25/9/10

Der Spiegel: Από τη Στάζι, στις μυστικές γερμανικές υπηρεσίες

Κρυπτογράφοι που εργάζονταν άλλοτε για τη Στάζι, τη μυστική αστυνομία της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (RDA) βρίσκονται εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια στην υπηρεσία των γερμανικών αρχών και εργάζονται κυρίως για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Έπειτα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, περίπου δώδεκα κρυπτογράφοι προσελήφθησαν μυστικά από τη δυτικογερμανική κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτοί οι ειδικοί στην κρυπτογράφηση να θέσουν το ταλέντο τους στην υπηρεσία της Μέσης Ανατολής, διευκρινίζει το περιοδικό που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Πρόκειται για εξαιρετικούς μαθηματικούς που δεν έχουν προσωπικά κανένα ψεγάδι», δήλωσε ο Ότο Λάιμπεριχ, πρώην υπεύθυνος των δυτικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος ενεπλάκη στην επιχείρηση.

Εξαιτίας του ότι ήταν πολύ ευαίσθητο θέμα να στρατολογηθούν επίσημα στο πλαίσιο των δυτικογερμανικών δομών αυτοί οι άνδρες που προέρχονταν από τη RDA, η κυβέρνηση της Βόνης αποφάσισε να συγκαλύψει την επιχείρηση αναθέτοντάς τους σε μία ιδιωτική επιχείρηση, τη Rohde & Schwarz SIT, η οποία έχει σήμερα την έδρα της στο Βερολίνο, γράφει το περιοδικό.

Ορισμένοι από τους κρυπτογράφους αυτούς εργάζονται ακόμη στην επιχείρηση αυτή που αυτοχαρακτηρίζεται ως «προνομιούχος προμηθευτής κρυπτογραφίας υψηλής ασφαλείας» για το ΝΑΤΟ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Τέτοια γεγονότα ἔγιναν, γίνονται καὶ θὰ γίνονται. Ἂς τὰ βλέπουν μερικοὶ νὰ ξυπνᾶνε.
    Ὅποιοι μὲ τὸν τρόπο τους καταδικάζουν τέτοια γεγονότα ὡς ἀνήθικα, παρομοίως μετά, γίνονται φερέφωνα τῶν ἑκάστοτε ἡγεμονικῶν δυνάμεων τῆς κάθε ἐποχῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα και οι περισσότεροι από τους ναζί, μετά τον Β'ΠΠ προσελήφθησαν από τις ΗΠΑ -κυρίως- και δούλεψαν για λογαριασμό τους !!!

    Για παράδειγμα τον Φον Μπράουν, τον εμπνευστή των πυραυλικών επιθέσεων των ναζί εναντίον της Αγγλίας κλπ, τον πήραν στη ΝΑΣΑ και μάλιστα έγινε επικεφαλής της.

    Στο πολύ καλό φίλμ του Κώστα Γαβρά "ΑΜΗΝ" για το ολοκαύτωμα των Εβραίων (δεν λαϊκίζει), αυτά περιγράφονται προς το τέλος...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχοχοχοχιχιχιχεχεχεχε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μαθηματικοί από τις πρώην Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήταν δημοφιλείς στις ΗΠΑ μετά την πτώση του τοίχους μετά το ΄89. Ο λόγος ήταν και πιστεύω ότι θα είναι και τώρα, επειδή οι Σοβιετικοί ήταν πολύ μπροστά στα μαθηματικά. Θυμάμαι έναν φίλο μου που έκανε το PhD του σε πληροφορική με ένα Ρώσο ειδικό στους αλγορίθμους αποκρυπτογράφησης ο οποίος δεν μιλούσε Αγγλικά και οι Αμερικανοί του είχαν δώσει έδρα καθηγητή σε τμήμα πληροφορικής!

    Για όσους ασχολούνται με ρομποτική (Κυριακόπουλε ακούς), όλη η βασική θεωρία (oprimal control theory) έχει θεμελιωθεί από ένα Ρώσο μαθηματικό (τον Potriarkin) Η φοβερή ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας των Ρώσων εν μέρει οφείλεται στους μαθηματικούς της και ειδικότερα στον παραπάνω μαθηματικό

    Κώστας Σταματάκης, PhD
    Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
    Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.