1/7/17

Ισραήλ και Τουρκία πιέζουν για “λύση” στο Κυπριακό και συζητούν για αγωγό

Π. Καρβουνόπουλος  

Το γεωτρύπανο West Capella ξεκίνησε χθες το απόγευμα την πορεία του για την Κύπρο. Το γεωτρύπανο βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο αγκυροβόλιο-λιμένα της Τενερίφης. Aναμένεται ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και θα μπει στην Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει ο Άρης Βικέτος για το ΑΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση δέσμευσε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης, την περιοχή γύρω από το τεμάχιο 11.

Με τη NAVTEX 240/17, η Λευκωσία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η TOTAL για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ενώ αρχικά η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου. Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωράει κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές δηλώσεις, αλλά και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την γεώτρηση θα πραγματοποιήσει το πλοίο «West Capella», ενώ τα διερχόμενα πλοία καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από την δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή, για λόγους ασφαλείας.
Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές παγκοσμίως για το 2017. Σύμφωνα με το Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ισραήλ-Τουρκία σε ανοιχτή γραμμή 
Ο τηλεοπτικός σταθμός “SIGMA”, γράφει στην ιστοσελίδα του ότι αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν προσπάθεια διασύνδεσης της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά με την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την κατασκευή αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του American Voice γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, αναφέρει πως η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Σε δηλώσεις του, ο πρώην πρέσβης Unal Cevikoz ο οποίος είναι πλέον επικεφαλής του Πολιτικού Κέντρου της ‘Αγκυρας (Ankara Policy Center), αναφέρει πως το βασικό ζήτημα είναι η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω των χωρικών υδάτων της Κύπρου. «Εάν το Κυπριακό πρόβλημα παραμείνει άλυτο, η κατασκευή του αγωγού θα παραμείνει ένα ερωτηματικό», αναφέρει το δημοσίευμα. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο ειδικός σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου και μέλος της επενδυτικής εταιρείας της Τουρκίας TSKB, Μιχάτ Ρεντέ, επισημαίνει ότι η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην ισραηλινή ΑΟΖ και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών συμμάχων (‘Αγκυρας-Τελ Αβίβ), θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία ελκυστική στρατηγική. «Χάρη στη δύναμη της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους Έλληνες Κυπρίους», σημειώνεται.
Πηγή

7 σχόλια:

  1. Μπα ; Περίεργο ! Καλά ρώτησε ο Νετανιάχου τον Καμμένο και τον Τσίπρα, τους συμμάχους του;
    Για τους ΔΗΣΥΑΚΕΛΗΔΕΣ της Κύπρου δεν ρωτάω φυσικά. Αυτοί σκοτώνονται να βολευτούν στο κρεβάτι του Ερντογάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xaxa ο φιλος ''μας'' ο Νετανιαχου να επιλυθει για να περασει ο αγωγος απο κυπρο τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατευθυνομενο άρθρο προφανώς απο Τουρκοισραηλινο λόμπυ ( υπάρχει και έχει ρολο και λογο ), το οποίο όμως μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα. Ευσεβείς πόθοι ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε. Να και ένας με καθαρή σκέψη. Τσιμπάνε τα ένθεν κακείθεν φανάτια και οι πρόθυμοι ηλίθιοι και το χειρότερο, οι πρόθυμοι πανέξυπνοι και κάνουν πάρτυ με τις ΜΙΤιές.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη και Ιωάννη
      ο Μπάιντεν, πριν από λίγες μέρες ήλθε στην Αθήνα και είπε να λυθεί το Κυπριακό, για να πάει ο αγωγός από Τουρκία.
      Και να μην ξεχνάμε ότι ο Μπάιντεν δήλωσε υπερήφανος που είναι σιωνιστής.
      Πάψτε να βλέπετε φαντάσματα και προσπαθήστε να δείτε την πραγματικότητα, μακριά από ΚΑΘΕ προκατάληψη.

      Διαγραφή
    3. Σάββα, τιμή μου να μου απευθύνεσαι προσωπικά, σημαίνει ότι σου τράβηξα το ενδιαφέρον, έστω και με αρνητικό πρόσημο. Τώρα ως προς το προκείμενο. Αυτοκολακεύομαι πιστεύοντας ότι είμαι από αυτούς που το προσπαθούν να αποβάλλουν προκαταλήψεις οπότε κάθε ”τράβηγμα αυτιού" όταν δεν τα καταφέρνω είναι ευχαρίστως δεκτό. Ως προς τον Μπάϊντεν και τις δηλώσεις του, επειδή υπάρχουν και άλλοι υπερήφανοι Σιωνιστές που όμως δεν συμμερίζονται τις απόψεις του (μη με ρωτήσει κανείς ονόματα, δεν γνωρίζω δεν έχω πρόχειρα, απλώς δεν γίνεται να συμβαίνει κάτι διαφορετικό), δεν αποκλείω την λύση των δύο αγωγών. Οι σοβαροί δεν παίζουν ζάρια. Ακόμα κι αν μας εξαφανίσουν ως Ελλάδα, πάλι η ασφάλεια των αγωγών θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων και η Τουρκία ποτέ δεν θα γίνει πρώτο βιολί.

      Διαγραφή
  4. Πιστευω οτι οι Ισραηλινοι εχουν σε καποια γωνια του μυαλου τους τι εστι τουρκια-εταιρος και παρα πολυ δυσκολα θα παιξουν το παιγνιδι τους αλλωστε ο Mes East εχει πολυ περισσοτερα αποθεματα αεριου συν οτι Αιγυπτος και Λιβανος δεν γουσταρουν τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.