10/9/10

Το ΝΑΤΟ διχάζει τον αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό

Η παλιά διαμάχη, η οποία έχει τις ρίζες της και στην διαφορετική ιδεολογία των δύο κομμάτων, ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ως προς την προοπτική μίας ένταξης της ουδέτερης Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, αναζωπυρώνεται τώρα και φαίνεται πως διχάζει αυτούς τους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη.
Αφορμή για τη νέα αυτή αναζωπύρωση δίνεται με την έναρξη των προεργασιών για την εκπόνηση από την κυβέρνηση ενός νέου «αμυντικού δόγματος» για την Αυστρία, που θα τεθεί προσεχώς προς συζήτηση στην αυστριακή Βουλή και ήδη αντιμέτωποι, με τις διαφορετικές τοποθετήσεις τους, βρέθηκαν ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας Νόρμπερτ Ντάραμπος, από τη μια, και ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, του Λαϊκού Κόμματος, από την άλλη πλευρά.
Ο κ. Ντάραμπος κατέστησε σαφές πως στο τελευταίο Αμυντικό Δόγμα που είχε θεσπιστεί το 2001 από την αμφιλεγόμενη δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, εμπεριέχονται εκφράσεις και διατυπώσεις που υποστηρίζουν ανοικτά την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που αντιβαίνει καθαρά στο καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας που ισχύει στην Αυστρία από το 1955.
Υπονοώντας πως η τότε κυβερνητική πλειοψηφία αγνόησε τον συνταγματικό νόμο περί ουδετερότητας, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το ισχύον αυτό Αμυντικό Δόγμα, με τις σαφείς αναφορές του στην προοπτική ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, ψηφίστηκε χωρίς την συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών, που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή χωρίς συνταγματική πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου και ακόμη και για ιδεολογικούς λόγους, ο ίδιος ζητά τώρα την αλλαγή στα αμφιλεγόμενα σημεία και τη διαγραφή αυτής της νατοϊκής προοπτικής που είχε προωθήσει η τότε κυβέρνηση Σιούσελ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Ντάραμπος έφερε τον υπουργό Εξωτερικών, να εμφανίζεται συγκαταβατικός και το Λαϊκό Κόμμα να μην παραμένει πλέον αμετακίνητο σε παλιές τοποθετήσεις του, κάτι, όμως, που ο κ. Σπίντελεγκερ έσπευσε να διαψεύσει άμεσα, διευκρινίζοντας πως με τον υπουργό Άμυνας έχουν συζητηθεί μεν τα διαδικαστικά ως προς την επεξεργασία του νέου Αμυντικού Δόγματος, όχι όμως και τα περιεχόμενα του.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται την εποχή αυτή στην ημερήσια διάταξη, διαφορετικά θα έπρεπε να προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα (σ.σ. στο οποίο είχαν συμφωνήσει τα δύο κόμματα του συνασπισμού αναλαμβάνοντας το Δεκέμβριο του 2008 την εξουσία), όμως μια επιλογή, μια στρατηγική είναι κάτι άλλο και ο ίδιος έχει πολλές επιφυλάξεις, καθώς ο συνάδελφός του υπουργός Άμυνας θέλει να διαγράψει οτιδήποτε σχετίζεται με το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Σπίντελεγκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος διότι, όπως είπε, ο κ. Ντάραμπος προκαταβάλει της έκβασης των συζητήσεων που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στη Βουλή, για να συμπληρώσει συγχρόνως ο ίδιος, πως μπορεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ να μην βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια επιλογή πρέπει να διαγραφεί για πάντα.
Το Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την προοπτική μιας ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ως «αναχρονιστικό» το καθεστώς της αυστριακής ουδετερότητας. Επανειλημμένα όμως έχει αναγκαστεί να μετριάσει την υποστήριξή του αυτή από το γεγονός πως, ακόμη και δεκαέξι χρόνια μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 20 χρόνια έπειτα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι πολίτες της, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνεχίζουν να παραμένουν «πιστοί» στο καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της χώρας τους και να απορρίπτουν κατηγορηματικά μια προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.
Όπως διαπιστώνει πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», ένα ποσοστό 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας, το οποίο ισχύει, στη βάση ομοσπονδιακού νόμου, από τις 26 Οκτωβρίου του 1955, ημέρα που γιορτάζεται στην Αυστρία ως Εθνική Επέτειος και είναι επίσημη αργία, ενώ μόνον το 30% απαντά αρνητικά.
Την ίδια στιγμή και απαντώντας στο ερώτημα αν θα πρέπει η Αυστρία να ενταχθεί στον στρατιωτικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ, στον οποίο ανήκουν τα 21 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, ένα ποσοστό 63% απαντά «Όχι» και μόλις ένα 16% τοποθετείται θετικά σε μια προσχώρηση της χώρας σε αυτό.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανάλογες δημοσκοπήσεις που γίνονται παραμονές της αυστριακής Εθνικής Επετείου της 26ης Οκτωβρίου, τα αποτελέσματά τους φέρουν ποσοστά πάνω από το 70 ο/ο των ερωτηθέντων να ζητούν τη διατήρηση της ουδετερότητας της χώρας σε κάθε περίπτωση, ώστε να θεωρείται πως η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τον αυστριακό πληθυσμό.
Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα -έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες επιρροής- επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το συνταγματικό νόμο για τη διαρκή ουδετερότητα της Αυστρίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Καλά κάνουν και μένουν εκτός ΝΑΤΟ. Το τελευταίο έχει καταντήσει ένας χωροφύλακας των ΗΠΑ. Έχασε το νόημα ύπαρξής του ως αμυντικού οργανισμού, αφού καταργήθηκε και το "Σύμφωνο της Βαρσοβίας" και ανέλαβε άλλα καθήκοντα και αποστολές. Δεν χρειάζεται ΝΑΤΟ πια, να 'το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.