11/9/10

Απλά µαθήµατα... πουτινισµού

Ο Βλάντιµιρ Πούτιν πετάει το ρολόι του στα θεµέλια ενός υδροηλεκτρικού σταθµού που κατασκευάζεται στο Καµπαρόβσκ. Σύµφωνα µε τη ρωσική παράδοση, η θυσία ενός ακριβού αντικειµένου σιγουρεύει την επιτυχή έκβαση του έργου

Υποδεχόµενος γύρω στους 40 ξένους παρατηρητές στη θερινή κατοικία του στο Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίµιρ Πούτιν έβαλε τον «πουτινισµό» στο µενού.

Ο αφέντης της Ρωσίας δέχεται στη θερινή κατοικία του. Αυτή τη Δευτέρα 6 Σεπτεµβρίου ο Βλαντίµιρ Πούτιν υποδέχτηκε για δείπνο καµιά σαρανταριά ξένους εµπειρογνώµονες, προσκεκληµένους της Λέσχης Βαλντάι. Η Λέσχη Βαλντάι είναι ένα φόρουµ συζήτησης και, εδώ και επτά χρόνια, ο κ. Πούτιν δίνει κάθε χρόνο αυτό το ραντεβού που του επιτρέπει να λάµψει χωρίς πραγµατικό αντίλογο.Τα ρωσικά ραβιόλια, τα περίφηµα πελµένι, διαδέχθηκαν την καβουροσαλάτα.Ηδη η σούπα µε ξινολάπαθο (ξινήθρα)αχνίζει πάνω στο µακρύ ορθογώνιο τραπέζι, γύρω από το οποίο κινούνται οι σερβιτόροι. Στην αρχή υπό τις ρωσικές τηλεοπτικές κάµερες και στη συνέχεια κεκλεισµένων των θυρών, οι προσκεκληµένοι ακούνε και κρατούν σηµειώσεις σαν καλοί µαθητές, όταν ξαφνικά ο οικοδεσπότης αναφωνεί: «Τι είναι ο πουτινισµός; Δεν ξέρω. Είναι καλό ή κακό;». Οι ξένοι ειδικοί επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Οµως το δείπνο, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, τους προσέφερε µερικές ενδείξεις.

Αποφασιστικότητα. Ο «πουτινισµός» είναι µια βεβαιότητα που αγγίζει την υπεροψία, µια πλήρης απουσία αµφιβολίας ή µεταµέλειας. Είναι µια στρατιωτική πίστη στην παντοδυναµία του κράτους, ο πνεύµονας του εκσυγχρονισµού µια λέξη-τοτέµ σήµερα για τη ρωσική εξουσία.

Είναι ένας τρόπος για να ρίχνεις έναν ξένο συνοµιλητή στις ρίζες του, όπως ένας µποξέρ ρίχνει τον αντίπαλο στα σχοινιά.Οταν ένας Βρετανός ρωτάει γιατί ο τάφος του Λένιν εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, ο πρωθυπουργός του το ανταποδίδει: «Ο Κρόµγουελ ήταν χειρότερος ή καλύτερος από τον Στάλιν;
Υπάρχουν µνηµεία του στη Βρετανία».

Οταν ερωτάται για τις επιθέσεις µε ρόπαλα εναντίον διαδηλωτών που αντιτίθενται στο καθεστώς, όπως συνέβη στις 31 Αυγούστου σε πολλές πόλεις της χώρας, µιλάει για τη χρησιµοποίηση παρόµοιων µεθόδων στο Βερολίνο εναντίον ριζοσπαστών ακτιβιστών ή στη Γαλλία, κατά τις ταραχές στις ευαίσθητες συνοικίες στα τέλη του 2005.

Οµως ο «πουτινισµός» είναι πρώτα µια ασαφής σχέση µε τον νόµο, ο οποίος στρεβλώνεται πρόθυµα στη χώρα του «νοµικού µηδενισµού», κατά την έκφραση του Ντµίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος µπορεί να µην είναι ισχυρός πρόεδρος, είναι όµως οξυδερκής σχολιαστής.

Αυτοί οι διαδηλωτές που διαλύονται από την αστυνοµία «θέλουν πάση θυσία να προσελκύσουν την προσοχή προκαλώντας την εξουσία να χρησιµοποιήσει βία», εξηγεί ο κ. Πούτιν. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «οι οµάδες που συµπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο δεν έχουν βάρος στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν έχουν την υποστήριξη σηµαντικού τµήµατος του πληθυσµού». Το λάθος τους είναι ότι δεν ακολουθούν τη διαδικασία: πρέπει να ζητούν άδεια για να συγκεντρώνονται και να συγκεντρώνονται στον χώρο που τους προτείνεται.

Φοβού την αστάθεια. Ο νόµος είναι ταυτόχρονα η ασπίδα και το ξίφος εναντίον «της αστάθειας», λέξης-κλειδί στο επίσηµο ρωσικό δόγµα η οποία συνδέεται µε τη δεκαετία του 1990, µια εποχή τραυµατική για πολλούς Ρώσους.Ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέµα να επιδειχθεί η παραµικρή επιείκεια προς το πρώην αφεντικό του οµίλου Υukos, τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι φυλακισµένος. «Δεν ανακατεύοµαι», διαβεβαιώνει ο κ. Πούτιν και επιτίθεται εναντίον του πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Υukos, ο οποίος «έχει αίµα στα χέρια του» επειδή είχε οργανώσει δολοφονίες.

Γνώστης όλων των τεχνικών θεµάτων, ο ρώσος πρωθυπουργός µιλάει ταυτόχρονα σαν υποψήφιος σε προεκλογική εκστρατεία και σαν συνήγορος των πεπραγµένων του. Γι’ αυτόν, η Μόσχα διαχειρίστηκε σωστά τους κραδασµούς της χρηµατοπιστωτικής κρίσης. Σαν ρεφρέν επανέρχεται η ιδέα ενός εκσυγχρονισµού µε µετρηµένα βήµατα. «Εχουµε ανάγκη από µια σταθερή, ήρεµη συγκυρία που θα επιτρέψει µια σταδιακή ανάπτυξη», λέει. «Συνολικά, εκτιµώ ότι θα τα καταφέρουµε».

Η Κίνα και το Κόσοβο.
Το κινεζικό µοντέλο µοιάζει να του εµπνέει σεβασµό. Επισηµαίνοντας την «αντίφαση» ανάµεσα στη φιλελευθεροποίηση της οικονοµίας και την ιδεολογία του κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος, σηµειώνει: «Παραδόξως, αυτές οι κρατικές δοµές δεν εµποδίζουν την κινεζική οικονοµία να αναπτυχθεί, αντιθέτως».

Οι παλιές αιτίες συγκρούσεων θα πρέπει εν γένει να παραµερίζονται, στο όνοµα του ρεαλισµού. Ετσι, η γνωµοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, τον Ιούλιο, υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αµφισβητείται από τον κ. Πούτιν. Οµως ζητεί αµοιβαιότητα για τις αυτονοµιστικές επαρχίες της Γεωργίας. «Ας πάρει (το Δικαστήριο) την ίδια απόφαση για την Αµπχαζία και τη Νότια Οσετία, και θα γυρίσουµε σελίδα, θα πάµε µπροστά».

Ολα ανοιχτά για το Κρεµλίνο
Η επόµενη προεδρική θητεία δεν µπορούσε να λείπει από το πλούσιο τραπέζι του Βλαντίµιρ Πούτιν. Οι καλεσµένοι ήταν περίεργοι να µάθουν ποιος, αυτός ή ο κ. Μεντβέντεφ, θα διεκδικήσει το 2012 το Κρεµλίνο.«Είναι πολύ νωρίς για να µιλήσουµε γι΄ αυτό», τους απάντησε. Η απόφαση θα ληφθεί µεταξύ του ιδίου και του αρχηγού του κράτους στα τέλη του 2011, αρχές 2012. Με σεβασµό προς το ρωσικό σύνταγµα, υπογραµµίζει.

Ο πρωθυπουργός δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική προσωποποίηση της εξουσίας πράγµα που δεν εκπλήσσει, αφού ο ίδιος είναι που επωφελείται απο αυτή. Είναι άχρηστο, λέει, να παρακολουθεί κανείς τις τριβές ανάµεσα στον ίδιο και τον κ. Μεντβέντεφ. «Εργαζόµαστε µαζί εδώ και είκοσι χρόνια, έχουµε σπουδάσει στο ίδιο πανεπιστήµιο, έχουµε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά την οδό της ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα», απαριθµεί ο κ. Πούτιν.
ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Τι μαθήματα πουτινισμού, τι μαθήματα πουτανισμού... εκεί θα τα χαλάσουμε;

    Με την ευκαιρία, συγχαρητήρια και καλές σπουδές σε όσους εισήχθησαν στα ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.λπ., για να γίνουν πτυχιούχοι άνεργοι. Άλλα "πτυχία" χρειάζονται στην Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να μη το έκλεψε κανένας Ρώσος πεινασμένος εργάτης και πάει το έργο κατά διαβόλου σαν την Σοβιετική Ένωση!
    Βλέποντας την σκηνή, θυμήθηκα τον ΒΛΑΚΑ Μπούς που του έκλεψαν το ρολόγι οι σύμμαχοι του Αλβανοί!
    Οι πράκτορες της CIA ανακάλυψαν ποιός Αλβανός έκλεψε το ρολόγι του ΒΛΑΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Nευράκια" από Α.Νταβούτογλου για το "κόκκινο" από Γαλλία και Γερμανία
    11-09-2010 18:06:51
    "Νευράκια" από τον Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το "κόκκινο" που άναψαν Γαλλία και Γερμανία σήμερα, εκ νέου, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για «προνομιακή συνεργασία» της χώρας του με την Ε.Ε. αντί της πλήρους ένταξής της σε αυτή συνάντησε την απόλυτη άρνηση Νταβούρογλου με τα εξής λόγια: «Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί το όποιο υποκατάστατο ή εναλλακτική λύση στην ενταξιακή διαδικασία». Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχουν διχάσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με κάποιες όπως η Βρετανία και η Ιταλία να επιμένουν να έχει η Άγκυρα την ίδια μεταχείριση με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Η Τουρκία καλείται να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 από τα αποκαλούμενα «κεφάλαια», εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προχωρά το πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής μεταγωγικού αεροσκάφους από Ινδία και Ρωσία
    10-09-2010 18:21:07
    Η Ινδία και η Ρωσία συμφώνησαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου την ίδρυση εταιρείας κοινού επιχειρηματικού κινδύνου για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός νέου μεταγωγικού αεροσκάφους.

    Η κάθε χώρα θα συμμετάσχει με ποσό 300 εκατ. δολαρίων, ενώ η ινδική εταιρεία Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) και η ρωσική United Aircraft Building Company πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για το νέο κοινοπρακτικό σχέδιο. Η κατασκευή των αεροσκαφών θα γίνει σε δύο εργοστάσια ένα στη Ρωσία και ένα στην Ινδία. Εκτιμάται ότι συνολικά 205 αεροσκάφη θα κατασκευαστούν εκ των οποίων το 30% θα πωληθεί σε τρίτες χώρες.

    Ήδη οι δύο χώρες έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας από το 2007, ενώ η πρώτη πτήση του αεροσκάφους αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 2016-2018.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατηγορεί την Γαλλία και την Κύπρο ο φιλότουρκος Σουηδός ΥΠΕΞ για "ιδιωτική πολιτική ατζέντα"!
    11-09-2010 17:12:16
    Με περίσσειο θράσος ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του οποίου οι οικονομικές σχέσεις και δοσοληψίες έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί με την Τουρκία, επιτέθηκ πριν από λίγο με δηλώσεις του στην Κύπρο και την Γαλλία κατηγορώντας τις για " ιδιωτική πολιτική ατζέντα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)". Δηλαδή "είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα", αφού ίδιος εργαζόταν σε εταιρεία που έκανερ lobbying υπερ της Τουρκίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11 Σεπτεμβρίου 2010 7:01 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε... "Ελπίζω να μη το έκλεψε κανένας Ρώσος πεινασμένος εργάτης και πάει το έργο κατά διαβόλου σαν την Σοβιετική Ένωση!
    Βλέποντας την σκηνή, θυμήθηκα τον ΒΛΑΚΑ Μπούς που του έκλεψαν το ρολόγι οι σύμμαχοι του Αλβανοί!
    Οι πράκτορες της CIA ανακάλυψαν ποιός Αλβανός έκλεψε το ρολόγι του ΒΛΑΚΑ;"

    - ΦΙΛΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡ@ΙΔΙΑ,ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΡ@ΙΔΙΑ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΣ , ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.