22/9/10

Απεργία πείνας Κούρδων σε αστυνομικά κρατητήρια

Του Μάριου Δημητρίου
Απεργία πείνας, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι, πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες στα αστυνομικά κρατητήρια, όπου κρατούνται εδώ και 4 σχεδόν μήνες, πολλοί από τους 38 Κούρδους αιτητές ασύλου, μέλη του κόμματος Yakiti, που προορίζονται για απέλαση στη Συρία.

Συμπεριλαμβάνονται στα άτομα που συνελήφθησαν από την Αστυνομία στις 12 Ιουνίου 2010 ενώ κατασκήνωναν για ένα σχεδόν μήνα στη Λεωφόρο Βύρωνος έξω από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας στη Λευκωσία, ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

Έγινε πατέρας στο κρατητήριο…
Πληροφορούμαστε ότι κάποιοι από αυτούς κατέρρευσαν λόγω της ασιτίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους 38, κρατείται και μια κοπέλα 26 χρονών, με τον άντρα της, ενώ 8 από αυτούς είναι παντρεμένοι με παιδιά. Αυτοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα αφού οι οικογένειές τους στερούνται την παρουσία τους και δεν τυγχάνουν καμιάς βοήθειας από το κράτος. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέμπερ Χασάν (Reber Hassan), μέλος της Επιτροπής του Yakiti, η σύζυγος ενός από τους 38 κρατούμενους γέννησε στο νοσοκομείο πριν από 20 μέρες το παιδί τους και μένει με το νεογέννητο κάθε μέρα σε διαφορετικό σπίτι συμπατριωτών τους, γιατί δεν έχει χρήματα για ενοίκιο ή φαγητό. Ο κ. Χασάν μάς είπε ότι οι «38» είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο σε αστυνομικά κρατητήρια στη Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Κοφίνου, Αραδίππου, Παραλίμνι και Λάρνακα. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα κρατητήρια των δύο τελευταίων, είναι ιδιαίτερα άσχημη.

Ο Ρέμπερ Χασάν είναι 34 χρονών, πατέρας 4 ανήλικων παιδιών και βρίσκεται στην Κύπρο για 6 χρόνια. Μας είπε ότι έκανε επτά(!) συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου και δεν εγκρίθηκε ακόμα η αίτησή του για πολιτικό άσυλο.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε αναστολή απέλασης

Την υπόθεση των Κούρδων κρατουμένων παρακολουθεί από κοντά η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), που ζήτησε εδώ και καιρό συνάντηση με τη Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών για συζήτηση του θέματος, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου τόνισε στη «Σ» ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, μέχρι να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά πόσον πρέπει ή όχι να απελαθούν στη Συρία. Υπενθύμισε ότι η ΚΙΣΑ, αμέσως μετά τη διάλυση από την Αστυνομία του κατασκηνωτικού χώρου των Κούρδων στη Βύρωνος και τη σύλληψη δεκάδων από αυτούς, προχώρησε σε ενέργειες ώστε άτομα που έχουν οικογένειες, να αφεθούν ελεύθερα. «Ενώ συζητούσαμε με τις Αρχές αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε, «οι Κούρδοι προσέφυγαν μέσω του δικηγόρου τους προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να μην απελαθούν. Το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει την απέλασή τους και να το ενημερώσει για τις υποθέσεις του καθενός,ξεχωριστά. Η Κυβέρνηση έκανε αυτή την ενημέρωση και στη συνέχεια το ΕΔΑΔ ζήτησε από το δικηγορικό γραφείο που τους εκπροσωπεί, να στείλει σχόλια και παρατηρήσεις για την καθεμιά υπόθεση ξεχωριστά. Υποβλήθηκαν και αυτά τα στοιχεία και τώρα αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου».

Θα εξεταστεί η ουσία, όχι μόνο η διαδικασία
Ο Δώρος Πολυκάρπου πιστεύει ότι το ΕΔΑΔ, μάλλον, θα δηλώσει ότι θα εξετάζει την κάθε περίπτωση Κούρδου κρατουμένου ξεχωριστά. Και πρόσθεσε:

«Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι το ΕΔΑΔ θα απαντήσει ότι είναι νόμιμη η απέλασή τους. Όμως το Δικαστήριο έχει το δικαίωμα να εξετάσει όχι μόνο τη διαδικασία, αλλά και την ουσία, αν είναι δηλαδή σωστή η απόφαση της Κυβέρνησης να απορρίψει την αίτησή τους για άσυλο και να τους απελάσει. Όμως εμείς θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία που αναμένουμε ότι θα ακολουθήσει, θα πάρει μέχρι και 2 χρόνια. Και τι θα γίνει; Επειδή αυτοί οι άνθρωποι αξιοποίησαν το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους ενώπιον του ΕΔΑΔ (όπως κάνουν, εξάλλου, όλοι οι Κύπριοι για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους από την Τουρκία), πρέπει να φυλακιστούν;

Η θέση της ΚΙΣΑ είναι ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να πάρει την τελική του απόφαση το ΕΔΑΔ και να μην τους έχει το κράτος κλεισμένους στα κρατητήρια. Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και πρέπει το κράτος να δείξει υπομονή».

Η νομική και η ανθρωπιστική πτυχή
Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΚΙΣΑ, «η απέλαση, μέχρι πρόσφατα, εθεωρείτο άσκηση εθνικής ακεραιότητας. Όμως, πρέπει ως κράτος να δεχτούμε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η εθνική ακεραιότητα όσον αφορά στις απελάσεις ανθρώπων, έχει περιορισμούς και υπόκειται σε κάποιες δικαστικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών και να μην το βλέπουμε ως αμφισβήτηση της εθνικής μας ακεραιότητας. Αυτή είναι η νομική πτυχή, υπάρχει όμως και η ανθρωπιστική πτυχή. Οι κρατούμενοι Κούρδοι έχουν έξω γυναίκες, παιδιά, οικογένειες, που θα πεινάσουν κυριολετικά, επειδή δεν δικαιούνται βοήθεια από το κράτος. Δεν έχουν επιδόματα, ούτε κάρτες νοσηλείας ούτε πρόσβαση σε υπηρεσίες. Εμείς στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας και ζητούμε συνάντηση για να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό, αλλά δεν έχουμε καμιάν ανταπόκριση. Αν αύριο έρθουν οι γυναίκες και τα παιδιά και κατασκηνώσουν έξω από το Υπουργείο Εργασίας, όπως έκαναν την πρώτη φορά, πάλι θα φωνάζουν κάποιοι κυβερνητικοί ότι "φταίνε" οι Κούρδοι και πάλι θα τους κατηγορούν ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά τους».

«Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους, βοηθούμε τις οικογένειες»
Νεοκλής Συλικιώτης, υπουργός Εσωτερικών: «Το θέμα το χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία. Εμείς στείλαμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που μας διαμήνυσε ότι θα εξετάσει το θέμα σε μερικές μέρες, όπως με ενημέρωσε η Νομική Υπηρεσία. Έδωσα ήδη εντολή στο Γενικό Διευθυντή του υπουργείου να συναντηθεί με την ΚΙΣΑ και εκπροσώπους των Κούρδων για να δούμε τα προβλήματα. Πάντως, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους, δεν είναι αυτό που μας είπε το ΕΔΑΔ.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι όσα προβλήματα προκύπτουν με τις οικογένειές τους, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ήδη έκανα παρέμβαση για κάποιες οικογένειες και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Όπως ανέφερε στη «Σ» ο κ. Συλικιώτης, «ήμασταν στη διαδικασία απέλασής τους και ήρθε το ΕΔΑΔ και τις σταμάτησε γιατί ζητά κάποια στοιχεία. Του στείλαμε όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Πάντως υπάρχει οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να τους κρατήσουμε μέχρι 18 μήνες αν δεν συνεργάζονται. Άρα δεν νομιμοποιούμαστε να τους αφήσουμε ελεύθερους. Έχουμε δύο επιλογές: Ή να τους απελάσουμε και να αποφανθεί εκ των υστέρων το ΕΔΑΔ αν κάναμε λάθος ή σωστό, ή θα τους κρατήσουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει η κυριαρχία του κράτους που κανένας δεν μπορεί να την παραβιάζει».

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι «οι αιτήσεις των Κούρδων της Συρίας για άσυλο απορρίφθηκαν. Εμείς τους δώσαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να μείνουν στην Κύπρο. Δεν απελαύνουμε κανέναν από εκείνους που έχουν περιορισμένα δικαιώματα στη Συρία, έστω και αν δεν εγκριθούν ως πολιτικοί πρόσφυγες από την Υπηρεσία Ασύλου». ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. ο καάθε λαός, τα του οίκου του....
    Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του όλου θέματος αλλά επειδή έχει καταντήσει κωμωδία ο θεσμός του πολιτικού ασύλου, ας απελαθούν να πάνε να "πολεμήσουν"για τα δικαιώματά τους, στην πατρίδα τους.Αρκετά βοηθήσαμε ως έθνος, τους άλλους λαούς της περιοχής. Καιρός να βοηθήσουμε επιτέλους και τους εαυτούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NA πανε να πολεμησουνε για το κουρδισταν τι θελουνε στην Ελλαδα για σολολοπ και τσαρκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πανε στη χωρα τους. Δε γινεται να χορηγουμε ασυλο σε οποιον κανει εκβιαστικα απεργια πεινας. Αντε γιατι εχουμε και τα δικα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.