18/9/10

Oι τρεις Tουρκίες

Tο 58% «Nαι» έναντι του 42% «Όχι» δείχνει την άνετη επικράτηση του Eρντογάν στο δημοψήφισμα. O εκλογικός του θρίαμβος όμως δεν συγκάλυψε την ύπαρξη βαθύτατων διαιρέσεων στην Tουρκία. Aπό τη μία κυρίαρχη είναι η Tουρκία του Eρντογάν -αυτή της απέραντης ενδοχώρας και των λαϊκών στρωμάτων των μεγαλουπόλεων. «Nαι» σε ποσοστό 78% στο Iκόνιο ή 73% στο Kαϊσερί, «Nαι» σε ποσοστό 55% στην Kωνσταντινούπολη και την Aγκυρα.

Mέσα στην ίδια την Kωνσταντινούπολη όμως, η μέρα με τη νύχτα από συνοικία σε συνοικία: «Όχι» με 77% στην πλούσια συνοικία Mπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή ακτή, αλλά «Nαι» με... 85% (!) στη φτωχοσυνοικία Σουλτανμπεϊλί, στην ασιατική ακτή της Πόλης.

Aπό την άλλη, η Tουρκία των κεμαλιστών στα παράλια του Aιγαίου: «Όχι» σε ποσοστό 63% στη Σμύρνη ή 73% στην Aδριανούπολη.

Tρίτη «Tουρκία», αυτή των κουρδικών περιοχών. Tα κουρδικά κόμματα έδωσαν γραμμή αποχής από τις εκλογές, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση του Eρντογάν δεν θίγει τίποτα από αυτά που ενδιαφέρουν τους Kούρδους: δεν τους αναγνωρίζει ως έθνος, δεν καταργεί τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο που επιβάλλει αιώνιο καθεστώς κατάστασης πολιορκίας στις περιοχές τους, δεν καταργεί το εξωφρενικό φασιστικό όριο του... 10% (!) για να μπει ένα κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Διαβάζει λοιπόν κανείς ότι π.χ. στην κουρδική επαρχία Xακαρί, στα σύνορα με το Iράκ και το Iράν, πήρε το «Nαι» το απίστευτο ποσοστό του 94,3%, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι το ποσοστό αποχής ανήλθε στο... 91%! Mόνο το 9% ψήφισε - δηλαδή μόνο οι ελάχιστοι Tούρκοι κάτοικοι και υπάλληλοι που ζουν εκεί.
Απόσπασμα απο άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ

6 σχόλια:

  1. ΣΑΒΑ οι bozkurt του bahtseli τι ψηφισαν?
    μπορει καποιος να μας πληροφορησει υπευθυνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καθηγητής της Παντείου κ. Σαρρής στην εκπομπή της 14.9 -10 στο High
    (κάθε Τρίτη στις 1000)
    ανέφερε για το δημοψήφισμα ότι δεν αφορά στην ουσία διαρθρωτικές δημοκρατικές αλλαγές αλλά απλά αφήνει τα χέρια ελεύθερα στους ισλαμιστές να συνεχίσουν τις διώξεις τους κατά των κεμαλιστών για να αλώσουν ακόμα περισσότερο τον κρατικό μηχανισμό.

    Ο Μπαχτσελή και οι γκρίζοι λύκοι ήταν κατά του δημοψηφίσματος και ανέφερε ότι ο Ερντογάν κατάφερε σε πολλές περιφέρειες να κάνει τους μισούς Κούρδους να υπερψηφίσουν το
    νομοσχέδιο προτάσοντας το ενοποιητικό στοιχείο που υπάρχει ανάμεσα στους Τούρκους και στους Κούρδους δηλ. το Ισλάμ.
    Αυτό που απέτυχαΝ οι στρατιωτικοί
    με τον νόμο των όπλων να δαμάσουν δηλ και να προσεταιριστούν τους
    τους Κούρδους το κατάφερε είπε ο Ερντογάν με την Θρησκεία.

    Αλλά και στις βουλευτικές εκλογές ο Ερντογάν καταφέρνει να παίρνει ποσοστά υψηλά από τους Κούρδους
    αφαιρόντας τες από το Κουρδικό κόμμα ποντάροντας πάντα στο θρησκευτικό στοιχείο.
    Τέλος τα άρθρα στις ελληνικές εφημερίδες δεν αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα δεν καταργεί το απαράδεκτο όριο του 10% που απαιτείται για ένα κόμμα για να μπεί στην τουρκική βουλή.

    Ολόκληρη η ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος από τον καθηγητή και τι ψήφισαν οι Γκρίζοι λύκοι
    http://www.blip.tv/file/4123409

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Γκρίζοι Λύκοι ψήφισαν ΟΧΙ.
    Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια στελέχη ψήφισαν ΝΑΙ και διαγράφηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως με τον "έρωτα" των Τζέφρι-Νετανιάχου τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ο ελληνικός λαός και ιδίως οι Πελοποννήσιοι;
    ..................................
    Κατάπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να λάβει χώρα στην Πελοπόννησο άσκηση προστασίας του πληθυσμού από μαζικό κτύπημα του εχθρού από ΠΒΧ όπλα. Το «Π» για όσους δεν γνωρίζουν σημαίνει «πυρηνικά» το «Β» βιολογικά και το «Χ» χημικά όπλα! Υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ μία τέτοιου είδους επίθεση στην Πελοπόννησο; Για όσους αμφιβάλουν για τα γραφόμενά μας, ιδού η είδηση από το πάντοτε καλά πληροφορημένο defencenet.gr: “Άσκηση προστασίας πληθυσμού από μαζικό κτύπημα του εχθρού στην Πελοπόννησο: «Άσκηση προστασίας πληθυσμού από μαζικό κτύπημα του εχθρού (βομβαρδισμός, επίθεση με ΠΒΧ όπλα κ.λπ.) θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου. Έτσι την Δευτέρα θα ηχήσουν σειρήνες στις 11:00 το πρωί, σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί, δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος αυτόματου τηλεχειρισμού των σειρήνων συναγερμού πολιτικής άμυνας, στα πλαίσια δοκιμαστικής λειτουργίας του δικτύου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του.”
    Η Τουρκία σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει βιολογικά και χημικά όπλα, πυρηνικά όμως σίγουρα δεν έχει. Τι σκοπό έχει λοιπόν αυτή η άσκηση;



    Τσακάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε ρε παιδιά μην τα παραλέμε κιόλας.

    Γίνεται δοκιμή στην Πελοπόννησο επειδή βρίσκεται μακρυά από παραμεθόριες περιοχές και άρα μπορεί να προκύψουν κάποια συμπεράσματα για περαιτέρω μελέτη/σχεδίαση χωρίς να αναστατωθεί το σύμπαν δημοσιογραφικά όπως γίνεται πάντοτε. Αν και οι ηλίθιοι δημοσιογράφοι πάντα θα υπάρχουν για να πουν ότι υπάρχει πυρηνικός κίνδυνος για την πελοπόννησο και διάφορες άλλες βλακείες και ανακρίβειες. Επίσης εκτιμώ ότι δεν γίνεται σε μεγάλες πόλεις για να μην δημιουργηθούν ενδεχομένως φαινόμενα συνωστισμού από πολίτες που αγνοούν την άσκηση. Είπαμε να μην το παρακάνουμε. Άμα τα παρερμηνεύουμε όλα να πάμε για ψάρεμα μετά.

    Α. ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.