18/9/10

Μήνυμα Πάγκαλου για το casus belli

ΣΜΥΡΝΗΤην άρση του casus belli από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ζήτησε χθες από τη Σμύρνη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, παρουσία ελλήνων και τούρκων δημοσιογράφων και εκδοτών που συμμετέχουν στο ετήσιο Ελληνοτουρκικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο. Και υπογράμμισε ότι πρέπει να πάψει η κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση τουρκάλας δημοσιογράφου αν η Ελλάδα νιώθει ότι την απειλεί η Τουρκία, είπε «ότι υπάρχουν και στις δύο χώρες τα στρατιωτικά δόγματα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού θα αποβιβαστούν οι γενναίοι στρατιώτες των 4.000 αποβατικών σκαφών τα οποία βρίσκονται στις ακτές του Αιγαίου. Υποθέτω όχι στην Ιταλία» και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως και πολιτικό θέμα. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση είπε “όχι” στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και τη χαρακτήρισε αιτία πολέμου» .

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε την άρση του casus belli, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Οταν τέτοιου είδους συνθήκες υπογράφονται από τόσα πολλά κράτη- μέλη του ΟΗΕ, ισχύουν και για όσα δεν την έχουν υπογράψει. Αρα ισχύουν και για την Τουρκία». Επομένως, παρατήρησε, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί το δικαίωμα μιας χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ απαγορεύει τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας για οποιονδήποτε λόγο οπότε, με τη στάση της στο θέμα του casus belli, η Τουρκία εναντιώνεται και σε αυτόν και πρόσθεσε ότι αναμένει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση «ως πράξη γενναιότητας και ωριμότητας να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο στις διμερείς σχέσεις». Ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο. «Είμαστε οι πιο φανατικοί οπαδοί της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Οποιος την εμποδίζει μάς κάνει ζημιά. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να κλείσουμε το Αιγαίο» .

Αναφέρθηκε επίσης στην κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι στρατιωτικές δαπάνες και η στρατιωτική τεχνολογία αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως υπάρχει και ταχύτατη απαξίωση αυτής της τεχνολογίας. «Οταν αγοράζουμε αεροπλάνα και κανόνια,συνήθως αυτός που μας τα πουλάει έχει πάψει να τα χρησιμοποιεί» είπε. Και ζήτησε οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην καθορίζονται από τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, αλλά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους. Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόπειρα μιας ομάδας υπό τον κ. Κρις Σπύρου να τελέσει Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. «Ο κ. Σπύρου έχει πει τα σχέδιά του εδώ και αρκετό καιρό και έχει αποδοκιμαστεί τόσο από τον ελληνικό Τύπο όσο και από έλληνες πολιτικούς. Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε στους Τούρκους ούτε στους Ελληνες» τόνισε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε: «Ανήκει στον πολιτισμό της ανθρωπότητας και γι΄ αυτό έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UΝΕSCΟ».

http://www.tovima.gr

10 σχόλια:

  1. Με ανησυχεί η στροφή 180 μοιρών του Θοδωρή.
    Μέχρι τώρα ούτε για 6,5 μίλια δεν έλεγε.
    Και το άλλο , ότι οι γενναίοι στρατιώτες στις ακτές του Αιγαίου;
    Και το ειρωνικό περί Ιταλίας;
    Μήπως είχε κάποιο πρόσφατο ατύχημα και του σάλεψε ή κάτι χοντρό ετοιμάζεται και τα λέει αυτά έχοντας δέσει τον «γάιδαρο» ;
    Σίγουρα κάτι μυρίστηκε!!

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το βουβάλι κανει και προτάσεις;; Να άλλη μια : οπου υπάρχούν γκρίζες ζωνες να μπει στις μισές ελληνική και στις μισες τουρκική σημαία και να φυσάει πολυ))) ετσι θα πάρει ο αερας τις σημαίες και ολα καλά, ε; πως σας φαίνεται;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλι αυπνος θα μεινει τη νυχτα ο Νταβουτογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να ακούω απο τύπους που ήδη τά έχουν σκατώσει μια φορά στα Ιμια να παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας στα εθνικά θεματα. Ουτε αυτός ούτε ο σιμήτης έχουν το δικαίωμα να λένε το παραμικρό.Μπορεί να μήν είναι φυλακή κανείς τους αλλά η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον αυτοί οι δυο θα έπρεπε να είναι στη φυλακή.
    Για σουβλάκι καλός είναι αλλά για τίποτε παραπάνω.
    ευχαριστω για τη φιλοξενια
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. h Agia Sofia den einai twn ellhnwn?e tote oute o Parthenwnas einai kyrie Pagale

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_6651.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο μπούρδες χορτάσαμε!!!


    Όταν θα ακούσετε να γίνεται λόγος για τα μίλια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα μόνα πράγματα που ενδιαφέρουν τον Πάγκαλο είναι οι ...μπριζόλες και τα παϊδάκια και στα "τέτοια" του τα εθνικά θέματα.
    Τον είδαμε και στα Ίμια, αλλά και στην υπόθεση Οτσαλάν !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το στίγμα του το έχει δείξει. Πώς θα μας πάρουν σοβαρά διεθνώς όταν μας κυβερνουν άτομα που σε αλλες, στοιχειωδώς ευνομούμενες χώρες, θα ήταν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε κατ' οίκον περιορισμό ισοβίως! Όλα τα βλέπουν και τα μετρούν και τα ζυγίζουν οι κουτόφραγκοι και όχι μόνο αυτοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.