22/9/10

Παντελής Μηχανικός και Αισχύλου «Ί τ ε»

«Και τι περιμένεις από ανθρώπους / που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους / και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους. / Απαθώς / τότε / κι απαθώς / σήμερα / ζητάνε απλώς / διαζύγιο. / Τέτοιοι ρουφιάνοι / δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε». Μετά από 36 χρόνια άλλαξε τίποτε;

Γ Ι Α Τ Ι ο Παντελής Μηχανικός επέλεξε τον τίτλο «Ίτε» για το σκληρό εκείνο ποίημα στην «Κατάθεση» του 1975; Ελάχιστους ενδιαφέρει. Άλλωστε, πόσοι ξέρουν τ’ όνομα και πόσοι το έργο του αείμνηστου απ’ το 1979 ποιητή; Ωστόσο αξίζει πλείονες να συλλογιστούν ότι: Εκείνο το «Ίτε», ήταν μια σαφής δήλωση πρόθεσης να συγκρίνει τον ηττημένο Ελληνισμό μετά την τουρκική εισβολή του 1974, με τον νικητή Ελληνισμό της ασυνθηκολόγητης κατά των Μήδων εισβολέων αντίστασης του 480 π.Χρ.

Ο (Ε/κ) Έλλην Κύπριος ποιητής από το σκλαβωμένο χωριό Λιμνιά Αμμοχώστου, μετά την ήττα του ’74, 48χρονος τότε, έτη πέντε πριν από τον θάνατό του, με το «Ίτε» επικεφαλίδα των στίχων του, συνομιλούσε κι έδιδε θλιβερότατη αναφορά για την τραγωδία του 1974 μ.Χρ., στον ένα από τους τρεις κορυφαίους ανά τους αιώνες τραγικούς ποιητές, τον Αισχύλο.

Τον (Ε/α) Ελληνοαθηναίο γιο του Ευφορίωνος που (α) 35χρονος είχε λάβει μέρος, μ’ επικεφαλής τον Μιλτιάδη, στη νικηφόρα μάχη, Αθηναίων και Πλαταιέων κατά των Μήδων εισβολέων του Δαρείου, στον Μαραθώνα το 490 π.Χρ., (β) 45χρονος πολέμησε στην περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων, με ηγέτη τον Αθηναίο Θεμιστοκλή, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος κατά του στόλου του Ξέρξη το 480 π.Χρ. και, (γ) 46χρονος, στην τελική κατατρόπωση των χερσαίων περσικών δυνάμεων του Μαρδονίου στη Μάχη των Πλαταιών του 479 π.Χρ. με επικεφαλής τον (Ε/λ) Λακεδαιμόνιο Παυσανία. Επειδή:

Σ Τ Η Ν ΤΡΑΓΩΔΙΑ «Πέρσαι» (στίχοι 396-399) που για τη νίκη στη Σαλαμίνα ανέβασε ο Αισχύλος το 472 π.Χρ. βρίσκεται η πασίγνωστη επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια, προστακτική ίτε του ρήματος είμι: «Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων αγών» («Εμπρός παιδιά των Ελλήνων, λευτερώστε πατρίδα, τέκνα, γυναίκες, των θεών τα ιερά, τους τάφους των προγόνων, τώρα θα πολεμήσετε για όλα», καθώς μετέφρασε ο Τάσος Ρούσος στις εκδόσεις «Κάκτος»). Και το πέτυχαν τότε. Με το στρατήγημα του Θεμιστοκλή. Που ο αυστηρός ιστορικός Θουκυδίδης τον εγκωμίαζε έναν σχεδόν αιώνα αργότερα: «Κράτιστος Γνώμων» και «Άριστος Εικαστής» (Α-138).

Ε Ν Α Ν Τ Ι ΤΟΥ αισχύλειου «Ίτε», ο Π. Μηχανικός (που σε δύο γιους έδωσε τα ονόματα Ορέστης και Θουκυδίδης) περιέγραψε την οικτρή ημών των Ελλήνων κατάσταση του ‘74 με το δικό του «Ίτε»: «Και τι περιμένεις από ανθρώπους / που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους / και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους. / Απαθώς / τότε / κι απαθώς / σήμερα / ζητάνε απλώς / διαζύγιο. / Τέτοιοι ρουφιάνοι / δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε». Μετά από 36 χρόνια άλλαξε τίποτε;
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕ 22.9.10

Μετά που ενθυλάκωσαν οι Τούρκοι τις άνευ αντιδώρου «γενναίες προσφορές» των συντροφικών ψευδαισθήσεων του «αριστοτεχνικού» γινατιού σου και τις έκαμαν ταμείο, ως προστιθέμενες στις τουρκικές εισπράξεις από Μακαρίου ‘77 κι επιγόνων, τι πας και κλαψουρίζεις στους «καϊλές που σας έπιασε» για την… αδιαλλαξία της Τουρκίας; Είχαν ποτέ ίχνος κέρδους στη Διεθνή Κοινότητα οι αυτο-αξιοθρήνητοι;
Λάζ. Α. Μαύρος
SHMERINH

9 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς αισθάνομαι από τότε. Να είστε ευλογημένοι που ανεβάσατε αυτά τα γεμάτα αίμα λόγια του Ποιητή.
    Τα είπε όλα ο άνθρωπος κι ευτυχώς πέθανε νωρίς για να μην ζήση την ξεφτίλα μέχρι σήμερα μιας πόρνης πατρίδας, μιας σιχαμένης Εταίρας [της ΕΟΚ] και των πάσης φύσεως λαμόγιων που είναι πιο εμετικοί από τον κάθε Ιωαννίδη και κάθε σκατόψυχο Καραμανλή και Μπονάνο.
    Ολόκληρο το ελληνικό έθνος, είναι για τα σκουπίδια που ανέχτηκε την αμαρτωλή σιωπή για την ΠΡΟΔΟΣΙΑ, για τους ήρωες μάρτυρες νεκρούς του και τους αγνοουμένους.
    Απορώ με την αγάπη του Θεού που μας επιτρέπει να ζούμε. Ένα τέτοιο πρόστυχο έθνος δεν θα έπρεπε λογικά να υπάρχη. Από το 1974 ως σήμερα σκέφτομαι ΣΥΝΕΧΩΣ: -Πώς μπόρεσαν;! πώς μπόρεσαν τότε να προδώσουν; πώς μπόρεσαν στην συνέχεια να ξεχάσουν; να γελάνε! να παρελαύνη μάλιστα στις εθνικές 'γιορτές' ένας ξεφτίλας στρατός από σκατά και όσο για τους εθνάρχες να καμαρώνουν σαν γιούφτικα σκεπάρνια από τον σκατόφατσα 'Γκιζίκη' μέχρι τον θλιβερό Παπούλια που 36 χρόνια μετά ΑΠΑΝΤΗΣΕ ότι υπάρχουν ... εθνικοί λόγοι συγκαλύψεως των προδοτών [!;] και άρα ο εξευτελισμός του έθνους μας είναι ο σιωπηλός μουνόδρομος... [τους]
    +Ιερεύς Απόστολος Κ. Γάτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπαρχομεν εμεις πλεον..
    Κατι ολιγοι απομειναμε
    χαμενοι μεσα σε στιφοι ελληνοβαρβαριζοντων μεν, βαρβαρων εκ πεποιθησεως δε..
    Κατι ολιγοι, οπου δεν ηξευρομεν ο γεις τον αλλον..
    Που περιφερομαστε περιδεεις ολοφυρομενοι εως τα τρισβαθα μας για την καταντια της λαμπρης πατριδας..
    Μιας πατριδας που της πρεπει θανατος η του διασυρμου το μαρτυριον..
    Κλαψε ουρανε, η Ελλας απεθανεν.
    Τωρα κατοικουν οι παραποιουντες σε,
    αλβανοι και σερβοι και τουρκοι και οβριοι και χριστιανοι και βουλγαροι και μουσουλμανοι και αραβες και γοτθοι και και ... Που ακομη δεν εχουν βρει το θαρρος να φωναξουν οτι σε μισουν, και καμωνονται και προσποιουνται... Ο,τι χειροτερο, διοτι το μισος τους γινεται διασυρμος και αποκαθηλωση αθανατων αξιων..
    Ω Ελλαδα απαυγασμα πολιτισμου τοτε και χενουσα πληγη σημερα, ας ηταν να πεθαινα τουτη τη στιγμη με οτι εχει απομεινει μεσα μου, απο το κλεος το ελληνικον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "GEORGE HORTON
    BIBLIO "Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ"

    σελ.233

    ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΕΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ
    που εθεσαν ποτε σε κυκλοφορια οι
    Τουρκοι προπαγανδιστες ειναι εκεινη,συμφωνα με την οποια οι
    χριστιανοι που σφαχτηκαν ηταν τοσο
    κακοι οσο και οι εκτελεστες τους,
    οτι δηλαδη το λαθος ηταν
    πενηντα-πενηντα,μισο-μισο.
    Η θεωρια αυτη ειναι ιδιαιτερα ελκυστικη στην αγγλοσαξωνικη
    αισθηση περι δικαιου,απαλασσει τους
    συμπρωταγωνιστες απο καθε περαιτερω
    ενοχληση η ευθυνη και καθησυχαζει
    τις συνειδησεις.Πρεπει ομως να ειναι κανεις πολυ επιπολαιος για να δεχτει μια τετοια θεωρια,τη στιγμη μαλιστα που δεν χρειαζεται
    παρα λιγη σκεψη για να αποδειξει
    ποσο λανθασμενη ειναι.....
    ...Οι ΤΟΥΡΚΟΙ που κατοικουσαν στην
    Ελλαδα δεν πειραχτηκαν καθολου και
    καμια θυελλα μισους,η αντεκδικησης
    δεν ξεσπασε στα κεφαλια τους.
    Αυτη ηταν μια μεγαλη,ομορφη νικη
    που,με τον τροπο της ,φτανει
    στο επιπεδο του Μαραθωνα και της
    Σαλαμινας.......
    ....Αν οι Ελληνες ,μετα τις σφαγες
    του Ποντου και της Σμυρνης ,ειχαν
    σφαξει ολους τους Τουρκους που
    ζουσαν στην ΕΛΛΑΔΑ,τοτε ισως ο
    υπολογισμος να εφτανε τους πενηντα
    προς πενηντα.....
    ......
    Τουρκικες σφαγες 1822-1909 σελ.31


    1822 ΧΙΟΣ,ΕΛΛΗΝΕΣ- 50.000
    1823 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ 8.750
    1826 ΚΩΝΣΤ-ΛΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡ25.000
    1850 ΜΟΣΟΥΛΗ,ΑΣΣΥΡΙΟΙ 10.000
    1860 ΛΙΒΑΝΟΣ,ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ12.000
    1876 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,ΒΟΥΛΓΑΡ14.000
    1877 ΒΑΓΙΑΖΗΤ,ΑΡΜΕΝΙΟΙ 1.400
    1879 ΑΛΑΣ ΓΚΥΕΡΘ 1.250
    1881 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ,ΧΡΙΣΤ 2.000
    1892 ΜΟΣΟΥΛΗ,ΓΙΕΖΗΔΕΣ 3.500
    1894 ΣΑΜΨΟΥΣ,ΑΡΜΕΝΙΟΙ 12.000
    1895-96 ΑΡΜΕΝΙΑ,ΑΡΜΕ 150.000
    1896 ΚΩΝΣΤΑΝΤ,ΑΡΜΕΝ 9.570
    1903-04 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 14.660
    1904 ΣΑΜΨΟΥΣ,ΑΡΜΕΝΙΟΙ 5.640
    ΣΥΝΟΛΟ= 328.477
    ΣΤΟ συνολο αυτο,θα πρεπει να προστεθει η σφαγη τριαντα χιλιαδωω
    Αρμενιων στα ΑΔΑΝΑ ΤΟ 1909..."

    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ
    ΓΝΩΣΤΑ ...1915-1922,1955-1956,ΚΑΙ
    1964 -1974 ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΕΝΑΛΙΟ
    ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ...
    ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ
    ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ.
    ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.
    ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ.
    ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΟΙ....


    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ....
    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο διδασκεται σημερα στην νεα γενια η απαθεια!Τιποτε απο τους προγονους μας,τιποτε απο αρχαια Ελλαδα!Δυο ωρες εβδομαδιαιως θρησκευτικα απο την πρωτη δημοτικου εως την τριτη λυκειου και καθολου απο τους Αρχαιους Ελληνες φιλοσοφους!Ασφαλως και δεν θα τραβανε ουτε ενα σουγια οταν τους πηδαν τις γυναικες τους και τα παιδια τους γιατι πλεον ειμαστε παιδια της σαρας και οχι του θεμιστοκλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 22 Σεπτεμβρίου 2010 4:38 μ.μ.
    στην Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ το 1826 (οχι το 1823) οι τουρκοι δεν εσφαξαν τοσους, για την ακριβεια ειναι ακομα δυσκολο να υπολογισθουν τα θυματα.
    Οι πατεραδες μας προτιμησαν χωρις καμια βοηθεια να πεθανουν κατα τη διαρκεια της εξοδου παρα να σκυψουν το κεφαλι στους αλλοθρησκους.
    Οσοι δεν μπορουσαν να φερουν οπλο και να ακολουθησουν στην εξοδο, επελεξαν να περιμενουν μεσα για να παρουν μαζι τους στον αλλο κοσμο αρκετους αραβοτουρκαλβανους, και τελος οι μαναδες μας προτιμησαν να σφαξουν τα ιδια τους τα παιδια οι ιδιες παρα να τα πιασουν οι εχθροι.
    Και ηταν τετοια η λυσσα των τουρκοσκυλων που δεν εβρισκαν ανθρωπο ζωντανο ή πτωμα σε καλη κατασταση για να τα στειλουν στο σουλτανο!!!
    Πανω απο 500 ατομα( αφου εδωσαν 3 μαχες σε αποσταση 10 χλμ.) εχασαν τη ζωη τους απο την εξαντληση και την πεινα, στη διαρκεια της μακρας πορειας προς τις ελευθερες περιοχες της ελλαδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λόγια,λόγια,λόγια.......είναι βαριά τα τουφέκια!!!
    Σιγά θα σπάσετε κανένα δάκτυλο στο πληκρολόγιο!!!
    Καναπές και αντίσταση,ποιός θα σηκωθεί όρθιος να φωνάξει ΑΕΡΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σήκω χόρεψε Dragona, να σε δω να σε χαρώ, τσιφτετέλι τούρκικο σινανάϊ γιαβρούμ σινανάϊνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά
    πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις.

    Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος
    Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών
    Είσαι Έλληνας, είσαι Έλληνας.

    Πίνεις την προδοσία με το γάλα,
    πίνεις την προδοσία με το κρασί.

    Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος,
    πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις,
    αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά





    Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις

    Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
    εκεί που πάει να σκύψει
    με το σουγιά στο κόκκαλο
    με το λουρί στο σβέρκο

    Νάτη πετιέται από ξαρχής
    κι αντριεύει και θεριεύει
    και καμακώνει το θεριό
    με το καμάκι του ήλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.