16/11/19

Μέγα σκάνδαλο στην Κύπρο - Κατασχέθηκε από την Αστυνομία το κατασκοπευτικό βαν που ανήκει σε εταιρεία ιδιοκτησίας υπηκόου Ισραήλ

Κατασχέθηκε από την Αστυνομία το κατασκοπευτικό βαν αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λάρνακας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, το βαν κατασχέθηκε τα ξημερώματα από την Αστυνομία και μεταφέρθηκε με πλατφόρμα στο Αρχηγείο. Οι έρευνες συνεχίζονται. 
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Άστρα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, είπε πως από τις πρώτες εξετάσεις διαφάνηκε ότι πιθανόν να υπάρχει εύλογη υπόνοια για θέματα που σχετίζονται με τη διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με τον νόμο για την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικής επικοινωνίας.
Εκτός από την κατάσχεση του βαν, εξήγησε, έγιναν επίσης έρευνες και στα υποστατικά της εταιρείας.
Το όχημα βρίσκεται στα εργαστήρια και εξετάζεται από μέλη της Αστυνομίας, ενώ αναμένεται να περάσει για κατάθεση από το αστυνομικό τμήμα και ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του. 
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με το βαν, παρουσιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης δημοσιογραφικό πρακτορείο Forbes, το οποίο συνομίλησε και με τον ιδιοκτήτη του, έναν πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό πρώην μυστικό πράκτορα, ο οποίος ειδικεύεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας υπηρεσίες κατασκοπείας σε κράτη και άλλους φορείς.
Ο Ισραηλινός Tal Dilian, που παρουσιάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας εξηγεί στην κάμερα ότι το βαν και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση 500 μέτρων. 
Για το θέμα, έντονες είναι οι αντιδράσεις κομμάτων που ζητούν απαντήσεις, ενώ η Κυβέρνηση εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, παραπέμποντας στην Αστυνομία.

Tι αναφέρει η Αστυνομία για τον εντοπισμό του κατασκοπευτικού οχήματος

Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην ύπαρξη κατασκοπευτικού οχήματος με την ικανότητα να υποκλέπτει / παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, μηνύματα και δεδομένα, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν σε γνώση της  Αστυνομίας, αυτοβούλως, δόθηκαν οδηγίες από την Ηγεσία της Αστυνομίας για διερεύνηση της υπόθεσης.
Βάσει δικαστικών ενταλμάτων που εξασφαλίστηκαν, διεξήχθησαν έρευνες σε υποστατικά και γραφεία εταιρίας στη Λάρνακα, όπου εντοπίστηκε το συγκεκριμένο όχημα. Από προκαταρκτικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε, ότι το υπό αναφορά όχημα, φέρει ηλεκτρονικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα να κατασχεθεί, μαζί με άλλα τεκμήρια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για να τύχουν επιστημονικών εξετάσεων.
Σε  έρευνα που ακολούθησε στα γραφεία της εν λόγω εταιρίας, εντοπίστηκαν και άλλα τεκμήρια, τα οποία παραλήφθηκαν και θα τύχουν επιστημονικών εξετάσεων. Τα αδικήματα που διερευνώνται, από τις μέχρι τώρα εξετάσεις της Αστυνομίας, αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου.
Η Αστυνομία σε συνεργασία με άλλες Αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα, διερευνά σχολαστικά και με κάθε επαγγελματισμό τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς επίσης την πιθανότητα διάπραξης και άλλων αδικημάτων, τα οποία μπορεί να προκύψουν. Οι εξετάσεις και οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η Αστυνομία συνεχίζει εις βάθος και με κάθε σοβαρότητα τη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Πηγή: philenews

1 σχόλιο:

  1. "Μέγα σκάνδαλο στην Κύπρο - Κατασχέθηκε από την Αστυνομία το κατασκοπευτικό βαν που ανήκει σε εταιρεία ιδιοκτησίας υπηκόου Ισραήλ"

    1) Όχι και σκάνδαλο."Κάψιμο" της βιτρίνας(εντάξει θα φτιάξουν άλλη, τρόποι άπειροι) και ίσως και φυλακή γι' αυτούς που πιάσανε...θα δείξει τι λαβράκια ακριβώς πιάσανε...ευκαιρία και για κάνα καλό παζάρι. Απλώς μια κατασκοπευτική αποστολή που δεν πήγε καθόλου καλά. Κι αυτό μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Τυχαίους ή όχι.
    Ακόμα και με τον καλύτερο (και όσο το δυνατόν πιο απλό) σχεδιασμό και ικανούς ανθρώπους-ομάδα με έμφυτα ταλέντα ο καθένας τους και καλά εκπαιδευμένοι, τα πάντα μπορούν να πάνε στραβά. Εκεί χρειάζεται ψυχραιμία και γρήγορος αυτοσχεδιασμός-προσαρμογή στα νέα δεδομένα αλλά και πάλι μπορεί να μην σωθεί το πράγμα. Κάποιες φορές είναι "ρουλέτα" αυτή η δουλειά και αυτό φαίνεται σε σημαντικό αριθμό περιστατικών που δημοσιεύονται.
    Επειδή παλιά έχω δουλέψει στον κλάδο του τζόγου, θα παρομοίαζα τους πράκτορες υπηρεσιών πληροφοριών με τους τζογαδόρους. Θυμίζουν σε κάποια πράγματα χαρακτήρες τζογαδόρων. Μεταξύ άλλων αυτό που πρέπει να προσέξει ένας τζογαδόρος είναι να μην εθιστεί και χάσει τον έλεγχο. Χρειάζεται πάντα κάποιες στιγμές να το “παγώνει” και για λίγα λεπτά να το βλέπει το παιχνίδι σαν παρατηρητής κι όχι σαν παίκτης. Έτσι μπορεί να πάρει καλύτερες αποφάσεις. Αυτό βέβαια, το να το παγώσει και να το δει “απ’ έξω” δεν είναι πάντα εφικτό. Για πολλούς λόγους. Πολλές φορές ο χρόνος πιέζει και οδηγεί “μηχανικά”-ενστικτωδώς όπως στον τζογαδόρο.

    Το θέμα είναι τι παιχνίδι παίζουν, αν παίζουν με καλό σχέδιο, αν ξέρουν από μπλόφες, αν ξέρουν πως να ελίσσονται κι αν ξέρουν πότε να τραβιούνται από το τραπέζι και πότε να ξαναμπαίνουν.
    Διαφορετικά πληρώνουν τον λογαριασμό όπως αυτός που χάνει στον τζόγο.
    Και στον τζόγο μπορεί να μην χάσεις μόνο σε παιχνίδια που απαιτούν παρατηρητικότητα και δυνατή σκέψη που το παιχνίδι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από σένα αλλά και σε παιχνίδια τύπου "ρουλέτας" που εκεί οι πιθανότητες νίκης είναι αρκετά μικρές γιατί δεν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον πράκτορα. Εκεί απλά όποιος αναγκαστεί να παίξει κοιτάει τουλάχιστον(αν είναι καλός τζογαδόρος) να μην πληρώσει και τον λογαριασμό(τροχαίο ατύχημα, ληστεία, σφαίρα, δηλητήριο κτλ κτλ) . Δηλ μετατροπή από τζογαδόρο-πράκτορα σε ξόρκι εξαφάνισης(“agentum disappearum!”) του Χάρυ Πότερ πριν εμφανιστούν οι μπράβοι-αντικατασκοπεία εχθρού.

    2) Το ίδιο είχε γίνει και στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου του 1993. Κατά "διαβολική" σύμπτωση το άρθρο για το πρόσφατο περιστατικό στην Κύπρο ανέβηκε στο ιστολόγιο την ίδια ημερομηνία(16/11) με εκείνο το παλιό περιστατικό :)

    Τότε η Ελληνική αστυνομία, μετά από τηλεφώνημα ενός πολίτη, έστειλε δύο περιπολικά για να ελέγξουν ένα Βανάκι μάρκας Volkswagen. Μέσα ήταν δύο πράκτορες του κλιμακίου της CIA στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οι κύριοι Τσαρλς Φάντις και Μάικ Μπέικερ.Εκτός από τον εξοπλισμό του βαν, ήταν οπλισμένοι ενώ είχαν και υλικά μεταμφίεσης αλλά και φωτογραφικές μηχανές. Ο κύριος Φάντις είχε και διπλωματική κάλυψη ως γραμματέας Β' στην πρεσβεία...τα κλασσικά.
    Εκτελούσαν αποστολή παρακολούθησης ατόμων που ήταν ύποπτοι ως μέλη της 17Ν χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αντίστοιχες Ελληνικές υπηρεσίες.
    Και την πάτησαν από έναν κάτοικο της γειτονιάς που ειδοποίησε την αστυνομία για ένα ακίνητο ύποπτο βανάκι. Ούτε μια μικρή ομάδα υποστήριξης κι ένα σχέδιο διαφυγής από το βανάκι δεν είχαν. Tέτοια “σιγουριά” οι τύποι, ότι αποκλείεται κάτι να πάει στραβά. Μια στιγμή αρκεί για Θου Βου κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.