2/11/19

Ασύμμετρη χώρα

Η αριστερή ηγεμονία των τελευταίων 45 χρόνων ως στοιχείο ταυτότητας και οι προοπτικές και περιορισμοί της φιλελεύθερης ηγεμονίας ως στοιχείο μετάβασης


Τα όσα ακολουθούν είναι ένα μέρος από αυτά που είπα την Πέμπτη 31 Νοέμβρίου 2019 στην παρουσίαση του βιβλίου του φίλου Δημήτρη Καλουδιώτη «Νέα Κανονικότητα - Δυνατότητες και Περιορισμοί» (Εκδόσεις Κριτική). Στο ίδιο πάνελ βρίσκονταν οι καλοί και διακεκριμένοι φίλοι, Γιώργος Παγουλάτος, Δημήτρης Σκάλκος και Γιώργος Φλωρίδης, υπό τον συντονισμό της αγαπητής φίλης, δημοσιογράφου Μαρίας Κατσουνάκη. Νομίζω ότι ενδιαφέρουν μιας και προσπάθησα να αναδείξω δύο από τις πτυχές του βιβλίου, πρώτον την αριστερή ηγεμονία των τελευταίων 45 χρόνων ως στοιχείο ταυτότητας της προηγούμενης περιόδου και δεύτερον τις προοπτικές και τους περιορισμούς της φιλελεύθερης ηγεμονίας ως στοιχείο μετάβασης στην εποχή του ορθολογισμού και της ανάπτυξης.
Το βιβλίο μιλάει για τις υπερβολές του εκδημοκρατισμού της μεταπολίτευσης που είχαν ως αφετηρία την κεντροαριστερά και οδήγησαν στην κρίση. Γιατί αυτές οι υπερβολές είχαν μέσα τους το σπέρμα του αριστερού λαϊκισμού, έγιναν κτήμα όλων των πολιτικών παρατάξεων και μέσα σε 45 χρόνια μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αν κάτι σφράγισε τη μεταπολίτευση είναι η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, η δίδυμη ηγεμονία των ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ που γράφει ο Δ. Καλουδιώτης.

Για τη συνέχεια AthensVoice








1 σχόλιο:

  1. Καλά είναι τα βιβλία και αυτά που διαπραγματεύονται αλλά η βάση της κρίσης είτε με δεξιά είτε με αριστερά είναι η ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Η διαφθορά που συναντάμε σε όλα τα επίπεδα, από τους κυβερνώντες μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο. Αυτή κατατρώει τη χώρα και δεν την αφήνει να ορθοποδήσει. Αν δεν αντιμετωπιστεί, ότι "ηγεμονίες" και να έχουμε, μία από τα ίδια θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.