2/11/19

Κέρδη και ζημιές της Τουρκίας από την επιχείρηση στη Συρία - Πού ηττήθηκε και πού κέρδισε ο Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τα κέρδη που αποκόμισε η Τουρκία από την επιχείρησης τη Συρία, είναι ένα θέμα το οποίο έχει καλυφθεί σε ένα βαθμό με διάφορα άρθρα στην Ελλάδα και θα αποτελέσει αντικείμενο του άρθρου μας της Κυριακής.
Όμως δεν είδαμε να γράφονται και πολλά για τις ζημιές που έχει η Τουρκία από αυτήν την επιχείρηση.
Επειδή τα ζητήματα αυτά έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και για να έχουμε μια εικόνα για το πώς τα «βλέπει» ένας έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος, αποφασίσαμε να μεταφράσουμε άρθρο του Ιλχάν Ταμίρ, ο οποίος για πάνω από δέκα χρόνια παρακολουθεί τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με κέντρο την Ουάσιγκτον, με δημοσιεύσεις σε έγκριτα ΜΜΕ, όπως Christian Science Monitor, BBC Türkçe και η Δεξαμενή Σκέψης Carnegie, ενώ υπήρξε αντιπρόσωπος και αρθρογράφος της Hürriyet Daily News την περίοδο 2009-2014.
Τα παραπάνω αναφέρονται για να έχουμε και το κατάλληλο «φίλτρο» στην ανάλυσή μας ενώ μελετάμε το άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στονιστοχώρο Ahval Türkçe, τις 28/10.
Την Κυριακή επανερχόμαστε στο θέμα, με τα κέρδη της Τουρκίας από την επιχείρηση «Πηγή Αίματος» και όχι ειρήνης, φυσικά.

Του İlhan Tanır
Η κυβέρνηση Ερντογάν, έστω και αν ήθελε περισσότερα, κατάφερε να καταλάβει και να θέσει υπό τον έλεγχό της μια περιοχή 120τχλμ ανατολικά του Ευφράτη. Οι δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία, ύψωσαν τις σημαίες τους στην Τελ Αμπγιάντ/Γκίρε Σπι και την Ρας αλ Αΐν/Σερεκάνιγιε. Όμως παρόλα αυτά, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Τουρκία έχει κερδίσει κάτι σε διεθνές επίπεδο.
Μετά την επιχείρηση τα πακέτα των κυρώσεων ξεπέρασαν το προστατευτικό φράγμα που είχε στηθεί στην Ουάσιγκτον υπέρ της Τουρκίας. Όσον και αν ο Ερντογάν κατάφερε να δημιουργήσει ρήγμα στην αντιπολίτευση και να ξεπεράσει το εμπόδιο Κιλιτσντάρογλου, Ιμάμογλου στο εσωτερικό, τα πράγματα στο εξωτερικό πήραν ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού εκεί ο Ερντογάν μετράει επτά μεγάλες απώλειες:
1.      Halkbank: Όσο και αν η υπόθεση του κατηγορητηρίου της Halkbank, μετά από προσπάθειες του Τραμπ , κρατιούνταν στο ράφι, με βάση ορισμένους ειδικούς, η πίεση που ασκήθηκε μετά την επιχείρηση στη Συρία, κατέστησε αναπότρεπτη την δημοσίευσή του. Κατόπιν αυτού, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης στην δίκη που θα αρχίσει τις 5 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Έστω και αν δεν αποφασιστεί η εξέταση της υπόθεσης, είναι πολύ πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις (σ.τ.μ. σε φυσικά πρόσωπα και στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας). Εκτός αυτού, υπάρχει και το θέμα της προβληματικής εμπλοκής του Τζουλιάνι στην υπόθεση, δικηγόρου του Τραμπ, που είναι κι αυτό ένα σοβαρό ζήτημα. Αν αποδειχτεί εμπλοκή του Τζουλιάνι στις σχέσεις του Τραμπ με την Άγκυρα, αν αποδειχτεί ότι ο Τζουλιάνι ήταν λομπίστας της τουρκικής κυβέρνησης, τότε θα μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι αποφάσεις που έλαβε ο Τραμπ με την Τουρκία, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην εκδίωξη του Τραμπ από την Προεδρεία.
2.      Πακέτα κυρώσεων: Μπορεί η Τουρκία να εισέβαλε στη Συρία, όμως αυτό πυροδότησε τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα να προετοιμαστούν 3-4 νέα διαφορετικά πακέτα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Επίσης, πυροδότησε την έναρξη διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ένα ψήφισμα που αν και δεν είναι δεσμευτικό, έχει τεράστια συμβολική σημασία. Ήδη είναι κοντά στην έγκριση το σχέδιο νόμου Engel-McCaul, ενώ δύο ακόμα πακέτα κυρώσεων είναι σε διαδικασία διαβούλευσης στη Γερουσία. (σ.τ.μ. Τις 29/10 εγκρίθηκε πακέτο κυρώσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 403 ψήφους υπέρ και 16 κατά, που προβλέπει έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του Ερντογάν και της οικογένειάς του)
3.      Νομοσχέδιο Αναγνώρισης Γενοκτονίας των Αρμενίων: Το νομοσχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο σχεδόν κάθε χρόνο, χωρίς να μπαίνει σε διαδικασία ψηφοφορίας, φέτος θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να ψηφιστεί. Αν δεν προβεί σε κάποια σκληρή, δραματική και απειλητική ανακοίνωση ο Τραμπ την τελευταία στιγμή, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί, πάρα τον διπλωματικό πόλεμο που έχει αρχίσει η Τουρκία στην Ουάσιγκτον για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτελέσει μια ήττα της τουρκικής διπλωματίας, που οφείλεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. (σ.τ.μ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με διακομματική συναίνεση τις 29/10, με 405 υπέρ έναντι 11 κατά)
4.      Δημόσιες Σχέσεις στον στρατηγό των Κούρδων Μαζλούν Κομπάνε: Ένα άλλο αποτέλεσμα της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, είναι ευκαιρία προβολής στη διεθνή κοινή γνώμη του στρατηγού των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνε (Ferhat Abdi Şahin), ο οποίος καταζητείται από την Τουρκία με «ερυθρό δελτίο». Ενώ ο Μαζλούμ έχει προσκληθεί στις ΗΠΑ από τον ίδιο τον Τραμπ, το Κογκρέσο ζήτησε από  το Υπουργείο Εξωτερικών την επιτάχυνση της έκδοσης θεώρησης εισόδου στον στρατηγό Μαζλούμ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδαμε βίντεο στο οποίο ο στρατηγός Μαζλούμ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας. Με την δημοσιοποίηση αυτής της συνομιλίας, η Ρωσία, που ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωσης, αποδέχτηκε το διεθνή ρόλο του Μαζλούμ Κομπάνε. Η διεθνής προβολή και η πρόσκληση του στρατηγού Μαζλούμ στην Ουάσιγκτον, έχει δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς την Άγκυρα και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το θόρυβο που θα ξεσπάσει όταν επισκεφθεί την πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
5.      Μεγάλη ήττα στα ΜΜΕ: Οι σχέσεις του ΑΚΡ και του Ερντογάν με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα δεν ήταν καλές, όμως μετά την επιχείρηση η Τουρκία κατηγορείται για σφαγές, χρήση χημικών όπλων, και δολοφόνος των ηρωικών συμμάχων των ΗΠΑ, που νίκησαν τον ISIS και τους τζιχαντιστές.
6.      Έγινε δύσκολο το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ τις 13 Νοεμβρίου: Όλα τα παραπάνω αύξησαν το βαθμό δυσκολίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, που ούτως ή άλλως θα γινόταν σε προβληματικό περιβάλλον.
7.      Αυξήθηκε η «ορατότητα» της Βουλής της Δημοκρατικής Συρίας: Η Συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Βουλής της Δημοκρατικής Συρίας, δηλαδή η Συμπρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Ροζάβα, Ιλχάμ Αχμέντ, με μια ξαφνική απόφαση προσκλήθηκε και πάλι και επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, αντί του Μαζλούμ Κομπάνε, και συμμετείχε ως ομιλητής στο Κογκρέσο, ενώ έκανε και υψηλού επιπέδου συνομιλίες στην Ουάσιγκτον. Ήταν κι αυτό ένα από τα απότοκα της επιχείρησης στη Συρία.
Τέλος, πόσο και πώς θα επηρεάσει το πλέγμα των σχέσεων που προαναφέρθηκαν η εκτέλεση του αρχηγού του ISIS, Εμπού Μπεκίρ αλ Μπαγντάτι, είναι ακόμα νωρίς να το εκτιμήσουμε. Είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε το βαθμό της συνεργασίας της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, στην επιχείρηση εξόντωσής του, που σημειωτέον έγινε μόλις 5 χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας.

Σημείωση: Το γεγονός ότι οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν, ψηφίστηκαν με διακομματική συναίνεση τις 29 Οκτωβρίου, ημέρα ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυχαίο. Ειδικά η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αν προχωρήσει μέχρι τέλους και ολοκληρωθεί, μπορεί να αμφισβητήσει ακόμα και την ίδια την Τουρκική Δημοκρατία.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και στο Pontos-news


16 σχόλια:

  1. Σίγουρα οι ήττες δεν είναι αστείο πράγμα αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτά που πέτυχε είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας π. Χ. Όλος ο κόσμος είδε έναν Τούρκο να κάνει ότι θέλει !!!!!!! Η ΕΕ , η Ρωσία, η Αμερική να μην τολμούν να του κόψουν τα πόδια με ότι έκανε και έλεγε !!
    Έστειλε τα Γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ , απειλούσε τους πάντες με πόλεμο, την γαλάζια πατρίδα αύριο θα την διεκδικήσει !!! Το ηθικό των Τούρκων ανέβασε στα ουράνια !!!!
    Εγώ αυτά βλέπω !!! Αν στο τέλος του παιχνιδιού δούμε ότι έφαγε τα μούτρα του , τότε θα έχουμε χρόνο να μιλάμε για τα λάθη του και τις ήττες του !!!
    Ο Ερτογαν κάνει την δουλειά του και εμείς εδώ στην Ελλάδα ξυνουμε τα νύχια μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΝΙΚΟΣ.
      Ακομα και τα μουτρα του να φαει,νομοτελειακα καποτε θα τα φαει,θα εχει αφησει μια τουρκια που θα τους βλεπει ολους σαν οδαλισκες και γιουσουφακια.
      Και γι αυτο καμμια 'ηττα' δεν θα μπει στην ζυγαρια απο ολους μεσα και εξω απο την τουρκια.
      Εμεις στον εμμονικο μας στρουθοκαμηλισμο ονειρευομαστε πριγκηπες να μας σωσουν και να μας κανουν φερουν δωρο την Κωνσταντινουπολη στην καφετερια που θα πινουμε τον φραπε μας.

      Διαγραφή
    2. @ Nαιας
      Το χειρότερο που συμβαίνει με τους πολιτικούς μας είναι τ'ότι ψάχνουν εναγωνίως μια μικρή λεξούλα - τοποθέτηση απο χείλη τούρκων πολιτικών για να αναδείξουν την καλή πλευρά του γείτονα ...
      Ενθυμίζω παλαιότερα κάτι κουμπαριές ,ζειμπέκικα της συμφοράς (όλος ο κόσμος γελούσε μαζί μας) καί πρόσφατα την επίσκεψη επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης όπου με την επιστροφή της στην Ελλάδα την επομένη διπλασιάστηκαν οι παραβιάσεις .
      Άρα κάτι δεν πάει καλά μ'αυτή την κατάσταση ατελείωτου εξευτελισμού της χώρας .
      Επίσης όλοι αυτοί οι παραχαράκτες της ιστορίας με αναφορές ύβρεις πραγματικά στην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων των τούρκων .
      Ενόσω αυτοί εξακολουθούν όχι μόνο να λένε αυτά που λένε απο πανεπιστημιακές έδρες αλλά κάποιοι εκλέγονται σε πολιτειακά αξιώματα δέν βλέπω καμία ελπίδα .
      Κι'ένα τελευταίο ενδεικτικό του τί μας περιμένει .Είδαμε τούρκους αθλητές ,αεροσυνοδούς κλπ (νέα γενιά) να χαιρετούν στρατιωτικά συμπαραστεκόμενοι της εισβολής ,
      Καί επίσης είδαμε στις 28/10/2019 στην μαθητική παρέλαση Νέας Φιλαδέλφειας (νέας .....)μια μερίδα της δικής μας νέας γενιάς να γελιοποιεί κ να γελιοποιείται αυτό το σπουδαίο γεγονός τιμής σ'αυτούς που θυσιάστηκαν για να μπορώ ΕΓΩ ελεύθερος να εκφράζομαι

      Διαγραφή
  2. Θὰ δοῦμε ἐν καιρῷ. Αὐτὸ ποὺ δὲν μοῦ ἀρέσει εἶναι ὅτι, οἱ Η.Π.Α. δὲν ἀντέχουν νὰ χάσουν καὶ τὴν Τουρκία μετὰ τὴν Περσία. Ἐὰν ὑπῆρχε κουρδικὸ κράτος, ἴσως ἦταν ἀλλιῶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ΗΠΑ καταργούν τη συνθήκη της Λωζάνης .......Ἕνα ἐνδιαφέρον σύντομο ἀλλά ούσιαστικό ἄρθρο του Θ. Τζήμα, https://slpress.gr/ethnika/oi-ipa-katargoyn-ti-synthiki-tis-lozanis-kai-imeis-adomen/: "....Δεν πρόκειται για συμφωνία ανακωχής, όπως ψευδεπίγραφα ονομάστηκε από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ανακωχή θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μεταξύ των δύο εμπολέμων: της Συρίας και της Τουρκίας. Πρόκειται για πράξη νομιμοποίησης --ίσως την πρώτη μετά τη συμφωνία του Μονάχου-- από μια παγκόσμια δύναμη, της αναθεωρητικής και επιθετικής υφαρπαγής τμήματος της επικρατείας ενός κράτους από ένα άλλο, δια της βίας ή την απειλή βίας, χωρίς το αμυνόμενο κράτος να συναινέσει...."
    Τί ἀκριβῶς ἕπεται γιά τίς ΗΠΑ; ἡ βόρεια Κύπρος καί τό Αἰγαῖο;...Καί φυσικά τό καθεστώς τῶν Στενῶν σέ βάρος τῆς Ρωσίας; (ἐξ οὗ ἡ παγίδα γιά Τούρκους, τῆς ἀνοχῆς τῆς ἀποκτήσεως τῶν Ἔς 400;).
    Θά γίνουμε παίγνιο τέτοιων σχεδίων πρός σχεδόν πλήρη, ἀλλά καί σχετικά ἄμεση, καταστροφή μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η τουρκία κερδίζει (που είχε ήδη) την ανοχή των ΗΠΑ.
    Ολοι αναφέρονται στο ότι η τουρκία έχει δίκιο, γιατί εξαιτίας του πολέμου στην Συρία και της μεταναστατευτικής πίεσης που δέχεται,είναι λογικό να φροντίσει να επαναπατρίσει τους μετανάστες στη Συρία.
    Και πως θα γίνει αυτό, αφού Ασσαντ και Κούρδοι είναι εχθροί αυτού του μεταναστευτικού πληθυσμού;
    -Πολύ απλά με το να μπεί η τουρκία στην Συρία ως προστάτης των εκπατρισθέντων Συρίων...
    Η τουρκία λοιπόν,στο εσωτερικό,λέει την αλήθεια: Οτι δηλ. είτε θα χάσει,είτε θα κερδίσει εδάφη και ότι η συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
    Και στο εξωτερικό,τους έχει πείσει όλους(ή μάλλον χρησιμοποιεί το άλλοθι),ότι έχει πρόβλημα μεταναστευτικό και έχει μείνει μόνη να παλεύει,άρα θα πρέπει να βρεί δραστικές λύσεις,και ό,τι λέει στο εσωτερικό της είναι δήθεν γιά εσωτερική κατανάλωση...
    Δεν βλέπω δηλ. που χάνει.
    Αν δε,μείνει στο ΝΑΤΟ ,πράγμα σίγουρο,δεν πρόκειται να χάσει ποτέ.
    Αντίθετα,θα πριμοδοτείται και από την Δύση και από την Ρωσία.
    Αντίθετα,ο Ασσαντ θα πρέπει να ανακτήσει την βόρεια ζώνη από την τουρκία και τα πετρέλαια του Ντέϊρ εζ ζορ από τις ΗΠΑ...
    Οι δε Κούρδοι,αναγκάζονται να παραχωρήσουν τμήμα της Ροζάβα και την περιοχή Αφρίν-Τζαραμπλούς υφιστάμενοι εθνοκάθαρση...
    Οσον αφορά την Κύπρο, τα τρυπάνια παραμένουν στην θέση τους(άσχετα αν λέμε ότι δεν έχουν την τεχνολογία κι'άλλα τέτοια αναπόδεικτα),ενώ το Μπάρμπαρος σουλατσάρει ανενόχλητο την Κυπριακή ΑΟΖ,ψάχνομτας γιά τι άραγε ;
    Γιά μπακαλιάρους;
    Κύριοι γιά άλλη μιά φορά πουλήσαμε τους αδελφούς Κύπριους,κατόπιν επιταγής των συμμάχων μας,όπως ακριβώς το 1921 και όπως πουλάμε τους αδελφούς στα Σκόπια και την Β.Ηπειρο...
    Ολα τα άλλα είναι φληναφήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: κερδίζει την ανοχή των Ρώσων...

      Διαγραφή
    2. Εχεις αρκετο δικιο Μαριε.
      Απλα οι δικοι μας Καραγκιοζηδες ειναι τοσο Καραγκιοζηδες στα παντα..που τα λες τα κατορθωματα τους και κλαις.
      Τοσο ξεφτυλες δεν υπηρξαν ξανα.Παντελως ανικανοι σε ολα μεχρι δακρυων γοερων.Τοση αχρηστια δεν εχει ταιρι.Εκτος ποταμων ψευδους..και κλοπων και χα χα χου..δεν ξερουν τιποτε.Ουτε αναπηροι ναταν...στο σωμα. Αλλα φυσικα ειναι στο μυαλο..αν αυτο υπηρξε ποτε.Θα παμε χαμενοι απ το ...μη χειρον..οταν δεν υπαρχει αλλο τι απ το ..χειρον.
      Τι θσυμαζει ο κοσμος απορω..Ειναι γριφος...

      Διαγραφή
  5. Όσα πλήγματα και δεχθεί η τουρκια στο βαθμό που περιορίζονται μονο στα λογια η στα χαρτια και δεν εφαρμόζονται στη πραξη στην ουσία λειτουργούν υπέρ του σουλτάνου.Τους εχει πάρει χαμπάρι οτι δεν θελουν να τον χάσουν με τίποτε και τους χορεύει αναλόγως..Γενναται ενα ερώτημα ειναι αφού ουτε ο ρωσσος τον εμπιστεύεται ουτε ο αμερικανός γιατι δεν κάθονται οι δυο μεγάλοι με μεσάζοντα το Ισραήλ να του δωςουν ενα μάθημα η καλυτερα να τον κοντύνουν αναλόγως ,.Πιθανα γιατι και οι δυο πιστεύουν οτι θα καταφέρουν να υπαχθει η μετα τον σουλτάνο τουρκια στην δικη τους σφαίρα επιρροής και άρα θα την θελουν τοτε ισχυρή ,ώστε να παίξει τον ρόλο του περιφερειακού χωροφύλακα τους ..Δεν βλέπω άλλη εξήγηση για αυτη την ανοχή τους που αποτελει μοναδικο παγκόσμιο φαινόμενο του μια χωρα να λειτουργεί αναθεωρητικα και ανατρεπτικά προς το παγκόσμιο στάτους με τοσο προκλητικό και παράνομο τροπο ,χωρις να βρισκει μια αντίδραση απο κανέναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ενας την θελει εναντιον Ρωσων και Κινεζων και Ιραν ..εστω και κουτσα κουτσα.Ο αλλος την θελει σε κατασταση διεγερσης για να διαλυει με τα φλου τις απειλες του πρωτου που τον σφιγγουν.Τους εχει στον ταχυβραστηρα συνεχως.Εχει ισορροπησει η κατασταση στο μεση.Η Τουρκια ετσι γκαζαρει ολα.Αν κανει λαθος καπου τοτε μονο θα χαθει η ισορροπια.Αν καποιος απ τους δυο δει οτι χανει πιο πολλα απ την υπαρχουσα φλου κατασταση.Οσο η Τουρκια δεν κανει το μοιραιο λαθος..θα κερδιζει απ το φλου.
    Αλλα θα ...το κανει.Δεν ειναι αλανθαστη.Με μας ?? Ισως..Αλλου ?? Αγνωστο. Το κακο ειναι οτι θα φαμε τρομερο παλτο εμεις ..οσο δεν το κανει.Τυχαινει ναχουμε και την αποθεωση της ανικανοτητας της ηγεσιας μας.
    Δεν πρεπει να αργησει..Δυστυχως θα φαμε παλτο χοντρο οσο αργει..Εκτος αν ανατρεψουμε τους αχρηστους. Απιθανο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΕ ΣΑΒΒΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΤΑΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ DE FACTO ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΄΄ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ΄΄ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ (ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ) ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΑ 32 ΧΛ.). ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΝΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ Ε.Ε κα. ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΕΛΟΣ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΄΄ΑΥΣΤΗΡΑ΄΄ ! ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΤΡΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λέγονται για την ανικανότητα και ατολμία των ηγεσιών μας.
    Αλλά... νομίζω, εκτιμώ,υποθέτω πως αν δεν τους είχαμε θα έπρεπε να τους εφεύρουμε στην συγκεκριμένη φάση.Κατα την ταπεινή μου άποψη στην παρούσα φάση πρέπει να μείνουμε εκ του μακροθεν ,οποτε θέλουμε ανθρώπους με όραμα και σιδερένια νεύρα ή ανίκανους και δειλούς.
    Έμας μας έτυχαν οι δευτεροι, αλλα στην κυριολεξία, άθελα τους, θα κανουν την δουλεια.
    Δεν λέω να επαναπαυθουμε ,σε καμία περίπτωση, αλλά για όνομα του Θεού,το μόνο που θα πρέπει να μας απασχολεί στη παρούσα φάση θα πρέπει να είναι το μεταναστευτικό και τίποτα άλλο.
    Για τα άλλα αφήστε τα στον Ερντογάν (
    Ας δούμε την μεγάλη εικόνα, η Τουρκία με την αποφασιστικότητα της τα κατάφερε και πήρε αυτό που ηθελε. Μια ζώνη 30 χλμ βάθους και 440 χιλ μήκους .... στην οποία κάνουν κουμάντο άλλοι ή κάνουμε λάθος;. Και μετά τι;Ζητώ η έρημος!Την κρατάνε μακριά από τις πόλεις κλειδιά και ο έλεγχος θα καθορίζεται από τους Ρωσους
    Τα πετρέλαια της Συριας τα κρατάν οι ΗΠΑ για τους Κουρδους,για την Ανατολική Μεσόγειο για το τι θα γίνει ,αποφάσισαν στην καλοκαιρινή συνάντηση στα Ιεροσόλυμα Ισραηλινοί, Ρώσοι και Αμερικανοί ,όπως μας τα λέει ο φίλος Μεισαν αλλά χωρίς την Τουρκία.
    Η όλη κατάσταση θυμίζει την Μικρασιατική εκστρατεία αλλά από την ανάποδη.Την δίνουν χώρο για να κάνει τη μεγάλη πατάτα, με εμάς, με το Ισραηλ... ένας Θεός ξέρει.Παντως για να καταστρέψεις ένα μεγάλο των ανεβάζεις, ώστε η πτώση να τον κάνει σμπαραλια.(μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι)
    Μην μπερδευεστε με την Κύπρο το 74.
    Εδώ αντίπαλοι και ταυτοχρονα φίλοι της Τουρκίας είναι τα μεγαλα αφεντικα ,Ρωσία και ΗΠΑ.Οπως τότε με εμάς το 22 που από την μια μας υποστήριζαν και μας άφηναν να προχωραμε και από πίσω ενίσχυαν το Κεμάλ.
    Νομίζω πως η Τουρκια την συνθήκη των Σεβρών την φοβάται τόσο που αποφεύγει να την μελετά.
    Δείτε πως όπου εισβαλει η Τουρκία με ευσημο τρόπο την κρατάνε μακριά από τα πετρελαια(Ιράκ,Συρία,Κυπρος)
    Γιατί αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί κατηγορούμε την παρούσα ηγεσία ώς δειλή? Δοκιμάστηκε? Αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι, καλό θα ήταν οι προλαλήσαντες να διαβάσουν τη συνέντευξη του Ι. Μεταξά στους εκδότες των ΜΜΕ της εποχής του. Γιατί επέλεξε -αυτός που είχε ήδη στο ενεργητικό του μάχες, να κρατήσει χαμηλό προφίλ, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στις κινήσεις των πρωταγωνιστών, και συγχρόνως να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πολέμου. Και εφόσον ήδη οι διαθεσιμότητες πλησιάζουν στο διπλασιασμό, σημαίνει ότι κάτι ετοιμάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρις δουλευεις στο γραφειο διαθεσιμοτητων ??
      Γιατι το λες αυτο συχνα ??
      Εχεις ολη την εικονα ??
      Διαθεσιμοι μηνες 3-4 για αυξηση χρονου θητειας ..δεν βρεθηκαν ?? Θα κατεβασουν κηλη τα ...παιδια σε 3 μηνες η θα κοπει το γαλα στις γκαστρωμενες ??

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.