13/9/10

«Δε δειλιάζω στα δύσκολα»

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ
«Παρών» στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δήλωσε κατηγορηματικά χτες ο πρωθυπουργός από τη Θεσσσαλονίκη, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν είναι του χαρακτήρα του να δραπετεύει από τα προβλήματα. Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή στάθηκε ερώτηση κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, σχετικά με τη φημολογία για μετακίνησή του στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε το συγκεκριμένο σενάρο λέγοντας: «Με έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; Αλλοι φυγομαχούν, άλλοι δραπετεύουν, άλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Εγώ ανέλαβα στα δύσκολα, όχι στα εύκολα. Δε θα δειλιάσω και δε δειλιάζω να αντιμετωπίσω τα πιο δύσκολα που περνά σήμερα η χώρα μας. Εκεί έχω ταχθεί και εκεί θα μείνω».

Για τον Α. Σαμαρά

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εγκάλεσε τον κ. Σαμαρά ότι ακολούθησε «ευκαιριακή πολιτική» στο θέμα του μνημονίου και πρόσθεσε ότι, αν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση κι έβλεπε μια κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, θα τη στήριζε. Κατηγόρησε, εξάλλου, τον Κώστα Καραμανλή ότι με την πολιτική του οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και μάλιστα είπε πως, αν τον συναντούσε σήμερα, θα τον ρωτούσε γιατί δεν πάταξε τη διαφθορά. Μάλιστα του καταλόγισε ότι δε συγκαλούσε ποτέ το Υπουργικό Συμβούλιο και όποτε έπαιρνε αποφάσεις το έκανε χωρίς διαβούλευση, γι' αυτό και οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα. Ως προς το αίτημα να καταλογιστούν ευθύνες και σε πολιτικούς και να πληρώσουν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, χωρίς κανένα συμβιβασμό, για να αποδοθεί δικαιοσύνη, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει τα πρόσωπα, πολιτικά ή μη.

Λειτουργία της κυβέρνησης
Στις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε για τη λειτουργία και το συντονισμό τόσο του προηγούμενου όσο και του νέου υπουργικού σχήματος , ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε καταρχήν του έργου που έγινε τους προηγούμενους μήνες. «Κάναμε σε 11 μήνες όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριέψουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα χαρακτήρισε μύθο τα σχόλια περί κενού στη δραστηριότητα των υπουργών μετά τον ανασχηματισμό, λόγω έλλειψης αρμοδιότητων. «Δεν υπάρχει κενό. Αυτός είναι ένας μύθος, ο οποίος καλλιεργήθηκε συστηματικά τους τελευταίους μήνες, στην προηγούμενη αλλαγή. Οι υπουργοί που έχουν ορκιστεί, ασκούν κανονικά τις αρμοδιότητές τους. Αν αυτές θα αλλάξουν - που θα αλλάξουν - θα αλλάξει και ο τρόπος της άσκησης των αρμοδιοτήτων», είπε.

Οσο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, τόνισε ότι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες, τις οποίες κρατάει και θα τις δούμε δημοσιευμένες σχετικά σύντομα.

Με την Κεντροαριστερά
Ερωτηθείς αν η συνεργασία με τη «Δημοκρατική Αριστερά» στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Παπανδρέου, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι επιλογές θα είναι νικηφόρες, χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο κομμάτων θετικό βήμα και αίσιο μήνυμα για περαιτέρω συνεννοήσεις. Για το νέο εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε ότι δε σχετίζεται με την κήρυξη πρόωρων εκλογών. Συμπλήρωσε δε ότι αν τον ψηφίσει και η ΝΔ, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Εθνικά θέματα

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων σε δύο γείτονες, την Αλβανία και την Τουρκία. Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας μετά τη δολοφονία ομοεθνή στην Αλβανία επειδή μιλούσε την ελληνική γλώσσα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα Τίρανα στην πορεία προς την ένταξή τους στην ΕΕ να θέσουν υπό την προστασία τους την ελληνική μειονότητα «Για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Είναι πρώτα απ' όλα σοβαρό ζήτημα για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οποίες θέλουμε να στηρίζουμε θετικά. Είναι σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Και θα ήθελα να στείλω και το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά ότι οι εθνικισμοί έχουν πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες», τόνισε.

Μήνυμα έστειλε και προς την Τουρκία, να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. «Το Κυπριακό είναι ένα θέμα επέμβασης και κατοχής», επανέλαβε και κάλεσε την Αγκυρα «σ' έναν εποικοδομητικό διάλογο, μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε σ' ένα αίσιο αποτέλεσμα, μέσα στα πλαίσια των γνωστών παραμέτρων, που είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και, βεβαίως, το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή πρόοδο».

Οπως υπογράμμισε, «θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Σκοπιανό, είναι θέματα τα οποία εμείς θέλουμε να λυθούν. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Κι αυτό δεν αφορά τη μία ή την άλλη συγκυρία». Ερωτηθείς για το συμβιβαστικό ψήφισμα για το Κόσοβο, που υιοθέτησε, πρόσφατα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της Ελλάδας στο ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η θέση της Ελλάδας δεν αλλάζει».ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ξέρετε που μένει ο κ. Σημίτης στον οποίο είχαν-υποτίθεται-υποσχεθεί την προεδρία της ΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πιθανό να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

    Τέτοιο υπάλληλο που θα ξαναβρούν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ: ΠΟΥ ;;;;;

    Μην μας αφήνεις με την αγωνία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι δε δειλιάζεις στα δύσκολα, πράγματι, αφού δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Στα εύκολα όμως σε βλέπω λίγο ζορίζεσαι... Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο στάρι..... Αχ πατρίδα μου καημένη ποια κατάρα σε βαραίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.