11/9/10

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας ...


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Κάτοικοι Ελασσόνας: Καλύτερα άνεργοι παρά λιγνιτωρύχοι

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με... «σταλινικά» ποσοστά, απαντούν όχι στην αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, τόσο στο χωριό Δομένικο όπου έχει εντοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, το 86,6% απαντά όχι στην προοπτική δημιουργίας εργοστασίου καύσης λιγνίτη ή ορυχείου εξόρυξης λιγνίτη. Όσο για το 13,4% που δηλώνει ότι επιθυμεί την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αιτιολογεί την απάντησή του λέγοντας ότι θα βοηθούσε οικονομικά την περιοχή και τους κατοίκους της.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κήρυκας της Λάρισας, διενεργήθηκε από το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο του Δομένικου, καθώς στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα (περιοχές Δομένικου και Αμουρίου) έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη. Για την ακρίβεια, το κοίτασμα της περιοχής συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα λιγνίτη στην Ελλάδα μετά από αυτό της Δράμας, με εκτιμώμενες ποσότητες λιγνίτη της τάξης των 169 εκατ. τόνων. Αντιστοιχεί στο 5,4% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής έως 600MW.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούν πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας (52,94%) ωστόσο πιστεύουν ότι το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (85,88%) ώστε να μειωθεί η ανεργία στην περιοχή. Η έρευνα γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη καθώς στην ερώτηση εάν σας εξασφάλιζαν μια θέση εργασίας για εσάς ή συγγενικό σας πρόσωπο θα συμφωνούσατε να γίνει λιγνιτωρυχείο ή εξόρυξη λιγνίτη στο Δομένικο, το 79,23% απάντησε όχι.

Η έρευνα, δείχνει ότι υπάρχει σαφής μεταστροφή της τοπικής κοινωνίας, καθώς παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ (1998) έκανε λόγο για θετικές αντιδράσεις των κατοίκων στην προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων.

Με δεδομένο ότι αντίστοιχη αρνητική προδιάθεση απέναντι στο λιγνίτη υπάρχει και από την τοπική κοινωνία της Δράμας όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα της τάξης των 900 εκατ. τόνων (περίπου το 30% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας), η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για τους λιγνίτες (νέοι διαγωνισμοί σε Δράμα, Ελασσόνα Βεγόρα με τη συμμετοχή μόνο ιδιωτών) φαίνεται να κλείνει πρόωρα.

34 σχόλια:

  1. Ας κάτσουν άνεργοι, μέχρι Δευτέρας Παρουσίας...
    Να μήν φωνάζουν μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η πλειοψηφία προφανως σιτιζετε άμεσα ή εμεσα απο τον κρατικο Π/Υμο (ΔΥ,Συν/χοι,επιδοτουμενοι) Κοφτε τους το σισιτιο για καναδυο χρονια και ξανακαντε γκαλοπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιτάξτε, και εγώ, στο ερώτημα λιγνιτης ή εργοστάσια νανοτεχνολογίας θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη νανοτεχνολογία...

    Προφανώς οι κάτοικοι θα έχουν στο μυαλό τους ότι θα έρθουν τέτοια εργοστάσια και θα τους απασχολήσουν..

    pas mal, pas mal....

    RXD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι να απορεί κανείς μετά, που πάμε πίσω; Δεν θέλουμε λιγνιτωρυχεία, δεν θέλουμε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, δεν θέλουμε το ένα, δεν θέλουμε το άλλο, τι σ.ατά θέλουμε τότε; Τελικά, είμαστε οπισθοδρομικοί, ή τεμπέληδες, ή και τα δυο; Αν και ως προς την εργασία, αλλοδαπούς θα βρουν, δεν πρόκειται να πάρουν ντόπιους, ας μην τρομάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επί Στάλιν, θα μαζεύανε αυτό το 86,6% και
    θα το βάζανε να δουλεύει διπλοβάρδιες στο λιγνιτορυχείο..

    Ποιός είπε ότι οι κομμουνιστές δεν είχαν μυαλό;

    PATRA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τους υπόλοιπους σχολιαστές:

    Καλό θα ήταν για να κατανοήσουμε καλύτερα την απάντηση των ανθρώπων να σκεφτόμασταν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων περιοχών κάθε σπίτι(οικογένεια) έχει και τουλάχιστον ένα με δυο νεκρούς απο καρκίνο.


    Εγώ θα συμφωνήσω με τους ανθρώπους.


    ΥΓ
    Και όσοι σκεφτήκατε ότι θα υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι και κανόνες ασφάλειας και υγιεινής αρκεί μόνο να αναλογιστείτε εάν και κατά πόσο πιστεύει ο καθένας μας ότι αυτοί τηρούντε σε αντίστοιχες περιπτώσεις εργοστασίων που ήδη υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, περιμένετε το κράτος να προσφέρει εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (85,88%) ώστε να μειωθεί η ανεργία στην περιοχή

    Ε ρε γέλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδή η μητέρα μου είναι Ελασσωνίτισα, κι επειδή είμαι δεμένος με το "χωριό" μου, νευρίασα με κάποια σχόλια ανωνύμων φίλων, παραπάνω.

    Το ότι νευρίασα δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όλοι δικαίωμα άποψης, απλά θα αντιπαραβάλω στα παραπάνω τα παρακάτω:

    Η ομηρική Ελασσώνα είναι ένα κολαζ Ρωμιών, που καήκανε τα χωριά τους από τους Γερμανούς, στην Κατοχή. Υπάρχουνε Πόντιοι πολλοί, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Καραγκούνηδες, και άλλοι πολλοί, που δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή.

    Συγκεκριμένα η γονείς της μητέρας μου ζούσανε στον Κοκκινοπηλό, και αφού κάψανε και ρημάξανε οι Γερμανοί, εκτελώντας γυναικόπαιδα και άντρες, όσοι γλίτωσαν έφυγαν στην Ελασσώνα. Ήτανε λατινόφωνες, Βλάχοι γέννημα θρέμμα: για όσους το γνωρίζουνε, στα Ρωμαϊκά χρόνια η Θεσσαλία ονομαζόταν "Μεγάλη Βλαχία". Τράβηξαν τα ελέη του Κυρίου από τους Τούρκους: στην Θεσσαλία υπήρχανε πολλοί πασάδες, και το φέρσιμό τους απάνω στους Χριστιανούς ήτανε κτηνώδες. Η προγιαγιά μου η Ασπασία τους πρόλαβε τους Τούρκους.

    Ο κόσμος εκεί πέρα ήτανε χαροκαμένος. Ο παπούς μου εργάστηκε πολλά χρόνια στην Γερμανία, μετά τον Εμφύλιο, όπως και οι περισσότεροι εναπομήναντες άνδρες της Ελασσώνας. Γυρίσανε πίσω στην πατρίδα τους, στις πολύτεκνες φαμίλιες τους, με άσπρα μαλλιά, από τα σαράντα τους, και κατεστραμμένα πνευμόνια...για όσους καταλαβαίνουνε...

    Έχουνε ΔΙΚΑΙΩΜΑ αυτοί οι άνθρωποι να απαιτούν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους.

    Αγαπώ την κοινότητα του Ινφογνώμονα, ακόμα και τους διαφωνούντες, ακόμα και αυτούς που βρίζουνε για τον γραπτό μου λόγο, κάθε φορά που πάω να διαφωνήσω με την γραμμή τους...

    ...αγανακτώ ωστόσο με τους ανίδεους, που ΤΟΛΜΟΥΝ να κουνήσουνε και το δάχτυλο απειλητικά (όπως μερικοί παραπάνω), χωρίς να γνωρίζουνε τίποτα...απολύτως τίποτα...

    Μάλλον θα 'ναι αθηναίοι ή κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων, αυτοί που υποστηρίζουνε την διάλυση της Ελασσώνας για τον παλιολιγνίτη: ακόμα και τώρα, αν πας φίλε αναγνώστη σ' αυτή την κωμόπολη, θα γεμίσουνε τα πνευμόνια σου από φρέσκο αέρα, που 'ρχεται από τα γύρω βουνά. Θα βρεις πολλά ξωκκλήσια Ρωμαϊκά, και ερείπια από διάφορες περιόδους της ανθρωπότητας. Στο δε Δομένικο υπάρχει αρχαίο μοναστήρι...απ' τα χρόνια του Ιουστινιανού.

    Στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Ολυμπιότισσας θα δεις, φίλε περιηγητή, τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής, του Πανσέληνου.

    Και όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΡΕΥΜΑ ΕΣΥ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΕ ΕΛΛΗΝΑ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ 2000 ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ 200 ΤΕΧΝΙΚΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 5:55 και 6:28

    Καθήστε και μην κάνετε τίποτα...

    Το κράτος , ούτε μπορεί και ούτε πρέπει, να σας βρεί λύση....

    Οι τοπικές κονωνίες είναι υπεύθυνες..

    Ποός ξέρει, μπορεί αύριο να χτίσετε κανένα εργοστάσιο στον τόπο σας...

    Καληνύχτα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλα κανουνε και δε θελουνε μοναδα λιγνιτη γιατι ειναι οι μοναδες αυτες ακρως ρυπαντικες και καταστροφικες για το περιβαλλον. Συμφερουν μονο κατι λαμογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κ.Π το που πατάς δεν ξέρω αλλά πηγαίνεις με 1000 στην οικονομική ερήμωση της περιοχής.

    Ολη η νεολαία της περιοχής (αν δεν το έχει κάνει ήδη) θα κατέβει γαι να φτυαρίζει στην Αθήνα για 500 ευρώ μηνιάτικο....

    Ο θεός σας έδωσε λιγνίτη, λιγνίτη θα βγάλετε. Αν σας έδινε διαμάντια, διαμάντια θα βγάζατε...Αν σας έδινε πετρέλαιο, πετρέλαιο θα βγάζατε..

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΡΕΧΕΙ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ (ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ)ΟΠΟΤΕ ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΟΎΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΕΙΝΑΙΑ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑΣ. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Νίκο, με ξανάβριζαν κάποιοι, όταν εξέφραζα απόψεις ΚΑΤΑ της επέλασης Τούρκων τουριστών σε περιοχές που η Τουρκία έχει βαπτίσει "γκρίζες".

    Για το χωριό μου, επέτρεψέ μου να 'χω την δική μου άποψη.

    Η Ελασσώνα έχει καπνά: η πουτάνα η Ε.Ε. έχει θέσει προθεσμία στους καλλιεργητές, για να αλλάξουνε καλλιέργιες.

    Θέλεις ανάπτυξη; Γιατί δεν κάνουνε αιολικά πάρκα; Είναι γεμάτη βουνά η Ελασσώνα, περιτριγυρίζεται απ' αυτά...Γιατί δεν προωθούνε τον εναλλακτικό τουρισμό, τον προσκυνηματικό, τον εκοτουρισμό. Γιατί δεν δίνουνε ώθηση στην βιοκαλλιέργια και στην πράσσινη κτηνοτροφία;

    Ο λιγνίτης θα φέρει καρκίνο.

    Τελεία και παύλα.

    Και τώρα είναι που καταλαβαίνω ΓΙΑΤΙ ρημάζει η επαρχία: η Αθήνα δεν καταλαβαίνει από ψιλά γράμματα...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εάν η εξόρυξη του λιγνίτη γίνει στην Ελασσόνα και η δημιουργία της μονάδας καύσης του στα μέρη αυτών που κριτικάρουν, άραγε οι αντιδράσεις τους θα ήταν οι ίδιες;
    Ο Κ.Π. εξέθεσε την άποψη του όμορφα και πολιτισμένα και το αποτέλεσμα ήταν να τον χλευάσουν.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει δικαίωμα σεβασμού της άποψης του.
    Σάββα ήμουν από τους πιο θερμούς αναγνώστες σου, αλλά σιγά σιγά απομακρύνομαι. Βρες τρόπο σε παρακαλώ να απομακρύνεις τους ΄΄ξερόλες΄΄ σχολιαστές. Μόνο κακό κάνουν.

    Δράκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δράκοντα
    να δείχνουμε κατανόηση και στους αιχμηρούς σχολιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ. (ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ) ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΝΤΟΝΗ, ΠΛΗΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΟ-ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑ 2500 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ. ΜΕΣΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΕΤΡΑΩΡΑ (ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ) Η ΕΣΤΩ ΟΚΤΑΩΡΑ ΜΕ ΠΟΣΑ; 600 ΕΥΡΩ; 800; ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ. ΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΥΠΗΡΧΕ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΊΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ. ΑΣ ΕΒΡΙΣΚΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΚΑΙ 30 ΠΙΟ ΠΕΡΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΩ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΕΙ. ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ, ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΚΤΛ ΚΤΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά ρε παιδιά είστε σοβαροί...

    Συγκρίνετε τα ήδη εργοστάσια λιγνίτη της χώρας με τα καινούργια που θα χτιστούν;Δηλαδή τόσες χώρες χώρες που έχουν λιγνιτικά εργοστάσια είναι μαζόχες και θέλουν να πεθάνουν οι πολίτες τους;

    Αν εξάγριώνεστε εσείς μία φορά από αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι, κάποιοι άλλοι που είναι και γνώστες της ενέργειας τί πρέπει να κάνουν δηλαδή;Όλος αυτός ο κόσμος που δεν θέλει τα λιγνιτορυχεία, μήπως έχειενημερωθεί από κάποιον ειδικό ή από τους κλασικούς πράσινους κατοστροφολόγους;

    Στο διαδύκτιο υπάρχει εκτενής μελέτη για λιγνιτορυχικά εργοστάσια στην Δράμα.Κανείς από αυτούς που αντιδρούν δεν την έχει διαβάσει για να καταλάβει ότι μόνο ευλογία για τον τόπο τους θα είναι τέτοια εργοστάσια...

    Πυρηνικά εργοστάσια λοιπόν δεν θέλουμε, λιγνιτορυχικά εργοστάσια δεν θέλουμε τότε τι σκατά θέλουμε σε αυτή την χώρα;Πως θα παράξουμε ενέργεια;Και μην ακούσω τις παπαριές περί πράσινης ενέργειας γιατί θα με αναγκάσετε να γράψω σελίδες επί σελίδων για να σας αποδείξω ότι ούτε το 10% των ενεργειακών μας αναγκών δεν μπορούμε να καλύψουμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Οπότε λοιπόν περιμένω πρώτα τους κατοίκους της Δράμας και της Ελασόνας να σταματίσουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και μετά να μιλήσουν...Διαφορετικά το βουλώνουν και κάνουν ότι επιτάσει το γενικότερο συμφέρον.

    Dr Αεροναυπηγικής
    RWTH Aachen University

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σάββα οι αντιδράσεις τους δεν δείχνουν ΄΄αχμή΄΄. Κριτικάρουν τα πάντα χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση για το θέμα. Αυτό είναι έλλειψη μόρφωσης.
    Απομακρύνουν τους υγιείς αναγνώστες.
    Από σεβασμό στο άτομό σου και σ΄ αυτό που κάνεις, το λέω.

    Δράκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οπως και για το κάθε τι σ’αυτή τη χώρα, πρώτα το προσωπικό μας συμφέρον και μετά το κοινό...
    Κύριοι, "...περί πάτρης" είναι το ρητό, όχι "...περί πάρτης"!
    Και πριν με πείτε "Αθηναίο", σας λέω ότι εδώ στο Λονδίνο πληρώνουμε κατά μέσο όρο 100 λίρες (120 ευρώ) το τρίμηνο ρεύμα (ΜΕ θέρμανση) γιατί άκουσον άκουσον οι κουτόφραγκοι, το παράγουν με πυρηνική ενέργεια!
    Όσο για τον (αγρο)τουρισμό, αν είναι να γίνει επιπέδου Μυκόνοου, Αράχωβας, Περτουλίου με δυο μήνες δουλειά να ζούμε όλο το χρόνο, άσε, δεν παίρνει κανείς πια..."΄ξυπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!!!" εεεε οι κουτόφραγκοι ήθελα να πώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λόγω έλλειψης χρόνου, αδυνατώ να γράψω πολλά, διότι με καίει προσωπικά το θέμα της Ελλασόνας, συναισθηματικά πρώτα απ' όλα.

    Να με συγχωρείτε για τα ορθογραφικά, που τα είδα και στενοχωρέθηκα (είναι ντροπή!), και τα οποία κάνω λόγω ταχύτητας στην δακτυλογράφηση.

    Θα ήθελα να απευθύνω ανοιχτή ερώτηση σε όλους τους αναγνώστες της ανάρτησης, συμπεριλαμβανομένου του αξιοτίμου κ. Καλεντερίδη, που τον εκτιμώ βαθύτατα:

    ο λαός της Τουρκίας υποφέρει από λειψυδρία, και η αύξηση του πληθυσμού φέρνει περισσότερη κατανάλωση νερού. Η δημιουργία φραγμάτων είναι η ΜΟΝΗ λύση που υπάρχει αυτή την στιγμή.

    Τα φράγματα, ως γνωστών, γίνονται σε εκτάσεις όπου υπάρχουνε αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια, να μην μιλήσω για νεολιθικούς οικοισμούς... Η αρχαιολόγος Ντοροθυ Κινγκ, με την οποία ήρθαμε σε ρήξη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, έχει κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για τις καταστροφές αρχαίων, εξαιτίας των φραγμάτων.

    Αγαπητοί μου ουμανιστές: με ενδιαφέρει η άποψή σας! Καλά δεν κάνουνε και καταστρέφουνε τ' αρχαία, για χάρη της ανάπτυξης; Άνθρωποι είναι, και θα ΔΙΨΑΣΟΥΝΕ χωρίς τα φράγματα.

    Κι εμείς θα καταστρέψουμε την φύση της ευρύτερης περιοχής, για την "ανάπτυξη" και τον εύκολο παρά, ΠΑΡΑ το γεγονός ότι οι πλέον προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ενέργειας, που δεν θα βλάπτουνε το περιβάλλον.

    Επειδή κι εμείς σε πανεπιστήμια βρισκόμαστε απ' τα δεκαοχτώ (και αν και δικαίωμα του καθενός να γράφει τους τίτλους του, με αφήνουνε προσωπικά αδιάφορο οι τίτλοι), γνωρίζουμε τί θα πει επιστήμη και πόσο αντιφατική είναι. Μπορεί οι μισοί να θεωρούνε μια ανακάλυψη Χ (π.χ. εναλακτική μορφή καυσίμου) επαναστατική, οικολογική, οικονομική κλπ. και οι άλλοι μισοί να χυμήξουνε με πάθος να βγάλουνε άχρηστη αυτή την έρευνα (βλέπε την εν Ελλάδι διαμάχη μεταξύ ΒΑΝ και κρατικοδίαιτων ψευτο-σεισμολόγων).

    Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο μερικοί, γιατί δεν γνωρίζουνε προσωπικά ποιός είναι ο καθένας που γράφει, και με τί έχει ασχοληθεί στην ζωή του. Τους ειδικούς να το παίζουνε στα journals που στέλνουνε εργασίες, όχι σε μας...

    Δεν μου λένε τίποτα οι επιστημονικές αναλύσεις κάποιων, και ΟΥΤΕ θα μου ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ εμένα, ή τον άλλονα, το μέλλον του τόπου που βρίσκονται τα κόκκαλα των προγόνων μου.

    Αλήθεια, επειδή δεν είμαι και μεγάλος οπαδός της Μεγάλης Οθόνης, θυμάται κανείς την ρωσική ταινία εκείνη, όπου το σταλινικό καθεστώς έδιωξε με βία κατοίκους πολλών χωριών, για την δημιουργία φραγμάτων; Καταπληκτική ταινία, υπέροχα νοήματα...μια ηλικιωμένη δεν έλεγε να φύγει, αν δεν μεταφερόταν το νεκροταφείο στην νέα της γη. Μου φαίνεται ήτανε του Ταρκοφσκυ, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

    Λίγο συναίσθημα δεν βλάπτει αδελφοί...τεχνοκρατικά ζώα έχουμε καταντήσει, έχει ρημάξει ο τόπος για την ψευτο-ανάπτυξη. Άλλωστε και το σχέδιο Πάχτα, το κατάπτυστο αυτό σχέδιο, την "ανάπτυξη" της Χαλκιδικής ήθελε...

    ...ωραία ανάπτυξη: καμμένη γη, μολυσμένη θάλασσα, εξαφάνιση της πανίδας (ρωτήστε, αν ενδιαφέρεστε, για την πανίδα και χλωρίδα που έχει εξαφανιστεί από την Χαλκιδική, μόνο σε ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ).

    Ελπίζω στον νικηφόρο αγώνα των Ελασσονιτών ενάντια στην εκμετάλλευση του τόπου τους από τεχνοκράτες γραβατομένους αλήτες της Αθήνας.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η Ελλάδα είναι η χώρα του παραλόγου. Λιγνίτη δεν θέλουμε, ορυχεία χρυσού δεν θέλουμε, γεωτρήσεις πετρελαίου και αγωγούς δεν θέλουμε, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θέλουμε, μόνο ανανεώσιμες αλλά και αυτές μακριά από εκεί που ζούμε εμείς οι ίδιοι γιατί θα μας ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες. Τελικά τι θέλουμε σε αυτή την χώρα να καθόμαστε όλη μέρα σε καμία καλή θέση στο δημόσιο ή να εισπράττουμε τίποτα κοινοτικές επιχορηγήσεις; Σχετικά με το θέμα της υγείας θα ήθελα να μάθω όλοι αυτοί που φωνάζουν, πόσα τσιγάρα κάνουν την μέρα και πόσο τσίπουρο καταναλώνουν όλοι μέρα πεταμένοι στα καφενεία; Γιατί στο χωριό μου δεν έχουμε κανένα ορυχείο τους έχει θερίσει ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες και μάλιστα κοντά στην ηλικία των 40-50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ,ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ .
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΡΟΣΙΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΝΙΓΕΤΕ Η ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΦΡΑ , ΟΛΑ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΞΩ. ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ .
    ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ, [ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ],ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΙ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ , ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΤΑΛΑΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
    ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Η ΔΕΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ .
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
    ΑΛΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
    ΑΛΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΑΣΟΝΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν πιστεύετε ορισμένοι ότι αυτό το καρκίνωμα είναι ανάπτυξη τότε τι να πώ,θα προτιμούσα πυρηνική ενέργεια απο αυτό το διασπορέα καρκίνου.

    Dr Αεροναυπηγικής
    RWTH Aachen University

    11 Σεπτεμβρίου 2010 8:25 μ.μ.


    Θα μπορούσες μήπως να μας εγγυηθείς ότι το μπάχαλο που λέγεται ΔΕΗ θα τηρεί όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις ώστε το εργοστάσιο να μην επιβαρύνει τον τοπικό πληθυσμό;

    Δεν πάει πολύς καιρός που είχαμε ανάλογη ανάρτηση στο παρών ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Θέλεις ανάπτυξη; Γιατί δεν κάνουνε αιολικά πάρκα; Είναι γεμάτη βουνά η Ελασσώνα, περιτριγυρίζεται απ' αυτά...Γιατί δεν προωθούνε τον εναλλακτικό τουρισμό, τον προσκυνηματικό, τον εκοτουρισμό. Γιατί δεν δίνουνε ώθηση στην βιοκαλλιέργια και στην πράσσινη κτηνοτροφία;"

    Αγαπητέ Κ.Π
    Κόψτε το "δίνουνε", "κάνουνε","προωθούνε".

    Πόσο καιρό θα σας πάρει για να καταλάβετε ότι εσείς πρέπει να δώσετε, εσείς πρέπει να κάνετε, εσείς πρέπει να προωθήσετε..;


    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΑΠΕ και ΑΝΤΙ ΑΠΕ στην Ελλάδα......

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4579897

    Να μη γίνει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε Νίκο, 10:57, είσαι από την περιοχή, ή γράφεις για να γράφεις;

    Μου φαίνεται δεν ξέρεις τί συμβαίνει στην Ελασσόνα. Τις προσπάθειες του κόσμου και τον βούρκο της κρατικής μηχανής.

    Μάλλον δεν έχεις καν ακουστά την εφημερίδα Νέα Ελασσόνα, όπου μπορείς να μάθεις πολλά για τον τόπο αυτό, και τις εξελίξεις εκεί...

    Κανείς δεν απαντά στην ερώτηση που έθεσα για τα φράγματα στην Τουρκία, και την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να γίνουν, και να καταστραφούν αρχαιο-ελληνικοί/ρωμαϊκοί χώροι, πολλές φορές πριν καν ανασκαφούν...διαβάστε ξανά το κείμενό μου, παράκληση!

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. "...Η Ελασσώνα έχει καπνά: η πουτάνα η Ε.Ε. έχει θέσει προθεσμία στους καλλιεργητές, για να αλλάξουνε καλλιέργιες..."

    Δηλ ο λιγνίτης που μολύνει και βλάπτει τους κατοίκους της περιοχής είναι κακός αλλά τα τσιγαράκια που σκοτώνουν μερικές χιλιάδες είναι καλά.

    ..."Θέλεις ανάπτυξη; Γιατί δεν κάνουνε αιολικά πάρκα; Είναι γεμάτη βουνά η Ελασσώνα, περιτριγυρίζεται απ' αυτά...Γιατί δεν προωθούνε τον εναλλακτικό τουρισμό, τον προσκυνηματικό, τον εκοτουρισμό. Γιατί δεν δίνουνε ώθηση στην βιοκαλλιέργια και στην πράσσινη κτηνοτροφία;"

    Με τα αιολικά πάρκα θα βρούνε δουλειά όλοι στη περιοχή...Τι θα κάνουν ακριβώς ; Θα φυσάνε;
    Τον τουρισμό δεν το προωθεί το κράτος ρε, φιλαράκι. Βάζεις τα καλά σου τα λεφτά, φτιάχνεις ένα ξενοδοχείο, ένα ξενώνα ό,τι έχεις στο μυαλό σου τέλος πάντων και δουλεύεις όπως όλος ο κόσμος.
    Βιοκαλιέργειες κλπ ποιος τα εμποδίζει; Θέλησε κανείς να ασχοληθεί και δεν βρήκε βοήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "Αγώνας" δεν είναι να αρνείσαι να εκμεταλευθείς το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που σου έδωσε ο τόπος σου.

    Που είναι η περηφάνεια σου, όταν γυαλίζεις τα παπούτσια του κάθε γαλαζοπράσινου δήμαρχου για να σου διορίσει το γιό ή την κόρη σου ως συνοδηγό ( έναν από τους 3) σε ασθενοφόρο ( 1 από τα 5, όλα ακινητοποιημένα) στο κέντρο υγείας της Κάτω Ραχούλας ( που δεν διαθέτει ούτε θερμόμετρο)...

    ΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Για να μη τσακώνεστε κυττάξτε πχ τον παρακάτω σύνδεσμο:

    http://www.ucgp.com/key-facts/basic-description

    Πρόκειται για τηντεχνολογία μετατροπής του ανθρακα σε αέριο χωρίς εξόρυξη (underground goal gasification), άρα και χωρίς να διαλύσει κανείς το περιβάλλον. Το παραγόμενο αέριο μπορέις να το διοχετεύσεις με αγωγό στο δίκτυο για να καεί όπου δεί....Λ΄'υσεις πάντα υπάρχουν, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και συμφέροντα...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα φίλτατοι!

    Άρα τελείωσε, με πείσατε: οι φίλοι μας οι γείτονες οι Τούρκοι έχουνε ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ από εδώ και πέρα να καταστρέφουνε αρχαιολογικούς χώρους, για να φτιάξουνε φράγματα.

    Θα διψάσει γαρ η Τουρκία ΑΣΧΗΜΑ στο εγγύς μέλλον, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού.

    Χάρη στις θέσεις σας για το χωριό μου, την Ελασσόνα, και τις ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για το τί πρέπει να κάνουνε οι Ελασσονίτες από εσάς τους Ελληνάρες, που ξέρετε ποιό είναι το πραγματικό συμφέρον του τόπου, άνοιξαν τα μάτια μου: όχι μόνο δεν θα ξανασχοληθώ με την καμπανια ενημέρωσης για την καταστροφή αρχαίων από τα φράγματα, αλλά θα υποστηρίζω με όλη μου την ψυχή τους ανθρώπους: τέρμα, έγινα ουμανιστής χάρη σε σας!

    Τα λέμε...

    Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Ααα, να μην το ξεχάσω: επειδή γράφετε όλοι ανώνυμα, ούτε καν nickname δεν χρησιμοποιείτε για να ξέρουμε αν ανήκετε στην κοινότητα του Ινφογνώμονα, θα θεωρήσω ντε φακτο ότι είστε και πολύ Ελληνάρες, με Ε κεφαλαίο.

    Κι επειδή το Ε είναι κεφαλαίο, είμαι σίγουρος ότι σαν Αθηναίοι που 'στε οι περισσότεροι, θα βοηθήσετε την αποκέντρωση, και θα έρθετε να στηρίξετε την Ελασσόνα, και να κάνετε οικογένεια εκεί ή θα μεταφέρετε τις οικογένειές σας.

    Σας ευχαριστούν οι Ελασσονίτες εκ των προτέρων για την στήριξη: χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια γαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Y.Γ.

    Επειδή πολλοί κάνουνε τους έξυπνους εδώ πέρα, και άρχισα να το καταλαβαίνω τώρα που γράφω για την Ελασσόνα που γνωρίζω από παιδί, θα 'θελα ν' αναφέρω κάτι σ' αυτούς τους απίστευτα αστείους, που γράφουνε για "καφενεία", "τεμπελιά", "κάπνισμα", και ό,τι τους κατέβει απ' το κεφάλι.

    (Είναι βέβαιο πια ότι υπάρχουνε προβοκάτορες, που θέλουνε να χτυπήσουνε το έργο του Ινφογνώμονα: το έχω συζητήσει το θέμα με φίλους: περιμένουν κάποιοι/καποιος να σχολιαστεί ένα θέμα, και...έρχονται απίστευτες απαντήσεις. Κρίμα γι' αυτούς. Μάλλον καλύτερη μέθοδος είναι να μην τους υπολογίζουμε φίλτατοι!)

    Για το living rate λοιπόν φίλτατοι, να το πω αγγλιστή, το κοντερ στην Ελασσόνα πατάει τα 100.

    ΚΑΝΕΙΣ απ' όλο το σόι της μάνας μου δεν έχει καπνίσει ποτέ. Οι άνθρωποι ξεπερνούνε τα 90.

    Μόνο μια κάπνιζε, η "Θεία", συγγενής που σκοτώσανε τον άνδρα της οι "Μάηδες", στην Εμφύλιο. Είχε στο σαλονάκι της ένα μεγάλο κάδρο του Βελουχιώτη, και καθάριζε όλα τα ξωκκλήσια...έλεγε ότι είχε δει την Παναγία, όταν ήτανε κορίτσι μικρό.

    Αναφέρομαι στην "Θεία", γιατί ήτανε 90 και κάτι χρονώ, και αν την άκουγες να μιλάει, νόμιζες πως άκουγες οικολόγο του αρκτούρου.

    Αν πάτε στην Ελασσόνα, και περπατήσετε στην οδό 25ης Μαρτίου, το σπιτάκι της είναι απέναντι από το εικονοστάσι, στο δρομάκι που οδηγεί στον Αη-Λια.

    Δύσκολο να εκφράσεις αισθήματα γραπτώς, δεν είμα μάστορας στον λόγο: οι άνθρωποι που σχολιάζουνε, τεχνοκράτες ή προβοκατορες, είναι απλά ανίδεοι και αξιολύπητοι.

    Θα μας πείτε εσείς για την Ελασσόνα...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Andpik μου αρεσει που εισαι "δικαιος Αριστειδης" και το κυριοτερο δεν υποκυπτεις σε εκβιασμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.