2/3/10

Η αστάθεια απειλεί την οικονομία της Τουρκίας

Η τουρκική οικονομία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ενδείξεις ανάκαμψης και τα σχόλια των διεθνών οίκων για τις προοπτικές της είναι θετικά. Παρ' όλα αυτά μερίδα αναλυτών προειδοποιεί τους επενδυτές ότι οι κινήσεις τους στις τουρκικές αγορές ενεργητικού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές. Και τούτο γιατί ελλοχεύουν πολιτικοί κίνδυνοι.

Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και το στρατό ή τη δικαστική εξουσία είναι συνεχείς και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβασή τους.

Μετά και τις νέες συλλήψεις αξιωματικών με την κατηγορία για συμμετοχή σε συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης οι σχέσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (που έχει τις ρίζες του στο πολιτικό ισλάμ) και του κεμαλικού κατεστημένου είναι τεταμένες.

Αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας, πυροδοτεί και η πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με το Reuters πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα δεν αποκλείουν να υπάρξει νέα εισαγγελική προσφυγή για απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο είχε και το 2008 κατηγορηθεί για ενέργειες, που υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε έναν νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στη χώρα και θα ανάγκαζε πιθανότατα τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, όπως επισημαίνει στο Reuters ο Ρέινχαρντ Κλουζ, αναλυτής της UBS θα πυροδοτούσε σοβαρές αναταράξεις στις τουρκικές αγορές, οι οποίες ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του 2009.

Την περασμένη χρονιά οι επενδυτές αψήφησαν τους πολιτικούς κινδύνους και αύξησαν την έκθεσή τους σε τουρκικές μετοχές ποντάροντας στις ευνοϊκές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. Εάν ωστόσο υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, δεν θα μπορέσουν να τις αγνοήσουν.

Αυτό διεφάνη και από την αντίδρασή τους την περασμένη εβδομάδα. Η όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι τουρκικές μετοχές να υποχωρήσουν περίπου 10% και η τουρκική λίρα να καταγράψει πτώση 3% έναντι του δολαρίου.

Μάλιστα ο οίκος Fitch προειδοποίησε για επιπτώσεις στην αξιολόγηση της χώρας εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι, Moody's και S&P, πρόσφατα αναβάθμισαν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Όταν οι συγκεκριμένοι οίκοι αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας που ανα πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί πραξικόπημα όλοι αντιλαμβανόμαστε την φερεγγυότητα των εν λόγω οίκων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι τοσο καραγκιόζηδες οι Τούρκοι ωστε να διαλύσουν την οικονομία τους λόγω ενος τσαμπουκά,απλά οι στρατοκαυλοι θα κάνουν τουμπεκί και θα μας την πέφτουν όλοι μαζί ενωμένοι δυνατοί :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
    Αν οι στρατιώτες σχεδιάζαν πραξικόπημα θα το είχαν κάνει 1000000 φορές μέχρι τώρα.
    Μην δίνετε λανθασμένες πληροφορίες στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στρατιώτες???????? Εσύ έχεις λανθασμένες πληροφορίες και όχι ο κόσμος. Ψάξε να μάθεις πόσα πραξικοπήματα έχουν γίνει στην Τουρκία και μάθε επείσης πως όταν ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ οργανώνουν σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής τότε όντως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.