7/9/10

Μυθολογίες για ηρωικές ήττες



Tου Ηλια Μαγκλινη

Η Ιστορία επιφύλαξε για το τέλος Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου (μια εποχή του χρόνου που προσφέρεται για απολογισμούς και σχέδια για το μέλλον) την κορύφωση και κατάληξη των δύο μεγάλων γεγονότων που σφράγισαν τη νεότερη Ελλάδα: τέλη Αυγούστου του 1922 έληξε η Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ την ίδια ακριβώς εποχή, αλλά το 1949, έληξε ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Ως γνωστόν, η τραγωδία του ’22 μετέβαλε δραματικά την ελληνική κοινωνία, έστησε έξι πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες στον τοίχο (στο πλαίσιο μιας δίκης που σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα οδεύει προς αναψηλάφηση) και καθόρισε τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αρένα. Φυσικά, επρόκειτο για εθνική ήττα - μια συντριβή με τρομακτικές και μακροχρόνιες συνέπειες.

Και το ’49 όμως, που και αυτό ήταν μια τραγωδία για τη νεότερη Ελλάδα, μεταπολιτευτικά (ή έστω μετά το 1981) εκφράστηκε σαν μια καθολική, σχεδόν εθνική, ήττα: η στρατιωτική ήττα των κομμουνιστικών δυνάμεων από τον Εθνικό Στρατό, έως πολύ πρόσφατα τουλάχιστον, θεωρείτο ως ήττα όλων των Ελλήνων. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος, με τη Μακρόνησο, τις εκτελέσεις και τα πιστοποιητικά φρονημάτων, υπήρξε τυπικά μόνον δημοκρατικό, ενώ οδήγησε και στην επταετή στρατιωτική δικτατορία. Στο μεταξύ, ο Δημοκρατικός Στρατός αγιοποιήθηκε και ο Εθνικός Στρατός δαιμονοποιήθηκε. Οσοι τιμούν τους νεκρούς του Εθνικού Στρατού υποτίθεται ότι συμμετέχουν σε «γιορτές μίσους», όσοι τιμούν τους αντάρτες στον Γράμμο και το Βίτσι (όπως έκανε το ΚΚΕ πριν από δύο χρόνια, τέτοιο καιρό) συμμετέχουν σε «γιορτές μνήμης».

Αν κάτι φαίνεται να συνδέει, μεταξύ των πολλών άλλων, τα δύο εμβληματικά ιστορικά γεγονότα είναι αυτή η αντίληψη -μάλλον ένα συλλογικό υποσυνείδητο, ένα διαρκές ανακλαστικό- μιας «ηρωικής ήττας». Κυρίως, έχει επικρατήσει η μυθολογία από την οποία περικλείεται ακριβώς αυτό το θέμα: ακόμα και αν έχεις συντριβεί, ο αγώνας λογίζεται ως επικός, τιτάνιος, ηρωικός, ως αυτοθυσία - η ήττα είναι πιο ιερή από τη νίκη. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι αιχμές που αναπόφευκτα φέρει μια ήττα απαλύνονται και η ήττα αποκτά σημασίες που χτίζοναι μόνον στη σφαίρα του φαντασιακού. Θυμίζουμε ότι όταν μετά την πτώση της Σμύρνης ο Πλαστήρας μπήκε στην Αθήνα ως ηγέτης της Επαναστατικής Επιτροπής, καβάλα στο άλογό του, με το που το πλήθος πήγε να ζητωκραυγάσει, έβαλε τις φωνές: «Τι πανηγυρίζετε; Χάσαμε!». Μια αντίθετη αντίληψη φαίνεται να ωθεί το ΚΚΕ στο να γιορτάζει έναν στρατό που νικήθηκε το 1949.

Στη μελέτη του «The Myth of the Blitz», ο πανεπιστημιακός Angus Calder διερευνά τη μυθολογία που πέρασε στο συλλογικό ασυνείδητο των Βρετανών σχετικά με γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η Μάχη της Αγγλίας, η Εκκένωση της Δουνκέρκης και οι βομβαρδισμοί του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων. Ο Calder ανατρέχει στο κλασικό βιβλίο του Ρολάν Μπαρτ, τις «Μυθολογίες», όπου αναλύεται αυτό ακριβώς: Πώς η μυθολογία που αποκτά ένα γεγονός μετατρέπει την Ιστορία σε Φύση. Πώς η μυθολογία εξαγνίζει την ιστορική πραγματικότητα, την καθιστά αθώα, καταργεί την περιπλοκότητα των ανθρώπινων δράσεων. «Παύει κάθε διαλεκτική», λέει ο Μπαρτ, «δεν πηγαίνουμε πέρα από αυτό που είναι άμεσα ορατό, η μυθολογία στήνει έναν κόσμο που στερείται βάθους».

Ο Τσόρτσιλ ήταν μάστορας στο να στήνει τέτοιες μυθολογίες - οι οποίες όμως, ειδικά εκείνη την εποχή των μεγάλων ρητορικών σχημάτων, ήταν πρακτικά αναγκαίες: ο ναζισμός να ιδωθεί ως κάτι σατανικό και οι Σύμμαχοι ως κάτι καλό. Βοηθούσε στην πολεμική προσπάθεια (πόσο γελοίες ήταν αντίστοιχες προσπάθειες του προέδρου Μπους στο Ιράκ...). Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η αντίληψη συντηρείται έπειτα από δεκαετίες. Στη χώρα μας, τώρα γίνεται μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε ιστορικές στιγμές ως Ιστορία και όχι ως επεισόδια της αρχαίας (ή λαϊκής) μυθολογίας, χωρίς να έχουμε τη ροπή να «γιορτάσουμε». Διότι, βέβαια, κάθε είδους γιορτή, είτε «μνήμης» είτε «μίσους», θα στερείται πάντα βάθους.

29 σχόλια:

  1. ...η στρατιωτική ήττα των κομμουνιστικών δυνάμεων από τον Εθνικό Στρατό, ....

    ."Μη διστάσετε να φερθείτε όπως σε κατεχόμενη πόλη όπου έχει εκδηλωθεί στάση!" Τσώρτσιλ

    Τον Αγγλικό στρατό κατοχής , ο οποίος και δεν μας απελευθέρωσε απο κανέναν εχθρό, αρα ειναι κατοχικός τον ξεχνά και τον καθαγιάζει ο δημοσιογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Στη χώρα μας, τώρα γίνεται μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε ιστορικές στιγμές ως Ιστορία και όχι ως επεισόδια της αρχαίας (ή λαϊκής) μυθολογίας, χωρίς να έχουμε τη ροπή να «γιορτάσουμε». Διότι, βέβαια, κάθε είδους γιορτή, είτε «μνήμης» είτε «μίσους», θα στερείται πάντα βάθους."
    --Δηλαδή για να καταλάβω τις εκδηλωσεις μνήμης ο κυριος αρθρογραφος τις θεωρεί χωρίς βάθος; Να μη θυμόμαστε τους νεκρους της Μικρασιατικης Καταστροφής και των Γενοκτονιών που εχουμε υποστεί.Αναθεωριτική Ιστορία σου λέει νεα ήθη.
    Και προσέξτε πως "σερβίρει" τη βασικη του ιδέα-αναφέρει τον εμφύλιο ενα θεμα που ακομα διχάζει.Διαίρει και βασίλευε παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καυκασιε την ημερα που ειδες το φως του ηλιου -κληρονομησες -και την ιδεολογια σου.μπραβο ΑΞΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11:24 η έλλειψη επιχειρημάτων σε οδηγεί σε απαξιωτικά σχόλια στο πρόσωπο μου.Αποτελεί τιμή για μένα ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Λύκος

    ο κύριος που γράφει το άρθρο είναι πολύ καλός στην προπαγάνδα και στο να πλαστογραφεί την ιστορία!

    βρε ούστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φιλε ....καυκασιε αν μετα απο μισο αιωνα επιμενεις οτι η επικρατηση του ΕΛΛΑΣ και η δημιουργεια κουμουνιστικου κρατους με αμφιβολιες κατα ποσο θα υπηρχαν ελληνες το γενος πανω απο τον ολυμπο ε τοτε νομιζω δικαιως οτι αξιζεις τον τιτλο του ΑΞΙΟΣ
    το μυαλο ειναι αλεξιπτωτο ,οσο ανοιγει τοσο λειτουργει καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "1.ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ


    ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΔΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΤΟΥ....
    ΣΥΜΦΩΝΩΣ ,ΛΟΙΠΟΝ,ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ,
    ΗΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΙΣΩΜΕΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΝ ΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΝ ΕΝΟΣ
    ΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ
    ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙ'ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΩΣ
    ΑΛΛΟΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ η ΔΙΑ
    ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΣ ΕΙΣ ΕΝ ΟΛΟΝ ΤΩΝ
    ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ
    ΕΘΝΟΥΣ....
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ[ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ]
    "ΔΙΟΤΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ
    ΨΥΧΗΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Ο,ΤΙ Ο
    ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ΔΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ."
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.
    Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΞΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ...
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.
    ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.
    {ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΙΔΗ ΤΟΥ
    ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ,ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑΝ
    ΣΗΜΑΣΙΑΝ ΕΧΕΙ Ο "ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
    ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ",ΔΙΟΤΙ Η ΞΕΝΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε Π Ι Β Ο Λ Η ,ΕΝΑΝΤΙΟΝ
    ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ,ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΤΗΝ Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Α Ν
    ΚΙΝΗΣΙΝ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΙΦΕΡΕΙ
    ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ
    Ξ Ε Ν Η Σ Ε Π Ι Β Ο Λ Η Σ."
    ΤΑΔΕ ΕΦΞ:ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
    ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ"
    ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ,ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΝ
    "ΑΓΡΟΤΙΚΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΝ" ΚΑΙ
    ΤΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".
    ΤΟ 1924 ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ
    ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ
    ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ
    ΝΙΚΗΘΕΙΚΑΜΕ ,ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ,Ο ΜΕΤΑΛΟΣ
    ΠΟΙΗΤΗΣ Κ ΚΑΒΑΦΗΣ,
    "ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΧΑΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
    ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΤΕΣ" ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ
    ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ,
    ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ
    ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΟ...ΜΕ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟ
    ΚΟΣΤΟΥΜΙ[ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΒΙΔΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ],ΚΑΙ ΕΜΕΝΕ ΣΕ
    ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    ΑΡΙΘ 10...ΠΙΝΔΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ
    ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ?
    ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΛΑΓΝΟΙ..
    ΑΡΠΑΓΕΣ,ΜΟΥΓΚΟΙ,ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΑΙ
    ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ,ΜΙΛΩΝΤΑΣ
    ΓΡΑΙΚΥΛΙΚΑ,ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ...ΜΕ
    ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ,
    ΘΥΛΑΚΙΑ....ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑ...
    ΚΟΡΑΚΕΣ,,,ΥΑΙΝΕΣ,ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ...
    ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ....
    ΓΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...
    ΧΑΙΡΕ...ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΟΥ...
    ΤΑΚΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕ-ΑΡΚΑΔΑ ΚΥΡΙΕ
    Τ Σ Α Κ Ο Π Ο Υ Λ Ε ? ΑΓΑΠΗΤΕ
    TSAK...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2:07 μίλησα για αγγλικό στρατό κατοχής και παρέθεσα δήλωση του Τσώρτσιλ. Εχεις επιχείρημα να ανατρέψεις την άποψη μου;

    Οσο για τα υπόλοιπα απλά να ξέρεις άλλο ο ΕΛΑΣ μέχρι το 1943 και άλλο μετά που το ΚΚΕ τον μετέτρεψε σε στρατό κομματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τον ξερω πολυ καλα κυριε καυκασιε τον ΕΛΛΑΣ που εσφαζε στο γονατο οσοι δεν πηγαιναν μαζι του ,οσοι δεν πληρωναν την εισφορα που τους εκοβε ,οσοι τολμουσαν να τον αμφισβητησουν ,οσοι απο ενα καπριτσιο ενος αναποδου γειτονα χρειζονταν αντιδραστικος ,οποιος ειχε την ατυχια να ειναι παπας η' δασκαλος .Τους ξερω πολυ καλα αυτους τους ΦΟΝΙΑΔΕΣ κυριε καυκασιε και απο οτι μαθαινω οι πιο ενθεμοι ηταν καυκασιοι ,κυριε καυκασιε.Τους ξερω γιατι εχω θυματα στην οικογενεια μου κυριε καυκασιε.βλεπεις οι δεξιοι τους εστελναν τους αντιπαλους τους στα νησια , οι ελλασιτες τους εστελναν στα θυμαρακια κυριε καυκασιε.
    ΕΣΥ παλι αν επιθυμεις να οικοιοποιησε τα πεπραγμενα εκεινων των (ηρωων!!!!)που τοσο θαυμαζεις αυτο εινα προβλημα δικο σου οχι δικο μου ,κυριε καυκασιε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2:47 Σε πείραξε η φράση ο αγγλικός στρατός κατοχής; γιατι περι αυτού δεν σε είδα τόσο λαλίστατο.Τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ελλάδα μόλις το 1974 γίνεται έστω και τυπικά ανεξάρτητο κράτος, αφού απαλλάσσεται από τον στρατό κατοχής των Άγγλων και Αμερικανών, ο οποίος αναφέρεται μέχρι τότε ως Εθνικός Στρατός (ένας πραγματικά Εθνικός Στρατός δεν θα προέβαινε σε καμία περίπτωση σε γενοκτονία κατά των Ελλήνων και δεν θα παρέδιδε την Κύπρο στους Τούρκους), και τον Δανό Βασιλέα τοποτηρητή των Άγγλων (θα υπήρχε πρόβλημα βασιλικών-αντιβασιλικών μόνο αν μιλούσαμε για Έλληνα βασιλέα, έχουμε πολλές βασιλικές οικογένειες πολύ αρχαιότερες από τους Γκλύξμπουργκ ή Όλντενμπουργκ).

    Μόλις 25 χρόνια πριν είχε τελειώσει ο πόλεμος κατά των Αγγλοαμερικανών και προηγουμένως των συμμάχων τους Ιταλών και Γερμανών (κανείς δεν είχε ουσιαστικά πολεμήσει κατά των Γερμανών μέχρι αυτοί να συντριβούν από τις δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης - δείτε τους αριθμούς) θρηνώντας 1.500.000 νεκρούς ή ποσοστό 20% επί του πληθυσμού.

    19 χρόνια πριν είχε λήξει (με προδοσία) ο πόλεμος των Ελλήνων κατά των Τούρκων (ήδη συμμάχων των Άγγλων και Αμερικανών) με την απώλεια σε 10 χρόνια 4.500.000 ανθρώπων ή ποσστού και του μισού (περίπου ή ίσως και πλέον) Εθνικού χώρου (όχι ζωτικού χώρου αλλά πατρογονικών εστιών).

    Θα έλεγα ότι προσπαθούν να μας εξολοθρεύσουν αλλά δεν μπορούν να απαλλαγούν από εμάς. Αν στην παρούσα τραγική συγκυρία μπορέσουμε να αποφύγουμε άλλη γενοκτονία και απώλεια Εθνικού χώρου, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον.

    Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αγωνιστούμε με τους Έλληνες για τους Έλληνες και την Ελλάδα και ας αφήσουμε τις προσπάθειες να "καθαρίσουμε" το Έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λυπάμαι αλλά μυαλό δεν βάζουν ορισμένοι.
    Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Εθνική Οικονομία, Παιδεία, ορίστε πέντε θέματα που πάμε κατά διαόλου και τα διαχειρίστηκαν αποκλειστικά οι λεγόμενες αστικές κυβερνήσεις.
    Να πω για το μεταναστευτικό, την Ιθαγένεια, τον κοινωνικό ιστό που καταστρέφεται μέρα με τη μέρα;
    Να πω για το μέλλον;
    Για τα παιδιά μας;
    Θα καταντήσουμε σα τους παππούδες της Β. Ηπείρου που φυλάνε τα άδεια σπίτια μια και οι νέοι δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
    Ποιοί διαχειρίστηκαν τα προβλήματα αυτά από το 1949 και εντεύθεν;
    Ούτε η Παπαρήγα ούτε ο Μπρέζνιεφ.
    Και εμείς τρώμε την ίδια καραμέλα!
    Πάρτε το απόφαση, είτε είσασταν δεξιοί είτε αριστεροί, όλοι στο ίδιο καζάνι θα βράσουμε(κυριολεκτικά).
    Και ετοιμαστείτε για τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. περαν των πεπραγμενων του ελλας η ελλαδα ευρισκομενη στην ληξη ουσιαστικα του πολεμου ειχε σε τρια σημεια να απαιτηση ικανοποιηση ικανοποιηση ΕΔΑΦΙΚΩΝ αξιωσεων 1)κυπρος 2)βορειος ηπειρος 3)ανατολικη ρωμυλια .Η (γενναια) επανασταση του ελλας στην αθηνα τον δεκεμβρη του 44 και μετεπητα του 46 ητανε βουτυρο στο ψωμι των σοβιετκων που διασφαλισαν τα συνορα της αλβανιας και βουλγαριας ΚΑΙ κυριως της αγγλιας που απεφυγε να εκπληρωση τις υποσχεσεις τις για μια ελευθερη κυπρο.Φυσικα και η αγγλια και η εσσδ κοιτουσαν τα συμφεροντα τους η ευθυνη ομως που ελλαδα εχασε την ευκαιρια να απελευθερωση εδαφη ελληνικα κατα την γνωμη σου ανηκει στην δεξια η' στο κκε?ποιος τα χειρω ηρξατω και ΓΙΑΤΙ?ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ?οταν ο ιδιος ο σταλιν δεν εδινε ΚΑΜΜΙΑ υλικη αλλα ουτε και ηθικη βοηθεια σάυτη την προσπαθεια τοτε ποιος διαλο εφταιγε?σε συμβουλευω να διαβασεις το ημερολογιο του ιωαννιδη και απο κει να καταλαβεις του τι συνεβαινε και τι παραμυθι πουλησαν στον κοσμο και ποιοος ηταν ουσιαστικα το μακρυ χερι της ιντελιτζεν σερβις.
    Οσο για τους αγγλους κανεις πολυ μεγαλο λαθος οτι με πειραξε η φραση στρατος κατοχης γιατι ξερω πολυ καλα τον ρολο των αγγλων στον μεγαλο λοιμο του 41 που συντελεσε η ελλαδα να ειναι η ΜΟΝΗ χωρα που λοιμοκτονησε τοτε.
    το μυαλο ειναι αλεξιπτωτο ,οσο ανοιγει τοσο λειτουργει καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 9:05 γράφεις τα μισά για τον ρόλο των Αγγλων ξεχνάς πολλά και βασικά, ξαναψάξτο.

    Οσο για την Ρωσία ήταν απλά η Ελλάδα μέσο πίεσης για να επιτύχουν όσα κέρδισαν στις Ανατολικές Χώρες.

    Η Ελλάδα δεν μπορούσε να απαιτήσει τίποτα, οι Αγγλοι είχαν εξασφαλίσει έγκαιρα και με την συγκατάθεση των Γερμανών την διαδοχή τους ως κατοχική δύναμη.

    Οσο για τον ναυτικό αποκλεισμό ψάξε τον λόγο για τον οποίο έγινε.

    Παράλληλα δε αξίζει μελέτης και ο τρόπος που έσυραν την Γερμανία σε εμπλοκή στα Βαλκάνια.

    Χωρις αγκυλώσεις ή μελέτη και η έρευνα προσφέρει πλήθος πληροφοριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ...
    ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ, ΤΟΥΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα δούμε ξανά το ίδιο έργο με το 1946-49...
    Από τη μία οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας & της ξενοκρατίας με ανοικτά νεοφιλελεύθερο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), δήθεν πατριωτικό/εθνικιστικό (ΛΑΟΣ) και δήθεν αριστεροδημοκρατικό προσωπείο (Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη & ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ του τσίπρα) από την άλλη πλευρά ο λαός, το γένος μας.
    Όσοι αληθινοί πατριώτες που έχουν εναπομείνει στον κατακερματισμένο λαό μας, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά, πρέπει να ετοιμάζονται για το νέο Εμφύλιο Πόλεμο που θα ξεσπάσει νομοτελειακά στη χώρα μας, έτσι ώστε η εμφύλια (πάντοτε τραγωδία) διαμάχη να καταλήξει δια του αποτελέσματός της σε μία αναγέννηση της πατρίδας μας, σε μία κάθαρσή της από την εθνοκτόνα και ξενόδουλη πλουτοκρατία και τους πολιτικούς υπηρέτες της.

    Εμπρός για ένα νέο ΕΑΜ, εμπρός για ένα νέο ΕΛΑΣ, εμπρός για ένα νέο ΔΣΕ, θάνατος στους δοσίλογους του ΓΑΠ Τσολάκογλου, θάνατος στους λακέδες του ΔΝΤ & της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καυκάσιε,

    Στην μοιρασιά της Γιάλτας, αλλά και αργότερα, η Ελλάδα περιήλθε στην σφαίρα αγγλικής επιρροής.

    Όταν αποχώρησαν οι ηττώμενοι πια Γερμανοί (τι ... "συγκατάθεσή" τους είχαν οι Άγγλοι και πράσσειν άλογα;)(*), οι Άγγλοι ήταν φυσικό να έλθουν ως νικητές και να κάνουν ό,τι έκαναν για να διατηρήσουν αυτή την χώρα, την Ελλάδα, στην σφαίρα επιρροής τους.

    (*) Σε κάθε χώρα που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί και από την οποία αποχωρούσαν, υπέγραφαν και τυπικά την παράδοσή της στους Συμμάχους νικητές. Έτσι γίνεται πάντα και σε όλους τους πολέμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 11 Φεβρουαρίου του 1945 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, οι τρεις νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συναντήθηκαν στην Γιάλτα της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνόδου κορυφής (είχε προηγηθεί ανάλογη διάσκεψη στην Τεχεράνη από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 1943).

    Αναφέρομαι απο το 1936-1942 αν κατάλαβες αγαπητέ 10:38 και ψάξε να βρείς τα τερτίπια που μεταχειρίστηκε η Αγγλία για να έχει την Ελλάδα προτεκτοράτο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πολυτεχνείο είναι ο πιο βρώμικος ελληνικός ιστορικός μύθος. Έντεχνα έχει περάσει η αντίληψη ότι το πολυτεχνείο αντιστάθηκε, χτύπησε και έριξε την χούντα ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η χούντα δείλιασε και παραιτήθηκε όταν είδε τους τούρκους «συμμάχους» να εισβάλλουν στην Κύπρο.

    Ο μύθος ήταν χρήσιμος για όλες τις δεξιές ελληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να κρύψουν και την δείλια του Καραμανλή για δράση στην δεύτερη φάση της εισβολής και ήταν επίσης χρήσιμος για τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που ήθελαν να παρουσιάζονται ως οι αντιστασιακοί και προασπιστές της δημοκρατίας και έχουν κάνει το πολυτεχνείο «σύμβολο αγώνα» ενώ στην πραγματικότητα ο αγώνας τους δεν κατάφερε κανένα πλήγμα στην χούντα.

    Ο μύθος όμως αφήνει και μια αρρωστημένη κληρονομία στην Ελλάδα των ανθρώπων που πίστεψαν στο ψέμα του πολυτεχνείου. Έχει περάσει μια νοοτροπία αλόγιστης αντίστασης και αόριστης επανάστασης η οποία όποτε εφαρμόζετε έχει (όπως και το πολυτεχνείο που έφερε ένα χειρότερο δικτάτορα) αρνητικά αποτελέσματα. Για να μιλήσω με παραδείγματα, μερικά από τα πνευματικά παιδία του πολυτεχνείου, ήταν η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοεβρη, οι καταληψίες σχολείων και πανεπιστημίων και οι αναρχικοί. Επίσης το πολυτεχνείο έχει περάσει μια μια λανθασμένη αντίληψη σε πολύ κόσμο που θεωρεί δικαιολογημένα τα κάθε έκτροπα ενάντια σε οποιονδήποτε (πχ. Στην περίπτωση Γρηγορόπουλλου) ακόμα και με ηρωική ήττα που λέει και το πολύ καλό κείμενο που αναρτήσατε.
    Σαν αποτέλεσμα βλέπετε τι έχουμε σήμερα πολλούς «αγωνιστές» αλλά λιγότερη ελευθερία από άλλους λαούς. Το πρόβλημα με τους μύθους είναι ότι μπορεί να ζεις με τον μύθο να την και την λανθασμένη σου αντίληψη να τα εξηγείς όλα αλλά αργά η’ γρήγορα θα σε χτυπήσει η πραγματικότητα γιατί τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχες καταλάβει.

    Είναι και άλλες οι παρενέργειες του Πολυτεχνείου τις οποίες δεν θα αναλύσω αλλά θέλω να κλείσω με το τι είναι ηρωικό και τι όχι. Ήρωας είναι αυτός που συνειδητά παίρνει τις αποφάσεις του για ένα κοινό καλό, ο ήρωας δοκιμάζετε πάνω από όλα από τον χρόνο και η διαφορά του ήρωα από ένα τρελό η’ ένα μάρτυρα είναι ότι ο ήρωας έχει επίγνωση της θυσίας του ενώ ο μάρτυρας είναι θύμα μιας άδικης κατάστασης. Στο πολυτεχνείο δεν είχαμε ήρωες, είχαμε μάρτυρες που συνεπαρμένοι από το κλίμα της στιγμής, μέσα στον ενθουσιασμό τους έγιναν μάρτυρες.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το πολυτεχνείο είναι ο πιο βρώμικος ελληνικός ιστορικός μύθος. Έντεχνα έχει περάσει η αντίληψη ότι το πολυτεχνείο αντιστάθηκε, χτύπησε και έριξε την χούντα ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η χούντα δείλιασε και παραιτήθηκε όταν είδε τους τούρκους «συμμάχους» να εισβάλλουν στην Κύπρο.
    Ο μύθος ήταν χρήσιμος για όλες τις δεξιές ελληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να κρύψουν και την δείλια του Καραμανλή για δράση στην δεύτερη φάση της εισβολής και ήταν επίσης χρήσιμος για τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που ήθελαν να παρουσιάζονται ως οι αντιστασιακοί και προασπιστές της δημοκρατίας και έχουν κάνει το πολυτεχνείο «σύμβολο αγώνα» ενώ στην πραγματικότητα ο αγώνας τους δεν κατάφερε κανένα πλήγμα στην χούντα.
    Ο μύθος όμως αφήνει και μια αρρωστημένη κληρονομία στην Ελλάδα των ανθρώπων που πίστεψαν στο ψέμα του πολυτεχνείου. Έχει περάσει μια νοοτροπία αλόγιστης αντίστασης και αόριστης επανάστασης η οποία όποτε εφαρμόζετε έχει (όπως και το πολυτεχνείο που έφερε ένα χειρότερο δικτάτορα) αρνητικά αποτελέσματα. Για να μιλήσω με παραδείγματα, μερικά από τα πνευματικά παιδία του πολυτεχνείου, ήταν η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοεβρη, οι καταληψίες σχολείων και πανεπιστημίων και οι αναρχικοί. Επίσης το πολυτεχνείο έχει περάσει μια μια λανθασμένη αντίληψη σε πολύ κόσμο που θεωρεί δικαιολογημένα τα κάθε έκτροπα ενάντια σε οποιονδήποτε (πχ. Στην περίπτωση Γρηγορόπουλλου) ακόμα και με ηρωική ήττα που λέει και το πολύ καλό κείμενο που αναρτήσατε.
    Σαν αποτέλεσμα βλέπετε τι έχουμε σήμερα πολλούς «αγωνιστές» αλλά λιγότερη ελευθερία από άλλους λαούς. Το πρόβλημα με τους μύθους είναι ότι μπορεί να ζεις με τον μύθο να την και την λανθασμένη σου αντίληψη να τα εξηγείς όλα αλλά αργά η’ γρήγορα θα σε χτυπήσει η πραγματικότητα γιατί τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχες καταλάβει.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολυτεχνειο 1

    Το πολυτεχνείο είναι ο πιο βρώμικος ελληνικός ιστορικός μύθος. Έντεχνα έχει περάσει η αντίληψη ότι το πολυτεχνείο αντιστάθηκε, χτύπησε και έριξε την χούντα ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η χούντα δείλιασε και παραιτήθηκε όταν είδε τους τούρκους «συμμάχους» να εισβάλλουν στην Κύπρο.

    Ο μύθος ήταν χρήσιμος για όλες τις δεξιές ελληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να κρύψουν και την δείλια του Καραμανλή για δράση στην δεύτερη φάση της εισβολής και ήταν επίσης χρήσιμος για τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που ήθελαν να παρουσιάζονται ως οι αντιστασιακοί και προασπιστές της δημοκρατίας και έχουν κάνει το πολυτεχνείο «σύμβολο αγώνα» ενώ στην πραγματικότητα ο αγώνας τους δεν κατάφερε κανένα πλήγμα στην χούντα.

    (συνεχίζετε πιο κάτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολυτεχνειο 2

    Ο μύθος όμως αφήνει και μια αρρωστημένη κληρονομία στην Ελλάδα των ανθρώπων που πίστεψαν στο ψέμα του πολυτεχνείου. Έχει περάσει μια νοοτροπία αλόγιστης αντίστασης και αόριστης επανάστασης η οποία όποτε εφαρμόζετε έχει (όπως και το πολυτεχνείο που έφερε ένα χειρότερο δικτάτορα) αρνητικά αποτελέσματα. Για να μιλήσω με παραδείγματα, μερικά από τα πνευματικά παιδία του πολυτεχνείου, ήταν η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοεβρη, οι καταληψίες σχολείων και πανεπιστημίων και οι αναρχικοί. Επίσης το πολυτεχνείο έχει περάσει μια μια λανθασμένη αντίληψη σε πολύ κόσμο που θεωρεί δικαιολογημένα τα κάθε έκτροπα ενάντια σε οποιονδήποτε (πχ. Στην περίπτωση Γρηγορόπουλλου) ακόμα και με ηρωική ήττα που λέει και το πολύ καλό κείμενο που αναρτήσατε.

    Σαν αποτέλεσμα βλέπετε τι έχουμε σήμερα πολλούς «αγωνιστές» αλλά λιγότερη ελευθερία από άλλους λαούς. Το πρόβλημα με τους μύθους είναι ότι μπορεί να ζεις με τον μύθο να την και την λανθασμένη σου αντίληψη να τα εξηγείς όλα αλλά αργά η’ γρήγορα θα σε χτυπήσει η πραγματικότητα γιατί τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχες καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επειδή ως συνήθως πάντα μας φταίνε οι "αλλοι" - οχι οτι δεν κανουν οτι περναει απο το χερι τους - και ξεχναμε τα δικα μας.
    Τη Β. Ηπειρο την "ξεχασε" ο Βενιζελος, θυσια ονειρο επεκτασης της Ελλαδας προς τη Μικρα Ασια.
    Η Μικρασιατικη εκστραΤεια αναγκαστικα επρεπε να γινει με τον ενα ή αλλο τροπο λογω της πολιτικης των νεοτουρκων προς τους Ελληνες της Μικρας Ασιας και τους Ποντιους, αλλα αν δουμε επιτελους πως εγινε, τι σκοπους εξυπηρετουσε, ποια ηταν η στρατιωτικη ηγεσια που την ανελαβε κλπ (ολα εδειχναν οτι το τελος δε θα ηταν αισιο), αρα εκει ειμαστε αξιοι της μοιρας μας (πολιτικος διχασμος) της νοοτροπιας μας (τι θα πουν οι ξενες δυναμεις αν κανω αυτο ή το αλλο) των σταριωτικων επιλογων μας.
    Για τον εμφυλιο πολεμο, αυτο που πρεπει να θυμομαστε ειναι οτι το ΚΚΕ παντα ηταν ειναι και θα ειναι ενα μικρο δογματικο κομμα με ηγεσιες παντα κατωτερες των περιστασεων. Τοτε πεφτοντας στην παγιδα πηρε στο λαιμο του χιλιαδες αγνους αγωνιστες του ΕΑΜ, (της μοναδικης πλην Κρητης οργανωσης που πολεμησε πραγματικα τους Γερμανους _ σε ποιες μαχες πλην Γοργοποταμου ελαβαν μερος τα στρατευματα του Ζερβα; βεβαια καποιοι ηταν απασχολημενοι με τα καμιονια με τροφιμα που επι κατοχης πηγαινερχονταν Αρτα - Αθηνα ) και μετετρεψε τους πρωην δοσιλογους & ταγματασφαλητες σε ....πατριωτες που πολεμουν τον κομμουνιστικο κινδυνο. Να δουμε και ποιοι τσεπωσαν τα χρηματα της βοηθειας Μαρσαλ και ποιοι μετα τον εμφυλιο ειχαν συμφερον να εμφανιζουν υψηλο κομμουνιστικο κινδυνο στην Ελλαδα.
    Για την Κυπρο, καποια στιγμη τη δεκαετια του 1950 επι κυβερνησεως Α. Παπανδρεου οι Αμερικανοι επετρεπαν την ενωση της με την Ελλαδα, αλλα ο Μακαριος αρνηθηκε.
    Η χουντα στην Ελλαδα μπορει ηταν ξενοκινητη αλλα που ηταν τοτε η αντισταση του Ελληνικου λαου; Ανυπαρκτη ηταν, και η εξεγερση του Πολυτεχνειου (εκτος οτι βολευτηκαν ολοι σχεδον οι πρωταγωνιστες της στη μεταπολυτευση) αντικειμενικα "εριξε" τον Παπαδοπουλο "που τσιναγε" και ανεβασε τον Ιωαννιδη για να παιξει το ρολο του στην Κυπριακη τραγωδια.Και ετσι παει λεγοντας....
    Το συμπερασμα που βγαινει ειναι ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΑς ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι κανείς δεν μνημονεύει την ΟΠΛΑ, το εκτελεστικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ, που φρόντιζε να εξαφανίζει όσους δεν ήθελαν να ενταχθούν στις τάξεις του.
    Και για όσους δεν το γνωρίζουν, οι εκτελέσεις της ΟΠΛΑ είχαν αρχίσει πριν από το 1943...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ποια ήταν η ΟΠΛΑ

    Η ΟΠΛΑ δημιουργήθηκε στις αρχές του 1944 ως προέκταση του ΕΛΑΣ στις πόλεις από μέλη του εφεδρικού ΕΛΑΣ, μόνο που οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκροτήθηκε και έδρασε ήταν πολύ πιο δύσκολες.
    Αφορμή στάθηκε μια επιδρομή ταγματασφαλιτών σε νοσοκομείο τραυματιών και αναπήρων στις 30 Νοεμβρίου 1943 με το πρόσχημα ότι εκεί κρύβονταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ. Σχεδόν αμέσως μετά, η αστυνομική διεύθυνση Αθηνών εκδίδει την παρακάτω διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων με την οποία ζητούσε την πάταξη του ΕΑΜικού κινήματος.

    "Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
    Κοινοποιώ κατωτέρω διαταγήν του Αρχηγείου Αστυνομίας Πόλεων, διά την ακριβή προς ταύτην συμμόρφωσίν σου. (Απευθύνεται σε δύο συγκεκριμένους αστυνόμους)
    Εν Αθήναις τη 13/12/43
    Αγγελος Εβερτ"

    "Υπάρχει αντίληψις ότι οι αστυνομικοί δεν αποδίδουν, όσον αφορά την δίωξιν των αναρχικών στοιχείων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Είναι ανάγκη να παύση η υπάρχουσα εντύπωσις. Πρέπει να δημιουργήσωμεν την εντύπωσιν ότι η Αστυνομία δεν υστερεί. Η συνεργασία της Αστυνομίας και των Ευζωνικών Ταγμάτων είναι στοιχείο απαραίτητον προς επιτυχίαν του εκτεθέντος σκοπού, πρέπει δε να αποβή πλήρης και απόλυτος.
    Αθ. Σαμπάνης, Αρχηγός"

    (Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο "Η ΟΠΛΑ χωρίς θρύλο του Γιώργου Καράγιωργα, εκδόσεις Δωδώνη, σελ. 104, .....



    Το λάθος τους ηταν οτι αφησαν τους περισσοτερους ταγματασφαλιτες και δοσιλογους ατιμωρητους.
    Στη Γαλλια και αλλου τους συνεργατες τβν Γερμανων τους εκλεισαν φυλακη ή τους εκτελεσαν, στην Ελλαδα τους εδωσαν τιμες και αξιωματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το 1944 τα θύματα της ΟΠΛΑ ήταν ήδη εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα κι αυτό γιατί η οργάνωση δρούσε εντατικά και πριν από το 1944.
    Επειδή έζησα τα γεγονότα, θυμάμαι πως κάθε πρωί βλέπαμε, σε αλάνες και απόμερους χώρους, νεκρούς από τις σφαίρες της ΟΠΛΑ. Τις περισσότερες φορές τα θύματα ήταν κάποιοι φουκαράδες, που την προηγούμενη μέρα, όταν τους επισκέφθηκαν τα παιδιά της ΕΠΟΝ που έκαναν έρανο "ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ", είχαν την ατυχή έμπνευση ν`αρνηθούν
    να προσφέρουν, γεγονός που ήταν αρκετό να τους χαρακτηρίσει "αντιδραστικούς".Και κάτι ακόμα: Πολλά καθάρματα ταγματασφαλίτες δικάστηκαν και εκτελέστηκαν μετά την απελευθέρωση.
    Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, όχι τη μισή αλήθεια.
    Ένα παλιό "ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 9:09 Η ΟΠΛΑ δημιουργήθηκε στις αρχές του 1944 ως προέκταση του ΕΛΑΣ στις πόλεις από μέλη του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

    Κράτησε αυτό στις πόλεις γιατί ξέρεις τί σήμαινε για το μοντέλο δράσης του τότε Κουμμουνιστικού Κόμματος.

    Επίσης αν διαβάσεις την Ιστορία του ΕΛΑΣ θα δείς ότι οι Οργανώσεις των πόλεων είχαν διαφορετική σύνθεση και συγκρότηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τάγματα Ασφαλείας.
    Τα τάγματα αυτά δημιουργήθηκαν δια του Νόμου 260/1943 που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου του 1943 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 180 Α'. Τα τάγματα αυτά έδρασαν τον υπόλοιπο χρόνο της κατοχής, κυρίως στη Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια και την Αθήνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που τα χαρακτήρισαν ως δοσιλογικά εξ αιτίας των οποίων και καταδικάστηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο λόγος δημιουργίας των ΤΑ, ήταν η προστασία μεγάλου μέρους του λαού από την τρομοκρατία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

    Διαβάστε γαι τον ηρωικό λοχαγό Στούπα...

    http://panosz.wordpress.com/2009/09/11/civil_war-23/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.