κλπ κλπ
    Όταν χρειάστηκε το τρισκατάρατο για να μετρηθούν οι ΔΥ, για να αρχίσουν να πληρώνουν φόρο οι ταξιτζήδες (και δεν το είδαμε ακόμα), να απελευθερωθούν οι μεταφορές κ.ά. είμαστε άξιοι της τύχης μας.
    Πριν δυο χρόνια ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολιόταν με τέτοια θέματα, λόγω "πολιτικού κόστους" (η άλλη κατάρα). Μα την αλήθεια, πολύ πλάκα θα είχε να έβγαιναν αληθινά τα σενάρια περί προώρων εκλογών, να έβγαινε ο Σαμαράς και τότε να βλέπαμε τι θα μειωνότανε μέχρι το τέλος του 2011.
    Όσο κύριοι είμαστε παγιδευμένοι σε πολιτικές (και πολιτικούς) της τελευταίας 35ετίας αυτά θα παθαίνουμε. Αλλάγή νοοτροπίας χρειάζεται ώστε να εκλέγουμε και τους αντίστοιχους πολιτικούς. Τα παχύδερμα τρώνε βέβαια τα περισσότερα, αλλά κάποιος τα ανεχόταν τόσες δεκαετίες...
    Και κλείνω με δυο παραδειγματάκια νοοτροπίας ανθρώπων: στην Αγγλία τα φορτηγά που βγαίνουν από εργοτάξιο, ξεπλένουν τα λάστιχα για να μη λερώσουν την άσφαλτο (!) Θυμηθείτε τις εικόνες της Δουνκέρκης, με σειρές στρατιωτών, μέχρι τη μέση στο νερό, να περιμένουν ο ένας πίσω από τον άλλον την επιβίβαση στα πλοία εν μέσω βομβαρδισμού. Φυσικά και το "πακέτο" της νοοτροπίας αυτής περιλαμβάνει και χίλια δυο άλλα κακά, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, να μη σκεφτόμαστε μόνο το γενικότερο καλό όταν δεν επηρεάζεται το τομάρι μας;
    Ουτοπικά αυτά, το ξέρω, γι αυτό καληνύχτα και καλή τύχη σε όλους μας...
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψαξτε λίγο στο διαδίκτυο για το άρθρο "η λαβίδα Σαμαρά" να δείτε ποιος είναι πραγματικά ο κυριος αυτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνώ με τον πρωτο προ-σχολιαστή και να συμπληρωσω
    πιτσες μπλε
    σε πρασινα κιβώτια

    που ησαν ωρε ολα τα παλικαρια τα ξυπνια , οταν σκυβαμε το κεφαλι στο ΔΝΤ - αφου η χωρα ειχε αναγκη γιατι ο καραμανλης εκανε πασα στον Γιωργακη -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω μπορω να σας γραψη μια εκθεση ιδεων, οπου η Ελλαδα το 2013, θα εχει πρωτογενες πλεονασμα, αναπτυξη 6% (πρασινη, μπλε, εμπριμε), κατ επεκταση μειωση του χρεους και αυξησεις 2% σε ολους.

    Ψηφιστε με. Λεφτα υπαρχουν. Και αναπτυξη υπαρχει. Χρεη δεν υπαρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο στον Κο Α.Σαμαρά για τις σωστές και συγκροτημένες σκέψεις του.
    Είναι αναπόφευκτα ο επόμενος Π/Θ, και πολύ πιο σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου ρε, Σαμαρά θηρίο! Το ότι είναι έλληνας ορίτζιναλ πάντως φαίνεται, έτσι; Ο κλασικόοος ο μ...ς ο έλληνας που πάντα "ξέρει". Πως γίνεται πάντα να "ξέρουν" αυτοί που είναι έξω από τον χορό και μόλις (αν και όταν) αναλάβουν να παθαίνουν αμνησία...μυστήριο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 8:20 μ.μ.

    >Ο κλασικόοος ο μ...ς ο έλληνας που πάντα "ξέρει".<

    Έχεις απόλυτο δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο άξιο σχολιασμού δεν είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ιστορια θα καταγραψει στο μελλον, πως για πρωτη φορα σε κρισιμη στιγμη του νεοελληνικου κρατους, η Ελλαδα, περα απο τους γνωστους λαικισμους του ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, που παντα ελεγαν στον κοσμο αυτα που ηθελε να ακουσει (1200 ευρω ελαχιστο μισθο), ειχε την τυχη να εχει αρχηγο αξιωματικης αντιπολιτευσης, εναν σοβαρο και υπευθυνο πολιτικο, σαν τον Αντωνη Σαμαρα, που ανετρεψε μικροκομματικες τακτικες δεκαετιων και εκανε εποικοδομητικη αντιπολιτευση για το καλο του τοπου, ωστε να αποφευχθει ο διχασμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε όλους τους παραπάνω , στέλνω το εξής μήνυμα .

    Αν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός (εκτός από προδότες ή Συνεργάτες τους) έκανε τις μειώσεις που έκανε ο GAP , χωρίς να ξεφτυλίσει την χώρα μας παγκοσμίως , καταστρέφοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία , με αποτέλεσμα να καταστραφεί η οικονομία και να μειωθεί το ΑΕΠ και να πιασουν πάτο τα έσοδα του κράτους από τους πολίτες , ( τα λέω απλά και κατανοητά για να τα καταλαβαίνετε )
    Θα είχε λύσει το πρόβλημα του κρατικού ελείμματος κατευθείαν .

    Είναι απλά μαθηματικά .

    Φυσικά αυτό δεν σημαίνει , ούτε οτι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια , ούτε ότι θα κατασκευάζουμε διαστημόπλοια .
    Απλά σημαίνει ότι θα είχε ισοσκελιστεί ο προυπολογισμός της χώρας .
    Δηλαδή Έσοδα-(μείον)Εξοδα=(ισον)μηδέν
    Τώρα έχουμε Έσοδα-(μείον)Εξοδα=(ισον) -8%(περίπου)
    Ελπίζω να καταλάβατε .


    Δέχομαι ότι κάποιοι , δεν είναι καλοί στα μαθηματικά οπότε τους συγχωρώ για τις μπούρδες τους παραπάνω .

    Τώρα αν κάποιοι είναι καλοί στα μαθηματικά και άλλοι λόγοι τους οδηγούν να λένε αυτές τις μπούρδες........Χαιρετίσματα Γραικύλοι.

    PRO από Συμβασιλεύουσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μεγάλε δάσκαλε των μαθηματικών ή καλύτερα της κομματοκρατίας, σε καταλάβαμε απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όντως δάσκαλος των μαθηματικών , αλλά όχι της κομματοκρατίας φίλε D .

    Εγώ πάντως στην θέση σου θα το ξαναδιάβαζα , γιατί αν και απλό μάλλον δεν το κατάλαβες .

    Αλλιώς δεν θα μιλούσες για κομματοκρατίες .

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ PRO, ξέχασες να αναφέρεις και τα εναλλακτικά μαθηματικά των "Μάνου, Σκυλακάκη, Καρατζαφέρη και ΣΙΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Αγαπητέ PRO, ξέχασες να αναφέρεις και τα εναλλακτικά μαθηματικά των "Μάνου, Σκυλακάκη, Καρατζαφέρη και ΣΙΑ".

    Nα πουμε κατευθείαν και για συντομία CIA να είμαστε μέσα 100% και να τους καλύψουμε όλους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος είπε...
    ψαξτε λίγο στο διαδίκτυο για το άρθρο "η λαβίδα Σαμαρά" να δείτε ποιος είναι πραγματικά ο κυριος αυτός

    26 Σεπτεμβρίου 2010 6:18 μ.μ.


    Χωρις να "καιγομαι" για Σαμαρα θα ηθελα να μου απαντησεις τι ητανε καλυτερο τοτε και πριν την διαλυση
    της Γιουγκοσλαυιας.Η απορροφηση των Σκοπιων μεταξυ Ελλαδας και Σερβιας η η σημερινη κατασταση που
    τα Σκοπια γλυκοκοιτανε την Ελληνικη Μακεδονια να την αποσπασουνε απο τον κορμο της Ελλαδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επιμένω : το πρόβλημα της Ελλάδας εχει την λύση του στους δρόμους !!!! Αν οι οι ~60 000 υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ εκυελούσαν το καθήκον τους ..... σε ελάχιστο χρόνο θα είχανε εισπράξει τα ελλείματα και ... τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων θα μειωθούν κατά 30%. Αλλά ...τζερτζελές να γίνεται και ασε τον κοσμάκη να σκοτώνεται(καλά να πάθουν τα ΖΩΑ,Ε!!ΖΩΑΑΑΑΑ -Β.Λεβέντης) αφού ψηφίζουν τους ιδιους καιτους ομοίους του;,Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου.Αν εφαρμοσθεί ο ΚΟΚ εδώ,σε μια εβδομάδα θα τα παρουν όλα οσα τους λείπουν ....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.