26/9/10

Διερευνητικές επαφές για τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων

Την εντατικοποίηση των διμερών συνομιλιών και των διερευνητικών επαφών ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει απτή «πρόοδος» στα ελληνοτουρκικά έχουν αποφασίσει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί το «θετικό μομέντουμ» της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

Παρότι προβάλλεται διαρκώς η ιδέα της διυπουργικής συνεργασίας που εγκαινίασαν την άνοιξη οι δυο πρωθυπουργοί, το βάρος πέφτει τελικά στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών που ασχολούνται με τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Οι διερευνητικές επαφές οδηγούνται σε κλείσιμο του κύκλου τους, καθώς τα μεν «τεχνικά» θέματα έχουν εξεταστεί λεπτομερειακά από τις δύο αντιπροσωπείες (εξάλλου, υπήρχε η προεργασία που είχε γίνει μέχρι το 2004 με σχεδιασμό και χαρτών με κλιμακωτές αυξομειώσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων), και αυτό που απομένει τώρα είναι οι πολιτικές αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοικτά.

Μια διαδικασία όμως που είναι ετεροβαρής, καθώς η Ελλάδα είναι αυτή που θα κληθεί να καταθέσει το «αντίτιμο» για την επίτευξη της όποιας συμφωνίας. Είτε αυτό αφορά σε επέκταση των χωρικών υδάτων σε μικρότερο πλάτος από τα 12 ν.μ είτε στην παραδοχή ως διαφοράς της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας με τις γκρίζες ζώνες.

Ερωτηματικά

Ανώτερη διπλωματική πηγή μάλιστα ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον Τούρκο πρόεδρο, Α. Γκιουλ, διαπιστώθηκε ότι οι διερευνητικές επαφές «προχωρούν ικανοποιητικά» και επισημάνθηκε η ανάγκη να δοθούν οδηγίες για συνέχισή τους στον ίδιο ρυθμό. Δήλωση η οποία δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά, με δεδομένο ότι υφίσταται ακόμη η απειλή του casus belli και η αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών μέσω της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».

Εχει ιδιαίτερη σημασία μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Γκιουλ επέλεξε να αναφερθεί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και στην Ελλάδα για να προβάλει το «διαλλακτικό» κι «φιλειρηνικό» προφίλ της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Γκιουλ, όμως, με τη δήλωσή του στη ΓΣ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επαναλάβει τη γνωστή τουρκική θέση για επίλυση «όλων των προβλημάτων του Αιγαίου», προβάλλοντας ως βασικό κριτήριο τα «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα των δύο χωρών στο Αιγαίο, προσθέτοντας και το «διεθνές δίκαιο» όπως το εννοεί όμως η Αγκυρα.
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Αυτό που δείχνει (στην φωτο) ο Γκιούλ στον Γκιόργκος τι είναι;
    Κάτι σε ..."χόρτο" μοιάζει !!!
    Ρε λες να είναι αυτό που καπνίζουν στην "πίπα της ειρήνης";
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, είναι αυτό που ρίξανε τις στάχτες μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.