18/9/10

Περί του αρμενικού παραδόξου

Με τον Νίκο Λυγερό
Η Αρμενία είναι μια μικρή χώρα με μια μεγάλη ιστορία. Τούτο το αρμενικό παράδοξο είναι που αποτέλεσε από μια πλευρά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από την άλλη τη συμβολή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Το εμπόδιο απέναντι στην απόφαση της ενοποίησης του τουρκικού μηχανισμού προέρχεται από την παρέμβαση της αρμενικότητας στο χρόνο. Πράγματι, η θέση του μέσα στο χώρο υπονομεύτηκε γρήγορα, για να καταλήξει εν τέλει στη γενοκτονία των Αρμενίων. Υπό αυστηρή λογική, η γενοκτονία μοιάζει να ήταν η μοναδική λύση στα μάτια του τουρκικού μηχανισμού προκειμένου ν’ απαλλαγεί όχι μόνον από τον αρμενικό λαό, μα και από το χρονικό δίκτυο που σχηματίζει.

Στην πραγματικότητα, το τελευταίο είναι ο κύριος στόχος. Ο αντίκτυπος στο λαό δεν ήταν παραμόνο μία συνέπεια της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο χώρο και στο χρόνο. Η στερέωση του αρμενικού λαού μέσα στη γη των προγόνων δεν είναι μόνο μια κατοχή του εδάφους. Είναι βαθύτερη και ήταν αναγκαίο να τον ξεριζώσουν ή καλύτερα να προσπαθήσουν να τον ξεριζώσουν, για να κατορθώσουν την επιθυμητή τελική λύση. Το αρμενικό παράδοξο δεν είναι μόνο μια λύση, μα κι ένα πρόβλημα. Ο τουρκικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να το επιλύσει.

Και γι’ αυτόν το λόγο είναι που προσπαθεί τώρα να ξεπεράσει αυτόν τον προβληματισμό, τονίζοντας και σταδιακά υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η περίοδος του κεμαλισμού είναι ουσιαστικά μια παρένθεση στην ιστορία της Τουρκίας. Το σημείο τούτο συμφωνεί κυρίως με την ιδέα της παροχής μιας ιστορικότητας σε έναν λαό που de facto την στερείται. Δι’ αυτού του μέσου επομένως είναι δυνατόν να μιλούν και για πολιτισμό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, και η γενοκτονία δεν εμφανίζεται παραμόνο ως απορρέων αντίκτυπος ενός πολέμου πολιτισμού. Ο τρόπος αυτός να βλέπει κανείς τα πράγματα δεν επιτρέπει να λύσει το αρμενικό παράδοξο, μα να το παρακάμψει.

Η καθιέρωση μιας τέτοιας διαδικασίας δεν είναι ένα αποκύημα της φαντασίας, μα μια πραγματική αλλαγή φάσης ικανής να προκαλέσει μια γενοκτονία της μνήμης. Και η διαδικασία επανόρθωσης είναι επομένως ακόμη πιο αναγκαία, για να μας προσφέρει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε αποτελεσματικά εναντίον αυτής της νέας προσπάθειας του τουρκικού μηχανισμού. Καθώς δεν αφορά a priori παρά τα δικαιώματα του ανθρώπου, παράγει επιπτώσεις ικανές να δημιουργήσουν σημεία αντίστασης εναντίον της απάνθρωπης τούτης πολιτικής. Διότι αυτό που αποδεικνύει το αρμενικό παράδοξο από την ίδια την ύπαρξή του, είναι πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αντιστέκεται έναντι των αρχών της κοινωνίας, κυρίως όταν αυτή προωθεί τη λήθη και την αδιαφορία.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δυσκολευτηκα να καταλάβω τι λέει ο κ. Λυγερός-αν κατάλαβα τελικά. Διότι το "αρμενικό παράδοξο" που επικαλείται είναι ότι μια μικρή χώρα προκάλεσε μεγάλο κακο σε μια αυτοκρατορία και είναι (το παράδοξο) μη επιλύσιμο. Αν αυτό λέει, τότε δεν λέει απολύτως τίποτα. Δεν εξηγεί γιατί ειδικά αυτή η μικρή χώρα προκάλεσε τέτοιο κακό όταν και άλλες μικ΄ρες χω΄ρες (από την Ελλάδα ως τις άλλες Βαλκανικές ή ακόμα και την μεγαλύτερη Αιγυπτο)προκάλεσαν αντίχτοιχα προβλήματα. Δεν εξηγεί αν και γιατί η αρμενική γενοκτονία διαφέρει ως προς τους στόχους πχ από την ποντιακη ή τη σφαγή των μικρασιατών Ελλήνων. Υπάρχουν κι άλλα αλλά αυτά είναι αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξερίζωσαν το αρμενικό στοιχείο απο τον φυσικό του χώρο με την γενοκτονία.Διαχρονικά προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε γενοκτονία και ζητούν απο την διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί το γεγονός αυτό.

    Αυτο σημαίνει ότι οι Αρμένιοι δεν έχουν θέση στην διαχρονική εξέλιξη της Τουρκίας.

    Το ίδιο κάνουν οι Τούρκοι και με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας αλλά και με τον Ελληνισμό του Πόντου.

    Η μόνη διαφορά ότι η Αρμενική διασπορά έχει αναγάγει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας σε ύψιστο καθήκον ώς προς την Ιστορικότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὁ λύκος τὴν τρίχα ἀλλάζει τὴν πέτσα δὲν τὴν ἀλλάζει.
    Οἱ τοῦρκοι δὲν ἀλλάζουνε, ἁπλῶς περιμένουν τὴν κατάλληλη εὐκαιρία.
    Οἱ ἀρμένιοι μᾶλλον τὸ ἔχουν κατανοήσει καλύτερα ἀπὸ ἐμᾶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "οσες φορες εκαναμε ανακωχη[συμφωνια],η Τουρκοι δεν την τηρησαν ποτε."ΘΕΟΔ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δλδ ο ΠΟΝΤΟΣ ειναι στα ιστορικα εδαφη τησ Αρμενιας? το Κουρδισταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.