3/1/13

Ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο

Γερμανική επίθεση κατά της Κύπρου
Στίς 23 Νοεμβρίου 2012 με τίτλο Γερμανική επίθεση κατά της Κύπρου υπήρξε αναδημοσίευση απο τον Ιστότοπο Ρωσία Τώρα άρθρου του Αλέξανδρου Δημητρίου, το οποίο αναφερόταν στο Χοντρό "παιχνίδι" που κρύβεται πίσω από τις επικρίσεις της Γερμανίας για λεφτά της "ρωσικής μαφίας" στη Μεγαλόνησο με στόχο να ελέγξει το Τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.Σήμερα Αναδημοσιεύομαι "άρθρο" της  Φωνης της Τουρκίας του Επίσημου Οργάνου Προπαγάνδας του Τουρκικού Κράτους με τίτλο Ρωσικό βρώμικο χρήμα στην Κύπρο.Οι χαρακτηρισμοί, η δομή του λόγου και το όλο περιεχόμενο του άρθρου αποτελούν μια ακόμη ένδειξη του μένους του Τουρκικού καθεστώτος κατά του Ελληνισμού .Το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά και αναδεικνύεται την  "σοβαρότητα" με την οποία η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τον περιφερειακό της ρόλο όχι μόνο δια της ισχύος, αλλά και μέσω της εικόνας της.

Ρωσικό βρώμικο χρήμα στην Κύπρο.
 Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση και κάναμε λόγο για κάποιες περίεργες εξελίξεις που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα αυτή.Σήμερα θα αναφερθούμε στις εξελίξεις σχετικά με το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» στην ς Κύπρο, που παρουσιάζει αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια.Στις αρχές του Νοεμβρίου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δηοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο… Η Ομοσπονδιακή Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) συνέστησε στην γερμανική βουλή «να μην δώσει έγκριση στην οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, χωρίς αλλαγή στο επιχειρησιακό μοντέλο της».Η έκθεση που περιλαμβάνει την παραπάνω συμβουλή διέρρευσε στη δημοσιότητα μέσω του περιοδικού Der Spiegel και σύντομα μαθεύτηκε στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Η εφημερίδα «Αλήθεια» που κυκλοφορεί στην Κύπρο, στο φύλλο της 5ης Νοεμβρίου δημοσιεύει πρωτοσέλιδα την είδηση με τον τίτλο «Έκθεση μυστικών υπηρεσιών στα χέρια της Μέρκελ… Προειδοποιήσεις από το Βερολίνο για “ρωσικό βρώμικο χρήμα” και εταιρικό φόρο». Στο δημοσίευμα της ρωμαίικης εφημερίδας που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel σημειώνεται ότι η έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίδας Καγκελαρίου και πως η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού έρχεται λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προμηνύουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το ρωμαίικο μνημόνιο. Σύμφωνα με άλλα πρακτορεία που μετέδωσαν την συγκεκριμένη έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών που εκπονήθηκε μετά από έρευνες στην  Κύπρο, «το ξέπλυμα διευκολύνεται περαιτέρω από τις γενναιόδωρες ευκαιρίες που δίνονται σε πλούσιους Ρώσους για απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας.»
Η έκθεση που περιέχει το άρθρο με τον τίτλο «Καταθέσεις Ρωσικού Μαύρου Χρήματος» που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είναι σημαντική από πολλές και διαφορετικές πτυχές. Περιληπτικά η έκθεση υπογραμμίζει το εξής, η Κύπρος εξακολουθεί να δίνει ακόμα την ευκαιρία, σε όσους θέλουν, να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας προειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο τις υπόλοιπες υπηρεσίες του γερμανικού κράτους «για μια απάτη». Προσελκύει επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι αυτοί που θα επωφεληθούν από την οικονομική βοήθεια, είναι αυτοί που κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η συγκεκριμένη έκθεση κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την πρώτη που εκπονείται σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται σε ένα άλλο κράτος-μέλος.

Στα 26 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια ανέρχονται οι καταθέσεις ρωσικού μαύρου χρήματος στις τράπεζες της  Κύπρου σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία προειδοποιεί το γερμανικό κράτος ότι αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο από τα δισεκατομμύρια των ταμείων των Ευρωπαίων φορολογούμενων σε περίπτωση που γίνει μια οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είναι οι καταθέτες που έχουν εναποθέσει το βρώμικο χρήμα τους στις ρωμαίικες τράπεζες. Τι σημαίνει αυτό; Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, αυτή θα καταλήξει στο κατόχους ρωσικού μαύρου χρήματος. Μπορεί αρχικά να φαίνεται ως μια βοήθεια που προσφέρεται στην  Κύπρο αλλά στην πραγματικότητα οι κάτοχοι ρωσικού μαύρου χρήματος είναι αυτοί που θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη μέσω του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου.

Η Κύπρος ήταν ένας παράδεισος μαύρου και βρώμικου χρήματος πριν την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά μετά την προσχώρηση της – όπως αναφέρει εξάλλου και η έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας – έχουν ψηφιστεί οι απαραίτητοι νόμοι και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Με τον καιρό δημιουργήθηκε και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και φαινομενικά η Κύπρος τήρησε τις σχετικές συμφωνίες για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Αλλά από την άλλη – σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση – με την απόκτηση της ιθαγένειας της Κύπρου από τους Ρώσους διευκολύνθηκε το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα και διαμένουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 80 Ρώσοι ολιγάρχες (πάμπλουτοι Ρώσοι που έχουν επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας τους). Μπορεί να υπάρχουν ακόμα και «εικονικοί τραπεζικοί λογαριασμοί» που τελούν υπό κρατική εγγύηση και «που θα διασωθούν με την οικονομική βοήθεια» που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει τίποτα όταν γίνεται λόγος για την Κύπρο. Πιθανώς να μην υπάρχει άλλη τόσο ντροπιαστική και υποτιμητική έκθεση-έρευνα σαν και την συγκεκριμένη, σχετικά με ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν μια χώρα δεν έχει ιδρυθεί σαν ένα κράτος, αλλά έχει ιδρυθεί ως ένα κράτος παράγωγο μιας οργάνωσης, τότε η διαχείριση και η διοίκηση του δεν γίνεται όπως θα άρμοζε σε ένα κράτος, αλλά γίνεται σαν να πρόκειται για την διοίκηση-διαχείρηση μιας παράνομης οργάνωσης. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να περιμένουμε να είναι διαφορετική η πολιτική δομή της Διοίκησης της  Κύπρου, η οποία έχει τις ρίζες της στην "τρομοκρατική" οργάνωση ΕΟΚΑ.
Το όνειρο της Κύπρου ήταν κάποτε να καταστεί αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου. Οι  ηγέτες εξέφραζαν με αυτόν τον χαρακτηρισμό την μελλοντική προοπτική που είχαν χαράξει για την χώρα τους. Από ότι φαίνεται όμως η  Κύπρος δεν έχει καταστεί ακόμα αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου και κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμη. Αλλά κατάφερε να κάνει κάτι. Κατάφερε να γίνει το αβύθιστο πειρατικό πλοίο της Μεσογείου. Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για τον καπετάνιο του πλοίου αυτού, τον κομμουνιστή Δημήτρη Χριστόφια από το ΑΚΕΛ, ο οποίος από την μια συναντιέται με τον Καθολικό Πάπα Βενεδίκτο ΙΣΤ' και από την άλλη φλερτάρει με την μουσουλμανική Αίγυπτο…
ΤRT-16.12.2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.