10/7/14

Κυπριακό: Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στις συνομιλίες

Νέα έγγραφα που άπτονται των συνομιλιών δημοσιοποίησε το Sigma, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "Η Σημερινή"  για τις θέσεις που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής στις συνομιλίες και που δείχνουν ότι  οι τουρκικές προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι του διαλόγου εξανεμίζουν τις όποιες προοπτικές επιτυχίας στο κυπριακό.  
Το Sigma εξασφάλισε και δημοσιοποίησε δύο εγγραφα το ένα της Ε/κ πλευράς και το άλλο της Τ/κ πλευράς.  Ενα συμπέρασμα που εξάγεται από τα ΜΟΕ που προτείνει η Τ/κ πλευρά είναι ότι για άλλη μια φορά η επιδίωξη τους είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους.  
Name
 
Τα ΜΟΕ που προτείνει η Τ/κ πλευρά
 
Το τουρκικό έγγραφο ημερομηνίας 4 Ιουλίου ξεκινά με την φράση ότι "η πρώτη προτεραιότητα είναι μια περιεκτική λύση".  "Υποστηρίζουμε ιδέες συνεργασίας για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών πριν απο μια λύση. Έχουμε ήδη εκφράσει τη δεσμευση μας μέσω της Κοινής Διακήρυξης. Τα ΜΟΕ πρέπει να είναι τέτοιας φύσης που να στηρίζουν τη λύση. Πρέπει να είναι ισορροπημένα και να είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων ισότιμα..."
 
Name
 
Τα μέτρα είναι συνολικά 11 πολλά απο τα οποία δε συνάδουν με το πνεύμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.  
Ο κατοχικός ηγέτης, αναφέρει συγκεκριμένα: 
  • Πιστεύω ότι εφτασε η ώρα για τη δημιουργια μιας δικοινοτικής επιτροπής με αντικείμενο συζήτησης τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν γύρω από το νησί και τα οποία ανήκουν τόσο στους Τ/κ όσο και τους Ε/κ. 
  • Τους επόμενους μήνες σημαντικές ποσότητες νερού θα φτάνουν από την Τουρκία στη Βόρεια Κύπρο και λαμβάνοντας υπόψη ότι επικρατεί ξηρασία σε όλο το νησί, θα μπορούσαμε ν' αρχίσουμε τη συζήτηση κατά πόσο η εν λόγω εξέλιξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μελλοντική συνεργασία.  
  • Μπορείτε να δείξετε την ίδια ευελιξία όπως εμείς στο θέμα των θρησκευτικών τελετών,  επιτρέποντας σε μουσουλμάνους να προσευχηθουν σε θρησκευτικά μνημεία στο Νότο και σε συγκεκριμένες περιόδους. 
  • Έχετε εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία μέσω Ελλάδας. Αν αυτές οι συναλλαγές γίνονται μέσω της Βόρειας Κύπρου θα μειωθούν τα τέλη μεταφοράς, θα κερδηθεί χρόνος και θ' αυξηθεί η ποικιλία των προϊόντων.  
  • Τουριστική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας και των δύο πλευρών της Κύπρου.  
  • Εφαρμογή του προγράμματος "RING TOUR" (Κοινά δρομολόγια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) για Βόρεια/Νότια Λευκωσία και Λάρνακα/Αμμόχωστο.    
Άλλα μέτρα που προτείνει η Τ/Κ πλευρά, αφορούν στη μείωση ασφαλίστρων για τα οχήματα που διακινούνται ένθεν και ένθεν, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, αποναρκοθέτηση, θέματα αγνοουμένων (ανταλλαγή πληροφοριών). 
 
Name
Name
 
Το έγγραφο της Ε/κ πλευράς
 
Το έγγραφο της Ε/κ πλευράς επίσης ξεκινά με εισαγωγή για τις αρχές που πρέπει να διέπουν τα ΜΟΕ. Όπως επισημαίνεται, αυτά δεν υποκαθιστούν τη λύση αλλα για να κτίσουν πραγματική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. 
 
Τα πιο σημαντικά μέτρα που προτείνει η πλευρά μας είναι: 
  • Αποχώρηση 5-10 χιλιάδων  τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. 
  • Αποναρκοθέτηση. 
  • Εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και αποπαγοποίηση των 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ. 
  • Επιστροφή των Βαρωσίων μέσω τριών βημάτων και άνοιγμα του Λιμανιού της Αμμοχώστου για μεταφορά αγαθών στην ΕΕ.  
  • Απαγκίστρωση δυναμεων κατα μήκος  της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. 
  • Αποστρατικοποίηση ζωνών σε ευαίσθητες περιοχές κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. 
  • Ανόιγμα των οδοφραγμάτων Αθηαίνου - Πυρροϊου, Λεύκας, Πύλης Πάφου,  Πωμού-Παχυάμμου - Κάτω Πύργου, Κάτω Πύργου - Καραβοστασίου. 
  • Συνδεση δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κάτω από τον κωδικό +357. 
Σημειώνεται ότι και οι δύο πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για τον θεσμό των τεχνικών επιτροπών. Όλα τα πιο πάνω θα συζητηθούν ξανά σε ειδική συναντηση των διαπραγματευτών στις 18 Ιουλίου.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.