13/3/10

Μας... ξαναμοίρασαν οι Αμερικανοί


Πάλι μιλά για δύο περιοχες της Κύπρου η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη στο «νότιο τμήμα», ενώ υπάρχει και «διοικούμενη από τους Τουρκοκυπρίους περιοχή», στην οποία έπρεπε να ελέγξουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Για άλλη μία χρονιά το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των πολέμων και των βασανιστηρίων, έχρισε τον εαυτό του αρμόδιο για την αξιολόγηση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και για άλλη μια χρονιά η Κύπρος αξιολογήθηκε όχι ως μοιρασμένη από κατοχικά στρατεύματα χώρα, αλλά ως ένα νησί με δύο διοικήσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο τμήμα διοικείται από Τ/κ, που ανακηρύξαν την ‘ΤΔΒΚ’ το 1983». Τουλάχιστον διευκρινίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν αυτό το ψευδοκράτος, αν και προφανώς αναγνωρίζουν την υποτελή διοίκηση.

Εμείς κακοί…
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τόσο οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στη «διοικούμενη από τους Τ/κ περιοχή» είναι «ελεύθερες και έντιμες». Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην άσκηση βίας από την κυπριακή Αστυνομία, μειωτική μεταχείριση προσώπων υπό κράτηση και διεκδικητών ασύλου, ενώ μιλά επίσης για περιστατικά κακοποίησης γυναικών και παιδιών και διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών και εθνικών ομάδων. Προστίθεται ότι στην Κύπρο γίνεται παράνομη διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς και εργαζομένων.

Κι οι άλλοι έτσι κι έτσι…
Αν και όντως έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, η παραδοξότητα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αγνοούνται παντελώς τα δικαιώματα που παραβιάζει η κατοχική Τουρκία σε τόσο ευρύ και μαζικό βαθμό. Αναφέρονται οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ «για την απώλεια από το 1974 των περιουσιών που βρίσκονται στην περιοχή που διοικείται από τους Τ/κ» αλλά, ταυτόχρονα, και στην «επιτροπή περιουσιών» και στις υποθέσεις που εκδίκασε. Δεν γίνεται καμία αναφορά στον εποικισμό, που είναι και έγκλημα πολέμου, ούτε σε όλες τις υπόλοιπες παραβιάσεις. Απλώς μιλά γενικά για «επιχειρησιακή διοίκηση του τουρκικού στρατού» επί της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας. Κάνει, επίσης, λόγο και για τους βανδαλισμούς εκκλησιών. Για την κατοχή, αυτήν καθ’ εαυτήν, ούτε τσιμουδιά.

Γίνονται διαβήματα
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι εξοικειωμένο σε αυτές τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε επίπεδο περιεχομένου δεν τους δίνει και τόση σημασία, επειδή δεν είναι ούτε το αρμόδιο όργανο για να εξετάσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη ή το ΕΔΑΔ, αλλά ούτε και έχει τους μηχανισμούς για να το κάνει σωστά. Αυτό που εμφανώς ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι από την μια το λεκτικό που χρησιμοποιείται σε αυτές τις εκθέσεις και από την άλλη η σημειολογία που δημιουργείται. «Είναι πολιτικές εκθέσεις επί της ουσίας», εξήγησε η ίδια πηγή, και προφανώς έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, οι κινήσεις που ήδη τροχοδρομούνται θα καταγγέλλουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ ενός αναγνωρισμένου κράτους και μιας παράνομης διοίκησης, καθώς επίσης και την υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί. Θα στέλνουν, δηλαδή, το μήνυμα ότι, σίγουρα, πρέπει να καταγράφονται και οι άλλες παραβιάσεις, αλλά να μη θυσιάζεται η πιο βασική στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Θα εκφραστεί, επίσης, η δυσαρέσκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τρόπο που λειτουργούν οι δύο «παράλληλες δομές» στην έκθεση. Δηλαδή, παρόλο που η Κύπρος παρουσιάζεται ως μία χώρα, είναι χωρισμένη με τέτοιον τρόπο η έκθεση, ώστε σημειολογικά να είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός της σε δύο μέρη.

Όπως πληροφορούμαστε, χθες ο πρέσβης Κακούρης στην Ουάσινγκτον βρισκόταν σε διαδικασία συγγραφής επιστολής προς τον αναπληρωτή Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικλ Πόσνερ, ενώ στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες συντονισμού διαφόρων φορέων, ώστε να γίνουν τα ανάλογα διαβήματα προς την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Μάρκος Κυπριανού να αναλάβει το θέμα προσωπικά, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Τι περιμενετε να κανουν οι αμερικανοι οταν συνομιλουν χριστοφιας και ταλατ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.