22/9/10

Άλλη άποψη έχουν οι Αιγύπτιοι για το "στρατηγικό βάθος" του Νταβούτογλου

Τα βιβλία ιστορίας της Αιγύπτου, από τούδε και στο εξής θα αναφέρουν τους Οθωμανούς ως κατακτητές
Τη στιγμή που στην Ελλάδα ξεπουλημένοι 'ιστορικοί' και 'πολιτικοί' προσπαθούν να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τις 'θετικές' πλευρές της παρουσίας των Οθωμανών στην Ελλάδα και να στοργγυλοποιήσουν τα πράγματα, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων και 'συνωστισμό' την τραγωδία και τις σφαγές της Σμύρνης, το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου αλλάζει το χαρακτηρισμό 'απελευθερωτές' και χαρακτηρίζει τους Οθωμανούς 'κατακτητές' της Αιγύπτου, στα νέα βιβλία ιστορίας.
Έτσι, η 400ετής παρουσία των Οθωμανών στην Αίγυπτο, θα διδάσκεται πλέον ως περίοδος κατοχής της Αιγύπτου.
Με βάση δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας El Düstur, το Υπυοργείο Εθνικής Παιδείας της Αιγύπτου "προχώρησε σε σοβαρές αλλαγές των βιβλίων ιστορίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλαγές που ανταποκρίνοτναι στις διδακτικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα".
Μια από τις αξιοπρόσεκτες αλλαγές είναι και αυτή που αφορά και αναφέρεται στην παρουσία των Οθωμανών στην Αίγυπτο. Αντί της λέξης "fetih", που σημαίνει απελευθέρωση με σκοπό την διάδοση του Ισλάμ, χρησιμοποιείται πλέον η λέξη 'κατάκτηση', με ό,τι σημαίνει αυτή η λέξη.
Ο ειδικός επί θεμάτων Εθνικής Παιδείας της Αιγύπτου, Cemal Abdül Hadi, μιλ΄'ωντας στην εφημερίδα El Düstur, είπε για το θέμα:
"Η Αίγυπτος αισθάνεται δυσφορία για την αυξανόμενη επιρροή και ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιεί πλέον αυτόν τον όρο, συνδυάζοντας και παρομοιάζοντας την σύγχρονη πολιτική της Τουρκίας με την οθωμανική κατάκτηση".
Πάντως, στα νέα βιβλία ιστορίας αναφέρεται ότι οι Τούρκοι και η Οθωμανική Αυτοκρατορία "χρησιμοποίησε ως όχημα τη μουσουλμανική θρησκεία, με σκοπό να αυξήσει την επιρροή της στον Αραβικό κόσμο, επωφελούμενη από το μεσαιωνικό πνεύμα που επικρατούσε τότε στον Αραβικό κόσμο".
Πηγή: ΜΙΛΛΙΕΤ

21 σχόλια:

  1. Ακομα και η Τουρκια ειναι πιο δημοκρατικη απο την Αιγυπτο που στο κατω κατω ειναι δικτατορια.
    Και το θυμηθηκαν τωρα να το αλλαξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    δεν αναφερόμαστε στη δημοκρατικότητα των χωρών, ούτε κρίνουμε αυτό το πράγμα στο συγκεκριμένο άρθρο.
    Η είδηση είναι ότι μια μουσουλμανική χώρα, από αυτές που θέλει να εφαρμόσει το νεοοθωμανικό δόγμα ο Νταβούτογλου, προχωρά σ' αυτήν την κίνηση, τη στιγμή που στην Ελλάδα κάνουμε τ' ατνίθετα, για να υποδεχτούμε 'απαλά' τον νεοοθωμανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ skal, ο βαθμός εκδημοκρατισμού μιας χώρας είναι αυτός που θα της επιτρέψει να αναγνώσει ορθολογικά την ιστορία της ή να την παραποιήσει. Ανεξαρτήτως το θρησκεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε συμφωνώ, όμως παρόλα αυτά, η κίνηση της Αιγύπτου έχει το νόημα και τη σμηασία της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εδώ η κυρία Θάλια χωρίς πτυχίο διδάσκει και εξυμνεί τους οθωνάμούς στα πτυχία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά όλα αυτά , αλλά θα έχουν επίπτωση σχετικά με την ΑΟΖ Αιγύπτου - Τουρκίας, - Κύπρου και (λέμε τώρα ) Ελλάδος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι ακομα να λυσουμε το θεμα με την ΑΟΖ και να βαλουμε μια και καλη τα Τουρκακια στο κλουβι τους?
    Τι αλλο περιμενουμε δηλαδη?
    Ποτε επιτελους θα στειλουμε το προδοτη Τζεφρυ στην πατριδα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >Ο ειδικός επί θεμάτων Εθνικής Παιδείας της Αιγύπτου, Cemal Abdül Hadi, μιλ΄'ωντας στην εφημερίδα El Düstur, είπε για το θέμα:
    "Η Αίγυπτος αισθάνεται δυσφορία για την αυξανόμενη επιρροή και ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιεί πλέον αυτόν τον όρο, συνδυάζοντας και παρομοιάζοντας την σύγχρονη πολιτική της Τουρκίας με την οθωμανική κατάκτηση".<

    ---------------------

    Θετικοτατη εξελιξη ,ειπαμε οπου υπαρχει δραση ειναι θεμα χρονου η εμφανιση της αντιδρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. EKTAKTO ANAKOINΩΘΕΝ
    Η κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Δραγώνα και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλαν επιστολή συμπαράστασης στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών για την αδικία που έγινε στους Τούρκους και ταυτόχρονα επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό εθνικής παιδείας της Αιγύπτου, ψέγοντάς τον για δυο πράγματα:
    ΠΡΩΤΟΝ, για τη βδελυρή πράξη ενοχοποίησης της Οθωμανίας και
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ, για την ακατανόητη εμμονή τους στο ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    ΤΊ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΆ ΚΎΡΙΟΙ ΑΙΓΎΠΤΙΟΙ;
    ΠΆΤΕ ΚΌΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΎΜΑ;
    ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΑΔΕΛΦΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο περισπούδαστα συνγράμματα γράψουν και εκδόσουν εγκάθετοι
    καθηγητές πανεπιστιμίου που προσπαθούν να εξευμενίσουν και να δώσουν ιστορική άφεση αμαρτιών στην αιματοβαμένη και γενοκτονική
    οθωμανική αυτοκρατορία , όσες ενέσεις αμνησίας οι δήθεν εμπειρογνώμονες των ΜΚΟ τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ επιχειρούν στο συλλογικό
    ασεινήδητο, όσο θαυμασμό κι αν εκφράζουν για το νεκρό φάντασμα του Οθωμανισμού καταγέλαστες κατάπτιστες, αστοιχείωτες και
    ημιμαθείς κατ΄ επάγγελμα και κατά εξακολούθιση ανθελληνίστριες γραμματείς στο υπουργείο Παιδείας όσες ιστορικές επιφυλλίδες κι αν εκδόσουν κρατικοδίαιτες εφημερίδες με σκοπό την αλλίωση της εθνικής συνείδησης η ιστορία δεν αλλάζει.
    Οι μισοί Έλληνες είναι μικρασιατικής , ποντιακής , Πολίτικης , κυπριακής καταγωγής τον διωγμό, την προσφηγιά την κατακρεούργηση, την γενοκτονία την έχουν ζήσει στο πετσί τους.Δεν περιμένουν καμία καταγέλαστη κυρ. Ρεπούση να τους μάθει την ιστορία του τόπου τους που οι ίδιοι έζησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 3.59

    Ωραιο το ανακοινωθεν σου. πολυ γελασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η οθωμανική κυριαρχία είναι για όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της μέσης Ανατολής περίοδος κατοχής , ολοκληρωτικής καταπίεσης , εξανδραποδισμού πολιτιστικής και δημογραφικής γενοκτονίας και ως τέτοια την αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της μεσσογείου.

    Από την Μάλτα μέχρι την Βιέννη, την Αρμενία και μέχρι την Αίγυπτο συμφωνούν ότι η περίοδος της οθωμανικής κατάκτησης ήταν περίοδος οπησθοδρόμισης πολιτισμικού σκοταδισμού , οικονομικού μαρασμού, αλαζωνίας και καταπίεσης του οθωμανού
    κατακτητή.Σε όλες τις χώρες των βαλκανίων οι εθνικοί 'Ηρωωες ακόμα και στην Αλβανία είναι αυτοί που αγωνίστικαν κατά των Τούρκων.
    Αλλά και σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Ρομανία από τις διαφορές στο πολιτιστικό επίπεδο ανάμεσα στις επαρχίες αντιλαμβάνεται κανείς ποιές περιοχές
    τελούσαν υπό οθωμανική κατάκτηση
    και ποιές ήταν ελεύθερες.

    Οι Τούρκοι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά εισβολείς και βίαιοι κατακτητές στην Ευρώπη και ουδέποτε συμμετείχαν εποικοδομιτικά στην διαδικασία οικοδόμισης του ευρωπαϊκού πολιτισμού ούτε ανέδειξαν πνεύματα στα γράμματα,στις τέχνες στην θρησκεία στην επιστήμη που να επιρρέασαν κατά ελάχιστο τον ευρωπαϊκό ή τον παγκόσμιο πολιτισμό.
    Η Τουρκία ηταν ανέκαθεν αποδομιτής της Ευρώπης ,ανέκαθεν Αντιευρώπη
    αιώνιος αντίπαλος και εχθρός
    κάθετί ευρωπαϊκού.Ακόμα και όταν επίμονα διεκδικεί θέση στην ΕΕ το κάνει οχι για να συμβάλλει στην Ευρώπη αλλα για να αλλώσει , να υπονομεύσει και να αποδομίσει στον πάγιο βιοιστορικό της ρόλο του δούρειου ίππου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αγαπητέ skal κακώς συμφωνέις με τον ανώνυμο ότι μόνο ανμια χώρα είναι δημοκρατικη μπορεί να ανγνω΄σει (ή να παραποιήσει) την ιστορία της.
    Το πολίτευμα καμία σχεση δεν έχειμε την "αυτογνωσία", την αποτίμηση της Ιστορίας ενος τόπου. Αν ήταν έτσι τότε θα έπρεπε να διαγράψουμε πχ όλες τις αποτιμήσεις που έχουν γίνει ως τώρα (και μαζί όλο το έργο που πέτυχαν)όλων των (ουδόλως δημοκρατικών)βασιλιάδων της Ευρωπης από τον αυτοκρατόρα Φρειδερίκο Β (από τους πιο προοδευτικούς και φωτισμένους αντιπαπικούς μονάρχες) ως τον Λουδοβίκο ΙΔ ιδρυτή του σύγχρονου εθνικού κράτους.
    Η αποτίμηση είναι τελικά "υποκειμενικη" έννοια, ειναι ασκηση πολιτικής, εφήμερη υπόθεση που υπακούει στις τρέχουσες ανάγκες όπως τις θεωρεί η επικρατούσα άποψη της στιγμής-βλέπε πχ Ρεπούση/Σημίτης.
    Σπάνια, σχεδόν ποτέ, είναι ικανοί οι άνθρωποι να αποτιμήσουν αντικειμενικά το ίδιο τους το έργο. Γι αυτό λέμε άλλωστε ότι για να γραφτεί μεστοιχειώδη αντικειμενικότητα η Ιστορία (για να γίνει δηλαδή αποτίμηση)πρέπει να περάσουν πολλά-πολλά χρόνια. Στις σπάνιες έως μοναδικές εξαιρε΄σεις ο Θουκυδίδης, ο εξόριστος της χρονολογικά πρώτης δημοκρατιάς στον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν συμφωνώ κ.Καλεντερίδη...δυστυχώς οι Αιγύπτιοι γίνονται φανατικά φιλότουρκοι και ακόμα πιο φανατικά ισλαμιστές,ενώ οι καημένοι οι Κόπτες δολοφονούνται καθημερινά σαν τα κοτόπουλα!Ας αφήσουμε τα βιβλία που στο κάτω κάτω είναι δικό τους θέμα και για την δική τους υπερηφάνεια και ας δούμε λίγο τον αρνητικότατο ρόλο των Αιγυπτίων (των Μισρεϊγιωτών καλύτερα...) στο θέμα της ΑΟΖ και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί αν εξαιρέσουμε τις τζιριντζάτζουλες της κ.Βαρδινογιάννη με την κ.Μουμπάρακ τίποτα άλλο δεν είδαμε από την Αίγυπτο...ή μάλλον είδαμε μια ανεξήγητη και αχάριστη αρνητικότητα από την εποχή Νάσερ έως και σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sapphire
    το γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι άλλαξαν τα βιβλία ιστορίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει συναφθεί και κάποια ελληνοαιγυπτικαή συμφωνία.
    Είναι ένα θέμα που ενόχλησε και θορύβησε τους Τούρκους.
    Είναι ένα θέμα που πρέπει να καταγραφεί, να αναλυθεί και να αξιολογηθεί ανάλογα από την ελληνική πλευρά.
    Αυτό και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. sapphire
    το γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι άλλαξαν τα βιβλία ιστορίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει συναφθεί και κάποια ελληνοαιγυπτικαή συμφωνία.
    Είναι ένα θέμα που ενόχλησε και θορύβησε τους Τούρκους.
    Είναι ένα θέμα που πρέπει να καταγραφεί, να αναλυθεί και να αξιολογηθεί ανάλογα από την ελληνική πλευρά.
    Αυτό και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν πιστεύω πως έχει να κάνει με τίποτε παρά το πως βλέπουν τον εαυτό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ενόχλησε και θορύβησε τους Τούρκους γιατί όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται.
    Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή, δείχνει να βλέπει καθαρά.
    Από ελληνικής πλευράς (αρχών δηλαδή), θα αξιοποιηθεί όμως η άποψη της Αιγύπτου, ή θα παραπέσει; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελίνα μου... εμείς είμαστε ταγμένοι... Μαύρο χιόνι να πέσει εμείς με (υπό) την Τουρκία θα είμαστε... Κεμαλική, Ισλαμική, ΝταβουτοΕρντογανική... ό,τι νά ΄ναι. Οι ελίτ μας κλείδωσαν... έχουν ιδεοψυχαναγκασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απόλαυσα Δραγώνα προχτές από την SS-ΕΡΤ. Πήγε στην Πόλη και θριαμβευτικά μας ανακοίνωσε ότι έγινε ένα Σχολείο για 10 παιδιά και ένας παιδικός σταθμός για... 5... Όλα πάνω της γελούσαν, ήταν πολύ χαρούμενη, συγκινημένη... άραγε πόσο Οθωμανικό... χαλβά, να απόλαυσε...
    Μπράβο Δραγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.