6/1/13

«Δεν μας βοηθά η Δύση» Σε πόλεμο φθοράς κατά του Άσαντ στρέφονται οι Σύροι αντάρτες ελλείψει οπλισμού

Μέσα στον εμφύλιο και τα χαλάσματα, η ζωή συνεχίζεται όπως όπως
Μέσα στον εμφύλιο και τα χαλάσματα, η ζωή συνεχίζεται όπως όπως   (Φωτογραφία:  Reuters )
Δαμασκός, Συρία
Με τα αποθέματα σε όπλα να εξαντλούνται σταδιακά και τη Δύση να παραμένει αρκετά διστακτική να εμπλακεί περισσότερο στην εμφύλια διαμάχη έστω και με την παροχή εξοπλισμού, οι αντάρτες στην Συρία προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να διεξάγουν πόλεμο φθοράς κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο σε στρατηγικά σημαντικά τμήματα της χώρας.

Όπως αναφέρουν στον Guardian μέλη του οργάνου-ομπρέλα που προσπαθεί να συντονίσει το κατακερματισμένο χώρο της αντιπολίτευσης, εξακολουθούν να μην υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δυτικά ή τα αραβικά κράτη χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον εξοπλισμό των ανταρτών. «Οι προμήθειες εξαντλούνται· μόνο οι Σύροι του εξωτερικού παρέχουν κάποια χρήματα», λέει για το ζήτημα Σύρος επιχειρηματίας. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ένοπλες ομάδες έχουν εγκαταλείψει τα σχεδία για αντεπίθεση με σκοπό την κατάληψη της χώρας και έχουν στραφεί σε πόλεμο φθοράς πολιορκώντας, για παράδειγμα, απομονωμένα στρατόπεδα από τα οποία ελπίζουν ότι θα αναπληρώσουν τον οπλισμό τους. Αλλά, όπως λένε, τα πολεμικά λάφυρα προφανώς λιγοστεύουν συνεχώς όσο περισσότερο συνεχίζεται η πολιορκία.

Οι αντάρτες εξοπλίζονταν ως σήμερα διακριτικά από αραβικές χώρες που εγκατέλειψαν διπλωματικά τον Άσαντ και από Σύρους ιδιώτες—πέρα φυσικά από τον οπλισμό που έπεφτε στα χέρια τους μετά την κατάληψη στρατοπέδων ή αποθηκών. Οι δυτικές χώρες, που σχεδόν όλες έχουν αναγνωρίσει τους αντάρτες σαν μοναδικούς νόμιμους αντιπροσώπους, είχαν απλώς υποσχεθεί να παράσχουν «μη φονικό εξοπλισμό» ο οποίος κατά κανόνα περιλαμβάνει ασύρματους ή άλλα παρόμοια εργαλεία.

Από την πλευρά του και ο Άσαντ έχει κλιμακώσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις του, επιστρατεύοντας την πολεμική αεροπορία του και ελικόπτερα κατά των ανταρτών. Πληροφορίες από τη χώρα υποστηρίζουν ότι κάνει πλέον χρήση και του πυραυλικού του οπλοστασίου βάλλοντας με Scud κατά των ανταρτών.

Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία της Δύσης είναι το χημικό οπλοστάσιο της χώρας. Φήμες έφεραν το στρατό να έχει αρχίσει τις προεργασίες για να φορτώσει χημικά στους Scud. Σε περίπτωση που γίνει χρήση των χημικών οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση. Πάντως φαίνεται ότι τα χημικά είναι για την ώρα ασφαλή—η Ρωσία υποστηρίζει μάλιστα ότι έχουν μετακινηθεί σε δύο-τρεις περιοχές για να είναι καλύτερα προστατευμένα.

Ομιλία του Άσαντ την Κυριακή
Όπως έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα, ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρόκειται να εκφωνήσει την Κυριακή ομιλία με αντικείμενο «τις εξελίξεις στη Συρία και την περιοχή». Μετά από αρκετές εβδομάδες απουσίας, αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Σύρου προέδρου, ο οποίος γενικά αποφεύγει τις πολλές εμφανίσεις κατά την περίοδο της εξέγερσης που εξελίχτηκε σε εμφύλιο και ήδη διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.Το Σάββατο, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με ρουκέτες τη σουνίτικη συνοικία της Δαμασκού Τζομπάρ, επιδιώκοντας να απωθήσουν απ εκεί τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς, που θέλουν να φθάσουν πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο. * Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana, υπέκυψε στα τραύματα «που τού προκάλεσαν οι τρομοκράτες» (δηλαδή αντάρτες κατά τον πάγιο χαρακτηρισμό του καθεστώτος) ο δημοσιογράφος Σουχέιλ Άλι, που εργαζόταν για το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Αντουνίγια. Ολο το 2012, 28 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.