11/7/17

Παράλληλο νόμισμα

Θα πω κάτι προκλητικό:

Στην Ελλάδα είχαμε παράλληλο νόμισμα μέχρι το 2010. Τώρα δεν έχουμε! Τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Όπως λέει και ο τιτανοτεράστιος Τσιρώνης, τα παράλληλα συστήματα πληρωμών, τα κινηματικά νομίσματα και τα τέτοια, τα θέλεις όταν δεν υπάρχει ρευστότητα. Η ελληνική οικονομία είχε φτιάξει, βασισμένη στην επιχειρηματική πίστη, ένα σύστημα παράπλευσης κυκλοφορίας. Χωρίς λεφτά, οι επιταγές πήγαιναν από χέρι σε χέρι και κάποτε έφτανε η στιγμή της εξόφλησης. Άλλη ισοτιμία, γιατί οι τράπεζες τις "έσπαγαν" με περίπου 20% προμήθεια. Μια χαρά λειτουργούσε το σύστημα. Η ρευστότητα στην αγορά παραπλήσισ της τραπεζικής, λιγότερο από το 1% ήταν οι σφραγισμένες επιταγές (τριπλάσια έως εξαπλάσια τα κόκκινα δάνεια τις καλές εποχές).


Το πρόβλημα που υπάρχει με τα παράλληλα συστήματα είναι πως κάποτε συναντώνται με το "κύριο". Καλή ώρα, το "κούρεμα" των τραπεζών για να σπάσουν τις επιταγές. Στη συνάντηση με τα, ας τα πούμε, πραγματικά ευρώ των τραπεζών, το χαρτάκι που έμοιαζε και μύριζε όπως η επιταγή σε όλο τον πλανήτη, έχανε από την αξία του. Στις δύσκολες στιγμές, η συνάντηση με το "κύριο" νόμισμα είναι σύγκρουση με τοίχο. Τέρμα η τραπεζική πίστη, ακόμη και με "κούρεμα", το 2010, τέρμα οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Τέρμα και η οικονομία δυστυχώς.
Οι συζητήσεις για παράλληλα νομίσματα, παράλληλα συστήματα και όλα αυτά είναι ωραίες θεωρητικές ασκήσεις. Αν το παράλληλο και το "κύριο" κύκλωμα δεν έχουν σημεία επαφής, μια χαρά είναι τα πράγματα. Γι' αυτό και μιλούν για το πείραμα στην Αυστρία πριν 70-80 χρόνια - ακόμη και για κάποια τοπική κοινωνία έξω από το Βόλο. (Οι πονηροί μιλούν και για την Ελβετία σήμερα, αποκρύπτοντας πως υπάρχουν τράπεζες πίσω από τα κουπόνια που πρακτικώς εγγυώνται την ισοτιμία) Όταν επεκτείνεται η δραστηριότητα και χρειάζεται κάποιο αγαθό που δεν πουλιέται με κουπόνια, το σύστημα κομπλάρει.
Όλοι αυτοί που μιλούσαν (και μιλούν - το σημερινό αυτό του Τσιρώνη ήταν για φατούρο) για παράλληλα οικονομικά σύμπαντα, αδιαφορούσαν για τις συναντήσεις "παράλληλο-κύριο" ή στην καλύτερη περίπτωση υπέθεταν κάτι. Ένα έμπορο να ρωτούσαν, θα ήξεραν τι περιμένει τους σχεδιασμούς τους. Δεν ρώτησαν!
Η συνάντηση "παράλληλου-κύριου" είτε καταλήγει σε υποτίμηση, η έκτασή της εξαρτάται από τις συνθήκες (π.χ. το 2009-10 ανέβηκε το "κούρεμα" των μεταχρονολογημένων πρώτα πριν κοπεί το "σπάσιμο"), είτε απαιτεί έκτακτες δράσεις έως και βία.
Για την πλάκα:
Οι μόνες χώρες στον πλανήτη στις οποίες υπήρχε η παράπλευρη κυκλοφορία με μεταχρονολογημένες επιταγές ήταν η Ελλάδα και η Αίγυπτος.


George J. Prokopakis

3 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοσχολιασω σε αυτο το "κειμενο"!!! Θα πω μονο 2 πραγματα γιατι δεν εχω και ορεξη σημερα.
    1)Η Τραπεζες ποτε δεν σπαγανε τις επιταγες με προμηθεια 20%, αν το εκαναν ολοι θα πηγαιναν μεσα για τοκογλυφια! αυτο που εκαναν ηταν οταν παρουσιαζε καποιος πελατης μεταχρονολογημενη επιταγη για να την βαλει ως εγγυηση στο ανοιχτο επιχειρηματικο του δανειο η τραπεζα του εδινε το 80% τις επιταγης σε μετρητα (δανειο) και οταν εληγε και πληρωνοταν κρατουσε τους τοκους απο το 80% (χρηματικο ποσο επι επιτοκιο επι το χρονικο διαστημα μεχρι να πληρωθει) και εδινε τα "ρεστα" του υπολοιπου 20% στον πελατη!
    2) Ποιος του ειπε του κυριου οτι τερμα οι μεταχρονοληγενες επιταγες απο το 2010;; συνεχιζουν κανονικα με το ιδιο καθεστως, το προβλημα ειναι να βρεθει καποιος ωστε να την δεχτει σε αγορες η εμπορικες συναλαγες.
    Απλα απο το 2010 οι Τραπεζες επαψαν πλεον να τις δεχονται ως εγγυηση στα ανοιχτα επιχειρηματικα δανεια γιατι πηγαιναν (και πηγαν) για φουντο..αυτο που αναφερει λοιπων ως παυση του παραλληλου νομισματος ειναι απλα και καθαρα παυση τις επισημης Τραπεζικης πιστης και την αδυναμια των Τραπεζων να συνεχισουν να χρηματοδοτουν την αγορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλο το,παράλληλο νομισμα και αλλο το παράλληλο σύστημα πληρωμών που επιτρέπεται το δεύτερο ακομα και σε ενωση οικονομική.Το εχει κανει η Καλιφορνια επι ετή εντός των ΗΠΑ φυσικά.Ειναι τεχνικά τεράστιο λάθος το μπλέξιμο των δυο,.Κατα ποσο θα συνέφερε το λαό,την επιχειρηματική μικρομεσαία και μεγαλη και γενικά τη χώρα θελει ανάλυση.Ακουω σε όλες τις τηλεοράσεις για παράλληλο νομσισμα .Ο Βαρουφακης όμως το απέκλειε αυτο ! Παράλληλο,σύστημα πληρωμών ήθελε...Αυτο ηταν το,περίφημο σχεδιο Β .Τωρα αν έφτανε αυτο για να σωθεί η οικονομία το αφήνω σε εργασίες ως οικονομολόγων καθότι δεν το είδαμε μετα την κωλοτουμπα Τσιπρα.Κατα τη γνώμη μου δεν έφτανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλακα-πλακα,στην μοστρα τον εχουμε συνεχως τον ναρκισσο.
    Αρκει να μιλουν για σενα εστω και αρνητικα ελεγε καποιος γνωστος πολιτικος,μην ξεχαστεις γιατι χαθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.