19/9/10

Φτιάχνοντας την εικόνα της Τουρκίας

Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να προβληματιστούν για τουρκολαγνία Ευρωπαίων πολιτικών

Τoυ Μάριου Ευρυβιάδη
Τα ποσά που η Τουρκία ως «μοντέλο» και «υπόδειγμα» εισέπραξε από τη Δύση μεταπολεμικά αυτά ξεπερνούν όσα έχει εισπράξει το Ισραήλ

Ο σαραντάρης και κάτι υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Αlexander Stubb, είναι ο τελευταίος που προστίθεται στον κατάλογο των Τουρκόπληκτων αξιωματούχων της ΕΕ, ακολουθώντας και ξεπερνώντας σε τουρκολαγνία ακόμα και τον γνωστό μας Σουηδό υπουργό Εξωτερικών CarlΒildt, τον οποίο έχει ως μέντορά του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αφού είχε προηγηθεί ενυπόγραφο κείμενό του με τον ομόλογό του της Βρετανίας, τον William Ηague, στους FinancialΤimes(Σεπτέμβριος 7, 2010) όπου λίγο πολύ μας έλεγε ότι χωρίς την Τουρκία των Ισλαμοπασάδων η ΕΕ δεν έχει μέλλον και θα χαθεί σε μια μαύρη πολιτική τρύπα, ο κ. Stubb επανήλθε δριμύτερος.

Αφορμή τούτη τη φορά ήταν η πρόσφατη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27 για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εκεί ο νεαρός Φινλανδός, που άρχισε την καριέρα του ως παίκτης του γκολφ στις ΗΠΑ, πραγματικά ξεσάλωσε. Καμία χώρα της ΕΕ, μαζί ή χωριστά, δεν έχει, δήλωσε ο αθεόφοβος, το ειδικό βάρος της Τουρκίας στα διεθνή δρώμενα. Καμία. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Βρετανία, ούτε η Γαλλία, ή Ισπανία, κ.λπ. Η Τουρκία, είπε, είναι μια από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Να υποθέσουμε πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σίγουρα μπροστά από τη Ρωσία, που στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε καταντήσει τη Φινλανδία σφογγοκωλάριό της.

Το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί Αθήνα και Λευκωσία είναι γιατί υπάρχει μια τέτοια «εικόνα» στα κέντρα αποφάσεων της Δύσης για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον στα ανθρώπινα δικαιώματα η χώρα αυτή είναι η περισσότερο καταδικασμένη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Μια χώρα, η οποία για μια δεκαετία, από το 1985 μέχρι το 1995, είχε ως επίσημη κρατική πολιτική (state policy) τον «Βρόμικο Πόλεμο» (dirty war) κατά του 40% περίπου του πληθυσμού της. Με «Βρόμικο Πόλεμο» εννοείται, διεθνώς, το κρατικό πρόγραμμα εκτελέσεων -δολοφονιών- εξαφανίσεων όπως αυτών που υλοποιούν για δεκαετίες τα δικτατορικά καθεστώτα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής κατά αντιφρονούντων με αποκορύφωμα τον νεοφασισμό του Πινοσέτ στη Χιλή.

Η άμεση απάντησή μας είναι οικεία. Είναι η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας. Αλλά δεν είναι αρκετή αυτή η συνθήκη. Από μόνη της η γεωστρατηγική θέση μιας χώρας δεν μας εξηγεί αυτό που συμβαίνει με την καθολική τουρκολαγνία, όπως αυτή εκφράζεται καθημερινά σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί συλλογικά συμπλέγματα κατωτερότητας όπως αυτά των Σουηδών και των Φινλανδών.

Το Ιράν, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο σημαντική γεωστρατηγική χώρα από την Τουρκία. Όποιος το αμφιβάλλει, ας μελετήσει ή ας αναλογισθεί το Ιράν επί Σάχη, δηλαδή πριν το 1979. Η Τουρκία κυριολεκτικά «εκσφενδονίστηκε» στρατηγικά όταν «χάθηκε» το Ιράν για τη Δύση και το Ισραήλ. Η «δαιμονοποίηση» του Ιράν από τους Δυτικούς έγινε νερό στο μύλο της Άγκυρας.

Η «ιδεολογική» λοιπόν διάσταση είναι εξίσου καθοριστική. Και αυτό θα το δούμε στην πράξη όποτε «εκτονωθούν» οι σχέσεις Δύσης - Τεχεράνης και Ιερουσαλήμ - Τεχεράνης.
Στην περίπτωση της Τουρκίας υπήρχε, βέβαια, γόνιμο έδαφος σ’ ό,τι αφορούσε την «εικόνα» της στη Δύση μεταπολεμικά, στη βάση του αντικομουνισμού. Όλο το ιδεολογικο-πολιτικό κεφάλαιο της Τουρκίας στα δυτικά κέντρα εξουσίας κερδήθηκε μέσα από αυτό το πρίσμα. Στο πλαίσιο αυτό, χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και άλλες στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, κ.λπ.) «οικοδομήθηκαν» ως «μοντέλα» πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης. Έγιναν υποδείγματα προς «μίμηση» για τον μη δυτικό κόσμο για την καταπολέμηση όχι μόνο του κομμουνισμού αλλά και του οποιουδήποτε άλλου «μοντέλου» (σοσιαλιστικού, αδέσμευτου κ.λπ.), που δεν ακολουθούσε τις πολιτικές επιταγές της Ουάσινγκτον.

Ο παγκοσμίου φήμης σήμερα SamuelΗuntington (συγγραφέας του βιβλίου «Σύγκρουση Πολιτισμών») υπήρξε ένας από τους εργαλειακούς εκείνους επιστήμονες που υλοποίησε τις πολιτικές επιταγές της Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό. Από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «μετακόμισε» στο Πανεπιστήμιο και με έναν πακτωλό μυστικών κρατικών κονδυλίων επεξεργάστηκε τέτοιου είδους «μοντέλα».

Η Τουρκία υπήρξε ένα από τα κατ’ εξοχήν υποδείγματα των διατεταγμένων του μελετών. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός Βernard Lewisμετακόμισε και αυτός από τις βρετανικές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και έκανε και αυτό ακριβώς το ίδιο με την Τουρκία πάλι ως «μοντέλο».

Η εικόνα μιας Τουρκίας ως υποδειγματικό μοντέλο είχε ως συνέπεια όχι μόνο τη στρατιωτική ενίσχυση της Άγκυρας και των πασάδων (Σχέδιο Μarshall, ένταξη στο ΝΑΤΟ, κ.λπ.) αλλά και την οικονομική της αναδόμηση. Ένας πακτωλός χρημάτων απ’ όλες σχεδόν τις Δυτικές χώρες άρχισε να εισρέει στην Τουρκία. Από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μόνο η Τουρκία εισέπραξε, δανεικά και αγύριστα, πάνω από 100 δις δολάρια. Καμία άλλη χώρα δεν εισέπραξε τέτοια ποσά.

Εάν αθροισθούν όλα τα ποσά που η Τουρκία, ως «μοντέλο» και «υπόδειγμα», εισέπραξε από τη Δύση μεταπολεμικά, αυτά ξεπερνούν όσα έχει εισπράξει το Ισραήλ. Μόνο που το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1948, ενώ η Τουρκία πολέμησε μόνο την Κύπρο.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ
Εξηγούν μήπως και τη συμπεριφορά και των δικών μας πολιτικών και πνευματικών ταγών, που βλέπουν και αυτοί την Τουρκία μέσα από τις κατασκευές της Δύσης και του κάθε Τουρκόπληκτου Ευρωπαίου διπλωμάτη;

Εξαγνίστηκε ως κράτος
Το πιο σημαντικό στρατηγικό όφελος για την Τουρκία υπήρξε η «εικόνα» που της κατασκεύασαν οι Δυτικοί και ο «εξαγνισμός» της ως ένα κράτος που συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει ως «κρατική της πολιτική» τις δολοφονίες και εξαφανίσεις αντιφρονούντων.

Σήμερα στα δυτικά κέντρα εξουσίας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει για τη Δύση ως ένα «ανάχωμα» κατά το ισλαμικού εξτρεμισμού αντίστοιχο με αυτό κατά του διεθνούς κομουνισμού. Εκτιμούν ότι το τουρκικό καθεστωτικό σουνιτικό Ισλάμ του Ερντογάν θα τιθασεύσει τους μουλλάδες, τους ταλιμπάν και τους ανερχόμενους του Μπιν Λάντεν και ότι θα το πράξει αυτό για τα «γλυκά τους μάτια».

Τα παραπάνω εξηγούν την τουρκοπληξία του νεοφώτιστου αξιωματούχου της Φινλανδίας, του οποίου τη χώρα από σφογγοκολώριο των Σοβιετικών ο κ. Stubb επιδιώκει τώρα να μετατρέψει σε σφογγοκολώριο της μεγάλης Τουρκίας των ισλαμοπασάδων.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

8 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη αναλυση το θέμα,οι ΗΠΑ πιέζουν με διάφορα ανδρείκελα την ΕΕ ώστε να δεχτεί την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πατριώτες, κάνετε flag στο παραπάνω βιντεο, επίδειξη δύναμης του τουρκισμού στην Θράκη, του αλητηρίου Σαδικ, βιντεο το οποίο ξεσηκώνει ακόμα και σήμερα τα αγαρηνά σκυλιά:
    http://www.youtube.com/watch?v=_jtTaTBI6nk&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντίθετα ο Έρντο σήμερα και αύριο και στο μέλλον με την πολιτική του αυτή θα οδηγήσει την χώρα του σε ένα ξέφρενο εξτρεμιστικό καταφύγιο ισλαμοφασιστοειδών
    και κάθε μέρα που περνά θα είναι και η αντίστροφη μέτρηση για τον διαμελισμό της . Μιας χώρας όπου θα επικρατήσει σύντομα το χάος
    Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής να αποκαλεί τους πολίτες που δεν τον ψήφισαν γκιαβούρηδες. Όλα τα παράλια είναι γκιαβούρηδες. Όλοι στην Ανατολικοί πλευρά είναι εχθροί του έθνους (Κούρδοι) και οι κεντρικοί να είναι οι εκλεκτοί του. Φανατικοί Ισλαμιστές , ανεξέλεχτες μάζες σαν γαλοπούλες σαν το πραγματικό όνομά τους (turkey)= γαλοπούλα.
    Ορισμένοι ντόπιοι και ξένοι πολιτικοί έτρεξαν να «γλύψουν» την Τουρκία και τους κατέβαλε το σύνδρομο της τουρκολαγνίας και να πιάσουν μια θέση στην τάχα αναδυόμενη νεοθωμανική αυτοκρατορία , φοβούμενοι το παρελθόν και γονιπετόντας αναμασούν τα λόγια τους και γλύφουν την Τουρκία.
    Την γλύφουν και εμείς τσιμπάμε. Νομίζουμε ότι την χαϊδεύουν γιατί την έχουν ανάγκη. Αντίθετα σήμερα την γλύφουν για να φάνε. Να φάνε από την σάρκα της ότι απομείνει στο μέλλον. Αυτή ήταν και αυτή θα είναι η πολιτική των μεγαλοπολιτικών της υφηλίου.
    Το μόνο που εύχομαι είναι η Ελλάδα να μείνει αμέτοχη σε αυτό το φαγοπότι και μάλιστα πρέπει να ανατρέξει στο κοντινό παρελθόν για να παραδειγματιστεί.
    Έχουμε τα δικά μας προβλήματα και δεν χρειάζονται περισσότερα.
    Θωρακίστε την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορείτε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.
    Δεν είναι ώρα για λάθη. Ας δουλέψουμε- αφιερώσουμε και λίγο χρόνο για την Ελλάδα μας. Ας απομωνόσουμε αυτούς που την έβλαψαν. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ.
    Το ότι κάποτε και ίσως μπει στην ΕΕ η Τουρκία , αφήνω να μαντέψετε πιο από τα τρία κομμάτια της θα μπει μετά από χρόνια. Εγώ πάντως πιστεύω το δυτικό.
    Τυχαίο ; Δεν νομίζω.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τύποι στην φωτό Τούρκοι είναι; Συνήθως τέτοιες στολές εχουν οι φυλές του Καυκάσου, Γεωργιανοι Τσετσενοι Αμπχαζοι κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάστε ιθαγενείς έλληνες που πληρώνετε πανεπιστημιακούς τι οφείλουμε στους νεο-Οθωμανούς και γιατί είμαστε εθνικιστές που εμποδίζουμε ευνοϊκή λύση υπέρ νεο-Οθωμανών στην Θράκη, το Αιγαίο και στην Κύπρο
    http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=953280&-V=archive&-w=ΦΟΥΣΚΑΣ@&-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διχοτομηση στην Κυπρο ειναι η καλυτερη λυση και ολοι αυτο μουρμουριζουν (οι Ε/Κ) απλα ειναι ανικανοι οι ηγετες της Κυπρου για να πουν την αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Λίγη Ιστορία δεν βλάπτει και η περισσότερη ωφελεί. Η Ιστορία της Τουρκίας (και η δική μας, γενικότερα των Βαλκανίων)είναι η ΄άμεση συνέχεια του ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ που βασανίζει την περιοχή περίπου 200 χρόνια. Αγγλία, Ρωσία και άλλες δυνάμεις (προστέθηκαν οι ΗΠΑ)ανταγωνίζονται στο "Μεγάλο Παιχνίδι" (όρος τους Κιπλιγκ στο παιδί της Ζολυγκλας, τον Μογλη)για τον έλεγχο της περιοχής, πρωτες ύλες, ενεργεια, περιορισμός της Ρωσίας εκτός θαλασσας κλπ. Οι Σκανδιναυοί είναι τσιράκια των Αγγλων/ΗΠΑ, ας μην εντυπωσιαζόμαστε. Οι Γαλλογερμανοίβλέπουν διαφορετικά, έχουν διαφορετικά συμφέροντα, εν μέρει. Η στάση της Δύσης γενικά απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία (όπως και στη Βυζαντινή) ήταν ίδια με αυτή που τηρούν έναντι της Τουρκίας:ευγένεια και κολακεία (και φόβος) όσο ήταν (η αυτοκρατορία) ισχυρή. Και όσο εφθινε η αυτοκρατορία, η Δύση την κατέτρωγε ΑΛΛΑ με το νου της πάντα στη Ρωσία ωστε να μην δημιουργηθεί κενό και ορμήσει η αρκούδα ασυγκράτητη. Απλουστεύοντας αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα (όπως πιστεύω)η Ρωσία το 1920+ βοηθάει τον Κεμαλ επειδή φοβάται πως οι Ελληνες είναι προπομπός των ισχυρότερων Αγγλων/Γαλλων. Μια διαλυμένη Οθωμανικη περιοχή (όχι ακόμα Τουρκία) θα άφηνε ανοιχτο δρόμο για επίθεση εναντίον της επανστατικής τότε Ρωσίας και από αυτή την πλευρά. Αντίστροφα οι Αγγλογάλλοι φοβουνται ότι οι Ελληνες μπορεί να ισχυροποιηθουν και να απεξαρτηθούν από την έλεγχό τους και τους εγκαταλείπουν, βοηθούν και αυτοί τον Κεμαλ διότι δεν θέλουν να μείνει ανοιχτός δρόμος στους Μπολσεβίκους. Θύμα οι Ελληνες και των δυο πλευρών.
    Σημερα το πλεονέκτημα της Τουρκίας ως φράχτης κατά της Ρωσίας ισχύει ακόμα, μαζί με όλα τα άλλα, οδός πετρεελαίων, μουσουλμα΄νοι κλπ. Αυτό προκαλεί διχογνωμία στη Δύση για την τύχη της Τουρκίας όπως και τότε. Αντίστροφα η Τουρκία παρουσίαζει ενδέιξεις που φοβίζουν ορισμένους τουλάχιστον Δυτικούς, όπως τους φόβιζαν, τότε, οι Ελληνες. Τίποτα δεν έχει κριθεί αν και η Ελλάδα είναι εκτός παιγνιου όσον αφορά σε δικα της ιδιαίτερα συμφέροντα.
    Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πλεονέκτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τί σχέση έχει η φωτογραφία με το άρθρο? αυτοι ειναι γεωργιανοί η' κοζάκοι αν δεν κάνω λάθος, πάντως τούρκοι δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.