13/6/19

National Interest: Τύμπανα πολέμου, και το εμπάργκο στη Κύπρο…


Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη αντίσταση από τους ψηφοφόρους της χώρας του όσον αφορά στις δικτατορικές του βλέψεις.
Υπάρχει λοιπόν ένας αυξανόμενος φόβος ότι ίσως επιχειρήσει να αναλάβει στρατιωτική δράση με σκοπό να συσπειρώσει τους εθνικιστές.
Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα συνεχίζει να αγοράζει αμερικανικά οπλικά συστήματα, την ώρα που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει εμπάργκο όπλων στην κυπριακή δημοκρατία, τον πιο προφανή δηλαδή στόχο της κακοπροαίρετης πολιτικής του Erdogan
Όπως και άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Κύπρος έχει μια μακρά και βασανισμένη ιστορία. Το 1878 την ανέλαβε η Βρετανία, παραλαμβάνοντάς την από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στο νησί υπήρχε μια ελληνική πληθυσμιακή πλειοψηφία, και μια τουρκική μειονότητα.
Το 1960, και εξαιτίας ενός ελληνικού κινήματος ανεξαρτησίας, δημιουργήθηκε η Δημοκρατία της Κύπρου.
Το πολύπλοκο Σύνταγμα, που βασίζεται στις εθνότητες, και που σκοπό έχει την προστασία της τουρκικής μειονότητας (17%), κατέρρευσε, οδηγώντας την χώρα σε εθνοτικές συγκρούσεις. Το 1974 η χούντα των Αθηνών στήριξε ένα πραξικόπημα εθνικιστών, που είχε σκοπό του την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία και να καταλάβει το 37% της μεγαλόνησου.
Για τη συνέχεια orthografos

2 σχόλια:

  1. The international arena requires mastery of negotiating skills and foresight.
    No Greek can sleep calm knowing countries like UK or US hold our future in their hands. We need an alternative scenario. Murphy's Law is more than a theory and I am afraid Greece and Cyprus will soon test its validity.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβος παλι εεε ?? Τρομοκρατος εχουμε...που να πετουσαν και πεταλουδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.