5/11/19

Δικηγόρος της Ελισσάβετ για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μεγαλύτερος κλεπταποδόχος στον κόσμο»



Επεσήμανε πως το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπει να γίνεται ανεπίσημη «τουρ των κλεμμένων», όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα χάλκινα αγάλματα του Μπενίν και τα περίφημα αγαλματίδια από το Νησί του Πάσχα.
Σφοδρή επίθεση κατά του Βρετανικού Μουσείου εξαπολύει ο δικηγόρος της Βασίλισσας Ελισσάβετ, Τζέφρι Ρόμπερτσον, κατηγορώντας το πώς εκθέτει κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά, ανάμεσα σε άλλα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Ρόμπερτσον, ο οποίος ήταν στην ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν που είχε ετοιμάσει μελέτη για τη διεκδίκηση των Γλυπτών, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian που αναμεταδίδει χωρία από το βιβλίο του, κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, ότι είναι «οι μεγαλύτεροι κλεπταποδόχοι του κόσμου» και ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων δεν έχουν καν εκτεθεί στο κοινό».

Επεσήμανε πως το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπει να γίνεται ανεπίσημη «τουρ των κλεμμένων», όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα χάλκινα αγάλματα του Μπενίν και τα περίφημα αγαλματίδια από το Νησί του Πάσχα.

Το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν σπουδαιότερο αν «ξέπλενε τα χέρια του από το αίμα και επέστρεφε τα κλοπιμαία του Ελγιν», τόνισε ο Τζέφρι Ρόμπερτσον. «Το Μουσείο λέει μια σειρά από προσεκτικά κατασκευασμένα ψέματα και μισές αλήθειες για το πώς τα Γλυπτά του Παρθενώνα σώθηκαν, περισώθηκαν ή διασώθηκαν από τον Λόρδο Ελγιν, που τα απέκτησε παράνομα», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Παράλληλα επέκρινε το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ότι «κλειδώνουν την πολύτιμη κληρονομιά άλλων χωρών, που εκλάπη από τους λαούς τους με πολέμους, κλοπές και δολιότητα». Επιπλέον, κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση ότι τα φορτώνουν σε άλλους, όταν πρέπει να απαντήσουν σε αιτήματα επιστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

2 σχόλια:

  1. Και τα αγγλοαμερικανάκια οι πιό κουρσάροι της ιστορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματικά αστείο (και άκρως ανησυχητικό) ότι οι Ελληνικές εφημερίδες βάζουν τέτοιους πιασάρικους τίτλους για να τσιμπήσει ο μέσος βλάκας ιθαγενής. «…αααα…» σου λέει, «…για να παραδέχεται τέτοιο πράγμα ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, φαντάσου πως και η ίδια η Ελισάβετ θα το παραδέχεται…». Τέτοιο κάψιμο εγκεφάλου, μόνο στο Ελλαδιστάν. Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια - και οι λέξεις έχουν τη σημασία τους:

    - Ο Geoffrey Robertson, είναι (μεταξύ άλλων) ΚΑΙ δικηγόρος. Είναι επίσης συγγραφέας, Ακαδημαϊκός, επιχειρηματίας κλπ, κλπ, κλπ.

    - Ο Geoffrey Robertson, πράγματι φέρεται να εξέφρασε την άποψη πως «το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μεγαλύτερος κλεπταποδόχος» - όπως προκύπτει από δημοσίευμα στο Guardian (link https://www.theguardian.com/world/2019/nov/04/british-museum-is-worlds-largest-receiver-of-stolen-goods-says-qc)

    - Ο Geoffrey Robertson, κατέχει τους (αναγνωρισμένους σε έδαφος Βρετανικής Κοινοπολιτείας) τίτλους Τιμής «AO» (Order of Australia) και «QC» (Queen’s Councel). Τα προαναφερθέντα, είναι τίτλοι Τιμής, όπως πχ ο δηλωμένος gay τραγουδιστής Elton John κατέχει τον Τίτλο «Sir» και «CBE» (Most Excelent Order of British Empire).

    Με λίγα λόγια ο τίτλος «QC» (Queen’s Councel) που κατέχει ο δικηγόρος στο επάγγελμα Geoffrey Robertson, ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ως «ο Δικηγόρος της Βασίλισσας» (πόσο μάλλον ως «ο Δικηγόρος της Ελισάβετ»), κατά την ίδια ακριβώς έννοια που κάποιος που κατέχει τον τίτλο Τιμής «Knight of the British Order», δεν περιφέρεται έφιππος φορώντας πανοπλία. ΦΥΣΙΚΑ ο Geoffrey Robertson είπε το αυτονόητο και εξέφρασε την ειλικρινή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του άποψη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά η έκταση που έδωσαν τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης ως ρήση του «δικηγόρου της Ελισάβετ» ξεπερνούν ακόμη και τα (δυσδιάκριτα πλέον) όρια του κιτρινισμού…

    …βέβαια, εάν έλεγαν «ο δικηγόρος του κυρ Τάκη» ή ακόμη χειρότερα «ο δικηγόρος του Χ εμπόρου ναρκωτικών» ή «ο δικηγόρος του Ζ δολοφόνου», δεν θα ακουγόταν και τόσο όμορφα. Έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.