12/3/10

Τη Γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε η Σουηδία

Eκνευρισμός στην Αγκυρα
Στοκχόλμη.Tο σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές. Την πρόταση είχαν καταθέσει βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους αφορά επίσης στη γενοκτονία το 1915 των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδάιων.

Μετά την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος».

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχε αναγνωρίσει της Γενοκτονία των Αρμενίων.

Newsroom ΔΟΛ

7 σχόλια:

  1. τους τουρκους τους αρεσουν τα ξυδατα γιαυτο ΠΟΛΥ ΞΥΔΙ περναν και τα νευρακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η πράξη αφιερώνεται στους κεμαλιστές της Αθήνας, Σηφουνάκη, Παπαδημητρίου, Μάζη κλπ, που αγιοποίησαν τον Κεμάλ, την ίδια στιγμή που οι Σουηδοί πάλευαν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
    Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δικαίωση για τις σφαγές – εκτοπισμούς- ξεριζωμό- κακουχίες-βασανιστήρια και τα στρατόπεδα θανάτου που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου.
    Ευχάριστο ,αλλά αρχίζει να με προβληματίζει η ταυτόχρονη στιγμή «επίθεσης» στους νεοθωμανούς σήμερα , μετά από 100 χρόνια περίπου.
    Κάτι μαγειρεύουν σίγουρα στην γειτονιά μας τα μεγάλα κεφάλια και από την οσμή αυτή που γίνεται και εντονότερη πρέπει να προσέχουμε για να μην καούμε.. Νομίζω πως οι στιγμές αυτές θέλουν περισσότερη παρακολούθηση και περισυλλογή παρά εφησυχασμό.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουρκία- Δεν έχει καμία αξιοπιστία για εμάς το ψήφισμα του σουηδικού κοινοβουλίου, τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος
    Αναξιόπιστο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, το ψήφισμα του σουηδικού κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.
    "Όλοι γνωρίζουμε πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις.
    Δεν έχει (το ψήφισμα) καμία αξιοπιστία για εμάς", δήλωσε, σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu".
    "Αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση και που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος δεν ήταν ιστορικοί", τόνισε ο κ. Γκιούλ.
    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σουηδία, ενώ ανακλήθηκε στην 'Αγκυρα και ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη, Ζεργούν Κορουτούκ, για διαβουλεύσεις.
    Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική κυβέρνηση "εκφράζει την απογοήτευσή της και καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την έγκριση του ψηφίσματος του σουηδικού κοινοβουλίου, το οποίο υπαινίσσεται ότι ορισμένοι λαοί έπεσαν θύματα γενοκτονίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".
    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση αυτή του σουηδικού κοινοβουλίου "δεν έχει βάση" και σημειώνεται πως "είναι προφανές ότι, αυτή η απόφαση ελήφθη με γνώμονα ορισμένα πολιτικά συμφέροντα ενόψει των εκλογών που θα λάβουν χώρα στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο του 2010".
    Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ακόμη- μεταξύ άλλων- πως "το ψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στις στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας".

    ΕΞΠΡΕΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο στους Σουηδους!
    Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που σκεπαζει τους προγονεους στην Τραπεζουντα και σε ολο τον Ποντο!
    κιμ φιλμπυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα δεν καταλαβαίνω. Αυτοί δεν κρατάνε στάση φιλοτουρκική και θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1:01,

    ναι,κάποιος συγκεκριμένα,υπουργός ή πρωθυπουργός θα σε γελάσω,νυν ή πρώην πάλι θα σε γελάσω, ΑΛΛΑ φαίνεται το ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ έχει την δική του άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.