3/6/19

Τουρκικές ιδέες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Λιβύη-Αίγυπτο-Ισραήλ (ΧΑΡΤΕΣ)


«Ο σκοπός της Ελλάδας και της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι να περιορίσει την ΑΟΖ της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας.

 Η Τουρκία, ως παραθαλάσσιο κράτος με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Τούρκος Υποναύαρχος Cihat Yaycı σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας. 


Ο Yaycı, ο οποίος σύμφωνα με την Χουριέτ είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα του ναυτικού δικαίου, εξέφρασε την άποψή του υπό την ιδιότητα του ακαδημαϊκού.

«Ωστόσο, η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με τη Λιβύη, το Ισραήλ και τον Λίβανο», είπε.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει η Χουριέτ θα περιορίσει την ΑΟΖ της Κύπρου προς όφελος του Ισραήλ και θα παράσχει πρόσθετη περιοχή στην Τουρκία. Ωστόσο, το πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι το γεγονός ότι η σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι πολύ προβληματική και ότι δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στη Λιβύη να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.


Υπάρχει ακόμη και το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία. Η ήδη χαοτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Ελλάδα υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να έχει τις ακτές των νησιών της στην περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο ως ενιαία και συνδεδεμένη ακτογραμμή, ώστε να μπορέσει να επεκτείνει τη θαλάσσια ζώνη της μέσω συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει καθυστερήσει πολύ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της ‘‘ελληνικής Κύπρου’’ (όπως χαρακτηρίζει την Kυπριακή Δημοκρατία) να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στην περιοχή. Επιπλέον, οι σημερινοί δεσμοί της με τις παράκτιες χώρες, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν προτείνουν την ιδανική κατάσταση για να ακουστεί η φωνή της (Άγκυρας)», σημειώνει η Χουριέτ, η οποία δημοσίευσε τους παραπάνω χάρτες.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

4 σχόλια:

  1. Τί σχέση ἔχει ἡ Ἄγκυρα μέ τήν θάλασσα; Καμία!

    Τί σχέση ἔχουν οἱ Τοῦρκοι μέ τίς ἀκτές τους; Σχέση γενοκτονίας τῶν χριστιανῶν καί ἀδικοχυμένου αἵματος.
    [Τί σχέση ἔχει ἡ Κωνσταντινούπολη μέ τούς Τούρκους; Μικρή σέ σχέση μέ ἄλλους λαούς ἐκεῖ, καί πρόσφατη].

    Γιά νά τά ξεχάσουμε κάπως, πρέπει νά ζητήσουν εἰλικρινά συγνώμη καί τότε μποροῦμε νά συζητήσουμε μέ βάση ὅτι ἔχουν κι αὐτοί παραθαλάσσιες περιοχές πράγματι δικές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδος, η αποστολή συντεταγμένων στον ΟΗΕ και η οριοθέτηση με Κύπρο και Αίγυπτο;

    Ρητορικό φυσικά τα ερώτημα, αλλά θα πρέπει να το υπενθυμίζουν και να το απαιτούν οι πολίτες καθημερινά από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού είναι; Άργειε να 'λθη εκείνη η μέρα, Και ήταν όλα σιωπηλά,Γιατί τα 'σκιαζε η φοβέρα Και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

      Έχει ερωτηθεί σε συνέντευξη και ο κ. Μητσοτάκης:

      "Είναι μία ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα Ναι ή ένα Όχι. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Θα ξεκινούσα να λύσω το πρόβλημα με την Αλβανία, το οποίο στην πραγματικότητα είχε λυθεί από την κυβέρνηση το 2009, αλλά οι Αλβανοί αποχώρησαν από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα δυτικά."

      https://hellasjournal.com/2018/03/tha-anakiryxi-o-k-mitsotakis-tin-aoz-an-eklegi-tha-di-apantise-stin-ouasigkton/

      Καταλαβαίνετε... Περιμένουμε τα πλοία του Ερντογάν για καζάν-καζάν.

      Διαγραφή
  3. Turkey is trying a government change in Libya. If they succeed, we will have even more problems with our EEZ south of Crete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.