9/3/10

Για μια καλή κουβέντα του Ομπάμα

Το οξύ οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μεταφέρει στους φακέλους του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Υπολογίζει σε μια «θερμή δήλωση» του Αμερικανού προέδρου κ. Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών κ. Γκάιτνερ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των πρόσθετων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση. Ετσι, μαζί με τις ανάλογες θερμές δηλώσεις συμπαράστασης αλλά άνευ περιεχομένου που έχει συγκεντρώσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες Μέρκελ και Σαρκοζί, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συγκινήσει τις διεθνείς αγορές, ώστε να πέσουν τα υψηλότατα επιτόκια δανεισμού, όταν η Αθήνα θα ζητήσει και νέα δανεικά τον προσεχή Απρίλιο.

Γι' αυτό άλλωστε η συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Γκάιτνερ μπήκε εμβόλιμη στο πρόγραμμα της επίσκεψης Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής πάντως, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει συνάντηση αξιωματούχων της με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να κλείνει και το κεφάλαιο ελληνικής προσφυγής στο ΔΝΤ στο μέλλον.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα θα γίνει την Τρίτη το πρωί στον Λευκό Οίκο και -ως είθισται τα τελευταία χρόνια- η αφορμή θα είναι η επίσημη τελετή της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να περιλαμβάνει πολλά νέα στοιχεία. Στην κορυφή βρίσκεται το πάγιο αμερικανικό αίτημα για αύξηση της ελληνικής συνεισφοράς σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα στον πόλεμο στο Αφγανιστάν -αίτημα στο οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί η Αθήνα, δεδομένης και της οικονομική κρίσης.

Στο θέμα της απελευθέρωσης της αμερικανικής βίζας για τους Ελληνες πολίτες, η Αθήνα βρίσκεται μπροστά και σε νέες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, που προσμετρά και την αύξηση της εσωτερικής βίας στην Ελλάδα. Είναι άγνωστη μέχρι στιγμής η στάση της Αθήνας, η οποία όμως επιθυμεί διακαώς να κλείσει οριστικώς το θέμα της βίζας, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ακόμα ένα δείγμα της μεγάλης «εμπιστοσύνης» της κυβέρνησης Ομπάμα προς τον Γ. Παπανδρέου.

Αντιθέτως, η ατζέντα της Αθήνας για τα θέματα προς συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι πολλά και μεγάλα.

Για Σκόπια

Στο θέμα των Σκοπίων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η αμερικανική κυβέρνηση ευνοεί μια τελική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν στο θέμα της ονομασίας, ώστε να επισπευσθεί η ευρωατλαντική ένταξη (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) της ΠΓΔΜ ακόμα και μέσα στην άνοιξη.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο αμερικανικό σενάριο, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. «Το πώς θα αποκαλούνται οι Σκοπιανοί στην κουζίνα του σπιτιού τους δεν ενδιαφέρει κανέναν» φαίνεται να είναι η αμερικανική σκέψη.

Με αυτό το πλαίσιο ενδεχόμενης λύσης, η Αθήνα θα σταματήσει στα μισά του δρόμου για τη διπλή ονομασία και τα Σκόπια θα αποχαιρετήσουν τη συνταγματική ονομασία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τελευταίο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει να πιέζει τα Σκόπια να αφήσουν κατά μέρος τις αδιάλλακτες δηλώσεις και να επικεντρωθούν στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Αλλά και οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι και η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται σοβαρά τη λήξη της διαφοράς μέσα στην άνοιξη.

Αιγαίο, Κύπρος

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Ομπάμα και το επιτελείο του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσπάθεια «μείωσης της έντασης» στο Αιγαίο, με επίκεντρο την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο, προς ικανοποίηση βεβαίως της Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού, η κατ' αρχήν σύμπτωση των πλευρών για «γρήγορη οριστική επίλυση» του θέματος δεν συνεπάγεται αυτομάτως ούτε τη λύση του προβλήματος, αλλά ούτε και την εκ των προτέρων συμφωνία των Ελληνοκυπρίων πολιτών...

Η Ουάσιγκτον πάντως εσπευσμένα κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ. Κλίντον, στηρίζοντας έτσι όχι μόνον την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και αναβαθμίζοντας στην πράξη την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λίγο πριν, η κ. Κλίντον θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κυπριανού. *

ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.