7/9/10

Ανθελληνικό το κλίμα στην Αλβανία

της Ελίνας Γαληνού
Η πρόσφατη δολοφονία του Βορειοηπειρώτη στη Χειμάρα, παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη σαν ένα ακραίο αλλά μεμονωμένο επεισόδιο, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπερίσα το καταδίκασε δημόσια ζητώντας μάλιστα την τιμωρία των ενόχων... Μια τέτοια πράξη όμως, που θύμα της ήταν ένας Ελληνας και η αφορμή, ο εκνευρισμός ακραίων εθνικιστών στο άκουσμα της ελληνικής γλώσσας, εκτός από βάρβαρη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παρέχει αρκετά βάσιμα στοιχεία εθνικών ανησυχιών μας, αν μάλιστα συνδυαστεί με άλλα που συμβαίνουν αυτήν την εποχή στην Αλβανία.
Διότι, αυτά τα "ακραία φαινόμενα" στην περιοχή της Β. Ηπείρου που έχουν ως συνήθη στόχο τους Ελληνες, δεν είναι σπάνια. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ψύχραιμα την αναγκαιότητα λεπτών χειρισμών, προκειμένου να αποφευχθεί πολλαπλασιασμός της έντασης που ενδέχεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, πράγμα που θα περιέπλεκε την κατάσταση ακόμα περισσότερο ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και Αλβανία. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να εφησυχάζει και να αγνοεί πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν, τόσο για τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αλβανία, όσο και για τα εθνικά της συμφέροντα. Δυστυχώς η Αλβανία μας έχει δώσει και άλλα δείγματα "φιλίας" πρόσφατα. Ας θυμηθούμε ότι τον Απρίλιο του 2009, η Ελλάδα με την Αλβανία υπέγραψαν "Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων ζωνών" που περιλάμβανε την περιοχή από το Εξαμίλι έως τα στενά του Οτράντο στην Αδριατική. Η συμφωνία αυτή, βασιζόταν στους όρους σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης μέσω του οποίου, διασφαλίζονταν τα θαλάσσια όρια των δύο χωρών. Ομως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα αίτημα επανεξέτασης της συμφωνίας από το Αλβανικό κράτος προς την Ελλάδα, έκρινε ότι "η συμφωνηθείσα οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ήταν πολύ ευνοική για την Ελλάδα, αλλά ασύμφορη για την Αλβανία..." Κατόπιν αυτού, η Αλβανία μερικούς μήνες αργότερα, ακύρωσε την συμφωνία αγνοώντας την χώρα μας.
Παράλληλα με αυτό, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό εμφανώς, μεγάλη έξαρση προκλήσεων εκ μέρους ακραίων εθνικιστών προς τους Ελληνες της Β. Ηπείρου. Η πρόσφατη δολοφονία του Χειμαριώτη, οι απόπειρες νομιμοποίησης για την αρπαγή περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, τα συχνά επεισόδια και οι προκλητικές ύβρεις προς το ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας, δείχνουν σαφείς διαθέσεις εξοβελισμού του. Οπότε, όχι μόνο εύλογο είναι να ανησυχούμε, αλλά μάλλον επιβεβλημένο. Λογικά θα έπρεπε να ανησυχεί όμως και ο Αλβανός πρωθυπουργός, καθώς η εικόνα της χώρας του στιγματίζεται από καταστάσεις ανάρμοστες για ένα κράτος που αποβλέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση. Επειτα, η Αλβανία όφειλε να αναγνωρίσει στην Ελλάδα ότι το αλβανικό στοιχείο που μετανάστευσε στην χώρα μας, ...μάλλον δεν έχει περάσει άσχημα εδώ!
Τα φαινόμενα όμως δείχνουν, ότι ούτε η Αλβανία καταλαβαίνει από ελληνικές "αβρότητες", παρά σκοπεύει να επιβληθεί "δια της οδού των βαρβάρων". Θα συνεχίσει η Ελλάδα να τα αποδέχεται σιωπηρά αυτά, ελπίζοντας σε κάποια εκτόνωσή τους; Η μήπως ο χρόνος που περνάει, αποβεί τελικά εις βάρος μας;

24 σχόλια:

  1. >Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ψύχραιμα την αναγκαιότητα λεπτών χειρισμών,<

    Αυτοί οι "λεπτοί χειρισμοί" είναι που τους έχουν αποθρασύνει. Αν "χόντραιναν" οι χειρισμοί και στέλναμε καμιά 200.000 από τους εδώ σιτιζομένους πίσω, αν είχαμε τα κότσια να στείλουμε τελεσίγραφο στον Μπερίσα, τότε τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά.

    Δεν υπάρχει έξαρση "εθνικισμού". Αυτά είναι απλά προσχήματα για τους αφελείς. Οι "εθνικιστές" είναι μπράβοι του καθεστώτος Μπερίσα, οι οποίοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να διώξουν το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία κυρίως λόγω της περιουσίας που του έχουν αρπάξει και της υπόλοιπης που θέλουν να του αρπάξουν.

    Είναι ένα πογκρόμ κατά του ελληνισμού, όπως αυτό που έγινε στην Πόλη πριν 55 χρόνια τέτοιες μέρες.

    >Επειτα, η Αλβανία όφειλε να αναγνωρίσει στην Ελλάδα ...<

    Όφειλε .... Με τα "όφειλε" δεν γίνεται δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν ο οποιοσδήποτε προσπερνάει το πρόβλημα των Αλβανών στην Ελλάδα με την απόφανση " ε δεν περνάνε και άσχημα" εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Εύκολα ξεχνάμε τι γινόταν τα πρωτα χρόνια (ιδιως στην επαρχία) και εξ ίσου εύκολα κάνουμε οτι δεν βλέπουμε τι γίνεται τώρα με τους Αλβανούς- ασφαλώς όχι όλους αλλά καποιους, αρκετούς, λίαν επικίνδυνους. Παραβλέπουμε επίσης ότι από εθνικισμό (τον κακώς νοουμενο)δεν υστερούμε και πολύ από τους Αλβανούς...όταν πχ μετά από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα φωνάζουμε (ξεκα΄ρφωτα)το περίφημο Αλβανε δεν θα γίνεις Ελληνας ποτε. Για να μιλήσω μόνο γι αυτό.
    Κατα τα αλλα ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καλάθι. Η ανατροπή της συμφωνίας με την Αλαβανία είναι ήττα πολιτικήαπέναντι στην Τουρκία,δεν έχει σχέση με φιλίες. Η εχθρότητα εναντιον της Χειμάρας έχει σ΄χεση με περιουσίες και καλύπτεται υπό τον μανδύα του εθνικισμού-που υπάρχει και έτσι χρησιμοποιείται ως εργαλείο. Εμείς πως φροντιζουμε (φροντίσαμε)τους βορειηπειρώτες; Εξομοιώνοντάς τους μήπως με τους Αλβανούς; Βοηθώντας τους να μονοιάσουν (αφού ως γνησιοι Ελληνες τρώγονται) ή μήπως οξύνοντας και κομματικοποιώντας τους καυγάδες τους; Ο κινδυνος εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού εκεί είναι υπαρκτός (μια επανάληψη του 55 στην Πόλη)αλλά η Αθήνα όλα αυτά τα χρόνια τι κανει; Και οι εδώ Ελληνες, επαναλαμβάνω, πως υποδεχθηκε το βορειοηπειροτικό στοιχείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανθελληνικο ειναι το κλιμα απο τοτε που ιδρυθηκε η Αλβανια, τωρα το πηρατε χαμπαρι?
    Εχουν μαθει απο τα γεννοφασκια τους να μας μισουνε.
    Και δεν προκειται να αλλαξει ποτε αυτο οσο συνεχιζουν να μπολιαζουν τα Αλβανακια με ανθελληνικα αισθηματα.
    Λιγοι ειναι αυτοι που εχουν νηφαλιο νου και δεν πεφτουν στην παγιδα.
    Εδω δε χρειαζεται μονο λεπτος χειρισμος, αλλα δυναμικη αντιμετωπιση, αλλιως σε λιγο θα τους δωσουμε και την Νοτια Ηπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήν σας νοιάζει καθόλου , τώρα με την "νεα" κυβέρνηση ολα θα τακτοποιηθούν στην ώρα τους...
    Κορόϊδα ήμασταν και θα είμαστε. Οταν τα πράγματα θα φθάσουν στο απροχώρητο τότε ..."τρεχάτε ποδαράκια μου κλπ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πισω απο ολα αυτα ειναι η τουρκια και η ΜΙΤ ,η οποια δουλευει,σταθερα , συστηματικα και βαση σχεδιου πολλα χρονια τωρα .ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἡ μόνη γλῶσσα ποὺ γίνεται πρωτίστως σεβαστὴ στὸ διεθνὲς περιβάλλον εἶναι τῆς ἰσχύος.
    Τὴν Τουρκία οἱ διοικοῦντες, ἂς ποῦμε ὅτι τὴν φοβοῦνται γιὰ πολλοὺς λόγους, τὴν Ἀλβανία γιατί;
    Εἴμαστε τόσο χάλια ποὺ δὲν μποροῦμε νὰ τσακωθοῦμε οὔτε μὲ τοὺς ἀλβανούς;
    Τελικῶς τὰ πολλὰ ἰδεολογήματα στὶς διεθνεῖς σχέσεις βλάπτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ TΑΛΩ

    Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Τι να την κάνουν την Β. Ήπειρο οι Τούρκοι; Δεν έχει καμμία λογική εξήγηση ο ισχυρισμός σου.

    Η αιτία είναι γνωστή, προφανής και καταγγέλλεται από τους ίδιους τους Β/Ηπειρώτες. Αυτοί ξέρουν καλύτερα, έτσι δεν είναι;

    @ konion

    >Εἴμαστε τόσο χάλια ποὺ δὲν μποροῦμε νὰ τσακωθοῦμε οὔτε μὲ τοὺς ἀλβανούς;<

    Απαιτούνται ... λεπτοί χειρισμοί. Μη μας πουν κι αγροίκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δράση =αντί δραση ,δλδ ανθελληνικό κλίμα στην σιπτερία = αντι-αλβανικό κλίμα στην Ελλάδα...... και κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Αν νομίζουν οτι θα κολώσουμε θα ανακαλύψουν οτι κάνουνε σφάλμα μεγάλο.Από την Θεσσαλόνίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια σκέψη που έκανα :γιατί δεν οργανώνει το κράτος αντάρτικες ομάδες απο Έλληνες Βορειοηπειρώτες σε αντιστάθμισμα μιας πιθανής ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Αλβανούς του UCC στη βόρειο Ελλάδα;
    Τα προσχήματα υπάρχουν (καταπίεση του Ελληνικού πληθυσμού απο τους Αλαβανούς αλλά και το πρωτόκολο της Κέρκυρας του 1912 αν δε κάνω λάθος) , το πρωσοπικό υπάρχει για να τους εκπαιδεύσει και όπλα υπάρχουν (χιλιάδες καλάσνικοφ κυκλοφορούν στην Ελλάδα).Επίσης το ίδο θα μπορούσε να γίνει και στα σκόπια οργανόνωντας τον ντόπιο Ελληνικό πληθυσμό.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητε εκδότη,
    Η Βόρεια Ηπειρος είναι η κατ'εξοχήν περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στην Αλβανία. Η γειτνίαση με την Κέρκυρα και την ανεπτυγμένη Ελλάδα καθώς και η ύπαρξη των αρχαιοτήτων στο Βουθρωτό καθιστούν την περιοχή πόλο έλξης για αρκετούς επενδυτές. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που οι Αλβανοί θα "μετατοπίζονται" νοερά η πραγματικά προς αυτήν την κατεύθυνση και θα θέτουν υπο αμφισβήτηση πολλά από τα δεδομένα της ελληνόφωνης και ορθόδοξης αυτής περιοχής. Η Αλβανία βγαίνει σιγά-σιγά από τον Μεσαίωνά της. Δεν ωφελεί να βγάζουμε κορώνες εθνικοφροσύνης. Ωφελεί, με αέρα ανωτερότητας και παιδείας, να βοηθήσουμε να γίνουν σωστοί γείτονες. Ο χαμός του παληκαριού από την Χειμάρα να μας θυμίζει την υποχρέωσή μας για μεγαλύτερη προσφορά παιδείας και πολιτισμού προς τους Αλβανούς. Με τόλμη και αποφασιστικότητα.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Κώστα

    Διότι δεν το ενδιαφέρει. Απλά πράγματα.

    Εδώ τους δίνουν το πράσινο φως για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη κι εσύ γυρεύεις ... αντάρτικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    Δεν διαφωνώ για τις χαλαρές (και ζημιογόνες) μας συμπεριφορές, ούτε για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι Βορειοηπειρώτες τα πρώτα χρόνια. Πάντως δεν νομίζω ότι η δική μας συμπεριφορά όσο επιλήψιμη και αν ήταν, έχει κάποια σχέση με το διωκτικό κλίμα που έχει τώρα καλλιεργηθεί στην Αλβανία για το ελληνικό στοιχείο.
    Οσο για την εχθρότητα που υποκινείται από συμφέροντα για τις περιουσίες, δεν χωρεί αμφιβολία. Μάλλον όλες οι εχθρότητες, στον ίδιο παρανομαστή βρίσκονται. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    Δεν διαφωνώ για τις χαλαρές (και ζημιογόνες) μας συμπεριφορές, ούτε για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι Βορειοηπειρώτες τα πρώτα χρόνια. Πάντως δεν νομίζω ότι η δική μας συμπεριφορά όσο επιλήψιμη και αν ήταν, έχει κάποια σχέση με το διωκτικό κλίμα που έχει τώρα καλλιεργηθεί στην Αλβανία για το ελληνικό στοιχείο.
    Οσο για την εχθρότητα που υποκινείται από συμφέροντα για τις περιουσίες, δεν χωρεί αμφιβολία. Μάλλον όλες οι εχθρότητες, στον ίδιο παρανομαστή βρίσκονται. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Σ.Ν.Λογοθέτη

    >Ωφελεί, με αέρα ανωτερότητας και παιδείας, να βοηθήσουμε να γίνουν σωστοί γείτονες<

    Φέξε μου και γλίστρησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστηχώς Κώστα την ίδια σκέψη έχω κάνει και εγώ εδώ και χρόνια.

    Και όχι μόνο αυτό αλλά γιατί το Ελληνικό κράτος μέσο ΜΚΟ δεν δίνει κάποια χρήματα σε κάθε Ελληνική οικογένεια στην Β Ήπειρο για κάθε παιδί που θα κάνει;Οι άνθρωποι εκεί με πολύ λίγα χρήματα ζούνε πολύ καλά.Η δημογραφική ενίσχυση μας εκεί είναι και σχετικά φτηνή λύση και απαραίτητη για να αντιδράσουμε στην Αλβανική καταπίεση.Ότι κάνανε οι Αλβανοί στο Κόσοβο ας το κάνουμε και εμείς στην Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αλήθεια είναι ότι τα μαχαίρια, δεν εγγυώνται πάντα την καλή λύση. Πολλές φορές μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
    Υπάρχουν ειρηνικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν σε εκτόνωση εντάσεων. Οι πολιτισμένοι λαοί πρέπει να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα, καθοδηγώντας τους άλλους. Μην υποτιμάμε την αξία της παιδείας για την προσέγγιση των λαών. Φτάνει όμως να μην εκλαμβάνονται και οι ειρηνικές προτάσεις, ως δειλία και υποχωρητικότητα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αν δεν δειξες στο σκυλί ποιος είναι το αφεντικο θα σου χυμήξει. και αν σκύψεις το ποιό πιθανό είναι ότι θα σε πατήσουν δεν μπορείς να διδάξεις πολιτισμό στα άλβανα. αυτοί κοιμούνται με το καλάσνικοφ στο προσκεφάλι.μισούν τους Ελληνες.

    πρέπει να βοηθήσουμε και συμπαρασταθούμε στα αδέλφια μας στην βόρεια ¨Ηπειρο, εμπρακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα τελευτααία 50 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ή ήταν πολύ "δημοκρατικές" ή "αντεθνικές" όρος που ισως δεν αρέσει στους Τσυριζαίους. Οταν οι Τουρκοι εδιωχναν Ελληνες απο την Πόλη, δεν έλεγαν οι ελληνικές κυβερνήσεις "εντός 48 ωρων 30.000 μουσουλμανοι της Θράκης να εγκαταλείψουν το ελληνικό εδαφος". Οταν γίνονται τόσα εναντίον των Βορειοηπειρωτών, ( δεν είναι μόνο αυτά ποπυ αναφερονται, υπάρχουν και οι περιουσίες που δημεύονται) δεν βγηκε μια ελληνική κυβερνηση να πεί " εντός τριών ημερών, 100.000 αλβανοί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα". Να δουμε μετά τον Μπερίσα... Θα κανει κλοτούμπες ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    ...Πάντως το 55 ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε.Αν η στάση της κυβέρνησης τότε δεν ικανοποιεί ας το πούμε χωρίς να ανακατεύουμε τους πάντεςμε τους πάντες ώστε να μη βγ΄ζουμε άκρη. Οταν υπαρχουν ευθύνες στην Αριστερά να το λεμε, όταν υπάροχυν στη Δεξια ή στο Κέντρο ή στο ΠΑΣΟΚ να το λέμε επίσης. Χωρίς κακία και χωρίς μισαλλοδοξία.
    Και μια παρατήρηση: Ο αντιεθνικισμός της (ανανεωτικής, λεγόμενης, αριστεράς)είναι ζημιογόνος, σαφώς. Μήπως όμως ο εθνικισμός της δεξιας (ή όποιου άλλου) είναι στην καλύτερη περίπτωση κουφιος ή, στη χειρότερη περίπτωση, αποδείχθηκε καταστροφικός; Πχ με τον Παπαδόπουλο όταν απέσυρε τη μεραρχία από την Κυπρο και μετον Ιωαννίδη και το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Μήπως, λεω, ο συγκεκριμένος"εθνικισμός δεν ήταν ελληνικός αλλά ξενόφερτος; Μήπως δηλαδή δεν ήταν ακριβώς εθνικισμός αλλά μια λεοντή που υπαγορευόταν και εξυπηρετο΄συε ξένα συμφέροντα, ένας μανδυας του αντικομμουνισμού και της υπαγωγής μας στο φεουδο του "ελευθερου κόσμου";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Tους λεπτους χειρισμους οι Αλβανοι τους αντιλαμβανονται ως εξης: "δωσε θαρρος στον χωριατη να σ' ανεβει στο κρεβατι"
    Οτι μεσω παιδειας θα τους αφομοιωσουμε, αυτο ισχυει εν μερει 3-4 γενιες αργοτερα. Και για του λογου το αληθες δειτε τη νοοτροπια οσων Αλβανων σπουδασαν σε Ελληνικα σχολεια αλλα διατηρουν δεσμους μεσω γονιων - συγγενων με Αλβανους απο 40 ετων και ανω. Οι περισσοτεροι απλα μισουν τους Ελληνες και την Ελλαδα.
    Αυτο που χρειαζεται η Αλβανια ειναι να της δωσουμε μια μικρη προειδοποιητικη σφαλιαρα τωρα για να μην αναγκαστουμε εκ των πραγματων αργοτερα να εμπλακουμε σε πραγματικες στρατιωτικες επιχειρησεις εναντιον τους ή να κανουμε αυτο που ξερουν τοσο καλα να κανουν οι πολιτικοι μας. Να κατεβασουμε δηλαδη τα παντελονια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στην παρούσα συγκυρία όμως με το θέμα της Αλβανίας, μερικές καμπανάτες αναφορές στην Κομισιόν εκ μέρους μας, χρειάζονται. Δεν μπορούν να επιδεικνύουν τέτοια ανάρμοστη διαγωγή απέναντι σε μια ελληνική μειονότητα που δεν τους έχει βλάψει πουθενά, και εμείς να τα αφήνουμε όλα να τα πάρει ο αέρας...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο αέρας.... ο αέρας... κάποιον μου θυμίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το ανταρτικο που προανφερθηκε, συνεβη αρχες του 90. Ανατρεξτε στην υποθεση ΜΑΒΗ 1994 κτλ. Πρωτος και μεγασ πολεμιος του ΜΑΒΗ, ο σημερινος μας προεδροσ της Δημοκρατιας! Διαταρασσονταν βλεπετε οι σχεσεις καλης γειτονιας με την Αλβανια.


    Εχουμε βαρεθει την αντιμετωπιση ανωτεροτητας απεναντι στην αλβανια. Τοσα χρονια απεδειχθη οτι δεν εχει προσφερει κατι. Ο μονος τροπος για να αντιμετωπισεις την αλβανια ειναι οικονομικος. ΜΙα σκληρη επιθετικη οικονομικη πολιτικη θα αλλαξει τα πραματα.

    Τα συγχαρητηρια στην συγγραφεα του αρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.