5/3/10

Οι αναδιοργανώσεις της αμυντικής διάταξης της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Τηλλυρίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας στη σημερινή της συνεδρία προσκάλεσε τα Κοινοτικά Συμβούλια Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Μοσφιλίου Κάμπου και Τσακκίστρας και άκουσε τις ανησυχίες των Κοινοτικών Συμβουλίων για κάποιες αναδιοργανώσεις της αμυντικής διάταξης της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό δήλωσε μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Χωρίς να εισέρχεται σε λεπτομέρειες σε σχέση με τους σχεδιασμούς για την άμυνα στην περιοχή, ο κ. Ομήρου είπε πως οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα του Πύργου Τηλλυρίας, είναι πληθυσμοί οι οποίοι δέχθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες το ασήκωτο βάρος της τουρκικής απειλής.

''Το 1963, '64, '65 η Τηλλυρία δέχθηκε ουσιαστικά την πρώτη τουρκική εισβολή, τους βάρβαρους βομβαρδισμούς με βόμβες ναπάλμ και ταυτόχρονα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών παρέμειναν και παραμένουν απομονωμένοι από την υπόλοιπη Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του '74'', είπε, και τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας ομόθυμα στηρίζει την ανάγκη να συνεκτιμηθούν οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής στις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο θέμα της αναδιοργάνωσης. Πρέπει να πείσουμε τους κατοίκους ότι μπορούν να έχουν αίσθημα ασφάλειας για την αμυντική διάταξη της περιοχής'', πρόσθεσε.

Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την στάση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, γιατί ''μας συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο μας αίτημα''.

Αυτό που μας νοιάζει, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι η ασφάλεια της περιοχής, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με εθνοφυλακή η οποία μπορεί να διοριστεί σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, και τα φυλάκια να επανδρωθούν ξανά για να αισθάνεται ασφάλεια ο κόσμος.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης αναφέροντας ότι έχει πάρει τη δέσμευση του Υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθούν την περιοχή και θα συζητήσουν με τους κατοίκους για το πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Αριστοτέλους δήλωσε ότι υπό τις συνθήκες κατοχής, ολόκληρη η Κύπρος τελεί υπό συνθήκες ανασφάλειας. Η Εθνική Φρουρά γνωρίζοντας ότι η απειλή έχει διαφοροποιηθεί, έχει προγραμματίσει ανάλογα και την οργάνωσή της για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και κανένας δεν αντιλαμβάνεται ότι η Εθνική Φρουρά με τους τεχνοκράτες της θέλει κάθε τι άλλο εκτός από τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας σε οποιαδήποτε περιοχή στην Κύπρο, και δη στην συγκεκριμένη περιοχή''.

''Οπως αναδιοργανώνεται η Εθνική Φρουρά στην περιοχή, καθίσταται σε πραγματικούς όρους πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική η δυνατότητα της ΕΦ να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους απειλή που βασικά ανησυχεί κατά βάθος τους κατοίκους'', πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος δήλωσε πως ''είναι φανερό ότι για λόγους που δεν αφορούν τόσο την Αμυνα αλλά περισσότερο πολιτικές αντιλήψεις, εγκαταλείπεται ηθελημένα ή άθελα, η ασφάλεια της περιοχής, μιας περιοχής που ήταν απομονωμένη από χρόνια και τώρα εγκαταλείπεται σε θέματα ασφάλειας. Δεν μας ικανοποιούν οποιεσδήποτε διακηρύξεις, μας ενδιαφέρει να δούμε έργα επί του εδάφους ώστε η ασφάλεια της περιοχής να είναι εξασφαλισμένη'', πρόσθεσε.

''Είναι ολοφάνερο ότι στην περιοχή Τηλλυρίας οι αμυντικοί χειρισμοί έχουν σοβαρά ελλείμματα ασφάλειας'', δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Είπε επίσης ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, και κατήγγειλε ''διάθεση παραγνώρισης των κατοίκων αλλά και των βουλευτών. ''Από τις 27 Αυγούστου έθετα με απόρρητη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αυτή η επιστολή όχι μόνο δεν απαντήθηκε ποτέ αλλά απ' ότι διαπίστωσα σήμερα στην Επιτροπή, ούτε καν διαβιβάστηκε στην Εθνική Φρουρά και στον Υπουργό Αμυνας. Αυτό, κατά τη δική μου αντίληψη, αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές γράψιμο από την πλευρά του Προεδρικού'', κατέληξε.

iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.