16/3/10

Μπασμπούγ: «Εκρηξη» για τις χειροβομβίδες

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η αστυνομία την υπόθεση του γεμάτου με χειροβομβίδες φορτηγού που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αγκυρα, εκφράζει ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός, Ιλκέρ Μπασμπούγ, και θέτει θέμα «εμπιστοσύνης».

Οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται, αλλά τα πρώτα στοιχεία είχαν αναφέρει ότι το υλικό ήταν στρατιωτικό. Το όλο θέμα απασχολεί εδώ και μέρες την τουρκική κοινή γνώμη και συνιστά νέα αφορμή για ένταση. Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Μπάσμπουγ είπε πως «οι αρχές της ασφάλειας δεν μας ενημέρωσαν σχετικά» και πως «παρ' ότι στη σχετική καταγγελία προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το υλικό στο φορτηγό ανήκει στο στρατό, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ανταλλάξει πληροφορίες με τις στρατιωτικές αρχές», πράγμα που ο στρατηγός χαρακτηρίζει «σημαντικό». Ο Μπασμπούγ λέει επίσης ότι «είναι τρομακτικό ακόμη και το γεγονός ότι υπήρξε σκέψη πως η καταγγελία είναι αληθινή», για να σημειώσει ότι «η όλη διαδικασία πλήττει την εμπιστοσύνη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις αντιπαρατίθενται με την ασφάλεια και τις εισαγγελικές αρχές. Η όλη υπόθεση αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού χθες έγινε γνωστό ότι έχει συνταχθεί το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση «Κλωβός», στην οποία κατηγορούνται απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί για σχεδιασμό επιχειρήσεων με σκοπό τον εκφοβισμό των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και, μέσω αυτού, την πρόκληση συνθηκών χάους με απώτερο σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Επίσης χθες προκάλεσε εντυπώσεις το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ημερίδας, που οργανώθηκε στην Αγκυρα με θέμα τη διεθνή τρομοκρατία με ομιλητή και το στρατηγό Μπάσμπουγ, υπήρξε σύντομη συνομιλία μεταξύ του τελευταίου και του πρώην διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου, στρατηγού ε.α. Χουρσίτ Τολόν. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση «Εργκενεκόν», ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε «συμμορία» με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.