7/9/10

ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει τουλάχιστον 22 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού

Το Ιράν είχε στα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 22 κιλά ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, το οποίο η Τεχεράνη δηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί στον ερευνητικό της αντιδραστήρα της, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

"Το Ιράν έχει υπολογίσει ότι από τις 9 Φεβρουαρίου του 2010 και έως τις 20 Αυγούστου του 2010 (...) παρήγαγε περίπου 22 κιλά UF6, ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%", στην πυρηνική μονάδα του Νατάνζ, αναφέρει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Στο παρελθόν, το Ιράν είχε προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου έως 5,0% στην μονάδα του Νατάνζ. Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό περίπου 20% ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Η αύξηση του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου πραγματοποιήθηκε από ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες παρά τις κυρώσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις καταδίκες από τις περισσότερες δυτικές χώρες που πιστεύουν ότι η με την παραγωγή του UF6 το ισλαμικό καθεστώς πλησιάζει στην ικανότητα να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΙΑΕΑ, το Ιράν έχει τοποθετήσει το υλικό "σε ένα κύλινδρο χωρητικότητας περίπου 25 κιλών ο οποίος έχει τεθεί υπό επιτήρηση".

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν αρνείται την είσοδο σε πυρηνικές του εγκαταστάσεις έμπειρων επιθεωρητών της ΙΑΕΑ και εμποδίζει έτσι τις συνεχιζόμενες έρευνες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ καταγγέλλει τις "επανειλημμένες αρνήσεις του Ιράν στους έμπειρους επιθεωρητές που διορίστηκαν από την ΙΑΕΑ να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Ιράν που παράγουν πυρηνικό καύσιμο", προσθέτοντας ότι αυτό "παρεμποδίζει τις διαδικασίες επιθεώρησης".

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι αρνήσεις αυτές εμποδίζουν την Υπηρεσία να θέσει σε εφαρμογή με αποτελεσματικό τρόπο "τα μέτρα της για προστασία" στο Ιράν.
ΝΟΟΖ.GR

4 σχόλια:

  1. Να τα χιλιάσει ρε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Το Ιράν είχε στα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 22 κιλά ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού,<



    >Να τα εκατοστίσει!
    7 Σεπτεμβρίου 2010 11:51 π.μ. <





    >Να τα χιλιάσει ρε !!!
    τζιμης
    7 Σεπτεμβρίου 2010 2:10 μ.μ.<

    ---------------
    ---------------
    Αν δεν υπαρχει αλλος πλειοδοτης(...γκουπ, το σφυρι) κατακυρωνεται στον τελευταιο πλειοδοτη.Καλοριζικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώστε λίγο και στον sterg νάχει κι αυτός και να πορεύεται.



    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.