2/7/17

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ προτρέπουν τον Tillerson να λάβει σκληρή στάση απέναντι στις τουρκικές απειλές κατά της ΑΟΖ της Κύπρου

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Τριάντα έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενθάρρυναν τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Rex Tillerson να συνεχίσει την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών απειλών σχετικά με την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Σε επιστολή τους, οι Αντιπρόσωποι κάλεσαν τον Tillerson να διατηρήσει μια σκληρή στάση εναντίον της ρητορικής και των προκλήσεων, που απειλούν το πνεύμα συνεργασίας και προόδου που εμφανίστηκε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Στις 13 Ιουλίου ο ενεργειακός κολοσσός Total έχει προγραμματίσει την έναρξη διερευνητικής γεώτρησης ανοικτά της Κύπρου.
"Σας γράφουμε για να ενθαρρύνουμε τη συνεχή ενεργό συμμετοχή του State Department στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για να σας προτρέψουμε σε μια ισχυρή στάση εναντίον της ρητορικής και των προκλήσεων που απειλούν το πνεύμα συνεργασίας και προόδου που εμφανίστηκε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια", αναφέρεται στην επιστολή.
"Οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι τρεις χώρες συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στον τομέα της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του τουρισμού - τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία, να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιφερειακού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας" .
Οι εταιρικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφερε, διασφαλίζουν την ασφάλεια των μεσογειακών συνόρων του Ισραήλ. "Το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ ήταν πάντα μια πρόκληση, πόσο μάλλον τώρα, που η περιοχή βιώνει μία επιδείνωση στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα και η Κύπρος επιτρέπουν στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί ασκήσεις στο έδαφός τους. Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες και έχουν πραγματοποιήσει αποστολές έρευνας και διάσωσης μαζί. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόλις η δεύτερη και η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Ισραήλ έχει υπογράψει μια «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων»."
Επιπλέον, σημειώνουν ότι η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δύναμη να δημιουργεί εταιρικές σχέσεις, εκεί όπου κάποτε υπήρχε σύγκρουση.
"Η ενεργειακή συνεργασία διευκόλυνε και προώθησε σημαντικές περιφερειακές συνομιλίες. Οι συνεχείς επαφές υψηλού επιπέδου και οι τριμερείς διασκέψεις κορυφής περιλαμβάνουν και άλλους περιφερειακούς φορείς, όπως η ΕΕ, η Ιταλία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, παρέχοντας ευκαιρίες για διπλωματική δέσμευση μεταξύ αυτών των εθνών - δέσμευση που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί".
"Επιπλέον, αυτές οι νέες πηγές ενέργειας υπόσχονται να επιτρέψουν σε βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από προμηθευτές όπως η Ρωσία και το Ιράν".
Είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει η επιστολή, «το υπουργείο Εξωτερικών να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή - όχι μόνο προς όφελος των ΗΠΑ και του Ισραήλ - αλλά επειδή η συνεργασία που διευκολύνθηκε από τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Η Τουρκία, η οποία καιροφυλακτεί για οφέλη από ενεργειακές έρευνες, παραβιάζει επανειλημμένα την ελληνική αεροπορική και θαλάσσια επικράτεια και έχει προβεί σε πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΑΟΖ της Κύπρου προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει υποστηριχθεί με συνέπεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει επίσης μια μακρόχρονη διαφωνία σχετικά με το ποιός ελέγχει μια θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των ορίων Ισραήλ-Λιβάνου ».
"Με τόση πρόοδο και δυνατότητες να διακυβεύονται, σας παροτρύνουμε να επιβεβαιώσετε εκ νέου δημόσια τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη στήριξη της έρευνας και εκμετάλλευσης της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τρόπο συνεπή με την μακρόχρονη αμερικανική πολιτική. Επιπλέον, προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη δέσμευση του State Department για διευκόλυνση και υποστήριξη της διπλωματικής, στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων στην περιοχή", κατέληξαν.
Η επιστολή αυτή είναι το τελευταίο απότοκο της εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ελληνοαμερικανικού Ηγετικού Συμβουλίου (HALC) και της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). HALC και AJC συνεργάστηκαν με το Σώμα Ελληνικής Ισραηλιτικής Συμμαχίας του Κογκρέσου (CHIA) και οι δύο πρόεδροι - οι Γκους Μπιλιράκης και Ted Deutch - έστειλαν την επιστολή εγκαίρως, για τα συνέδρια της AJC και της PSEKA (International Coordinating Committee Justice for Cyprus).


1 σχόλιο:

  1. ....οι αντιπροσωποι τον καλεσαν να διατηρησει μια σκληρη σταση εναντιον της ρητορικης και των προκλησεων....,.
    Γι'αυτο λυποθυμησε ο σουλτανος προχθες ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.