20/9/10

Το F-35 θα φέρει 4 πυραύλους Meteor

Η εταιρία MBDA αποκάλυψε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του πυραύλου αερομαχίας Meteor, που θα επιτρέπει στο μαχητικό F-35 να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους του τύπου, στις εσωτερικές αποθήκες.

Η συνολική έκταση του πτερυγίου του πυραύλου μειώνεται κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, ανέφερε ο ο Rob Thornley, αξιωματούχος της MBDA. Το νέο σχήμα του πυραύλου Meteor, του επιτρέπει να μεταφέρεται στον σχδιασμένο εσωτερικό χώρο για τους τέσσερις AIM-120C7 AMRAAM της Raytheon.

Ο νέος σχεδιασμός του πυραύλου είναι το προϊόν μιας μελέτης της Lockheed, πριν από τρία χρόνια, με χρηματοδότηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, με σκοπό την διερεύνηση της σκοπιμότητας για την μεταφορά τεσσάρων Meteor στον εσωτερικό κόλπο του F-35.

Σε αντίθεση με τους μικρής εμβέλειας ASRAAM της MBDA, δεν έχει ακόμη βρεθεί ο πελάτης που προτίθεται να ενσωματώσει τον Meteor για το F-35. Ωστόσο, η εταιρεία ετοιμάζει τον πύραυλο ώστε να περιλαμβάνεται ως τμήμα της του πακέτου αναβάθμισης του Block 5.

Ο Meteor έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στο οπλοστάσιο του Rafale, του Eurofighter Typhoon και του Gripen, στο πλαίσιο ενός εξαεθνούς προγράμματος της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Lockheed, προηγουμένως, έχει αποκαλύψει έναν τροποποιημένο άνοιγμα του εσωτερικού κόλπου του F-35, ο οποίος δημιουργεί αρκετό χώρο για να μεταφέρονται μέχρι και έξι AMRAAM.

Εν τω μεταξύ, αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητούν την έγκριση κονδυλίων στον επόμενο κύκλο του προϋπολογισμού, για την ανάπτυξη ενός νέου μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου, που θα αντικαθισταστήσει τους πυραύλους αερομαχίας AMRAAM και τους πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88. Ο διττός ρόλος του πυραύλου αερομαχίας πέμπτης γενιάς, παραμένει σήμερα στις αρχές της τεχνολογικής ανάπτυξης.http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/09/f-35-4-meteor.html

Προμήθεια βλήματος αέρος-αέρος Meteor από την τουρκική Αεροπορία αλλάζει τον συσχετισμό ισχύος
Με ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο, κυριολεκτικά από το πουθενά, και δημιουργία μιας ανάλογης κατάστασης όπως αυτή των ετών 1994-1997 όταν η τουρκική Αεροπορία ήταν η μόνη που επιχειρούσε βλήμα ΑΙΜ-120 AMRAAM στο Αιγαίο κάτι που έκρινε εν πολλοίς και την τύχη της κρίσης στα Ίμια, κινδυνεύει η Π.Α. λόγω πιθανής απόκτησης του βλήματος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, Μεteor από την τουρκική Αεροπορία. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA αποκάλυψε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του βλήματος που θα φέρεται από το μαχητικό F-35, 120 μονάδες του οποίου αποκτά η Τουρκία.

Το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τέσσερις πυραύλους του τύπου, στις εσωτερικές αποθήκες του και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον δύσκολο σταυρόλεξο για την Πολεμική Αεροπορία: Το βλήμα είναι μακράν ανώτερο από τον ΑΙΜ-120 που χρησιμοποιούν και οι δύο Αεροπορίες στο Αιγαίο (έχει ακτίνα 100 χλμ και το κυριότερο αναπτύσσει ταχύτητα 4 Μach) και θα δίνει την δυνατότητα κατάρριψης των ελληνικών μαχητικών σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε χρόνους κλάσματος από αυτούς που αφήνει ο ΑΙΜ-120 για αντίδραση του αμυνόμενου.

Τυχόν ταυτόχρονη προμήθειά του από το 2015, έτος ένταξης του F-35 στην τουρκική Π.Α., τόσο του αεροσκάφους όσο και του βλήματος θα δημιοτυργήσει ένα gap στις επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο Αεροποριών που θα καλυφθεί μόνο αν υπάρξει προμήθεια F-35 ή ευρωπαϊκού αεροσκάφους (EF-2000, Gripen NG, Rafale F.3) ή του ρωσικού Su-35 που χρησιμοποιεί ανάλογο βλήμα σε επιδόσεις (ελαφρά ανώτερες). Πληροφορίες από την MBDA αναφέρουν ότι ήδη το βλήμα επιδείχθηκε σε Τούρκους επιτελείς και ήδη συζητείται η βιομηχανική συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή του!http://www.defencenet.gr

11 σχόλια:

  1. Ψάχνουμε για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη αλλά δεν δημιουργούμε/συμμετέχουμε σε κάποιο πρόγραμμα κοινής έρευνας και συμπαραγωγής = θα κληθούμε να το αγοράσουμε εκ των υστέρων χωρίς να έχουμε ούτε λεφτά, ούτε τεχνογνωσία...

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το F-35 φέρει και έως 2 υποστρατηγικά βλήματα Storm Shadow / SCALP EG (εξωτερικά κάτω από τις πτέρυγες). Με την ένταξη τους σε υπηρεσία με την THK (τουρκική αεροπορία, οι Τούρκοι δεν θα χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να αγοράσουν τα βλήματα!

    Το F-35 είναι ανώτερο του F-16 σε άλλους πολύ και σε άλλους λίγο.
    Η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα εναέριο σύστημα (μαχητικό πολλαπλών ρόλων) το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35 σε κλειστή αερομαχία, αλλά και να φέρει αντίστοιχα οπλικά συστήματα.

    Το θέμα είναι αν αξίζει η αγορά του ακριβού F-35 σε σχέση με τα άλλα που προσφέρονται στην Ελλάδα, όπως: F/A-18E/F, Su-35, Typhoon, Rafale, ακόμα και το T-50.

    Προσωπικά πιστεύω ότι τα Mirage πρέπει να αντικατασταθούν από Rafale και τα F-16 από F-35, ή μόνο από Rafale. Στην δεύτερη περίπτωση ο αριθμός των αεροσκαφών ίσως επιτρέπει την δημιουργία γραμμής συναρμολόγησης/κατασκευής/συντήρησης στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Ελλαδα το εχασε το τρενο ανεπιστρεπτι οσον αφορα τους εξοπλισμους με την Τουρκια. Οι Ελληνες πολιτικοι καταστρεφοντας την οικονομια, στην ουσια κατεστρεψαν και την οποια ελπιδα διατηρησης μιας ισορροπιας δυναμεων με τη γειτονα.

    Αποτελεσμα αυτου, θα ειναι η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη να γινεται ολο και περισσοτερο δουλικη, ελπιζοντας πως με τον κατευνασμο θα αποφυγει τα χειροτερα (καταληψη εθνικου εδαφους).

    Και οι 300 του Λεωνιδα στο τελος κατασφαχθησαν. Και αν αντεξαν οσο αντεξαν, ηταν χαρη στην ανωτερη εκπαιδευση και οπλισμο. Η Ελλαδα ουτε το πρωτο εχει ουτε το 2ο. Και το 2ο οσο περναει ο καιρος θα χειροτερευει.

    Το μελλον των ελληνοτουρκικων ειναι προδιαγεγραμμενο. Οταν ερθει η ωρα του "εντιμου συμβιβασμου" στο Αιγαιο, μην τα βαλετε παλι με τους Εβραιοαμερικανομασωνους. Βαλτε τα με αυτους που χρεοκοπησαν τη χωρα και κατεστησαν αδυνατη τη διατηρηση μιας ισορροπιας.

    Χωρις λεφτα, κουρσα εξοπλισμων δε γινεται. Η Ελλαδα το εχει χασει πια το τρενο. Αν αποφυγουμε την κοσοβοποιηση της Θρακης και την απωλεια νησιων να κανουμε και το σταυρο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Putin προς Ehud Barak: Τα F-35 που θα πάρετε μπορεί να υποστούν «ηλεκτρονική πειρατεία»!
    20-09-2010 00:04:13
    Περισσότερα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το τι διεμηνύθει μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ehud Barak και του ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του πρώτου στη Ρωσία στις 6 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή πόλη του Sochi στις ακτές της Μαύρης θάλασσας και συζητήθηκαν ένα πλήθος θεμάτων γύρω από την αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών, την πώληση ισραηλινών UAV, τη συνεργασία για την παραγωγή νέων, αλλά και το αίτημα του Ισραήλ –που τελικά δεν εισακούστηκε- για την μη πώληση των βλημάτων εδάφους-επιφανείας P800 στη Συρία.

    Αυτό όμως που δεν έγινε γνωστό και τελικά διέρρευσε μόλις εχθές είναι τι είπε ο Putin στον ισραηλινό υπουργό αναφορικά με τις δυνατότητες του F-35, καθώς Ισραήλ αποφάσισε σε πρώτο στάδιο την προμήθεια 20 τέτοιων αεροσκαφών. Έτσι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Putin έδωσε στον Barak μια πλήρη αναφορά γύρω από τις δυνατότητες του F-35 χαρακτηρίζοντάς το ως μια «κατώτερη έκδοση» σε σχέση άλλα μαχητικά νέας γενιάς. Ο Putin είπε ακόμη στον ισραηλινό υπουργό πως το F-35 έχει θεμελιώδεις ατέλειες στην σχεδίασή του αναφορικά με τις ικανότητες stealth και πιο κυριότερα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους μπορούν να υποστούν «πειρατεία» (hacked) ενώ αυτό βρίσκεται στη μάχη! Ο Putin απέδειξε τα λεγόμενά του επιδεικνύοντας στον ισραηλινό υπουργό μια εμπιστευτική έκθεση της ρωσικής Αεροπορίας, επιβεβαιώνοντας εν μέρη και τις ισραηλινές ανησυχίες. Ο Putin όμως προχώρησε και άλλο λέγοντας πως οι κινέζοι έχουν ήδη διεισδύσει σε αμερικανικά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας και πως πολλές από τις τεχνολογίες αυτές έχουν ήδη διαρρεύσει. Η οριστική απόφαση του Ισραήλ για την προμήθεια των 20 F-35 αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    PAK FA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 10:27 π.μ.
    Αυτά που λες περί ανωτερότητας των Τούρκων είναι εκτός τόπου και χρόνου.
    Όταν προ λίγων εβδομάδων μερικές δεκάδες στοιχιωδώς εξοπλισμένοι αντάρτες του ΡΚΚ, μπόρεσαν και έκαναν επίθεση με όλη τους την άνεση σε ένα από τα -υποτίθεται- πιό ισχυρά στρατόπεδα του τουρκικού στρατού, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, φανταστείτε τι καταστροφή μπορούν να τους προξενήσουν 20 καλοεξοπλισμένα και αποφασισμένα κομάντα των ελληνικών ΕΔ.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζιμυ, αλλο ο ανταρτοπολεμος. Και οι Ταλιμπαν καθηλωσαν Ρωσους και Αμερικανους. Τι σημαινει? Πως σε συμβατικο πολεμο θα νικουσαν οι Ταλιμπαν?

    Ο ανταρτοπολεμος ειναι κατι το εντελως διαφορετικο, γιατι βασιζεται σε μια αρχη που δεν τιθεται στο συμβατικο πολεμο. Πως δεν κρατας εδαφος. Στοχος δεν ειναι μια "νικη" στενα στρατιωτικη, αλλα εξουθενωση του πνευματος του αντιπαλου μεσω πολεμου φθορας. Οπως αντιλαμβανεσαι, αυτα δεν ισχυουν σε πιθανη ελληνοτουρκικη συρραξη.

    Επισης, κανεις πολεμος δεν κερδηθηκε χαρη στις Ειδικες Δυναμεις. Αυτες ειναι υποβοηθητικες. Αλλα και ετσι να ηταν, φαντασουν το πολυαριθμο των τουρκικων Ειδικων Δυναμεων εναντι των ελληνικων. Και το κατα ποσον και ο Ελληνας κληρωτος, ειναι σε θεση να αντιμετωπισει επιτυχως Ειδικες Δυναμεις.

    Οσο κι αν δε μας αρεσει, και ο αριθμος εχει τη δικη του ποιοτητα. Και οι 300 επεσαν στο τελος, γιατι ηταν 300. Αν ηταν 10.000 μαλλον δε θα επεφταν.

    Τελος, τι ειναι "νικη" για την Ελλαδα? Να παρουμε την Πολη? Με τους πλαστρες αν βγουν οι Τουρκαλες, φτανουν για να μας αναχαιτισουν.

    Τα εκατονταδες νησια του Αιγαιου ειναι εξασφαλισμενο οτι δε θα αλλαξουν χερια? Πως? Με τη δυναμη που ηδη εχουν (καποια) απο αυτα? Σε ποσα θα φτασουν οι ενισχυσεις? Ποσα ελικοπτερα εχει η Τουρκια ικανα για αερομεταφορα και ποσα η Ελλαδα? Και ποσες δυναμεις? Μια Ταξιαρχια Πεζοναυτων και μια αερομεταφερομενη, που θα πρωτοπανε? Στα 3 αεροστρωμνα τι θα πρωτοβαλεις και σε ποιο νησι θα τα πρωτοστειλεις? Οι δε Τουρκοι απο τα παραλια ειναι 1 βημα απο τα νησια.

    Ας ειμαστε ρεαλιστες. Στο μελλον το χασμα ολο και θα μεγαλωνει. Ωραια, θα σφαξουν τα δικα μας κομαντα και 1 συνταγμα τουρκων. Το Αγαθονησι στο τελος της εβδομαδας θα ειναι ακομη ελληνικο? Αυτο μετραει. Και καλα το Αγαθονησι, μην χαθει και τιποτα μεγαλυτερο.

    Αφηνω το κατα ποσον μια χωρα με την οργανωση και τους πολιτικους της Ελλαδας ειναι αξια να διεξαγει πολεμο εναντιον υπερπολλαπλασιου εχθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Οταν ερθει η ωρα του "εντιμου συμβιβασμου" στο Αιγαιο, μην τα βαλετε παλι με τους Εβραιοαμερικανομασωνους. Βαλτε τα με αυτους που χρεοκοπησαν τη χωρα και κατεστησαν αδυνατη τη διατηρηση μιας ισορροπιας."


    Και ποιοί είναι εκείνοι που χρεωκόπησαν την χώρα; Δεν είναι οι Εβραιοαμερικανομασώνοι;


    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Και ποιοί είναι εκείνοι που χρεωκόπησαν την χώρα; Δεν είναι οι Εβραιοαμερικανομασώνοι;"

    Ειναι αυτοι που ψηφισαν οι Ελληνες. Τωρα αν αυτοι που ψηφισαν οι Ελληνες, τυχαινουν να ειναι και μελη των παραπανω κατηγοριων, τοτε κατ εμε και παλι το φταιξιμο ειναι αυτου που τους ψηφισε.

    Ειλικρινα, μερικες φορες εχω την εντυπωση πως στις καλπες δεν πηγαινει ο μπαρμα-Μητσος και η Κυρα-Κατινα αλλα ο Εχουντ και ο Μαικλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το F-35 είναι απάτη για να πληρώσουν οι τρίτοι τα έξοδα ανάπτυξης ενός μαχητικού που μόνο οι ΗΠΑ θα προλάβουν να αποκτήσουν.

    Το 2014 ξεκινά ο ευρωστρατός και η Ελλάδα σύμφωνα με τις συνθήκες που υπόγραψε(Συνθήκη της Λισαβόνας) θα δώσει το στρατό εθελοντικά στην ΕΕ και θα ψωνίζουν για το στρατό ότι μας λένε.

    Για την Ευρώπη δύο είναι οι απειλές η Ρωσία και η Μέση Ανατολή(Τουρκία, Ιράν). Η Τουρκία θέλει να είναι περιφερειακή δύναμη και να ελέγχει το φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αν το αιγαίο έχει πετρέλαιο, η ΕΕ δεν θα το χαρίσει στο στρατό της Τουρκίας.
    Η Τουρκία αναπτύσσει την στρατιωτική βιομηχανία της γιατί οι άλλοι δεν θα πουλήσουν όπλα σε περιφερειακή δύναμη.

    Η ακροδεξιά ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη και η εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών επιταχύνουν την πορεία της. Μετά το 2014 η μοίρα της Τουρκίας θα είναι χειρότερη και από του Ιράν, που από σύμμαχος των ΗΠΑ έγινε εχθρός έχοντας τα F-14 των εχθρών.
    Η Τουρκία θα πληρώσει τα F-35 αλλά δεν θα τα πάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε μου εσει που εγραψες στης 4 50 20Σεπτεμβριου μακαρι να βγεις αληθινος στο θεμε της τουρκιας αλλα δεν το βλεπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.