20/7/19

Ο δικομματισμός με τα πήλινα πόδια

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
Απόστολος Αποστολόπουλος
Το απροσδόκητο ποσοστό (σχεδόν 32%) του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έκανε πολλούς να μιλήσουν για νεκρανάσταση του δικομματισμού. Η έκπληξη ήταν δικαιολογημένη επειδή μόλις πριν από έναν μήνα, στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσγειωθεί ανώμαλα σε ένα απογοητευτικό 23% και οι προβλέψεις για τις εθνικές εκλογές δεν ήταν αισιόδοξες. Το αποτέλεσμα κλόνισε τουλάχιστον τους πιο λογικούς. Δηλαδή, σκέφτηκαν, ο λαός ξέχασε στις ευρωεκλογές αλλά ξαναθυμήθηκε στις εθνικές εκλογές ότι «δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και έτσι παράτησε τη Μακεδονία και τις Πρέσπες, λησμόνησε την κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα, αδιαφόρησε για τις συντάξεις και (κατά κυριολεξία) έγλειψε εκεί που μόλις είχε φτύσει. Κωλοτούμπες, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, δεν κάνει μόνο ο Τσίπρας εναντίον του λαού, αλλά και ο λαός απαρνιέται τον εαυτό του καταψηφίζοντας όσα ο ίδιος είχε ψηφίσει μόλις πριν από έναν μήνα.
Είναι εντελώς παράλογο, αλλά όποιος έχει άλλη εξήγηση, κάποιον «από μηχανής θεό» (ή θεωρίες συνωμοσίας επί το σύγχρονο), ας μιλήσει.

Η αλυσίδα της εξάρτησης «κόμμα-ψήφος-συμφέρον», παγιωμένη επί ΠΑΣΟΚ και ενισχυμένη επί ΣΥΡΙΖΑ, με τον προφανή καιροσκοπισμό της, έπαιξε ασφαλώς το ρόλο της. Οι ιδεοληψίες του αρχικού μικρού ΣΥΡΙΖΑ συνδυάστηκαν αρμονικά με το ρεαλισμό (ή τον κυνισμό) των προσφύγων από το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ. Εμπεδώθηκε ένας «πατριωτισμός της εξουσίας», όπου η διατήρηση της «καρέκλας» είναι εθισμός, προϋπόθεση πίστης, εφαλτήριο προσωπικής ανέλιξης. Αυτούς τους πρόσφυγες/ψηφοφόρους θέλει τώρα να εντάξει ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ (το κόμμα ίσως αλλάξει όνομα, όπως ο Μανωλιός τα ρούχα του), για να τους διαβεβαιώσει ότι θα έχουν σίγουρο κέρδος αν μείνουν πιστοί και στις οψέποτε γίνουν επόμενες εκλογές. Δεν θα γίνεται μόνο ο Φίλης υπουργός, θα γίνει π.χ. και ο Τζουμάκας – θρίαμβος της ανανέωσης.

Ο δικομματισμός μπορεί να εμφανιστεί κραταιός, όπως «ο υπαρκτός σοσιαλισμός» στα τελευταία του, αλλά να είναι εύθραυστος και σάπιος, τουλάχιστον στο ένα πόδι του. Τα περί σοσιαλισμού/σοσιαλδημοκρατίας καταρρέουν στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα η μόδα φθάνει καθυστερημένα· όπως συμβαίνει πάντα στην επαρχία, στις αποικίες και στα προτεκτοράτα. Αν αφήσουμε τα ρούχα της ιδεολογίας, ο κόσμος δοκίμασε αυτούς του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν νέοι. Και τους αποδοκίμασε όταν ήταν μεσόκοποι. Τώρα, «στα γεράματα, μάθε γέρο γράμματα», τι να σου κάνουν; Μέχρι που ο κραταιός Κουρουμπλής πάλεψε στα μαρμαρένια αλώνια –ποιος θα το ’λεγε– με τον Παπαχριστόπουλο και έχασε. Τα ανήμπορα γηρατειά.

Συνοπτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπρέψει ως ρακοσυλλέκτης των ΠΑΣΟΚικών υπολειμμάτων, όσων βρίσκονται εκτός ή εντός του ΚΙΝΑΛ, και να επιβληθεί ως ο άλλος γίγας του δικομματισμού. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ κινδυνεύουν από εσωτερικές ανταρσίες, την ενότητά τους διασφαλίζει η κατοχή ή η προοπτική της εξουσίας. Αν όμως κληθούν να επαναλάβουν τις «Πρέσπες» στα ελληνοτουρκικά, θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις Πρέσπες άνοιξε την αυλαία αναμόρφωσης της γειτονιάς μας. Έργο πολύπλοκο, άγνωστης διάρκειας, πλήθος ανταγωνιστικοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί, με την Τουρκία μοναχική αλλά όχι απομονωμένη βεντέτα της σκηνής. Η κυβέρνηση έχει απέναντί της αυτόν τον Γόρδιο Δεσμό.

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης δεν ήταν διόλου κακές – π.χ. στο μπουρίνι της Χαλκιδικής. Αλλά η κυβέρνηση θα κριθεί στην οικονομία, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της στις γεωπολιτικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας.

Οι Πρέσπες ήταν μόνο το ορεκτικό, τα ελληνοτουρκικά είναι δύσπεπτο δείπνο. ΗΠΑ και Βρυξέλλες/Γερμανία κρατάνε τα προσχήματα, αλλά συγκρούονται λυσσαλέα, υπογείως. Θα είναι πολύ γελασμένος (και περισσότερο ζημιωμένος) όποιος νομίζει ότι οι «χάρες», οι πιέσεις, οι συναλλαγές στην οικονομία θα διεξάγονται αεροστεγώς, ανεξάρτητα από τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Στο τέλος-τέλος η Μικρασιατική Καταστροφή υπαγορεύτηκε από γεωπολιτικά συμφέροντα. Η γεωπολιτική ανάγκασε τον Μεταξά να συνταχθεί, αν και γερμανόφιλος, με τη Δύναμη της Θάλασσας, τη Βρετανία.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη τύχη από τον Τσίπρα με το ευρωιερατείο, αλλά τι θα ζητάνε Μέρκελ και Τραμπ από την κυβέρνηση και συνολικά από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Τώρα, και όχι αύριο. Επειδή τώρα διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή ανελέητη σύγκρουση, γεωπολιτική και οικονομική, ΕΕ-Γερμανίας/ΗΠΑ, με τη Ρωσία οιονεί παρούσα. Οι τουρκικές αταξίες κάνουν την Ελλάδα χρήσιμο κομμάτι στην παρτίδα. Αλλά για να μην είναι απλώς έρμαιο, θα μπορούσε π.χ. να ζητήσει το ελάχιστο και αυτονόητο από το ΝΑΤΟ, δηλαδή να επανέλθει σε όσα αναγνώριζε και έπραττε έναντι της Ελλάδας πριν ο Καραμανλής αποσύρει τη χώρα από τη Συμμαχία μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ειδικά στο θέμα της Λήμνου. Αλλιώς η λέξη αναβάθμιση είναι κενή περιεχομένου.

Ο Ερντογάν είπε για την Τουρκία: «θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε εδάφη». Ισχύει ακριβώς το ίδιο και για την Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι ο Ερντογάν το παλεύει, εμείς όχι. Δεξιές ή αριστερές κυβερνήσεις υπόκεινται σε ταπεινώσεις, αδυνατούν να υπερασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα, ούτε καν μπορούν να λάβουν στοιχειώδεις αποφάσεις. Π.χ. δημοσιογραφικές πληροφορίες ανάφεραν ότι παλαιότερα, προ ΣΥΡΙΖΑ, μυστική διαβούλευση και κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το διορισμό της ηγεσίας σε ένα από τα τρία Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) απορρίφθηκε από τον «ξένο παράγοντα» που επέβαλλε τη δική του επιλογή.

Προσώρας, οι υπερκείμενες δυνάμεις φρόντισαν να μην μπορεί καν να εμφανιστεί, έξω από τον έλεγχό τους, ένας πολιτικός φορέας ή πρόσωπο, ειλικρινής κήρυκας της εθνικής ανεξαρτησίας. Ούτε υπάρχει κάποια μυστική Φιλική Εταιρία. Το κενό είναι απόλυτο. Αλλά δεν είναι αιώνιο.

11 σχόλια:

  1. κ. Αποστολόπουλε.
    Ο πολιτικός αναλυτής όταν αρθρογραφεί οφείλει να είναι αντικειμενικός και να μη υποκύπτει στις προσωπικές του πολιτικές- κομματικές προτιμήσεις. Οφείλει με το ίδιο αδέκαστο μάτι να εξετάζει τις δυο αντίπαλες παρατάξεις. .Εσείς όμως με το άρθρο σας εμφανώς αναδεικνύεστε ως κατεχόμενος από κομματική εμπάθεια που τρέφετε για τον συριζα, και ταυτόχρονα «ξεχάσατε » να αναφερθείτε έστω και επιδερμικά στα πολιτικά στοιχεία της ΝΔ.Στην ουσία ζυγίσατε στην «πολιτική » ζυγαριά σας από την μια μεριά τα αρνητικά στοιχεία του συριζα και από την άλλη το απολύτως τίποτα της ΝΔ. Έτσι όμως φτάσατε στο αδιέξοδο χωρίς να να μπορείτε να εξηγήσετε το πως και το γιατί ο συριζα πήρε κοντά στο 32%.
    ΥΓ. Κάποιοι κομματικοί αρθρογράφοι της ΝΔ γράφανε για... 19%!!!! στις βουλευτικές εκλογές για τον σύριζα.
    Κάποιοι κομματικοί δημοσκόποι της ΝΔ «πρόβλεπαν» διαφορά μεταξύ ΝΔ και σύριζα ...15%!!!!!
    Εσείς βέβαια μάλλον δεν παίσατε τόσο χαμηλά στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι τιμάτε τον κώδικα της δεοντολογίας στην δημοσιογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Χριστιανέ μου Χρίστο αδυνατείς να αντιληφθείς στοιχειώδη κείμενα γεωστρατηγικής ,ή πολιτικής φύσης,και το σπουδαιότερο κάνεις και υποδείξεις, τρέχα γύρευε.
      Ας έχουν υπ΄όψη τους οι σχολιαστές, ότι αυτό που προέχει στον άνθρωπο είναι ο στοχασμός η νόηση,και κατ΄επέκταση η συνεχής εκπαίδευση η μελέτη, με ευθύνη για τον συνάνθρωπό μας τον Έλληνα πατριώτη τέλος πάντων.(Παιδεία λοιπόν παιδεία και όχι συριζέϊκες ασυναρτησίες).
      Και η αλληλεγγύη εκδηλώνεται με περισσότερο μόχθο και προσπάθεια για μάθηση και γνώση.
      Αν από αδυναμία ή από σκοπιμότητα δεν αντιλαμβάνεται κανείς αυτά τα άρθρα, το ελάχιστο είναι να μην εκτίθεται,αλλά να εντρυφεί περισσότερο.
      Μας εκθέτουν οι πολιτικοί μας στους αλήτες απατεώνες δυτικούς, αλλά και μεις οι πολίτες οφείλουμε να προσέχουμε και να βελτιωνόμαστε γνωσιολογικά,αλλιώς δεν θα δούμε άσπρη μέρα ..,άρα πάντα να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται,και μετά ανάλογα με το ηθικό υπόβαθρο να επιλέγουμε... Τι να πω.

      Διαγραφή
  2. Προς ΧΡΗΣΤΟ. Γράφω για το θέμα που με απασχολεί στο συγκεκριμένο άρθρο,δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά. Θα με απασχολήσει η ΝΔ και η Δεξιά όταν το κρίνω, έχω το δικαίωμα επιλογής. Δεν είναι λοιπόν θέμα εμπάθειας ούτε δεοντολογίας αλλά επιλογής, για σήμερα. Γράφω ότι όποιος έχει ερμηνεία για την έκπληξη του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, να την πει. Από την πλευρα μου είμαι αρκετά αναλυτικός. Λυπάμαι αν δεν σας καλύπτω, διαβάστε και άλλους και γράψτε μου αν θέλετε την άλλη-άλλες ερμηνεία που θα βρείτε. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟ. θεωρώ ότι δεν ειμαι εμπαθής αλλά ψύχραιμος. Θεωρώ όμως επίσης ότι θα μπορούσα να είμαι όπως είναι πολλοί άλλοι, πάρα πολλοί για την ακρίβεια, απέναντι σε εκείνους που κατά την πεποίθησή μου, εγκατέλειψαν το Μακεδονικό. Αν εσείς δεν είστε είναι πρόβλημα δικό σας. Τέλος θεωρώ και το έχω γράψει πολλές φορές, δεν θα το ξανα-αναλύσω εδώ, ότι σήεμρα οι διαφορές αριστεράς/δεξιάς είναι μεν υπαρκτές αλλά δεν είναι το κύριο προβλημα. Αντίθετα η διαφορά εθνομηδενιστών/οπαδών της εθνικής κυριαρχίας είναι η κύρια αντίθεση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και παντού. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "οι διαφορές αριστεράς/δεξιάς είναι μεν υπαρκτές αλλά δεν είναι το κύριο πρόβλημα. Αντίθετα η διαφορά εθνομηδενιστών/οπαδών της εθνικής κυριαρχίας είναι η κύρια αντίθεση"
      Μάλιστα, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.
      Και η ανάλυση , κατά την γνώμη μου, απόλυτα τεκμηριωμένη και εύστοχη.

      Διαγραφή
    2. κ. Αποστολόπουλε (20/7 10.08 και 10,19)
      Αναφέρεσθε στον δικομματισμό (συριζα και ΝΔ).
      Λογικά θα περίμενα (αν γράφατε με αντικειμενικότητα) να αναλύσετε και να εξηγήσετε πως και γιατί λειτουργεί ο δικομματισμός. Δηλαδή να ασχοληθείτε με τους κομματικούς φορείς του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή θα είχατε ασχοληθεί με τα όποια πολιτικά επιχειρήματα του καθενός- δηλαδή και της ΝΔ-.Το αποφύγατε και αυτήν την φορά επιμελώς.
      Κρίμα.
      Συνέπεια αυτού είσθε σε αδυναμία να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους ο σύριζα πήρε το ποσοστό αυτό στις εθνικές εκλογές.
      Αναγνωρίζω ότι έχετε το δικαίωμα της επιλογής για να ασχοληθείτε με την ΝΔ όποτε το κρίνετε εσείς. Διαπιστώνω όμως ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα σας δεν το ασκείτε
      Αν προς στιγμή παρακάμψετε τη διαφορά σε εθνικιστές και εθνομηδενιστές αυτόματα θα δείτε την πραγματική διαφορά σε εθνικιστές- διεθνιστές.Δεν είστε υποχρεωμένος να επαναλαμβάνετε τον όρο «εθνομηδενιστές» που έχουν εφεύρει οι νεοναζί.Εξ άλλου ο διεθνιστής δεν αρνείται το έθνος του, δεν μηδενίζει το έθνος του.
      Αν μάλιστα το ψάξετε λίγο θα διαπιστώσετε ότι οι διεθνιστές είναι πατριώτες χωρίς τα εισαγωγικά.

      Διαγραφή
  4. Κι επισης η αριστερα και η δεξια ..δεν ειναι ποδοσφαιρικες ομαδες με οπαδους..που και 40 γκολ να φανε δεν τις αλλαζουμε ποτε ..Βλεπω οτι εχουν φαει απο 500 η καθε μια...και ουτε επρεπε να παιζουν μπαλλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιο αρθρο και αμερόληπτο μπορω να πω , μου αρεσε ειδικα το τελος "Το κενό είναι απόλυτο. Αλλά δεν είναι αιώνιο".
    Κατα τα άλλα για τους κομματικά θιγόμενους τι μενει να πουμε; Γαβ γαβ; Έχουμε και άλλες ασχολίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ερμηνεία της νεκρανάστασης του δικομματισμού Κατ εμε ειναι ο φόβος ! Υπήρξαν μεγάλες μάζες λαού φοιτητές , δημόσιοι υπάλληλοι και αντί δεξιοί που χωρίς αν συμφωνούν με το Συριχα συνασπίστηκαν εναντίον της φαντασιακής η πραγματικής απειλής της δεξιάς.Ακριβως και κατα το ίδιοι φαινόμενο υπήρξαν άνθρωποι που διαφωνούσαν με το Μητσοτακη αλλά ψήφισαν ώστε να φύγουν οι κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.Χωρις να θελω να μειώσω τους σκεπτόμενους ετσι ψηφοφόρους ενθεν κακειθεν νομίζω οτι κινήθηκαν περισσότερο σε φαντασιακες και ψυχολογικές αναλύσεις παρά σε πραγματικά δεδομένα.Αν τα ν αναλύσουμε διεξοδικά θα βρούμε διάφορες στο δίπολο.Συμφωνω πολυ με το άρθρο στο σημείο που λεει οτι ο δικοματισμος ουσιαστικά ζει μια αναλαμπή πρόσκαιρη ! Πιστεύω οτι είτε επιτύχει ο Μητσοτακης που προσωπικά δίνω 10% πιθανότητα είτε αποτύχει που προσωπικά δίνω 90% πιθανότητα να κινηθεί σε κατι εντελώς διαφορετικό ο δικομματισμός δεν θα ξαναδεί ποσοστικά τόσο καλές μέρες οσο τη 2019.Μια πιθανότητα υπάρχει να αναστηθεί ο δικομματισμός η απλή αναλογική αλλά για άλλους λόγους ειναι άκρως επίφοβη και πιστεύω οτι με νομικά και συνταγματικά τερτίπια δε θα εφαρμοστεί Δυστυχως ουτε μια φορά...Κατ εμε ο δικομματισμός και στα δυο πόδια του θα περασει κρίση οταν καταλαγιάσει ο συναισθηματισμός που κανει κύκλους ειδικώς σε κοινωνίες οπως η ελληνική και επανέλθει ο πραγματισμός και τα πραγματικά προβλήματα που δε δύνανται να επιλυθούν τουλάχιστον δραστικά και σύντομα απο το πλαίσιο που χρονια τωρα ισως και απο το 1821 ειναι προσανατολισμένη η ελληνική αστική τάξη και ο πολιτικός κοσμος που κατα 90% την εκφράζει.Δηλαδη την πλήρη και υπαρξιακή ταύτιση του ελληνικού κράτους με τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά και τις ΗΠΑ σε οικονομικό,πολιτικό και γεωπολιτικό επιπεδο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τωρα εγω γιατι πιστευω πβς ο Μητσο απλως θα συνεχισει πανω κατω στην ιδια τροχια (αυτα περι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ειναι φληναφηματα για αδαεις)? Βεβαια γερνει πιοπολυ προς το Γερμανικο Ραιχ αλλα πανω κατω τα ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟ...Η πραγματική διαφορά είναι μεταξύ εθνικιστών καιδιεθνιστών,λες. Μου μοιάζεις με παλιό τροτσκιστή που έκανε εισοδισμό στο παλιό ΠΑΣΟΚ και τώρα ξεέπεσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.