1/9/10

Νταβούτογλου: «Το casus belli δεν αλλάζει»!

Η Αγκυρα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς την απειλή πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδος για την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 ναυτικά μίλια. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα και μόλις λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ότι η Αγκυρα εξετάζει το θέμα της άρσης του casus belli στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφαλείας.

Και διευκρίνισε ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν στο Αιγαίο θα είναι αμοιβαίες. Ουσιαστικά ο κ. Νταβούτογλου «φωτογράφισε» την παραίτηση της Αθήνας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ως προϋπόθεση για άρση του casus belli.

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου έγιναν προς τον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV Μουράτ Ακγκιούν, στον οποίο παραχωρούσε συνέντευξη με αφορμή το αναμενόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου. « Οι εργασίες για το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας είναι απόρρητες. Στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σοβαρές αλλαγές» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Υπογράμμισε όμως στη συνέχεια ότι «για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίωνη Τουρκία δεν κάνει βήμα μονομερώς. Με βήματα που θα γίνουν αμοιβαία θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Ελλάδαςτης μιας απέναντι στην άλλη . Υπάρχει ύφεση στις σχέσεις (σ.σ.:Ελλάδος και Τουρκίας).Η νέα προσέγγισή μας», κατέληξε, «βασίζεται στην έννοια του οράματος, όχι στην έννοια της απειλής».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στις εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Μιλιέτ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Αγκυρα, κινούμενη βάσει του δόγματος Νταβούτογλου για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», έχει αποφασίσει να βγάλει από τον κατάλογο των χωρών που συνιστούν απειλή τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και την Ελλάδα, για την οποία καταγράφεται ρητώς ως σήμερα στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφαλείας ότι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί «απειλή πολέμου».

Oι δηλώσεις Νταβούτογλου δεν αιφνιδίασαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές άλλωστε, σχολιάζοντας τις προηγούμενες ημέρες τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, είχαν φροντίσει να χαμηλώσουν τους τόνους των προσδοκιών. «Πέρα από τα λόγια αναμένουμε και πράξεις» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η Αθήνα προτίθεται να μεταφέρει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα τις δηλώσεις Νταβούτογλου ως σαφή ένδειξη της αντιφατικής στάσης της Τουρκίας η οποία, αν και υποψήφια προς ένταξη χώρα, εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι κκ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συνομίλησαν χθες τετ α τετ για πάνω από μία ώρα εφ΄ όλης της ύλης. Ο τούρκος υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου. Παράλληλα, στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει και συνάντηση του κ. Γ.Παπανδρέου με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

7 σχόλια:

  1. Οι αργυρώνυτοι αρχιπαπαγάλοι όμως άλλα έλεγαν...Αυτά για την αξιοπιστία τους.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και την ουρα κατω απο τα σκελια ο Δρουτσας και ο καθε Δρουτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί να αλλάξει; Ομάδα και σύστημα που σκοράρει δεν το αλλάζεις. Βρήκαν διακομματικές κοτάρες εδώ που κοίταζαν να κλέβουν και να διορίζουν όσο πιο πολύ κομματικό στρατό μπορούσαν και μας κάνουν ό,τι γουστάρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κατοχική κυβέρνηση της Ελλάδος δεν θα σταματήσει μέχρι την οριστική διάλυση των Ενόπλων δυνάμεων,,οι άνθρωποι είναι κομπλεξικοί και επικίνδυνοι για την χώρα...Ο ΓΑΠ ούτε που πέφτει το Υπουργείο άμυνας δεν γνωρίζει..πόσο μάλλον να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ..αναγούλα του έρχεται του περιφερόμενου τουρίστα οτιδήποτε έχει να κάνει με στρατό και εξοπλισμούς...απορώ και εγώ πως δεν έχουν κάνει ντού ακόμα οι Τούρκοι...μυαλό δεν βάλανε από τα ΙΜΙΑ?? τι να πεί κανείς ..ούτε για φτύσιμο δεν αξίζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η Αγκυρα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς την απειλή πολέμου..."

    Αφού μονομερώς έχει επιβληθεί, πώς θα αρθεί, διμερώς; Κάπου υπάρχει λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πριν λαλησει ο ελεκτωρ 3 φορες
    εσυ θα με ξεχασεις...
    καλη χωνεψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η Αγκυρα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς την απειλή πολέμου..."

    δηλαδη δωστε μερος απο την ελληνικη ΑΟΖ (πχ. Καστελλοριζο) και θα αρουν το casus belli για τα ναυτικα μιλια (τα οποια θα εχουν ψαξει ηδη και δεν βρηκαν πετρελαιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.