1/7/14

FT : Το «πυρηνικό» δίλημμα της Αργεντινής

Editorial


Το Μπουένος Άιρες βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Η χρεοκοπία είναι ορατή όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει στην αντιπαράθεση με τα hedge funds. Ο παράγοντας των εκλογών, η ευάλωτη κατάσταση της χώρας και τα ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αργεντινή δίνει μία σκληρή νομική μάχη στα αμερικανικά δικαστήρια ενάντια σε μία ομάδα αμερικανικών hedge funds. Αυτοί οι επενδυτές, υπό την καθοδήγηση του ΝΜL Capital, αρνήθηκαν να υποστούν τις διαγραφές στις αναδιαρθρώσεις χρεών που ακολούθησαν μετά τη χρεοκοπία των 95 δισ. δολ. το 2001. Έκτοτε έχουν κινηθεί νομικά διεκδικώντας την πλήρη αποπληρωμή των τίτλων που κατέχουν. Το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η στρατηγική αυτή λειτουργούσε. Τώρα όμως, τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Αμερικανός δικαστής έκρινε πως οι πληρωμές της Αργεντινής σε κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων είναι παράνομες εφόσον δεν περιλαμβάνουν την πλήρη αποπληρωμή των επενδυτών που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Η απόφαση αφήνει τη χώρα με ένα δύσκολο δίλημμα. Μπορεί ναδιαπραγματευτεί με τα hedge funds και να συνεχίσει τις πληρωμές στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα -τα οποία εισήλθαν σε τεχνική χρεοκοπία χθες (με περίοδο χάριτος 30 ημερών)- ή μπορεί να συνεχίσει να αρνείται κάθε διαπραγμάτευση μαζί τους, αν και αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία όλου του εξωτερικού της χρέους στα τέλη Ιουλίου.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.