3/7/17

Μόνον τρεις πράξεις στην Εσθονία δεν γίνονται ηλεκτρονικά

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Στην Εσθονία όλες οι εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά.«Πέρυσι ήμουν στην Ελλάδα και, για να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο, άνοιξα το smart phone μου και έδειξα το ηλεκτρονικό μου δίπλωμα οδήγησης. Ολοι στο γραφείο ενοικίασης μαζεύτηκαν γύρω μου εντυπωσιασμένοι για να το δουν», λέει στην «Κ» ο Εσθονός βουλευτής Ιμρε Σόαρ, ο οποίος ανοίγει το κινητό του τηλέφωνο για να μου δείξει πώς σειρά επισήμων εγγράφων και σημαντικών πληροφοριών, που εγώ με ιδιαίτερο κόπο θα συγκέντρωνα για να τα έχω σε χαρτί –πόσο μάλιστα ηλεκτρονικά– τα έχει μαζί του πάντα, μέσα στο τηλέφωνό του. «Εδώ είναι η ηλεκτρονική μου ταυτότητα, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου, η φορολογική μου δήλωση, το ιατρικό μου ιστορικό, οι βαθμοί των παιδιών μου», μου λέει περνώντας με το δάχτυλό του από σελίδα σε σελίδα στο κινητό του τηλέφωνο και, βλέποντας τον θαυμασμό μου, με ρωτάει: «Τι άλλο θες να δεις, εδώ έχω ό,τι μπορείς να φανταστείς!».
Τη στιγμή που στην Αθήνα ο πολιτικός διάλογος αναλώνεται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος της δόσης, τη μείωση του ελληνικού χρέους και την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, 3.500 χλμ. μακριά, η μόλις 99 ετών χώρα της Εσθονίας ασχολείται με τον διάλογο του μέλλοντος, έχοντας καταφέρει να γίνει η πρωτοπόρος στην ψηφιακή τεχνολογία στην Ευρώπη και από τις πιο προηγμένες παγκοσμίως. Οπως υπερηφανεύονται στη μικρή χώρα της Βαλτικής των μόλις 1,25 εκατ. κατοίκων, μόνον ο γάμος, το διαζύγιο και η αγοραπωλησία ενός σπιτιού δεν γίνονται ηλεκτρονικά.
Ολα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90, όταν η τότε κυβέρνηση κατάλαβε πως η αραιοκατοικημένη, φτωχή τότε, χώρα θα έπρεπε να επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά, που δεν διέθετε, για να παρέχει μια σειρά από υποδομές. Και αποφάσισε να στραφεί στην ψηφιακή τεχνολογία. «Μερικές φορές είναι ευκολότερο όταν έχεις λιγότερα», λέει η σημερινή πρόεδρος της χώρας Κέρστι Κάλιουλαϊντ, σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.
Αυτήν τη στιγμή η χώρα καλεί startup εταιρείες να δηλώσουν την «ψηφιακή τους κατοικία» στην Εσθονία (e-residency) και να απολαύσουν με 100 ευρώ εγγραφής αυτά που παρέχει πλέον η χώρα σε 20.000 νέες εταιρείες από 140 χώρες. Την ευκολία να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση ηλεκτρονικά σε λιγότερο από δέκα λεπτά, να υποβάλει τους φόρους του αυτόματα κ.λπ. Συγχρόνως, οι Εσθονοί είναι από τους ελάχιστους λαούς που ψηφίζουν ψηφιακά από το 2005, με το ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2015 να φτάνει το 30% και τις ψήφους να έρχονται από Εσθονούς που βρίσκονταν σε 116 χώρες. Η κυβέρνηση, για να διαβεβαιώσει ότι το σύστημα αντέχει και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νοθεία ή hacking, έκανε δύο εβδομάδες πριν έναν δοκιμαστικό γύρο εκλογών με ψεύτικα κόμματα και υποψηφίους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα των χάκερ να «σπάσει» το σύστημα προσφέροντας χρηματική αμοιβή.
Ο βασικός λόγος που οι Εσθονοί τολμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά είναι ότι από το 2002 η κυβέρνηση έχει εκδώσει ηλεκτρονικές ταυτότητες στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας, που περιέχουν ένα μικροτσίπ το οποίο προστατεύεται από σειρά κωδικών ασφαλείας, και τις οποίες διαθέτει πάνω από το 95% του πληθυσμού. Με αυτές τις ταυτότητες οι Εσθονοί, εκτός του ότι μπορούν να ψηφίσουν, κάνουν διάφορες συναλλαγές με το κράτος, με μία από τις πιο βασικές την ηλεκτρονική υπογραφή. «Ακόμη και η πρόεδρος της χώρας δεν χρειάζεται να περπατήσει τα 500 μέτρα που χωρίζουν τη Βουλή από το προεδρικό μέγαρο για να υπογράψει ένα νομοσχέδιο, το κάνει ηλεκτρονικά», λέει ο επικεφαλής στην υπηρεσία πληροφοριών της Εσθονίας Σιμ Σικούτ. Η χρήση της ψηφιακής υπογραφής γλιτώνει τη χώρα από έξοδα ύψους 2% του ΑΕΠ της και 300 μέτρα από χαρτί, το ύψος του Πύργου του Αϊφελ κάθε μήνα, όπως λέει με υπερηφάνεια ο κ. Σικούτ.
Ομως η βασική διαφορά της χώρας μας με την Εσθονία δεν είναι οι πόσες ψηφιακές εφαρμογές μάς λείπουν, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κρατικής μηχανής. «Οι Εσθονοί έχουν υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης στο κράτος», λέει ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούρι Ράτας, συμπληρώνοντας ότι το κράτος έχει μια σειρά από δικλίδες ασφαλείας για τους πολίτες του. Ο ίδιος εξηγεί πως, π.χ. αν η αστυνομία ή η εφορία κοιτάξει κάποια από τα στοιχεία ενός πολίτη που δεν την αφορούν, καταγράφεται και τότε η υπηρεσία μπορεί να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. «Ακόμη και αν δεχθούμε πυρηνική επίθεση, η χώρα θα μπορέσει να συνεχίζει να λειτουργεί», λέει γελώντας ο κ. Σόαρ.

12 σχόλια:

  1. Μπράβο τους, άντε και σε ανώτερα, τσιπάκι στο κούτελο για να μην κουβαλάει ούτε το τηλέφωνο μαζί του ο Εσθονος! Εγώ προτιμώ την πλαστική ταυτότητα με αναφορά στο θρήσκευμα κι' ας με λέτε παλιομοδίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χωρα που εχασε τα τελευταια χρονια το 50% του ενεργου πληθυσμου κατω των 30 χρονων απο την μεταναστευση παρουσιαζεται σαν προτυπο επιτυχιας! ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα της Ελλαδος δεν ειναι το οικονομικο αλλα το αποτελεσμα του που εχουμε χασει σχεδον μισο εκατομυριο νεους ανθρωπους απο την μεταναστευση και θα επικροτησουμε αυτους που το εκαναν μονο και μονο γιατι οι "αριθμοι" λενε οτι πανε καλα.. τα ιδια "αποριματα" ειμαστε και εμεις που δεν εχουμε καλη οικονομια και αυτοι που εχουν οταν οι νεοι φευγουν για αλλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωωχ τους μπήκε ο σατανάς δηλαδή. Άντε να προωθήσεις στο ελληνικό φουμπού τέτοιο άρθρο...θα φας το επίθεση της αρκούδας, σαν υπηρέτης του... σατανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός λάθους ή παραλείψεως και σύμφωνα με όσα διάβασα για τις τρείς "πράξεις", τα παιδάκια γίνονται όταν το τσιπάκι του μπαμπά ακουμπίσει στο τσιπάκι της μαμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι οι χάκερ αν ήθελαν να σπάσουν τις εκλογες θα συμμετείχαν πρώτα στο διαγωνισμό του κράτους για να φέρουν στο φως τυχουσες παραλείψεις του συστήματος.Ευγε κύριοι Εςθονοι ! Οτι ειναι ηλεκτρονικό χάκαρεται άνετα κι οτι ειναι χάρτινο καίγεται.Νομος.Η Εσθονια ειναι και σε περίεργη θέση που Αμερικανοί και Ρώσοι διαγωνίζονται γεωπολιτκως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως συνήθως γράφονται πολλές υπερβολές που κάποιες φορές φτάνουν αν δεν ξεπερνούν τα όρια της πιο ξεκάρφωτης φαντασίας.

    Για παράδειγμα το να ψηφίσει κάποιος ηλεκτρονικά στην σημερινή ψηφιακή εποχή είναι η πιο απλή υπόθεση, και αν πολλά κράτη δεν σπεύδουν να το εφαρμόσουν δεν είναι ασφαλές να υλοποιηθεί και όχι διότι τάχα όπως θέλει να λέει το άρθρο είναι δύσκολο να γίνει -και το έκαναν όμως οι γίγαντες της πληροφορικής εσθονοί (εδώ γελάμε)- αλλά για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την ευαισθησία της διαδικασίας που θέλει πρωτίστως την ψήφο μυστική και διαπιστευμένη.

    Αφενός η ψηφιακή διαδικασία όπου ένα γεγονός όπως πχ το πλήκτρο επιλογής ενός κόμματος και ενός βουλευτή κτλ δεν πρέπει να καταγράφεται οριστικά επ ουδενί τρόπο και αφ΄ετέρου το γεγονός ότι η ψήφος του Χ ψηφοφόρου πρέπει να αντιστοιχίζεται με απολυτότητα με το φυσικό πρόσωπο το οποίο δικαιούται να ψηφίσει.

    Και όλα αυτά μεν τα ως άνω συν μερικά άλλα τεχνικής φύσεως καθιστούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία αδύνατη, μέχρι τουλάχιστον να γίνει ευρέως διαδεδομένη το οικιακό σκανάρισμα της ίριδος ή έστω η οικιακή ατομική ανάγνωση αποτυπωμάτων με τις οποίες να διαπιστεύεται ότι ο ψηφοφόρος είναι αυτός που πρέπει να είναι.

    Για παράδειγμα πως οι σουπερμαν εσθονοί δίνουν παρομοια διαπιστευτήρια και πως σιγουρεύονται ότι δεν ψηφίζει ο εγγονός για λογαριασμό του παππού ή της γιαγιάς ή ακόμα και ο περιστασιακός γειτονας για τον γείτονα του;

    Κάτι τέτοιο αν και με τον συνήθη απλό τρόπο ψηφοφορίας είναι ήδη λυμένο (ψηφίζει με την ταυτότητα παρουσία επιτροπής) ωστόσο ψηφιακά ακόμα δεν έχει λυθεί και ως φαίνεται ο αξιαγάπητος κατά τα άλλα κύριος Σόαρ μάλλον μας λέει όμορφα εσθονικά παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοκληρη η Ἡμερίδα 24-6-2017: «Κατάργηση τῶν μετρητῶν – τέλος τῆς ἐλευθερίας...
    https://www.youtube.com/watch?v=4nVKmJUXMQ4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το ΥΠΕΡΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ: <<...Η κυβέρνηση, για να διαβεβαιώσει ότι το σύστημα αντέχει και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νοθεία ή hacking, έκανε δύο εβδομάδες πριν έναν δοκιμαστικό γύρο εκλογών με ψεύτικα κόμματα και υποψηφίους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα των χάκερ να «σπάσει» το σύστημα προσφέροντας χρηματική αμοιβή...>>
    KAI ΤΕΛΙΚΑ, ΗΡΘΕ Η "ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Ή ΟΧΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To 2007 η Εσθονία ήταν θύμα μίας μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεσης DDoS. Λόγω ότι οι Εσθονοί είχαν συνδέσει ηλεκτρονικά όλες σχεδόν τις υπηρεσίες τους οι χακερς κατάφεραν να πάρουν πρόσβαση πολύ γρήγορα σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Οπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ανωτέρω ότι έχει να κάνει με υπολογιστές και είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο χακάρεται.

    Το βασικό αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν οι πολίτες της Εσθονίας να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τραπεζικές υπηρεσίες καθώς ήταν σποραδικά εκτός λειτουργίας, οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπηρεσίες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να μην μπορούν παρέχουν ενημέρωση. Έιχαν ήδη από την προηγουμένη αρχίσει αναταραχές στην χώρα λόγω της μεταφοράς ενός ρωσικού μνημείου.

    Από τότε οι Εσθονοί έριξαν μεγάλο βάρος στην κυβερνοασφάλεια και σήμερα θεωρούνται από τους καλύτερους στον χώρο, γι αυτό και τους έχει επίλέξει και το ΝΑΤΟ που έφτιαξε στο Ταλλίν ένα κέντρο αριστείας κυβερνοπεριστατικών (φαντάζομαι δεν το έφτιαξε μόνο γι' αυτό το λόγο αλλά και για λόγους εξωτερικής πολιτικής).

    Γενικά, καλό είναι να μην εντυπωσιάζομαστε τόσο εύκολα, σε όλα υπάρχουν τα υπερ και τα κατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδώ να πούμε ότι ενώ η άδεια οδήγηγης είναι 1 από τα 4 έγγραφα που δέχεται η δημόσια διοίκηση ως μέσο απόδειξης ταυτοπροσωπείας, πας με την άδεια οδήγησης για απόδειξη ταυτοπροσωπείας σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και δεν το δέχονται, σου ζητάνε την ταυτότητα.

    Είναι το κράτος αυτό που είναι, αλλά και οι ιδωτικές εταιρείες δεν πάνε πίσω!

    σημ: οι νέες άδειας οδήγησης (νέες; έχουν ήδη 8 χρόνια που κυκλοφορούν) θεωρούνται πιο ασφαλείς από πλαστογραφία, παραποίηση κλπ σε σχέση με τις αστυνομικές ταυτότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σχόλιο ID-ont: Άρθρο που παρουσιάζει μόνο την μια πλευρά του θέματος.
    Η καθημερινή καταγραφή κάθε πτυχής της ζωής των πολιτών που είναι; "Κι ενώ μπορεί να εμπιστευόμαστε τις κυβερνήσεις μας αυτή τη στιγμή, όποιο δικαίωμα παραδίδουμε θα παραδίδεται για πάντα. Εμπιστευόμαστε, εμπιστευόμαστε τυφλά, οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μπορεί να έχουμε σε 50 χρόνια από τώρα;" (Mikko Hypponen 2011 http://id-ont.blogspot.gr/2012/03/blog-post_15.html). Οι Τούρκοι άραγε θα πρέπει να νοιώθουν χαρά που ο Ερντογάν τους δίνει Κάρτα του Πολίτη; (http://id-ont.blogspot.gr/2016/10/blog-post_29.html).

    Επίσης το δημοσίευμα λέει ότι οι Εσθονοί ψηφίζουν με κάρτα στις εκλογές και νοιώθουν ασφαλείς. Στην Ολλανδία και τη Γαλλία απέφυγαν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το ίδιο θα κάνουν και στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία. Γιατί άραγε; Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω που δεν το ξέρουν οι Εσθονοί ή μήπως είναι πιο χαζοί από τους Εσθονούς και αρνούνται την εξέλιξη; Δείτε κι ένα video όπου ο καθηγητής του Παν. Michigan κος J. Alex Halderman εξηγεί γιατί η ψήφος μέσω Internet στις εκλογές είναι μια πολύ κακή ιδέα: http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html

    Τέλος όπως ξέρουμε με τα Ηλεκτρονικά Συστήματα ότι γράφει αντιγράφει ξεγράφει και ξαναγράφει. Δεν είναι γραπτά κείμενα. Είναι ψηφιακά κείμενα. (Verba volant, scripta manent). Οπότε και τα ίχνη εξαφανίζονται και παραποιούνται και αλλοιώνονται. Άρα, μπορούν να κοιτάξουν τα στοιχεία όλων των πολιτών και ίχνη να μην αφήσουν και σε κανέναν να μην δώσουν λόγο...
    http://id-ont.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΣΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΜΉΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΚΆΛΥΨΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΌΝΙΑ Η ΕΙΤΑΝΕ ΟΛΗ ΣΥΤΗ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΉΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΌ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ?ΣΙΓΑ ΜΗ ΝΑΣ ΠΕΊΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΤΌΣΟ ΨΡΟΝΙΚΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ ΆΝΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΦΕΓΓΆΡΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΆΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΌ ΘΑ ΕΊΣΤΕ ΔΕΚΑΡΟΓΟΙ ΑΝΤΙΚΟΥΟΥΝΙΣΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.