7/7/17

Το City του Λονδίνου καλεί τους Ελληνες εφοπλιστές

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Κάλεσμα προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της ναυτιλίας να εμπιστευτεί το City του Λονδίνου, στη νέα μετά Brexit εποχή που ανατέλλει, απηύθυναν κορυφαίοι παράγοντες της Μεγάλης Βρετανίας.
Τόσο ο Βρετανός υπουργός Ναυτιλίας Τζον Χέις, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, όσο και διά ζώσης ο πρόεδρος του Maritime London, οργανισμού προσέλκυσης επιχειρήσεων της ποντοπόρου στη βρετανική πρωτεύουσα, λόρδος Μάουντεβανς, μαζί με την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, απευθύνθηκαν σε ακροατήριο περίπου εκατό Ελλήνων εφοπλιστών και παραγόντων παραναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Μίλησαν όλοι για τους στενούς δεσμούς των δύο ναυτιλιακών κρατών και τη συμβολή των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου στη βρετανική αλλά και την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων. Ομως, δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις για το τι θα σημάνει το Brexit για τους αλλοδαπούς που εργάζονται σε ναυτιλιακά γραφεία, ούτε για το καθεστώς φορολόγησης των πλοιοκτητών που εδρεύουν εκεί. Καθεστώς το οποίο έχει επιδεινωθεί, καθώς όσοι ξένοι έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια παραμονής στη Βρετανία με το status του «Non-dom» (εφάπαξ σταθερό ετήσιο ποσό φόρου) θα υπάγονται πλέον σε φορολόγηση ως Βρετανοί και για τα παγκόσμια εισοδήματά τους. Πάντως, τόσο ο Βρετανός υπουργός όσο και ο λόρδος Μάουντεβανς άφησαν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως το Brexit θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να δοθούν περισσότερα κίνητρα προσέλκυσης επιχειρήσεων στη Βρετανία, διαφυλάσσοντας παράλληλα, κατά το δυνατόν, τις τελωνειακές και άλλες συμφωνίες με την ηπειρωτική Ευρώπη των «27».

Ομως, τόνισαν πως θα υπάρχουν νέες ή βελτιωμένες διμερείς εμπορικές συμφωνίες που δεν θα υπάγονται στους στενούς περιορισμούς της Ε.Ε. με μεγάλες χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια Αμερική, γεγονός που θα αυξήσει τις θαλάσσιες μεταφορές και τη δραστηριότητα στα βρετανικά λιμάνια.

Οι παρουσιάσεις αυτές και οι σχετικές δηλώσεις έγιναν στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία στην οδό Λουκιανού, όπου πραγματοποιήθηκε το 4ο Ελληνοβρετανικό Ναυτιλιακό Forum που συνδιοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία με το Maritime London, με θέμα «Προκλήσεις, Τάσεις & Ευκαιρίες στη Ναυτιλία». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ελληνας υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η βρετανική αποστολή περιελάμβανε, επίσης, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Maritime London Τζος Στάντεργουικ και τον διοικητή του βρετανικού νηολογίου Νταγκ Μπάροου. Ο τελευταίος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της βρετανικής σημαίας προς τους πλοιοκτήτες, η οποία όμως, κατά γενική ομολογία των παρισταμένων, αν και ποιοτική σημαία, παραμένει μία από τις λιγότερο ανταγωνιστικές και γι’ αυτό κατατάσσεται μόλις 17η μεταξύ των μεγαλύτερων νηολογίων.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως καθοριστική παράμετρος για την παραμονή ή και την προσέλκυση ναυτιλιακών στο Λονδίνο θα είναι η συμφωνία που θα προκύψει κατά τις διαπραγματεύσεις του Brexit για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης ναυτικών και χερσαίου προσωπικού που στελεχώνει ναυτιλιακές, παραναυτιλιακές και άλλες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Ναι , αγαπητέ μας κύριε Χέις και λόρδε Μάουντεβανς ...αλλά όταν ο κούτσαβλος ψυχάκιας τους έκραζε σεις πίνατε τσάι με γιόρκσάιρ πάι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το Brexit με την έδρα των εφοπλιστικών γραφείων. Το Λονδίνο παραμένει η μεγαλύτερη ναυλαγορά τού κόσμου. Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν κι έχουν τα κεντρικά γραφεία των εκεί από ανέκαθεν. Δεν τα πήγαν στην βρετανική πρωτεύουσα μετά την είσοδο τού ΗΒ στην (τότε) ΕΟΚ.

    Οι Ελληνες εφοπλιστές που κυριαρχούν στο City του Λονδίνου

    Το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου μεταφέρεται μετά το Brexit;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. And were never able to leverage their position for Greece. They should make it clear their staying in London is connected to England's foreign policy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένας γνωστός μου εφοπλιστής, Ολυμπιακος και βέρος Πειραιώτης , η καθαρίστρια του δεν καθάριζε και πολυ καλα και βρέθηκε με ενα τόνο σκόνη.Στο σπιτι του.Ολα μεσα στην ακαθαρσία.Γιατι να μην παει στο Λονδίνο ; Εκει τουλάχιστον δουλεύουν ολα ρολόι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.