1/7/17

Διαβάστε με τη δέουσα προσοχή αυτήν την ανάλυση: Η Τουρκία και οι κοσμοϊστορικές αλλαγές στην περιοχή

Τι γίνεται στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία; Χάνουν οι ΗΠΑ την Τουρκία;
του Σάββα Καλεντερίδη

Το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, άρα με το ΝΑΤΟ και τον Δυτικό κόσμο, δεν είναι απλά γεωπολιτικής αλλά και κοσμοϊστορικής σημασίας. Κι αυτό γιατί η Τουρκία και ως πολιτικοκυβερνητικός και ως γεωγραφικός σχηματισμός, επί σχεδόν έναν αιώνα αποτέλεσε μέρος των διαφόρων μηχανισμών με τους οποίους η Δύση, σε διάφορες φάσεις και με διάφορους τρόπους, προσπάθησε άλλοτε να αναχαιτίσει και άλλοτε να επιτεθεί στον ρωσικό παράγοντα.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία, και η συναρτώμενη ανάδειξη του Κουρδικού, σε συνδυασμό με την αποφασιστική επιθετική πολιτική του Πούτιν στη Συρία και την αποφασιστικότητα που δείχνει ο Ερντογάν να μην αποδεχτεί το ρου των εξελίξεων, που οδηγούν την Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση στην ομοσπονδιοποίηση, δημιουργούν μια δυναμική που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της Τουρκίας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα σχέδια του Ερντογάν για τη νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με όρους 21ου αιώνα, και αιχμή του δόρατος την οικονομική ευρωστία και το μέγεθος που έχει αποκτήσει η Τουρκία, την ασύγκριτης αξίας γεωπολιτική θέση της Ανατολίας και φυσικά το Ισλάμ, αφού υπολογίζει να καταστεί η νεοοθωμανική Τουρκία η ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο και ο Ερντογάν ένας νέος Μωάμεθ – όχι ο Προφήτης, αλλά ο Πορθητής.
Με βάση τα παραπάνω ο Ερντογάν, μελετώντας –αν όχι ο ίδιος οι σύμβουλοί του– την οθωμανική ιστορία, προσπαθεί να καταστήσει την Τουρκία ισότιμο συνομιλητή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας.
Τις μέρες και εβδομάδες που ακολουθούν αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας, της πόλης που διακήρυξαν ως πρωτεύουσα του ΙΚ οι τζιχαντιστές, την οποία διεξάγουν από κοινού Κούρδοι και Αμερικανοί. Η απελευθέρωση της Ράκας φέρνει τα πράγματα και τις εξελίξεις στη Συρία σε ένα κομβικό σημείο.
Ποιος θα ελέγξει, οι ΗΠΑ ή το δίδυμο Ρωσία-Ιράν, την περιοχή Ντερ εζ Ζορ και τις δύο πόλεις που βρίσκονται εκατέρωθεν των συνόρων Συρίας-Ιράκ, της Αμπού Καμάλ και της Αλ Καΐμ, που ελέγχουν οι...

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

9 σχόλια:

  1. Τελικα την Τουρκια την κατατασουμε στα βουβαλια η στα βατραχια ??? Παντος , ενω οι Τουρκοι προσπαθουν με μενος για την χωρα τους ( που και οι κατοικοι τους το πιστευουν ) στην χωρα μας γινεται το αντιθετο !! Εδω τα γαιδουρια οτι προλαβουν να φανε !!! Ουστ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι και να κάνουν, οι αποφάσεις έχουν μάλλον ληφθεί. Μήπως ο Kissinger πήγε απλά για βόλτα στη Μόσχα χθες; Δεν πιστεύω... (http://www.reuters.com/article/us-russia-usa-kissinger-idUSKBN19L1RL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον ο Ταγίπ προσπαθεί να κάνει κάτι γιά να σώσει την πατρίδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε δε τις λες και σωτήριες τις κινήσεις του τελευταία. Μάλλον καταστροφικές. Κινείται με αλαζονεία και ιδιοτέλεια και σύντομα θα μείνει στη γωνία χωρίς συμμάχους.

      Διαγραφή
  4. Στο θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο τι θα γίνει. Η Αίγυπτος ειναι με τη Ρωσία και την Ελλάδα.Η Ρωσία τι θα πράξει με το 30%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ελλάδα να ετοιμάζεται, ο πόλεμος είναι πολύ κοντά. Κάπως πρέπει να κρατήσουμε και στην περίπτωση της Κύπρου ν' αυξήσουμε τα κεκτημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πνεύμα "Μα τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;" καλά κρατεί. Θα δώσουμε το κάτι τις μας στον σουλτάνο και θα περνάμε μια χαρά.

      Διαγραφή
  6. Όσο πιο πολύ αυξάνει την εξάρτησή του από τον Πούτιν ο Ερντογάν τόσο πιο δυνατή θα είναι η σφαλιάρα του κοντού στον 'σουλτάνο" όταν γυρίσει με την ουρά στα σκέλια στο μαντρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.