12/9/10

Πριν από 66 χρόνια, σε μια χαράδρα στο Δαφνί, τα πολυβόλα των Ες Ες θερίζουν 72 Έλληνες πατριώτες

Η σφαγή των 72 πριν την απελευθέρωση το ‘44

του Τάσου Κ. Kοντογιαννίδη
Το σούρουπο της 7ης Σεπτεμβρίου 1944, στις φυλακές Αβέρωφ, ακούγονται από τα παράθυρα φωνές εγκλείστων. «Στο καλό αδέλφια και μη μας ξεχνάτε», ενώ τους πετούσαν από τα παράθυρα σημειώματα για τους δικούς τους… Ήταν μια ομάδα 27 αντιστασιακών, άνδρες και γυναίκες που έπαιρναν αποφυλακιστήρια. Ανάμεσά τους και ο καπετάν Αγησίλαος Λεοντακιανάκος, ο μανιάτης πλοηγός, που έδινε καθημερινά δελτία για τις αναχωρήσεις των γερμανικών πλοίων που κανένα δεν έφτανε στον προορισμό του! Μετά τη σύλληψη και την πεντάμηνη απομόνωση στα κολαστήρια της Μέρλιν, ο Λεοντακιανάκος μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, στο ανήλιαγο, εφιαλτικό και υγρό “κελλί 1”, αλυσόδετος.
Τώρα, όλοι, κρατώντας παραμάσχαλα λίγα ρούχα, βγαίνουν απο την κεντρική πύλη, τσακισμένοι, αλλά ελεύθεροι! Πριν προλάβουν να αναπνεύσουν ελεύθερο αέρα, στο πρώτο στενό της Λ. Αλεξάνδρας τα Ες Ες τους αιφνιδιάζουν, τους συλλαμβάνουν και τους φορτώνουν σε καμιόνια. Τους οδηγούν στην Μέρλιν όπου συναντούν και άλλους, με τους οποίους έμελλε να μοιραστούν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους. Είναι εκεί και η Λέλα Καραγιάννη, όπου ανακρινόταν σκληρά μέρα νύχτα απο τον περιβόητο ταγματάρχη Μπαίκε, που την εκβίαζε με τα πέντε από τα επτά παιδιά της, που κρατούσε στα χέρια του. Πέρασε μαρτυρικές ώρες, αλλά δεν της πήραν λέξη.
Θα περάσουν την νύχτα σε ξεχωριστά κελιά άνδρες και γυναίκες. Άγρυπνοι, με τον ιδρώτα της αγωνίας να αυλακώνει πρόσωπο και κορμί. Ξέρουν τι μέλλει γενέσθε. Και πριν φέξει, ο πάτερ-Χρυσόστομος, μελλοθάνατος κι αυτός, ετοίμασε σ’ ένα μικρό μεταλλικό κυπελάκι νερού τη «θεία μετάληψη» με νεράκι και λίγα ψίχουλα απο το στερνό τους δείπνο. Μετάλαβαν όλοι οι μελλοθάνατοι…
Στις 5 το πρωί το ποδοβολητό των Ες Ες ακούγεται έξω σαν προμήνυμα του τέλους. Ορμάνε στα κελιά των ανδρών με κραυγές.
«Λός, Λός», φωνάζουν και τους ανεβάζουν απο το υπόγειο στην αυλή. Το ίδιο και με τις γυναίκες. Τους βάζουν σε γραμμή χτυπώντας τους με τους υποκόπανους των όπλων. Τότε εμφανίζεται ο “ανακριτής” Πφάϊφροτ με τον διερμηνέα του Τσαγγάρη. Διαβάζει τα ονόματα και ένας, ένας οι μελλοθάνατοι, αλυσοδεμένοι μεταφέρονται στα τρία καμιόνια, που ξεκινούν ολοταχώς το ένα πίσω απο το άλλο προς το Δαφνί.

Ο 18χρονος Χούπης
Κοντά στον Κεραμικό, ο μικρότερος της παρέας, ο 18χρονος μαθητής Γιάννης Χούπης, πετάει μέσα από το καμιόνι στο δρόμο ένα σημείωμα -ειδοποίηση έξω στους ελεύθερους. Έγραφε:
«Ο ευρών παρακαλείται να πάη το παρόν εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Ειρήνης, εις τον ιερέα Βασίλειον Χούπην. Είμαι ο γιος του και εκτελούμαι σήμερον 8-9-44 απο τους Γερμανούς» Και στους γονείς του: « Πατέρα, μανούλα, Κούλα. Να με συγχωρήσετε για την πίκρα που θα σας ποτίσω. Θέλω να ζήσετε για να εκδικηθείτε το θάνατό μου. Θάρρος, συγγνώμη, σας φιλώ. Ζήτω η πατρίς».
Το σημείωμα βρίσκει ένας μικροπωλητής και φτάνει στα χέρια του παπά-Βασίλη στην Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου. Την επομένη γίνεται η κηδεία του στο Α’ νεκροταφείο και μετά την απελευθέρωση τελούνται τα Σαράντα στον κατάμεστο ναό όπου μίλησε ο νεαρός διάκος του ναού, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εθνάρχης Μακάριος…

Εκτέλεση με τον εθνικό ύμνο
Τα τρία καμιόνια, φτάνουν στον τόπο της τραγωδίας στο Δαφνί. Η ώρα είναι 5 και 45΄ όταν κατεβάζουν τους 72 και τους οδηγούν σ΄ ένα τείχος μέσα στα πεύκα . Η διαταγή της εκτέλεσής τους έρχεται από το τέρας των Ες Ες στρατηγό Σιμάνα, παρά τις ικεσίες του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού να μην εκτελεστούν.
Τρία πολυβόλα είναι στημένα απέναντι σε 72 άνδρες και γυναίκες, που δεν λιποψυχούν. Πρώτα παίρνουν θέσεις οι γυναίκες. Η Λέλα Καραγιάννη δίνει το σύνθημα πριν αρχίσει το εφιαλτικό κροτάλισμα των πολυβόλων.
-«Στη στεριά δεν ζει το ψάρι…» Το τραγούδι το σταματά μοιραία ο πολυβολισμός… Νεκρική σιγή! Την σκυτάλη παίρνουν οι άνδρες. Με ψηλά το κεφάλι ψάλλουν τον εθνικό ύμνο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δεν θα μείνει κανείς ζωντανός. Το αίμα των 72 ήταν το τελευταίο που έπεσε άδικα, αφού μετά από μια εβδομάδα οι Γερμανοί έφυγαν απο την Ελλάδα…

Ο κατάλογος των ηρώων
Από τους 72 εκτελεσθέντες, αναγνωρίστηκαν 49 μέλη αντιστασιακών οργανώσεων όπως « Αλίκη», «Απόλλων», « Όμηρος», «ΕΔΕΣ», « Μίδας». Τα πτώματα των υπολοίπων 23, όλοι άνδρες, δεν αναγνωρίστηκαν:
Γυναίκες(8) : Λέλα Καραγιάννη, Μάρτζορη Δημοπούλου, Μανταλένα Χατζοπούλου, Μαρία Μεντζελοπούλου, Βάσω Νικολοπούλου, Σίνα Φραγγέα, Ακριβή Νικολετοπούλου, Άννα Μπάν.
Άνδρες (41) : Αγησίλ. Λεοντακιανάκος, Εμμ. Λίτινας Πέτρος Δρακόπουλος, Εμμ. Παρλαμάς, Κων. Φιλιππάκης, Ιω. Θειακάκης, Αλέξ. Ιωαννίδης, Ανδ. Καλύβας, Εμμ. Κουτσογεωργίου, Κων. Καλογερόπουλος, Ανδ. Κορδιάς, Γεώρ. Μπίλης, Θεμ. Παμπούλης, Στυλ. Μπουντουράκης, Αναστ. Σκάλκος, πατήρ-Χρυσόστομος Βασιλείου, Δρόσος Κυριαζής, Ιω. Χούπης, Αριστ. Φαρμακίδης, Δημ. Μάνεσης, Ιω. Σκεντερίδης, Παν. Φλούδας, Στ. Τσιώκος, Κυρ. Λαγόπουλος, Αθ. Σιμωτάς, Δημ. Παπαδάκης, Ιω. Μαρινέρης, Κων. Τριανταφυλλίδης, Δημ. Σούλος, Γεώρ. Τάκης, Ευγ. Συμεωνίδης, Γεώρ. Μίντζιας, Άγγ. Βλασσόπουλος, Αριστ. Σπηλιωτόπουλος, Λέαν. Καβαφάκης, Παν. Κόντης, Γεώρ. Ευσταθίου, Αναστ. Γεωργαλάς, Χρύσ. Σπανός, Κων. Πρεβεδούρος και Βίκτωρ Ντε Κάρλος

Ρίαλ Νιούζ

8 σχόλια:

  1. Οἱ γερμανοὶ τοὺς ἐσκότωσαν ἐνῶ ἤξεραν πολὺ καλὰ ὅτι σὲ μερικὲς ἡμέρες θὰ ἔφευγαν ἀπὸ τὴν Ἀθῆνα, διότι ἔχαναν τὸν πόλεμο, τέτοια καθάρματα ἦταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν άρχισα να βασανίζουν τα παιδιά της Καραγιάννη μπροστά της για να μιλήσει, αυτή του είπε "τα παιδιά αυτά δεν είναι δικά μου, είναι της Ελλάδος. Το αίμα τους θα σας πνίξει." Οι Γερμανοί και μετέπειτα οι Έλληνες Γκεσταπίτες βασανιστές στα ξερονήσια ξεπάστρεψαν τους καλύτερους πατριώτες. Ότι έμεινε ζωντανό από εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό έφυγε στο εξωτερικό ή σάπισε στην Ελλάδα μέσα σε πιχτή αφάνεια, πλην ελαχίστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντελώς τζάμπα παίθαναν κι αυτοί και οι άλλοι στην Κύπρο και οι άλλοι στην Μικρασία κι όλοι γενικά, εφόσον η σημερινή ταφόπλακα του ΔΝΤ έβαλε τέλος στο αγγλοεβρέηκο παραμύθι 'Ελλάς', το άθλιο πορνοκρατίδιο που έγινε απ' τους μασσώνους δηλαδή για να φάη τους έλληνες. Αυτό το εγκληματικό μόρφωμα ήταν πάντα ανθελληνικό, ο μεγαλλίτερος εχθρός των ελλήνων, των καλών ελλήνων κι όποιος έλληνας δεν τό'χει καταλάβει ακόμα, είναι κρίμα. Η συνειδητοποίηση μάλιστα του γεγονότος θα μας βοηθήση να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη ιδίως μετά τις 5-5-2010 που και τυπικά ελέω Τρόϊκας, του ανθελληνικού προτεκτοράτου μοναχά το φάντασμα υφίσταται. Ψηλά το κεφάλι. Δεν είχαμε και τίποτε για να το 'χάσουμε',
    +Α. Κ. Γάτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΥ Η ΨΥΧΗ ΘΑΝΑΤΟ ΔΕ ΛΟΓΙΕΤΑΙ"

    ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΙΜΑ ΔΕΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!!!
    ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ, ΑΥΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ!!!
    ΑΝΑΞΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΧΟΝΤΡΟΒΟΥΒΑΛΑ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ.

    ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΒΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΠ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΕΙΣΤΕΙ Η ΧΩΡΑ;;;

    ΑΝ ΜΕ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟ, ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΠΙΤΗΔΕΣ.
    Η ΒΡΩΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΝΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί κύριοι, διαβάστε με προσοχή το σημείωμα του νεαρού μαθητή που εκτελέστηκε. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής! Αυτο το κειμενάκι έπρεπε να υπήρχε στα σχολικά βιβλία. Αλλα το τρισάθλιο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το ανθελληνικό αυτό εργαλείο που αποφασίζει τι θα διδάσκονται τα ελληνόπουλα, έκοψε απο τα σχολικά βιβλία τον εθνικό μας ποιητή τον Παλαμά και ολους εκείνους τους μεγάλους γιατί μιλούσαν και υμνούσαν΄Ελλάδα και Πατρίδα. Μηπως πρέπει να απαιτήσουμε να μαθουμε ποιοί είναι; Αυτοί δεν είναι που εισηγήθηκαν και επέβαλαν να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στο Ελληνικό Γυμνάσιο; Ποιός τους εδωσα αυτή την παντοδυναμία; Ποιοί είναι;;;;; Γιατί να μη μάθουμε τα ονόματά τους;
    Τελικά σε ολο το δημόσιο βίο της χώρας κουμάντο κάνουν όσοι σκέπτονται ανθελληνικά;
    Κολοκοτρώνη; Καραϊσκάκη; Σηκωθείτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απάθεια συνορεύει με την αυτοκτονία, ιδίως τώρα που τα έχει πάρει όλα σβάρνα η οικονομική κρίση, κυρίως λόγω της συλλογικής ευθύνης αντί να προσδιορισθεί υπαίτιος, είναι πολύ-πολύ χρήσιμα αυτά τα λόγια του 18χρονου Γιάννη Χούπη και το τραγούδι των αγωνιστριών που υπάρχει άσβεστο στον αιθέρα, περιμένοντάς μας.

    Θάρρος για αγώνες πατριώτες, έξω από το καβούκι μας, οι ξενόδουλοι τρέμουν τους ατελείωτους Μαραθώνες και νομίζουν ότι μπορούν να τα αφανίσουν όλα.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΏΝΟΥΝ

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως εγραψε και ενας ποιητης "τετοιους βγαζει το Εθνος μας"
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεμίζουν τα μάτια κάθε φορά που διαβάζω για το χυμένο αίμα των παππούδων και παιδιών μας μαζί. όπως έλεγε ο φίλος μου ο Μάνος: "Τούτη τη γης λίγο παραπάνω να την πατήσεις αίμα θα βγαλει"
    Ας τους θυμόμαστε που και που έστω εμείς οι λίγοι αυτούς που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν χωρίς ποτέ να ειδωθούμε
    Π.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.